Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het heksenmasker - Minette Walters

op 06 september 2017 door

Het is weer tijd voor een nieuw duimpjesverslag! Deze keer een wat ouder boek in de rubriek, Het heksenmasker van Minette Walters. Vorige maand stond zij nog centraal in de rubriek 'Wat is er gebeurd met'. Zes leden van de Thriller Club van Tien doken in hun boekenkast of renden naar de bibliotheek. Joyce scoorde haar exemplaar op de Deventer boekenmarkt.

"Ik vraag me af of ik dit dagboek niet achter slot en grendel moet bewaren... Jenny heeft er weer aangezeten. Wat moet ze wel niet denken als ze leest over een oude, door artritis misvormde vrouw die zich poedelnaakt vertoont aan een jonge man?" 
Een paar dagen nadat ze een overdosis pillen heeft geslikt en haar polsen doorgesneden, wordt Mathilda Gillespie levenloos aangetroffen in bad. Maar wat Sarah Blakeney, haar huisarts, het meest schokt, is de geroeste metalen kooi om het hoofd van de dode vrouw, een zogeheten heksenmasker, bizar versierd met brandnetels en madeliefjes. 
De politie gaat ervan uit dat de patholoog-anatoom zal concluderen dat het hier een geval van zelfmoord betreft. Zelfs Mathilda's naaste familie neemt het standpunt in dat haar ziekte haar tot deze daad heeft gedreven. Sarah Blakeney is de enige die niet in deze theorie gelooft. Zeker wanneer blijkt dat Mathilda's dagboeken zijn verdwenen. 
Het boek van de tv-serie The Scold's Bridle

Wordt het Duim omhoog of Duim omlaag?

b3443cbb4ea81cb1006ca466070c9b14.jpgJoyce: Het Heksenmasker was mijn kennismaking met de auteur Minette Walters. Wat me direct opviel is dat het tempo in het boek laag is. Zeker in het begin van het boek blijft het verhaal in rondjes draaien. In de tweede helft van het boek komt er meer voortgang in het verhaal en wordt het verhaal beter in mijn ogen. Het plot zit verstopt in een verhaal van William Shakespeare, King Lear, waar ik absoluut niet in thuis ben, maar dit is geen belemmering. Ik heb gewikt en gewogen en uiteindelijk toch besloten om mijn duim omlaag te doen voor Het Heksenmasker. Het boek boeide me maar matig en ik heb er relatief lang over gedaan om het boek uit te lezen. De uitwerking van de karakters was ook heel wisselend, het leek of Minette Walters de uiteindelijke dader wilde 'verstoppen'. Voor mezelf ben ik tot de conclusie gekomen dat Engelse detectives toch niet helemaal mijn ding zijn,

dfe0615b02a310e300494d3a3639498e.jpgGreet: Het verhaal begint met de ietwat bizarre dood van de oude Mathilde. Doorheen het hele boek bleef ik het gevoel houden dat de auteur een wel heel rare vorm van overlijden had gekozen, met behulp van een zogenaamd 'heksenmasker' om precies te zijn. Een en ander duurde voor mij te lang, het had allemaal ietsje beknopter gemogen. En toch zit het verhaal zelf goed in elkaar. Een onverwachte wending hier en daar, een paar extra verhaallijnen, dat doet het altijd goed. Een aantal personages stond heel erg in de kijker en was goed uitgewerkt, terwijl ik andere karakters niet altijd meteen kon plaatsen. Altijd vervelend, wanneer je je moet afvragen wie nu ook alweer wie was. Al bij al vind ik 'Het heksenmasker' geen topper, maar wel net goed genoeg voor een duim omhoog. 

b3443cbb4ea81cb1006ca466070c9b14.jpg

Karina: Het heksenmasker stond al lange tijd in de boekenkast, zoals meerdere boeken van Minette Walters dus dit was een goeie reden deze eindelijk eens te lezen. Een intrigerende start was het zeker, met de uitgebreid beschreven moord en de vragen die gelijk op werden geroepen. Walters kreeg op een knappe manier voor elkaar dat ik een positief gevoel kreeg bij sommige personages en andere direct al irritatie opriepen. En zelfs daar had ze invloed op, want daar zat naarmate het boek vorderde ook wel wisseling in. Het plot zelf zit goed in elkaar, echter ik mis toch wel de nodige snelheid. Ondanks een 3 sterren beoordeling gaat mijn duim omlaag, want ik heb betere boeken van Minette Walters gelezen.

b3443cbb4ea81cb1006ca466070c9b14.jpgChantal: Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Het is vlot en spannend geschreven. Alleen duurde het wel lang voor ik echt in het verhaal zat en alle personages een beetje kon onderscheiden. Het verhaal wordt geschreven in het heden, met dagboekboekfragmenten uit het dagboek van mevrouw Gillespie. Hierdoor kom je steeds meer achter het personage mevrouw Gillespie en begrijp je ook steeds beter wat er gebeurt en waarom. Ik vond de citaten uit de stukken van Shakespeare echt verwarrend. Ondanks dat het vlot en spannend is geschreven en ik het boek met veel plezier heb gelezen, heb ik dit boek 3 sterren gegeven. Het boek pakte me op de een of andere manier niet zo als andere boeken dat doen en de stukken van Shakespeare waren echt storend. Dit haalde de vaart uit het verhaal. Voor dit boek gaat mijn duim helaas omlaag.

dfe0615b02a310e300494d3a3639498e.jpgElly: Toen we besloten dit boek te gaan lezen, gingen er bij mij geen bellen rinkelen. Toen ik in mijn leesjournaal las dat ik het boek al in december 2011 had gelezen, dacht ik dat het boek me bekend voor zou komen, maar ook dat gebeurde niet. Was het boek dan slecht? Of is mijn geheugen gewoon slecht? Na het lezen, moet ik bekennen dat het toch mijn geheugen was. Het verhaal begint met de moord of zelfmoord van Mathilde Gillespie en als lezer word je het verhaal ingetrokken. De overledene is niet bij veel mensen sympathiek dus wie heeft een reden om de oude vrouw te vermoorden? Maar op het moment dat je denkt, dit is de dader, kantelt het verhaal en blijf je samen met brigadier Cooper zoeken na de dader of is het toch zelfmoord? Ik vond de schrijfstijl en de plotwendingen erg goed er wordt niets te vroeg weggegeven. Zelfs niet als je het boek voor de tweede keer leest. :) De personages leven en hebben diepgang, al lezend komen we veel te weten over de mensen in de nabijheid van Mathilde. Het boek uit 1994 voldoet zeker aan mijn verwachtingen.

dfe0615b02a310e300494d3a3639498e.jpgFany: Minete Walters is 1 van mijn favoriete auteurs. In Het heksenmasker komen de favoriete elementen,die haar boeken zo goed maken, weer terug. Ook al is het al een “oudje” , het verhaal blijft de moeite waard.De personages worden uitgediept, niets is wat het lijkt en je gaat mee op zoek naar het hoe en waarom van deze moord. Ze slaagt erin om je begrip en zelfs sympathie te doen krijgen voor haar slechte karakters. Gedegen speurwerk, psychologische onderbouwing ...gewoon een lekker ouderwetse misdaadroman dat is Het heksenmasker. Zoals vroeger heb ik weer genoten van haar verhaal en misschien ga ik de andere boeken van haar wel eens herlezen. Je moet wel je hoofd bij dit boek houden want ze stelt veel personages voor en met iedereen scheelt er wel wat..Maar hou je van een goede detective met fijn plot dan zit je goed bij dit boek en deze auteur.

Naar aanleiding van de eerdere Wat is gebeurd met blog van Jan Koster over Minette Walters, hebben we ook een duim van een volger. 

dfe0615b02a310e300494d3a3639498e.jpg

Wil Veltkamp:  Ik vond het een zeer prettig leesbaar boek met een verrassend einde. Alhoewel het boek al in 1994 is geschreven deed het verhaal niet ouderwets of oubollig aan. Van mij krijgt het een duim omhoog.

Conclusie: Gemengde gevoelens over Het heksenmasker. Bij We Love Crime eventueel duimen omhoog als omlaag. Wil Veltkamp geeft met haar duim door doorslag naar duim omhoog. Het lage tempo in het verhaal spreekt de één juist heel erg aan en de ander helemaal niet. Dat is prima, smaken verschillen!

Heb jij Het heksenmasker ook gelezen of ben je het van plan? Laat ons vooral weten wat je ervan vond! 

Ter info, op 4 oktober volgt het verslag van ons volgende duimpjesboek. Hou ons in de gaten! Mocht je eerdere edities van het duimpjesboek willen lezen, zie onze super handige inhoudsopgave.



Reacties op: Het heksenmasker - Minette Walters

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Minette Walters

Minette Walters

De Engelse misdaadauteur Minette Walters (Bishop's Stortford, 1949) studeerde Fr...