Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Elsschot beter leren kennen met zo veel leesplezier!

op 26 september 2016 door

Update 20/10/2016: zie onderaan

Dit boekje zag ik onlangs staan bij een Hebban-maatje, en ik was daar direct door gebiologeerd. Een boekje over Willem Elsschot, Antwerpen én Coraline? Ik kende de laatste niet, maar die 2 andere, ja die liggen me toch wel een beetje na aan het hart... 

Nog nooit heb ik een boekje nadat ik het ontvangen had, zo snel gelezen denk ik. Het leest zo vlot en het ligt ook aangenaam in de hand als een brochure, mede dankzij het soort papier. Omdat ik deels verwijs naar Villa des Roses in de titel van mijn blog kon ik het niet laten dit stukje ook weer even hier te plaatsen. 

Het boekje van 153p werd geschreven door Bart Van Loo, een bevlogen kenner van Frankrijk en de Franse literatuur en werd aangevuld met 'schone' en voor mij zeer herkenbare foto's van de stad van Elsschot, Antwerpen. Dankzij dit boekje bekroop me direct de lust om al die Elsschotplekjes hier eindelijk eens zelf af te lopen ook.

Coraline is een Française die hij leert kennen, als hij in Parijs op een Franse vertaling van Elsschot's Villa des Roses stuit.  De ik-persoon, Van Loo zelf uiteraard, probeert Coraline te verleiden met weetjes van Elsschot en samen zoeken ze enkele prangende vragen over hem uit. De weetjes, de referenties en de anekdotes zwieren echt alle kanten uit. Je kan je uitstekend vermaken van de eerste tot de laatste bladzijde!

De boeken 'Kaas' en het beroemde Elsschot-gedicht 'Het huwelijk' (tussen droom en daad staan wetten in den weg en praktische bezwaren...) ga je hier nog beter door begrijpen. Dit boekje is als het ware een onderdompeling in het werk van Elsschot en de stad waarin hij opgroeide. Een commentaar die ik net vond via google van schrijfster Diane Broeckhoven waar ik het volledig mee eens ben: 'Een opmerkelijk en origineel boek-in-laagjes: een reisgids, detectiveverhaal en liefdesroman in één.' Als je Willem Elsschot beter wil leren kennen, is dit boekje écht een aanrader van jewelste.

Ik wil nu terug het werk van Elsschot gaan lezen! Heeft er nog iemand een zakje tijd voor mij? ;-) 

Meer info: http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/elsschot-antwerpen-en-coraline

Uit De zevende dag, 12/09/2010

Update 20/10/2016: 

Ik zag vandaag net passeren dat Uitgeverij Polis uit Antwerpen de nieuwe uitgever wordt van Willem Elsschot en dat wilde ik toch even met jullie delen als opvolging van deze blog. Zij plannen vanaf volgend jaar "een aantrekkelijke, nieuwe editie van het werk van Elsschot in elf delen" en zullen dit gepaard laten gaan met een uitgebreide campagne in Vlaanderen en Nederland. Als dat geen goed nieuws is! Ik kijk er al naar uit en ga daar zeker tijd voor vrij maken! Meer informatie over De herontdekking van Willem Elsschot .  



Reacties op: Elsschot beter leren kennen met zo veel leesplezier!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bart van Loo

Bart van Loo

Bart van Loo (1973) is een Vlaams auteur, conferencier en francofiel. Hij schree...