Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Oscar Wilde's verhalen voor alle leeftijden

op 25 juli 2016 door

'Oscar Wilde's stories for all ages' is een ideale verhalenbundel om Oscar Wilde te leren kennen. Het is een bundel van klassieke korte sprookjes en fantasievolle verhalen, gekozen en ingeleid door Stephen Fry.

De notities van Fry aan het begin van elk verhaal maken het ook interessant om verder te lezen omdat je dan meer op bepaalde dingen gaat letten. Ook het enthousiasme van Fry, een notoire Oscar Wilde - fan is enorm aanstekelijk. The Selfish Giant, The Nightingale and The Rose en The Devoted Friend en nog heel wat andere zijn prachtige verhalen voor zowel jong als oud waar je verschillende lagen in kunt ontdekken. Het mooiste verhaal vind ik misschien wel The Canterville Ghost, dat nog het langste is. De meesten zijn wel vrij moralistisch zodat kinderen er lessen uit kunnen halen, wel wat typisch voor de periode waarin Wilde leefde. In heel wat verhalen krijgen dieren en zelfs planten menselijke trekken, en zelfs het in Groot-Brittannië in die tijd verbreide oriëntalisme steekt hier en daar de kop op. 

De verhalen hebben ook wel wat weg van de sprookjes van de broeders Grimm, maar toch nog met een bepaalde twist eraan. Ze zijn nl vrij tragisch en hebben een melancholische en verdrietige klank. Vandaar dat sommigen het waarschijnlijk voor kinderen ook niet zo geschikt vinden. Ik heb dit boek in het Engels gelezen, en hoe Wilde schrijft, is moeilijk in woorden te vatten maar oh zo mooi. De 19de eeuwse woordenschat en zinswendingen herken ik uit Jane Austen's en Charlotte Brontë's boeken. Als 'plot' zijn we misschien tegenwoordig wat meer gewend, maar deze 19de eeuwse taal- en stijlvirtuoos hoeft het daar niet van te hebben. Echt niet. Bovendien kan je in dit boek ook nog eens genieten van de prachtige tekeningen van Nicole Stewart.

Je kan deze bundel zoals ik deed, lezen voor de Challenge categorie 'Een boek uit de 19de eeuw'



Reacties op: Oscar Wilde's verhalen voor alle leeftijden

Meer informatie

Over

Oscar Wilde

Oscar Wilde

Oscar Wilde (1854-1900) was een Ierse schrijver. Hij woonde echter een groot ged...

Stephen Fry

Stephen Fry

Stephen John Fry (Londen, 24 augustus 1957) is een Engelse komiek, schrijver, ac...