Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Enkele favorieten en statistieken van 2018

op 01 januari 2019 door

Eerst en vooral wens ik jullie allemaal een fantastisch, sprankelend, boeiend, boek-vol en Hebbanerig nieuwjaar! Blijf gezond, en deel een lach en een traan met je geliefden!

Ik las dit jaar heel wat prachtige boeken: grappige, ontroerende en leerzame boeken, van alles wat door elkaar! Mijn volledige leeslijst van 2018 vinden jullie hier.

Hieronder vind je in perfect willekeurige volgorde 10 van de beste boeken die ik las dit jaar. Er waren er echter nog heel wat die hier even goed in hadden kunnen staan…

  1. Tegenwoordig heet iedereen Sorry – Bart Moeyaert
  2. Materiaalmoeheid – Marek Šindelka
  3. The handmaid’s tale – Margaret Atwood
  4. De engelenmaker – Stefan Brijs
  5. De buitenkant van meneer Jules –Diane Broeckhoven
  6. Kongokorset – Herlinde Leyssens
  7. Tsjip/De leeuwentemmer – Willem Elsschot
  8. Elias of het gevecht met de nachtegalen – Maurice Gilliams
  9. Ons soort mensen – Juli Zeh
  10. De heilige Rita – Tommy Wieringa

Blijkbaar zijn hier ook best wat Hebban-ers geïnteresseerd in statistiekjes; ook al ben ik zelf niet sterk in cijfertjes, wil ik toch aan deze vraag tegemoet komen. Ik kan voor het eerst ook wat vergelijken met de 2 vorige jaren en dat is best leerzaam.

df43308acaef090033d504244655e08b.jpg

Wat ik geleerd heb

Het aantal thrillers dat ik gelezen heb, is werkelijk gekelderd, net als de boeken die uit het hoge Noorden komen en/of er over gaan. Het een zal wel wat met het ander te maken hebben waarschijnlijk…  Ik heb ook wat minder boeken in andere talen gelezen, en dit was enkel in het Engels en het Zweeds. Waar ik blij mee ben, maar wat wel eerder toevallig is: het aandeel van vrouwelijke auteurs in mijn gelezen boeken is omhoog gegaan! En ook het aandeel non-fictieboeken is dankzij mijn recensies gestegen; goed zo, zo leer ik nog wat méér bij over de wereld. Het aandeel e-books is dan weer wat gedaald, wat toch doet vermoeden dat hoewel er heel wat e-books aangekocht werden, de covers van papieren boeken net nog wat harder roepen om gelezen te worden. Ik bezocht trouwens ook 41 landen in het totaal.

Een kolommetje dat ik heb toegevoegd voor dit nieuwe jaar: het aantal bladzijden per boek. Nu dat Hebban dit ook gaat bijhouden, kan ik natuurlijk niet achter blijven.

Uitdagingen 2019

Enkele uitdagingen voor dit jaar die ik wil onthouden: het aandeel vrouwen in mijn gelezen boeken hoog houden, meer kleppers lezen en meer in andere talen lezen, waar vooral dat rijtje Franse boeken bij mij een doorn in het oog is!  Wat meer thrillers van de aangekochte voorraad zou ook mogen, maar dat geldt eigenlijk in het algemeen voor heel die boekenkast wel. Het blijkt dat ik daar ook niet de enige mee ben precies!  De geplande buddyreads voor deze blog zijn daar in ieder geval al een goede hulp bij. En met de nieuwe maandthema's van dit jaar ga ik zeker aan de slag. 

Wat zijn jullie mooiste boeken van 2018? Zijn er specifieke voornemens die jullie willen maken, op boekenvlak dan? Meer kilo’s papier verslinden, en nog wat andere kilo’s (calorieën) verbranden, daar ga ik voor dit jaar! Veel succes met jullie plannen!

Extra 

Oké, ik heb een uurtje of zo niet kunnen lezen, maar het is me gelukt, dankzij aanmoediging van Vera. Grafiekjes voor de kijklustigen! Wordt het dan nog een onsje duidelijkerder? ;-)

95e9b26d6e4dbe10ca68392ded916359.jpg

9dded2e79fb9fbd8af6aaf1eeabb22ad.jpg



Reacties op: Enkele favorieten en statistieken van 2018

Meer informatie