Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Rodaan Al Galidi in De Roma op maandag 26/9

op 29 september 2016 door

Rodaan Al Galidi, de van Irakese afkomst Nederlandstalige schrijver en dichter, zakte maandagavond af naar De Roma om zijn boek Hoe ik talent voor het leven kreeg voor te stellen in aanwezigheid van presentatrice Anna Luyten en zijn vrienden en Antwerpse muzikanten Admiral 'Tom Van Laere' Freebee en Stef Kamil Carlens. Het was een aangename avond met de nodige luister bijgezet en een vogeltje dat de naam Adriaan Van Dis liet vallen.

Al Galidi studeerde in Irak af als bouwkundig ingenieur. Na zijn studie vluchtte hij uit Irak om de dienstplicht te ontwijken. Zes jaar later, in 1998, kwam hij in Nederland terecht, waar hij asiel aanvroeg. Terwijl Al Galidi zichzelf al Nederlands had geleerd, en was begonnen schrijven, zakte hij in 2011 voor zijn cursus Nederlands en slaat de bureaucratie tijdens zijn asielprocedure wild om zich heen. Hij werd een tijdje uitgenodigd door Pen Vlaanderen in de schrijversflat in Antwerpen. Over zijn verblijf in een asielcentrum en het doorstaan van die asielprocedure gaat dit boek. 

Vriendin/kennis Gwen Vandebosch kent de schrijver een beetje en is zeer te spreken over het boek, dat wederom op één van mijn uitdijnende nog te lezen stapels ligt te wachten, en over de avond. Ze verwoordt het zo:

"Voor mij was de avond een mooi samenspel tussen literatuur en muziek en werd op een ongedwongen manier een schrijnende actualiteit naar de voorgrond geplaatst. Sowieso ben ik 'fan' van het onderwerp van zijn boek, een realiteit voor de asielzoeker die volgens mij in de hele asielcrisis van de voorbije maanden veel te weinig aan bod is gekomen. Een noodzakelijk boek dus."

De avond begon met een film over Al Galidi waarin hij bij hem thuis werd gevolgd en die een tipje van de sluier van zijn dagelijkse leven oplichtte. Daarna las hij enkele gedichten voor uit zijn bundels, die zeer humoristisch waren, en waarover hij zijn gedachten erachter met een kwinkslag toelichtte. Anna Luyten vroeg jammer genoeg niet altijd even goed door, waardoor sommige vragen soms wel in de lucht bleven hangen. Toch een beetje zonde eigenlijk. Op een gelijkaardige avond enkele jaren geleden op dezelfde plek heb ik Kader Abdollah ook horen spreken trouwens. Abdollah is in het verwoorden van zijn gedachten misschien net nog wat beter en alerter dan Al Galidi volgens mij. 

En wat heeft Adriaan Van Dis er eigenlijk mee te maken? Hij is eigenlijk diegene die Al Galidi er toe aanzette om dit boek te schrijven. Deze laatste stuurde hem de stukken toe, en Van Dis zette hem er dan toe aan dit onder eigen naam uit te brengen, ook omdat de Nederlandse maatschappij hiervan op de hoogte moest worden gebracht volgens hem. Wat een man ook!

Tenslotte de muzikanten Tom Van Laere (Admiral Freebee of zoals wij in 't stadt zeggen den Admiraal) en Stef Kamil Carlens (ex-Deus, ex-Moondog Jr en nu vooral zichzelf). Deze hebben een aparte muziekstijl waar je moet van houden, maar vooral van de stem van Stef zijn zowel Gwen als ik zeker fan. (Waar is die tijd dat hij Suds & Soda door de micro brulde naast den Barman... ). Én ze zijn beiden (Antwerpse) 'schatten' van mensen. Het was zeker en vast weer een geslaagde avond!



Reacties op: Rodaan Al Galidi in De Roma op maandag 26/9

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi is een schrijver voor alle seizoenen. Zijn dichtbundel De ...