Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De favoriete boekpersonages van Nathalie B

op 12 oktober 2016 door

Her en der doken de laatste tijd de favoriete boekpersonages op van collega bloggers hier. Je kan er namelijk een mooi cadeau mee winnen, een boekdagboek, om je gelezen boeken ook op papier te kunnen herinneren. Maar ik vind de opdracht op zich ook al enorm leuk! Welke personages uit boeken zijn me al het langst bijgebleven en heb ik in m'n hart gesloten? 

Automatisch moet ik eigenlijk ook denken aan boekpersonages die ik leerde kennen als kind of als tiener. Het is alsof je deze toch een heel leven met je meedraagt, en misschien bepalen ze ook wel wat je later als volwassene graag leest. 

1) Mijn eerste favoriete boekpersonage staat me eigenlijk vooral bij van televisie en van een luister-lp die werd grijs gedraaid, denk ik. Ik heb ook aan haar gedacht toen ik m'n blog hier opstartte. Ik heb het natuurlijk over Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump. Wisten jullie trouwens dat de film uit 1969 een Zweeds-Duitse coproductie was? Natuurlijk blijft de actrice Inger Nilsson op ons aller netvlies gebrand.

fa7974a7884078d882b319eb379c8d9f.jpg

2) Uit een geliefd jeugdboek komt eigenlijk een koppel boekpersonages, namelijk Lander en Lieselot uit 'Duet met valse noten', het debuut van Bart Moeyaert. Van Bart Moeyaert las ik zeker de meeste van zijn vroegere jeugdromans en dit boek is me zeker het beste bij gebleven ervan. Er zijn wel een aantal kinderboeken van latere datum van hem die ik niet meer heb vastgenomen om eerlijk te zijn. Ik leerde hem kennen toen ik jong was, en bovendien kwam hij ook op bezoek in mijn middelbare school toen ik al een toegewijde lezeres van hem was geworden! Hij verdween even uit mijn leefwereld in mijn tienerjaren, maar als stadsdichter van Antwerpen maakte hij bij mij een sterke rentrée in 2006, en ging ik ook zijn gedichten lezen en bijv een parel van een roman, Graz. Ook hoort hij bij de meest vertaalde moderne Nederlandstalige schrijvers van deze tijd én is hij momenteel intendant van het Nederlands-Vlaamse gastheerschap van de Frankfurter Buchmesse. Zijn blog en al het andere nieuws over die Buchmesse kan je hier volgen. Ik kan het dan ook niet laten hem hier even te vermelden.

9caf657413f77ed1f8ae66c5f5e40149.jpg

3) Als romantische late tiener leerde ik Lizzy of Elisabeth uit Trots en Vooroordeel of Pride & Prejudice van Jane Austen kennen. En de andere boeken van Jane Austen natuurlijk ook. Ook de uitstekend verfilmde BBC-serie van dit boek zal ik me zonder problemen blijven herinneren uiteraard. Hmm, hoe zou dat nu komen... ?

 .

2288324a6f71315d513b5820f74aae08.jpg4) Kurt Wallander is ook wel een favoriet boekpersonage van mij. Eén van de eerste Zweedse inspecteurs van wie we het persoonlijke leven zo goed hebben leren kennen, en die niet bepaald een vrolijke Frans was. En die toch de voorloper was van heel wat andere niet zo levenslustige politie-inspecteurs uit het Noorden. 

 

5) Tiny! Ik herinner me haar eigenlijk niet meer zelf zo goed, maar als ik al eens fotootjes vind waar ik als kind lezend op sta, is het meestal met een Tiny-boek. Dus dit is wel van heel lang geleden...  Ik ben wel zeker dat ik die boekjes toén heel goed vond. Tiny is een van oorsprong Belgisch Franstalige reeks, waarin het meisje Martine heet, die dit jaar 62 geworden is. Het is dus wel toch wat Belgisch erfgoed. Er zijn maar liefst 150 miljoen boeken van verkocht in 15 landen! De oorspronkelijke makers waren Gilbert Delahaye (Op de Nederlandse boekjes werd hij omgedoopt tot Gijs Haag !) als schrijver en Marcel Marlier als illustrator. Meer info over deze reeks vind je hier. Er zijn in de loop der jaren trouwens ook heel wat parodieën opgedoken op basis van de in oorsprong vrij onschuldige covers... 

8ed67d16f091b4d1f4d317f4262cac78.jpg



Reacties op: De favoriete boekpersonages van Nathalie B

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren was een Zweedse schrijfster. Ze schreef haar eerste Pippi-Langko...

Bart Moeyaert

Bart Moeyaert

Bart Moeyaert is een Vlaamse schrijver die in 1983 debuteerde met de jeugdroman ...

Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu...

Henning Mankell

Henning Mankell

Henning Mankell (1948-2015) geldt internationaal als een van de bestverkopende Z...