Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat ik gelezen heb in januari

op 31 januari 2021 door

Januari is altijd een goede maand voor nieuwe voornemens en plannen, ... als je daar nog in gelooft. :) Het ligt niet aan het stomme virus dat ik daar al enkele jaren niet meer aan doe hoor. Goede moed scheppen en hoopvol vooruitkijken wil ik wel doen, ook al is het nog altijd niet gemakkelijk en begint het gebrek aan perspectief bij iedereen wel te knagen, merk ik, door heel wat verschillende redenen ook. Het weer in deze wintermaand heeft ook al zo'n wisselvallig karakter waar je geen staat op kan maken nu.

Genieten van elkaars aanwezigheid, mooie momenten en mooie dingen, wens ik ieder toe in dit nieuwe jaar! En ook mooie boeken uiteraard, want dat pakken ze ons niet af, toch? Ondersteun ook die lokale boekhandel en doe jezelf een plezier met wat nieuwe titels. Je boekenkast, de boekhandelaars én de auteurs verdienen het!

Toch stel ik weer een aantal boeken in het vooruitzicht dat ik dit jaar wil lezen, in het mooi Nederlands hier op Hebban de 'Reading Challenge' genoemd. ;) 

Daar heb ik deze maand dus weer een begin mee gemaakt. Daarnaast neem ik me ook terug voor jullie maandelijks weer kort de titels voor te stellen die ik achter de kiezen heb. In januari las ik 8 titels die ik in drie blokjes zou kunnen onderverdelen, zoals volgt: 

Russische Kortverhalen

  1. Onder de paardendeken - Russische winterverhalen Van Oorschot, 4 sterren

    Een kennismaking met winterse verhalen van o.a. Boris Pasternak, Anton Tsjechov en Lev Tolstoj. Een erg goede smaakmaker dat naar meer doet uitkijken. 

  2. De dame met het hondje en andere kortverhalen - Anton Tsjechov, Kleine Russische Bibliotheek Van Oorschot, 4 sterren

    Inderdaad, Rusland even boven. En van Anton Tsjechov wil ik zeker meer lezen! Hij is bekend voor zijn succesvolle kortverhalen en toneelstukken. Tsjechov is duidelijk een meester in deze genres: in weinig pennenstreken weet hij sterke personages, een prachtige sfeer, rijke dialogen en geweldige verhalen neer te zetten. Komende maand neem ik zeker enkele van zijn theaterstukken weer op. De dame met het hondje vond ik een mooi en ook wel romantisch verhaal, maar het heeft wel een 'Russisch' einde. ;) Dit boek werd besproken in januari in het Literatuurcafé. 

Philippe Claudel

  1. & 2. Het verslag van Brodeck - De Anderer en De stilte, Manu Larcenet naar Claudel, 4 en 4 sterren
    3. L'arbre du pays Toraja/De boom in het land van de Toraja, 3 sterren
    4. Het kleine meisje van meneer Linh, 5 sterren

    In december vorig jaar las ik al twee andere romans van Philippe Claudel, met name zijn debuut Rivier van vergetelheid en Tot ziens, meneer Friant. Daarna kon ik uit de bibliotheek de twee-delige graphic novel op basis van Het verslag van Brodeck meenemen van graphic novelist Manu Larcenet. Twee indrukwekkende, adembenemende beeldverhalen die ik van harte aanraad maar die je een tijdje wel met een akelig unheimlich gevoel laten zitten. De Holocaust is dan ook hoewel 'onbenoemd' niet ver weg in dit verhaal. Ook las ik de romans L'arbre du pays Toraja (in het Frans) en Het kleine meisje van meneer Linh. Binnenkort vinden jullie namelijk een erg uitgebreid artikel over deze Franse auteur op Literatuur onder de Loep! Ik heb nog enkele van zijn romans als e-book: Alles waar ik spijt van heb, Grijze zielen en Het onderzoek komen zeker nog aan de beurt. 

Nog een buddyread en een samenleesboek

  1. Reisverslag van een kat - Hiro Arikawa, buddyread met Joëlle, 4 sterren

    Dit boek had ik gepland om met Joëlle te lezen, het is een populaire titel waar ik al veel goeds over had gelezen. Het is een vlot te lezen feelgood boek met dat tikkeltje meer. We worden door de Japanse schrijfster Hiro Arikawa meegenomen op een roadtrip door Japan, en beleven deze reis mee door de ogen van kater Nana. Het is een ontroerend verhaal over echte vriendschappen en de liefde tussen een man en zijn kat. Het bestaat uit korte hoofdstukken en korte zinnen, en toont een doorsnede uit het dagelijkse leven van een aantal toevallig tegengekomen Japanners. 

  2. De Buddenbrooks - Thomas Mann, 4 sterren

    Vannacht las ik deze klepper uit, die op de planning stond als samenleesboek op de blog van Hetty, Ketting van mooie woorden. Het is Manns debuutroman uit 1901, waarmee Mann in 1929 overigens de Nobelprijs won. Ik vond het een heel mooi boek, maar ik raakte er ook niet volledig van ondersteboven om eerlijk te zijn. Niet alle emoties werden bespeeld, laat mij het daarop houden. Het boek is nochtans een rijke epische familieroman met de ondertitel 'Verval van een familie'. Verwacht je dus niet aan een goed einde, maar wel aan een geweldig sterk geschreven en uitgewerkt verhaal dat zich afspeelt in het late 19e-eeuwse Lübeck en waarvan wordt gezegd dat het een overgangsroman is tussen het 19e-eeuwse naturalisme en het 20ste-eeuwse symbolisme. Die termen en het feit dat het zo'n 600-bladzijden lang, moeten echter niet afschrikken, ik vond het vrij goed leesbaar, en veel toegankelijker dan De Toverberg van Thomas Mann, dat ik ooit tijdens mijn studies heb moeten lezen... 

Voor februari heb ik enkel een buddyread vastgelegd met Saskia en Katrien. Voor de rest kan ik verder gaan met mijn andere Claudels, nog een Thomas Mann-novelle, enkele bibliotheekboeken, en heb ik enkele kortverhalenbundels op het oog. Wat het juist zal worden en in welke volgorde, verandert nog constant in mijn hoofd, en blijft voor jullie zowel als voor mezelf een verrassing! Leuk toch? 

Hebben jullie al leesplannen gemaakt voor februari?



Reacties op: Wat ik gelezen heb in januari

Meer informatie