Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Nederland boven!

op 03 juli 2017 door

Binnenkort is het Vlaanderen boven, want dan is het weer Vlaamse feestdag (op 11 juli). Maar de voorbije weken bracht Hebban me naar drie Nederlandse steden en ik had in geen van deze drie al een voet gezet tot hier toe. Gelukkig is daar nu verandering in gebracht, en kom ik er in de toekomst ook nog eens! 

11 juni: Natalie, collega van de fantastische Club van 10 Literatuur, ook wel beter bekend onder We Love Lit (WLL), nodigt een tweede groep uit naar Den Haag om Louis Couperus beter te leren kennen, de schrijver van Eline Veere en Van oude menschen, de dingen die voorbij gaan. We leren het verschil beter kennen tussen Hagenezen en Hagenaren, bezoeken het gezellige Couperus-museum waar we een andere wereld binnenlopen, lopen rond door de chique wijk waar Couperus woonde en maken nog een uitstapje naar Panorama Mesdag, dat een prachtige indruk op mij naliet! En bovenal: het was bijzonder fijn om eindelijk eens wat Hebban-maatjes beter te leren kennen! En dit alles onder een stralende zon en een heldere hemel. Een korte maar krachtige uitstap met heerlijk gezelschap. Jan S en Natalie maakten een fotoverslag van de uitstap met de eerste groep. 

24 juni: De Club van 10 Literatuur blaast verzamelen in Dordrecht. Na een hartelijke uitwisseling en versterkende lunch vertrekken we met een enthousiaste Dordtse gids voor een literaire wandeling door de stad, jammer genoeg op een regenachtige en grijze dag. Het is Top Naef voor en na. Ik spits de oren omdat de naam me niets zegt, en het me soms wel eens over komt als 'top naag' (nijg = Antwerps voor tof, gaaf, super, wijs als Gents voorbeeld), en de broers Dewitt me ook niet bijgebleven zijn uit één of andere geschiedenisles. Daarna zet onze gids ons af aan het huis van de Dordtse schrijver Wil Boesten, waar ik een uiterst boeiende middag heb beleefd en zeer goed heb zitten luisteren. Jan Koster beet de spits af in onze groep met zijn impressies van deze dag waar ik me helemaal bij kan aansluiten, en Natalie werkte haar notities uit van het bezoek aan Wil tot dit uitstekende artikel

Gisteren, 2 juli: Hebban nodigt de leden van de Clubs van 10 en haar recensenten uit in het Grand Theatre in Breda. Het geeft nu een onderkomen aan een super grote boekhandel in een prachtige chique ruimte. Hier kan ik nog wat meer over vertellen omdat het nog wat fris in mijn hoofd zit.

Ik kon blij gezind met Greet en nog twee andere Hebbanisten, Guy en Fany, mee met de wagen, waardoor we veilig en wel in Breda belandden. Daar aangekomen gingen we nog snel even op zoek naar iets om vóór een druk programma onze maag mee te kunnen vullen, en Guy wilde de kans niet mislopen om de fameuze kroketten en bitterballen opnieuw te proeven. Het eindigde op een centraal terras met vier dezelfde lekkere borden, met een minisoepje, een kroketje en wat boterhammen die net genoeg waren om een halve dag op door te gaan. En vanop het terras zagen we vele bekende gezichten langs komen die op weg waren naar de ontmoetingsplek die vlakbij bleek te zijn. Op ons terras ernaast was er een vrolijke, roze bende in zicht die zich echt wel 'heel goed voelden' precies. 

Toen we bij de locatie kwamen, vonden we uiteraard direct de goeie deur naar de immense boekhandel in een prachtige ruimte: hoe kan het ook anders? Een heerlijke boekenbon, die ik een week geleden in ontvangst mocht nemen, heb ik direct omgezet in een mooie verzameling aankopen. En op wat valt mijn oog als ik naar de kassa stap om mijn aankopen te betalen? Op de aankondiging dat Hanna Bervoets komt signeren: wat een toeval als je net een boek van haar vast hebt vooraleer je dit zag, toch? En het blijkt ook nog eens de interessante mystery guest van de Hebban-dag te zijn samen met haar redacteur! 

Boven is de zaal waar alles zal plaats vinden: hoewel het programma enkele uren in beslag neemt, voelt het helemaal niet zo. Een eerste deeltje is een korte voorstelling van wat Hebban juist is en al bereikt heeft, eerst door hoofdredacteur Sander, en dan door crewlid Martijn, de statistiekjesman blijkbaar. Om daarna snel over te gaan naar een paar interessante stellingen verdeeld over enkele thema's waar Hebban mee bezig is. De eerste die over nuancering spreekt, is een Vlaming (Kris die naast mij zit) maar hij blijkt niet de enige in het publiek en een boeiende discussie wordt met deze stellingen in gang gezet. Ik leerde zelf ook weer bij met welke vragen zowel Hebban zelf als de groeiende schare 'vrijwilligers' zitten. De stemming met de rode en groene kaartjes deed me zelfs denken aan alle algemene vergaderingen en commissies die ik al bijwoonde in een Vlaamse vrijwilligersorganisatie, die mij ook nauw aan het hart ligt (Oxfam-Wereldwinkels). Misschien is het wel een idee om van zulke organisaties ook bij te leren, in Nederland moeten deze toch ook zijn, of niet soms? 

De inhoud van het Hebbanprogramma spreekt me tegenwoordig wat meer aan dan de oeverloze 'verjaarde' discussies in sommige Vlaamse vrijwilligersmiddens eerlijk gezegd. Ik nam m'n spreekwoordelijke hoed af voor de debutanten die - duidelijk nerveus - waaronder 2 Vlamingen, o.a. een 19-jarige (Roxanne Wellens), hun boeken kwamen voorstellen elk in een pitch van 2 minuten. Die klok achter hen moet hen toch heel zenuwachtig gemaakt hebben...

Bij het gesprek met Hanna Bervoets en Jelte Nieuwenhuis over de wisselwerking tussen een schrijfster en haar redacteur, hing ik aan hun lippen. Ook de interviewer gaf trouwens zeer goede input middels sterke vragen. Het korte intermezzo dat ik zelf hield om Hanna een handtekening te gaan vragen in mijn nieuw aangekochte boek omdat ze snel moest vertrekken, en op haar vraag over welke Vlaamse schrijver ze moest lezen, Kris Van Steenberge te adviseren, en de latere verrassing van ineens een dwerghondje tussen mijn benen te vinden, nam ik er graag bij. (me love little Japie!)

De boeken die drie uitgevers nog in een pitch voorstelden, heb ik waarschijnlijk niet allemaal actief binnen gekregen, maar ik had ondertussen al heel wat boekensuggesties opgevangen hoor! Met een goodie bag vol heerlijke cadeautjes togen we na een zeer actieve borrel met heel wat gebabbel en gelach met de laatste plakkers naar buiten, om de dag nog af te sluiten met een drankje op een terras in een ondertussen zonovergoten Breda. Het was een heerlijke dag, voor herhaling vatbaar! Hartelijk dank aan de organisatoren en alle deelnemers die hieraan bijdroegen! 

Oogst van gisteren:

2632a7e89178c59c04d40f8f28478f8a.jpg  4391c296215e5e647875275881c5bdff.jpg



Reacties op: Nederland boven!

Meer informatie

Over

Roald Dahl

Roald Dahl

Roald Dahl schreef zowel boeken voor kinderen als voor volwassenen. Zijn kinderb...

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (1984) werd met haar werk verschillende malen genomineerd vo...

Jef Schokkaert

Jef Schokkaert

Jef Schokkaert (1985) studeerde cultuurgeschiedenis en woont in Leuven. Hij werk...

Elly Biesters

Elly Biesters

Elly Biesters is schrijver en journalist. Ongemakkelijke mensen is haar deb...

Roxanne Wellens

Roxanne Wellens

Roxanne Wellens is 19 jaar. Ze houdt van kunst en lezen. Ze wandelde in haar een...