Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Over de Leesclub - deel II

op 19 november 2017 door

Als afsluiting van onze tweeluik over de leesclub, heeft WLL uitgebreid een viertal vragen beantwoord. Ook de reacties van onze Facebookgroep zijn meegenomen.

Wat verwacht je van een Hebban-leesclub?

Sigried

Ik verwacht dat iedereen het boek gelezen heeft en gemotiveerd is om over het boek te discussiëren. Op die manier komen verschillende meningen naar boven. Door het boek grondig te bespreken krijg ik vaak ook zelf meer inzicht in de tekst.

Gigi

Ik verwacht van een leesclub dat je met een aantal fanatieke lezers van diverse pluimage een boek bespreekt en er nieuwe dingen in ontdekt doordat elke lezer andere dingen ontdekt. Zo gaat een boek, en vaak ook de auteur en de illustrator van de cover, meer leven. Dat is dus dubbel genieten voor de prijs van één boek. En als het dan ook nog een Hebban leesclub betreft en je krijgt het boek gratis dan krijg je wel heel veel waar voor zeer weinig geld (de kosten voor het opladen van je tablet).

Harriët

Van een leesclub verwacht ik dat je met mede boekliefhebbers praat over het gelezen boek. Je wisselt gedachten en meningen uit en ontdekt dingen in een boek die je er zelf nog niet in hebt gelezen. Ook kom je vaak op andere titels van mooie boeken die misschien zelfde stijl of thematiek hebben als het besproken boek. Praten over boeken , daar krijg ik gewoon nooit genoeg van , dus een leesclub is een uitstekende manier om dit te doen.

Nathalie

Ik verwacht van een leesclub een goede discussie over het boek en meer over het boek te leren door er over uit te wisselen met andere lezers.

Jan

Ik neem deel aan leesclubs én coördineer er. In 2017 heb ik zeven leesclubs gecoördineerd. Door leesclubs leer je andere gezichtspunten in een boek kennen, kun je in alle vrijheid discussiëren met medeleesclubdeelnemers. Ik verwacht dat iedereen die meedoet aan zo’n leesclub dat ook serieus neemt. Ik zie toch wel regelmatig dat er lezers zijn die even een boek scoren en nauwelijks verder komen dan “alles is al gezegd,’ ‘Ik heb niets meer toe te voegen,’ ‘ik ben het er mee eens.’ Je krijgt van Hebban gratis een boek toegezonden dat je graag wilt lezen. Je hebt de kans gekregen van een preview kennis te nemen. Dan moet je je verplicht voelen daar ook iets voor terug te doen: actief meedoen aan de leesclub en een recensie schrijven. Denk er aan dat er tal van mensen zijn die ook graag mee hadden willen doen.

Neem je vooral deel aan leesclubs binnen je eigen genre (literatuur dus) of ook aan andere?

Sigried

Ik neem vooral deel aan literatuurleesclubs, maar als de sneak preview me bevalt, schrijf ik me ook wel eens in voor YA en feelgood. Net omdat het boek besproken wordt met mensen die meer over die genres weten dan ikzelf, is het deelnemen aan een leesclub van een ander genre een meerwaarde.

Gigi

Ik neem me heel vaak voor om eens een ander genre te proberen maar de literatuurboeken trekken het meest. Toch is een leesclub een uitgesproken moment om eens een ander genre te proberen. Doordat je samen leest en samen bespreekt blijft het leuk, ook als het boek achteraf iets is tegen gevallen.

Harriët

Bij mijn fysieke leesclub lezen we alleen maar literatuur. In een online leesclub doe ik ook wel eens mee aan andere genres, bijvoorbeeld een boek uit het feelgood genre. Het thrillergenre heb ik nog nooit geprobeerd, maar lijkt me toch leuk om te doen. Het boek moet alleen niet te griezelig worden want dan kost het moeite om uit te lezen. Misschien een uitdaging voor het nieuwe jaar.

Nathalie

Met mijn bibliotheek-leesclub lezen we altijd literatuur. Bij Hebban heb ik ook al thrillerboeken besproken, ook al non-fictie trouwens, en heb ik zelf ook al enkele thriller-leesclubs gecoördineerd maar ik voor me zelf heb al gemerkt dat ik het moeilijker heb om in de diepte over thrillers te spreken dan over romans. Niet omdat ik de thrillers niet goed vind trouwens, maar ik vind gewoon minder discussiestof op één of andere manier. Romans zijn toch minder rechttoe rechtaan en hebben meer betekenislagen, kunnen anders geïnterpreteerd worden, enz.

Jan

Ik neem vooral deel aan leesclubs in mijn eigen genre, literatuur. Iets meer dan een jaar geleden deed ik ook mee aan leesclubs crime, maar zocht daarbij altijd naar diepere lagen. Zo denk ik aan Zim van René van Rijckevorsel. Dat is een boek dat nu wel een beetje actueel is, gezien wat er zich in Zimbabwe aan het ontwikkelen is. Dit boek is een combinatie van fictie, crime en facts. Nemesis van Simon de Waal (genomineerd voor de Gouden Strop 2017) was ook zo’n boek met diepere lagen. Nemesis is niet voor niets de Griekse naam voor een wraakgodin. Eigenlijk moet ik me toch wat meer richten op cross-overs en niet alleen literatuur willen lezen.

Wat is jouw leukste ervaring?

Siegried

Pussy Album is een vrij expliciet en onconventioneel boek. Die leesclub was best hevig, met zeer tegenstrijdige meningen. Daardoor kwam er echt een discussie op gang, waaraan ook de auteur deelnam. Ik vond dat een erg prettige leesclub om te coördineren.

Gigi

Dat is een moeilijke vraag want alle leesclubs hebben iets bijzonders of speciaals. Als ik moet kiezen dan is het leesfeuilleton met het boek Het achtste leven, voor Brilka, van Nino Haratischwili, wel de meest bijzondere belevenis. Wat een feest was dat. Het was het eerste feuilleton dat zo gelezen werd, het was een enorm grote groep, het boek was een voltreffer en wat waren we enthousiast om zo met z'n allen te genieten van die leesclub.

Harriët

Mijn leukste ervaring met de online leesclub is eigenlijk de eerste leesclub waar ik aan deel nam. Dit was zo leuk en smaakte zo naar meer, dat ik daarna regelmatig me heb ingeschreven voor een leesclub.

Nathalie

Mijn leukste ervaring met leesclubs zijn toch wel de leesclubs met de nieuwe uitgaven van Elsschot van uitgeverij Polis. De leesclub rond De verlossing coördineerde ik zelf, maar ook aan de twee rond Het tankschip en Pensioen heb ik deelgenomen. Het leuke was dat de meeste deelnemers deze 3 leesclubs na elkaar volgden, en zo door mijn voorgangers heel goed waren opgewarmd om ook volledig in de vragen te vliegen. Er was ontzettend veel discussie en heel wat deelnemers kwamen met zeer veel info af. Deze klassiekers trekken ook wel echt gemotiveerde lezers, volgens mij.  En dan gingen we na de leesclub rond De verlossing met enkele die hard-deelnemers nog op Elsschotwandeling doorheen Antwerpen ook, waarvoor ik de contacten had gelegd.  Heel gezellig en tof om elkaar zo live ook te leren kennen! Maar de leesfeuilleton met Het Achtste Leven zet ik zeker op nummer twee.

Jan

De leukste ervaring is dat je ook contact kunt hebben met een auteur als die meedoet in een leesclub. Je kunt die auteur rechtstreeks vragen stellen en je krijgt altijd antwoord.

Heb je tips voor mensen die nog nooit aan een leesclub hebben deelgenomen? Waar moet je op letten?

Sigried

Schrijf je enkel in voor leesclubs die je echt interesseren en lees het boek dan ook grondig en binnen de afgesproken tijd. Het is minder fijn wanneer een deelnemer op het laatste moment nog snel alle vragen komt beantwoorden. Dan lijkt het meer op een examen dan op een leesclub. Ik geniet het meest van de clubs waarbij de leden echt in gesprek met elkaar gaan.

Gigi

Kies voor je eerste leesclub een boek dat dicht bij je eigen leesstijl ligt om er even in te komen en dompel je onder. Durf anderen om hulp te vragen want iedereen is bereid om met je mee te denken als je iets niet snapt. Wees niet benauwd om je eigen mening te uiten want ook jouw mening wordt gewaardeerd. En ben je een durfal, kies dan lekker een boek dat totaal anders is dan je gewend bent te lezen en ga een heerlijke uitdaging aan.

Harriët

Belangrijk is te kijken of je er genoeg tijd voor vrij kunt maken, het is zonde als je alles gehaast moet doen en geen tijd hebt om echt aan de discussie mee te doen. Lees ook goed de Sneak Preview om te bepalen of het echt een boek is dat je qua schrijfstijl en  voor zover te beoordelen te inhoud, weet te boeien.

Nathalie

Kies een boek dat jou ligt! Nu dat van (bijna) alle leesclubboeken een sneak preview online komt, je weet welk genre er voor je ligt en ongeveer weet over wat het zal gaan, heb je daar veel handvatten voor. Het kan natuurlijk nog wel tegenvallen, maar ook dan kan een discussie daarover best nog interessant zijn. Geef als deelnemer ook zelf aan wat jij wil en wat jouw verwachtingen zijn. Het is nu eenmaal ook zo dat een leesclub moet rekening houden met het leesritme van iedereen en de vragen één na één behandelen omdat het anders wat te moeilijk reageren is onder elkaar. Het hangt ook van het boek in kwestie af hoe snel je een vraag behandelt natuurlijk. Bij een online leesclub kan je even nadenken over hoe je je reactie gaat verwoorden. Dat kan ook zijn voordelen hebben om van iedereen een inbreng te krijgen over een boek hoor: meer introverte mensen kunnen dit misschien wel gemakkelijker dan in groep een gesprek aangaan…

Jan

Als je graag leest en ook iets met een boek wilt doen, dan moet je deelnemen aan een leesclub. Door deel te nemen leer je nieuwe werelden kennen. Het voorbije jaar heb ik zo de kans gekregen boeken te lezen en te bespreken die ik normaliter niet zo makkelijk ter hand genomen zou hebben. Je kiest toch al snel voor de boeken die veel in de schijnwerpers staan, de bestsellers, de boeken waar iedereen het over heeft. Maar Hebban biedt de mogelijkheid om eens wat verder te kijken. Schrijf je dus in voor een leesclub en geniet vooral van het lezen.

Wij vroegen in onze Facebookgroep ook naar reacties over het deelnemen aan zowel Hebban- als fysieke leesclubs aan onze volgers.

39 lezers reageerden op volgende vragen in volgende mate:

  • Ik doe mee aan de Hebben Leesclub: 33%
  • Ik lees en bespreek ook andere genres: 26%
  • Ik lees en bespreek het liefst literatuur : 21%
  • Ik ben lid bij een fysieke leesclub : 10%
  • Ik doe mee zowel fysiek als via Hebban 10%

Enkele reacties onder hen:

Birgit Reynaert: "Ik heb me dit jaar aangesloten bij de leesclub van mijn bib. Dit is vijfmaal tussen september en juni en we lezen eerder hedendaagse literatuur."

Annemie van Winckel: "Leesclub van 14 vriend(en)innen. 10 boeken per seizoen, vooral hedendaagse literatuur. Af en toe een goede non fictie. Eén auteur per seizoen te gast met subsidie van Vlaams Fonds der Letteren." (Meer info: www.auteurslezingen.be)

Sylvia ten Hove: "Ik ben bij Hebban terecht gekomen toen ik op zoek was naar een leesclub en die van de bibliotheek allemaal vol bleken te zijn."

Katrien Baert: "Ik doe mee aan de Hebban-leesclubs, omdat ik op die manier toch tal van zaken zal leren en vooral omdat je op die manier het boek anders leest en je die diepgang ook beter bevat. Ik vind het alvast heel interessant."

Tot slot

Een leesclub is een aanvulling op je leeservaring. Het is toch leuk en uitdagend om met andere lezers van gedachte te wisselen? Met elkaar in discussie te gaan? Wij horen graag wat jullie van een leesclub vinden?

 Lees hier - Deel I enkele getuigenissen van WLL-leden over hun fysieke leesclubs. 



Reacties op: Over de Leesclub - deel II

Meer informatie

Gerelateerd