Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kennismaking met Ben van Arkel (Het hoofd)

op 30 juli 2017 door

Drie maanden is het alweer geleden dat we onze rubriek Seriepersonages introduceerden. We stellen jullie niet alleen elke maand een nieuw personage voor, we lezen ook het eerste deel in de serie. Deze maand ging de Thriller Club van Tien op zoek naar Het hoofd, eerste deel in de serie met Ben van Arkel, geschreven door Jacob Vis. Dat boek bleek niet (meer) zo makkelijk te vinden, uiteindelijk waren we met vijf die het boek te pakken kregen. Kon Ben van Arkel ons bekoren als hoofdpersonage, willen we meer over hem lezen? Je ontdekt het nu. 

In een bos bij IJsselmonde doet een bosarbeider een afschuwelijke ontdekking. Het rechercheteam onder leiding van inspecteur Van Arkel krijgt de opdracht de moord op te lossen. Het onderzoek dat Van Arkel samen met brigadier Mirjam van Roon doet, brengt hen naar Amsterdam en via de autoracebaan in Zandvoort weer terug naar IJsselmonde. Daar worden ze geconfronteerd met de dood van een oud-collega, een oude incest-affaire en de moord op een werknemer van een slachthuis.

fef1d6c5785348fa353fbd65a20cbc17.jpgKeesEn opeens is hij daar. Ben van Arkel. Zonder introductie, zonder aankondiging en ook zonder dat er iets over zijn privé-leven bekend is. Al snel is duidelijk dat hij inspecteur bij de politie is en dat hij een team leidt. In de loop van het verhaal wordt wel iets meer over hem bekend, maar bijzonder veel is het eigenlijk niet. Toch krijg je wel degelijk een goede indruk van hem. En dat is wat mij betreft een positieve. Van Arkel is een vriendelijk man, op het oog gewoon en alledaags. Jacob Vis heeft van hem een menselijke politieman gemaakt, die overigens wel zijn eigenaardigheden, of beter gezegd zijn eigen eigenzinnigheid heeft. Aan de ene kant maakt hem dit enigszins uniek, aan de andere kant komt dat laatste bij meer politiemensen voor. Toch kan ik niet zeggen dat het een vervelend man is. Integendeel. Ik vind hem sympathiek en de meeste personages in Het hoofd denken er ook zo over. Voor mij is het duidelijk, ik wil meer over deze vriendelijke speurder weten. 

fef1d6c5785348fa353fbd65a20cbc17.jpgGreetIn dit eerste deel komen we al meteen te weten dat Ben van Arkel een aantal jaren in Amsterdam heeft gewerkt, waar hij zes moorden oploste, vooraleer hij als inspecteur in IJsselmonde aan de slag ging. Van Arkel is niet altijd de meest sympathieke mens, maar je kunt wel op hem bouwen. Hij lijkt het hart op de juiste plaats te hebben en voor zijn mensen door het vuur te gaan. Ondanks zijn 'bloemkooloren' die meermaals genoemd worden, weet hij elke vrouw in te nemen, zijn ogen zitten daar voor iets (lees: veel) tussen. O.a. zijn collega Miriam valt voor hem, maar hij heeft dat heel lang niet door, terwijl zijn huwelijk met Rita niet bepaald een groot succes lijkt te zijn. Ja, dit eerste deel doet zin krijgen in meer van dit personage (en dat heb ik ondertussen ook gehad, ik heb het grootste deel van de serie gelezen vooraleer ik deze maand dan eindelijk Het hoofd las). 

0e255f1d69b3ab6ea90cfc021c5648b8.jpgJoyceNog niet eerder las ik een boek van Jacob Vis. Zijn naam kwam me wel bekend voor. Mooi was het dus dat Greet Jacob Vis z`n seriepersonage Ben van Arkel had gekozen en we daarom Het hoofd  gingen lezen. Ben van Arkel is een eigenzinnige rechercheur, die zijn eigen plan trekt. Zeer speciaal is dat hij vaak een tijdje bij 'het lijk' in het mortuarium gaat zitten voor een praatje. Na het lezen van het hoofd twijfelde ik nog ten aangezien van Ben van Arkel. Aangezien De bidsprinkhaan, boek twee, ook deel was van het boek dat ik las, heb ik deze nog gelezen. Uiteindelijk is het toch een rode smiley geworden voor mij, ik denk niet dat ik nog verdere boeken van hem ga lezen. Hij is een speurder zoals er velen zijn in boeken. Ik heb geen klik met hem dat hij me intrigeert. Hij is moeilijk te peilen als lezer, zelfs enigszins vlak. Een goede speurder is hij zeker, maar hij had iets meer sprankelend of aanwezig mogen zijn. Hij is een echte denker. 

fef1d6c5785348fa353fbd65a20cbc17.jpgEllyJacob Vis heeft zijn personage Ben van Arkel ca 18 jaar jonger gemaakt dan hij zelf is. Verder geeft de auteur hem eigenschappen die hij ook heeft, zoals leiderschap, doorzettingsvermogen, bereidheid iets voor anderen te doen en zorgzaamheid. Deze eigenschappen komen in Het hoofd sterk naar voren. Ben van Arkel is de enige zoon in een onderwijzersgezin en gefascineerd door het werk van de politie, na het gymnasium ging hij dan ook naar de politieacademie. Hij begint als straatagent en doorloopt alle rangen, in Het hoofd heeft hij de rol van inspecteur. In dit boek laat Ben van Arkel zien dat hij sterk is en dapper, er valt niet met hem te spotten. Hij heeft geen mooie maar wel een krachtige kop met donkere ogen en zwart/grijs gekruld haar en bloemkooloren (doordat hij veel aan judo heeft gedaan). Een opmerkelijke man die niet altijd in de gaten heeft dat de vrouwen dol op hem zijn. Het personage Ben van Arkel heeft een warme uitstraling en auteur Jacob Vis is dicht bij zichzelf gebleven toen hij het personage schiep. Boek en personage zijn leuk genoeg om nog een boek in de reeks te lezen. 

fef1d6c5785348fa353fbd65a20cbc17.jpgFanyBen Van Arkel is een intelligente politie-inspecteur die ik graag beter wil leren kennen. In Het Hoofd weet je nog niet zo veel over hem maar het boek maakt me nieuwsgierig naar meer. Ben is een symptathieke, kalme persoon en gek op de natuur. Jacob vis kende ik nog niet en ik was verrast dat zijn boeken al voor De Gouden Strop genomineerd werden. Het Hoofd is deel 1 van een reeks en de schrijver laat me de aparte karakters van het team een stukje kennen. Het boek is vlot geschreven en met korte hoofdstukken waardoor ik het snel gelezen had. Misschien dat ik na Het Hoofd de andere delen ook ga lezen want wil graag weten hoe het verder gaat met Ben en de andere groepsleden. Als begin van een nieuwe serie maakt het me vooral nieuwsgierig naar het vervolg en dat is altijd goed. Interessant waren de actuele soms gedurfde thema's in het boek en het dubbele verhaal. Geen topper als start maar een aangename kennismaking. Een voorzichtige duim omhoog dus. 

Kennen jullie Ben van Arkel? Laat het ons weten! 

PS: Wie gemist heeft hoe we eerder deze maand het personage (en dus de serie) voorstelden, kan hier terecht. Eerdere afleveringen in deze rubriek: voorstelling Jack Reacher, kennismaking Jack Reacher, voorstelling Rizzoli & Isles, kennismaking Rizzoli & Isles

Veel leesplezier, 
Greet & co 



Reacties op: Kennismaking met Ben van Arkel (Het hoofd)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jacob Vis

Jacob Vis

Job Vis (Haarlem, 1940) is een Nederlandse auteur van romans, schrijvend on...