Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gedichtenbundels van Rainbow Essentials: goede smaakmakers!

op 26 februari 2017 door

Het is al een tijdje geleden dat ik van Hebban de gedichtenbundel "Zal ik nog een eindje met je meelopen? De mooiste gedichten over wandelen"  kreeg. Hoog tijd dus om deze bundel en bij uitbreiding de mooie gedichtenbundels van deze leuke serie van Rainbow Essentials eens in de kijker te zetten. 

Verschillende personen (Ellen/Prowisorio, Jan Stoel) raadden me al aan om verzamelbundels te lezen om uit te vinden welke dichters mij het meeste zouden liggen. De serie gedichtenbundels van Rainbow Essentials zijn daarvoor een geschikte kameraad. (Ze geven ook wel proza uit.) Deze serie biedt bloemlezingen aan gedichten aan zowel op thema (wandelingen, liefde, moederliefde, vriendschap, ...) als op auteur (Herman de Coninck, Toon Tellegen, Fernando Pessoa, Emily Dickinson). Bovendien zijn ze handzaam en kan je ze ook makkelijk op verplaatsing lezen ter verpozing voor het hectische dagelijkse leven tussendoor. Alleen jammer dat die van Emily Dickinson zo goed als niet meer te vinden is! 

Zoals de titel al zegt, heeft redacteur Victor Schiferli de gedichten geselecteerd voor de bundel met de wandelgedichten van heel wat verschillende dichters uit vooral Nederland en Vlaanderen. Het geeft een mooi overzicht van wat je zoal kan vinden op dat vlak. En wandelen is goed voor zowel je geest als je gezondheid - blijkbaar - want ik ben zelf bepaald geen wandelaarster. :-) Je komt ook dichter bij de natuur en kan veel meer opmerken tijdens je weg ergens heen, langs of door. Landschappen zowel als steden komen dichter bij maar deze bundel gaat vooral over de relatie tussen dichter en de verschillende natuurelementen. Ook op dat vlak werd vooral Nederland en een beetje Vlaanderen in deze bundel in de kijker gezet. En dat mag zeker, want je eigen omgeving in mooie woorden kunnen omzetten is ook niet iedereen gegeven. 

De namen van de dichters die de revue hierin passeren, zijn niet min: P.C. Boutens, J. Bernlef, Gerrit Komrij, Hans Favery, Remco Campert, Herman de Coninck, Rutger Kopland, W.F. Hermans, Hagar Peeters, Guido Gezelle maar ook een aantal buitenlanders zoals Lars Gustafsson, Heinrich Heine, Arthur Rimbaud, en F. Petrarca.  

Mijn hart gaat over het algemeen wat sneller kloppen bij die gedichten waarvan het ritme of de stijl me het meest aanspreken, of ik het rationeel nu goed begrijp of niet, en een tinkelend twinkelend vers van één van onze 'Vlaamsche grooten', was één van de gedichten die me het meest beviel:

Hoe zoet is 't tusschen broederen twee
te wandelen, te wandelen,
bemint men van de twee den een,
den een gelijk den anderen;
bemint men ze alle twee, en zij,
beminnen ze ook malkanderen
gebroederlijk; 't is zoet erbij 
te wandelen, te wandelen.

--------------------------------------------

Guido Gezelle

Om even het verschil te duiden tussen de poëten onderling, zet ik hier ook even het titelgedicht van Hagar Peeters dat mij óók erg aanspreekt :

Zal ik nog een eindje met je meelopen?
Ja hoor. Je mag meelopen tot het stoplicht,
of tot de eerstvolgende tunnel.
Tot de derde straat rechts,
tot de ingang van het park.
Tot bij het ziekenhuis, tot voorbij
het ziekenhuis, tot aan mijn huisdeur.

Je mag meelopen tot in mijn kamer,
tot het glaasje van het een of ander,
tot ik mijn tanden heb gepoetst
of tot het eerste ochtendlicht
over de stoel met kleren valt.

Tot de bouwvakkers aan het werk gaan,
tot de school weer is begonnen,
de ambtenaren pauze houden
de winkels zijn gesloten
of tot de laatste stoptrein gaat.

Tot na het ontwaken maar voor het ontbijt,
tot na het ontbijt maar voor de lunch,
tot na de lunch maar voor het avondeten
mag je meelopen.
-------------------------------------------
Uit: 'Genoeg gedicht over de liefde vandaag', 1999, Hagar Peeters

Dankzij één cadeautje van Hebban 2 andere bundels (Tellegen en de Coninck) kopen bij dezelfde uitgeverij: het was dus een rendabel cadeautje dat me weer op weg stuurde naar iets anders. Ik kan deze prachtige bloemlezing alvast aanraden voor de wandelaars en de poëzieliefhebbers onder ons. 



Reacties op: Gedichtenbundels van Rainbow Essentials: goede smaakmakers!

Meer informatie

Gerelateerd