Ben ik mijn boekje te buiten gegaan?

op 23 maart 2019 doorIn mijn maandoverzicht van februari vermeldde ik het al: vorige maand heb ik maar liefst 28 boeken meegebracht (27 gekocht en 1 gekregen) van de boekenverkopen bij Standaard Boekhandel en Lannoo.

Met exact 14 Nederlandstalige en 14 Engelstalige boeken is deze boekenstapel (zeg maar gerust: berg) mooi verdeeld in 2 taalhopen.

Welke boeken ik gekozen heb en waarom? Dat kom je hieronder te weten!
Eerst komen de Nederlandstalige boeken aan bod en nadien de Engelstalige. Telkens zijn ze alfabetisch gerangschikt en worden ze gepresenteerd in afwisselend groepjes van 3 en 4 exemplaren. Dat leest iets aangenamer ;-)
Naar welk(e) boek(en) ben jij nieuwsgierig?


e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg

dc219a98ed79028bb138821095cddf24.jpg333 tips die je leven (misschien) kunnen redden | Herman Boel

Het nieuwste deel in de populaire weetjesreeks van Herman Boel.
Wist je dat je sommige medicijnen beter met cola in kunt nemen? Dat een dikke, warme winterjas in de auto levensgevaarlijk kan zijn? En dat selfies vorig jaar meer mensen hebben gedood dan haaien?
Het gevaar schuilt soms in een onverwachte hoek. Gelukkig snelt weetjesgoeroe Herman Boel je te hulp. In zijn nieuw, uiterst vermakelijke cadeauboek zet hij 333 adviezen op een rij die je leven mogelijk met een paar jaar kunnen verlengen!

In januari las ik al een ander weetjesboek van Herman Boel, namelijk 444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd.
Hoewel de auteur mij toen niet 100% wist te overtuigen (zie mijn maandoverzicht van januari voor meer uitleg), vond ik het boekje toch vermakelijk en interessant genoeg om mij nu ook te wagen aan 333 tips die je leven (misschien) kunnen redden.


Atlas obscura | Joshua Foer e.a.

Ga op zoek naar 's werelds meest verrassende plekken. Het is tijd om de gebaande paden te verlaten!
Met deze inspirerende gids maak je kennis met het vreemde, het onverwachte en het verborgene: mysterieuze plekken dichtbij én ver weg. Stuk voor stuk pareltjes voor de avontuurlijke reiziger. Ga bijvoorbeeld deze wonderen der natuur bezoeken: de glimwormengrotten in Nieuw-Zeeland of de baobabboom in Zuid-Afrika die zo groot is dat er een boom-café in zit. Of ga op zoek naar wonderbaarlijke architectuur, zoals de M.C. Escher-achtige bronnen in India. Maar ook het vreemde babyspringfestival uit El Colacho in Spanje komt voorbij: een festival waarbij mannen verkleed als duivels over rijen schreeuwende baby's springen. Turkmenistans 40-jarige vuur dat de Poort van de Hel wordt genoemd, een begraafplaats voor kustschepen in Bangladesh, excentrieke bottenmusea in Italië, of een weervoorspellingsuitvinding die werkt met bloedzuigers in Devon, Engeland.
1000 Plekken om te ontdekken is er voor de ontdekkingsreiziger die op zoek is naar de vreemdste en meest curieuze geheime plekken in de wereld.

Ooit leende ik dit boek uit bij de bibliotheek. Hoewel het enorm interessant was, had ik toen de tijd niet om alles op mijn gemak door te lezen. Met spijt in het hart bracht ik het na de maximum uitleentermijn terug.
Mijn hart maakte dan ook een vreugdesprongetje toen ik op de beurs 1 laatste exemplaar van dit fantastische boek vond! Bladzijden vol interessante weetjes, prachtige foto's, ...
Echt een boek dat ik met plezier doorblader (en lees natuurlijk) wanneer ik nood heb aan inspiratie :-)


De avonturen van een jonge bioloog | David Attenborough

Vijftig jaar geleden veranderde Sir David Attenborough de manier waarop we naar de natuur kijken voorgoed. In een tijd waarin de natuurdocumentaire nog niet bestond moest de man, die later Planet Earth zou maken, alles in de praktijk bedenken. In dit boek kijkt de legendarische Brit terug op die baanbrekende eerste stappen voor de BBC.

Een spectaculair reisverhaal waarin de lezer samen met Attenborough in gevecht gaat met kaaimankrokodillen, gaat racen met luiaards, gaat vissen naar piranha's en achter komodovaranen aangaat tijdens een gevaarlijke fotoshoot.

In zijn kenmerkende humoristische stijl vertelt de bekendste bioloog ter werelend het verhaal van het begin van zijn indrukwekkende carrière.

(Auto)biografieën van boeiende personen weten mijn interesse altijd te wekken.
Hoewel ik David Attenborough enkel van naam ken, maakt de achterflap mij erg benieuwd naar zijn (reis)avonturen.
Voeg daar een humoristische stijl aan toe en ik ben volledig verkocht!


a417d76cc1038289d703d12a42371e95.jpg

De familie Trump | Emily Jane Fox

Wie is Donald Trump? Leer Amerika’s vijfenveertigste president beter begrijpen, door meer te weten te komen over degenen die hem omringen. Volgens Vanity Fair-journalist Emily Jane Fox ligt in de relatie met zijn vijf kinderen Trumps eigen karakter verscholen.

Aan de hand van interviews met Trumps inner circle vertelt Fox op zeer gedetailleerde wijze over Trumps vijf kinderen én de altijd prominent aanwezige schoonzoon Jared Kushner. Ze gaat in op hun jeugd, hun rol tijdens de campagne en de ambigue band met vader Trump. Het resulteert in verrassende nieuwe inzichten over de niet te onderschatte invloed die de Trump-kinderen op hun vader hebben. Invloed die zich niet uitsluitend tot het privédomein beperkt.

Begin aan dit boek als je meer wil weten over Trump als vader – een portret van de president op zijn aller zachtst én aller wreedst. En leer gaandeweg hoe deze Amerikaanse vastgoedfamilie de machtigste familie van de wereld werd.

Dat een karikatuur als Donald Trump aan de macht geraakt is, verbaast mij nog steeds.
'k Wil dan ook wel eens nader kennismaken met de familie die achter de naam Trump schuilgaat.


De kunst van het heldere denken | Rolf Dobelli

Heb je ooit tijd geïnvesteerd in iets dat achteraf niet de moeite waard bleek? Te veel betaald in een veiling? Iets blijven doen terwijl je wist dat het slecht voor je was?
In De kunst van het heldere denken neemt Rolf Dobelli onze ergste denkfouten onder de loep en geeft hij advies hoe we deze kunnen vermijden. In 52 hoofdstukken behandelt Dobelli op een vermakelijke manier de logica achter ons (foute) denken. Hij behandelt niet alleen denkfouten die ontstaan door oeroude driften, maar ook fouten die veroorzaakt worden door ons grote vermogen om onszelf voor de gek te houden. Essentiële lectuur voor iedereen die belangrijke beslissingen moet nemen.

Naar veilingen ga ik niet, maar op de andere twee vragen kan ik volmondig ja antwoorden.
Het doorbladeren van dit boekje wakkerde mijn nieuwsgierigheid verder aan. De opzet lijkt immers luchtig, maar tegelijkertijd to-the-point.
Zou ik na het leren (her)kennen van deze denkfouten meer helder kunnen denken? Wordt vervolgd ;-p


De schaduw van de sha | Petra Doom

Wanneer Mirabel haar huis en bedrijf dreigt te verliezen, neemt ze noodgedwongen een nieuwe opdracht aan. Snežana, de machtigste Oversteker in de onderwereld van Westpoort, ligt onder vuur. Een signaal voor Mirabel om te bemiddelen. Terwijl Mirabel Westpoort tracht te behoeden voor een bendeoorlog, moet ze ook nog de daimonische invloed in haar leven onder controle krijgen.

In De schaduw van de sha begeven we ons opnieuw onder de faunen, kerberiden en andere Overstekers uit het spannende eerste deel Een kracht ontwaakt. Beide boeken kunnen afzonderlijk gelezen worden.

In mijn maandoverzicht van januari besprak ik het eerste boek uit de Overstekers-reeks van Petra Doom.
Aangezien deze urban fantasy mij aangename leesuurtjes wist te bezorgen, was ik natuurlijk erg benieuwd naar deel 2.
Toen ik een laatste exemplaar spotte van De schaduw van de sha aarzelde ik dan ook geen moment ;-)


Dokter aan het stuur | Egmont Ruelens

'Je ziet er moe uit, jongen. Heb je wel geslapen?''Een beetje, maar niet genoeg.''Raak je daar ooit aan gewoon, aan die wisselende uren?' Paul schudt zijn hoofd. 'Nooit. Vergeet dat maar, wat ze ook beweren. Je gaat moe door het leven.'Hij legt een gerimpelde hand op mijn arm. 'Kom nu maar van die bus af.', zegt hij. 'Tijd om naar huis te gaan.' Mijn handen ontspannen. Ik voel hoe verkrampt ze het stuur omklemden. Ik meld me af aan de boordcomputer. Tik tik. Piep.

Tijdens zijn opleiding tot huisarts krijgt Egmont Ruelens verschillende bus- en tramchauffeurs over de vloer met stressklachten en fysieke problemen. Ze flirten met een burn-out. Hij besluit een masterthesis te maken over de werkomstandigheden van bus- en tramchauffeurs in Antwerpen. Maar om de situatie écht te kunnen inschatten, gaat hij zelf een jaar aan de slag als buschauffeur. Incognito. Dit boek is zijn verhaal.

Dagelijks pendel ik met de bus naar het werk. Met de meeste chauffeurs kom ik goed overeen en regelmatig slaan we dan ook eens een praatje. Dat ze het niet altijd even makkelijk hebben op de 'werkvloer' is wel duidelijk. Eigenlijk kunnen ze allemaal een boek vullen met de avonturen die ze al hebben meegemaakt.
Dat niet iedereen beseft hoe uitputtend hun job kan zijn, blijkt regelmatig uit de reacties van medereizigers en van de leiding van de busmaatschappij. Mogelijk zorgt dit boek voor een beter begrip van de problemen waarmee de chauffeurs (bijna) dagelijks te maken krijgen. 'k Ben alvast benieuwd naar de bevindingen van dokter Ruelens.


002a6506bd3f6dd42b6cd21e6f5dd459.jpg

Feitenkennis | Hans Rosling

Hou je bij de feiten in een tijd van fake news en alternative facts

Waar bij velen van ons het angstzweet uitbreekt zodra het woord ‘statistiek’ ter sprake komt, zag Hans Rosling het als zijn missie om het belang van data en feiten in onze kijk op de wereld aan te moedigen, en het liefst op een zo’n vermakelijk mogelijke manier.

In dit opmerkelijke boek onderzoekt Rosling globale trends aan de hand van populaire misvattingen als ‘er zijn twee soorten landen: rijk en arm’ en ‘de natuur is altijd goed’. Dit doet hij in zijn karakteristieke persoonlijke stijl die velen zullen kennen van zijn spraakmakende TED Talks. 

Volg deze datakunstenaar voor een allerlaatste keer in zijn wondere wereld van de statistiek waarmee hij aantoont dat zelfs het ogenschijnlijk onmogelijke toch mogelijk is. We houden er niet van om voor de gek gehouden te worden, en daarom helpt Rosling ons de feiten te omarmen om zo de wereld in een ander daglicht te zien.

De laatste jaren lees ik bijna geen kranten meer. Inhoudelijke bliunders, schrijffouten, komkommernieuws, fake news, ... hebben er voor gezorgd dat ik beslist heb om mijn tijd hier niet meer aan te spenderen (en gebeurt er echt iets belangrijks, dan hoor ik het wel van de mensen om mij heen).
Dit boek vormt dan ook een verademing in onze huidige wereld waar veel te weinig aandacht besteed wordt aan objectieve feiten. Het zal je dan ook niet verbazen dat het meteen in mijn mandje belandde.


Het nutteloze boek | David Demaerschalk

Het meest nutteloze boek dat je absoluut moet hebben!
Nutteloze dingen maken je leven rijker, fleuriger en gevulder.
Wist je dat koeien jaarlijks meer mensen doden dan haaien? En weet jij wat een novenonagintanongentiljard is?
Scoor punten met de nutteloze quiz en verdiep je in de meest nutteloze quotes die je beslist moet kennen.
Het nutteloze boek staat boordevol nutteloze dingen die je absoluut moet weten.

Eén van mijn vreemde trekjes (zelfkennis is het begin van alle wijsheid ;-p) is dat ik hou van weetjes en dus ook van weetjesboeken.
Eigenlijk heb ik er nog heel wat in mijn kast staan. Eens ik die allemaal gelezen heb, zal ik eens een vergelijkende studie maken ;-p 


Het RAK-boek | Elise De Rijck

Dit is het liefste boek ter wereld. Het RAK Boek daagt jou uit om goede daden te verrichten. Het maakt van jou een wereldverbeteraar, happymaker en RAKtivist.
Het is niet zomaar een boek om naar te kijken, want in dit boek mag je tekenen, knippen, scheuren en kleuren zodat je de RAKs kan uitvoeren en een lach op iemands gezicht kan toveren. BOOM BOOM POW... MAGIC!

Euhm … wat?
Een RAK is een Random Act of Kindness: een onbaatzuchtige daad.
Je doet iets voor een ander zonder er zelf voordeel uit te halen.

- Verras iemand met confetti douche
- Deel je paraplu als het regent
- Speel cupido (met hamburgers en frietjes)
- Lach om iemands slechte mop
- Speel RAK bingo
- Stel een anti-liefdesverdriet-kit samen
en tal van andere ideeën die jou en de mensen rondom jou gelukkig zullen maken.

Word lid van 'De Geheime Club van RAKtivisten' en maak van de wereld een nog mooiere plaats. 1 RAK per keer, want 1 persoon gelukkig maken kan de wereld veranderen.
Misschien niet de hele wereld, maar wel zijn of haar wereld!

Eén van de vele RAKs die ik vaak toepas, is het geven van complimenten (zonder enige bijbedoeling).
Dat dit iets is wat mij nauw aan het hart ligt kan je in dit artikel uit de oude doos lezen.
Ook andere RAKs zal ik regelmatig doen. Ben dan ook benieuwd welke er in dit boek allemaal benoemd worden en of ik nog ideeën kan opdoen.
Het boek is op zichzelf al een RAK, want ik kreeg het dankzij een speciale boekenbon gratis bij mijn aankopen bij ;-)

54d59da6ca9bb6b36b533b106a063e00.jpg


List-o-pedia | ?

2451 WILLEKEURIGE FEITEN die je zullen verbazen, verbluffen en verrassen Eindelijk een naslagwerk vol nuttige en volstrekt irrelevante informatie!
In LIST-O-PEDIA vind je 190 spectaculair geïllustreerde lijstjes van de grootste, oudste, gekste en meest schandalige dingen uit de geschiedenis en van de wereld, waaronder: 10 onopgeloste mysteriën * 57 interessante chipssmaken * 15 films met reuzenkonijnen * 14 missers van missen * 11 verdwenen beschavingen * 20 gekke kunstenaarsbenodigdheden * 18 dingen die uit de lucht kwamen vallen * 7 bizarre dingen die in naam van de wetenschap zijn gedaan * 15 dieren met vreemde paringsrituelen * 21 verboden boeken * en nog veel meer!

Zoals ik hierboven al aangaf, ben ik verzot op weetjes.
Dit boek lijkt niet alleen erg interessant, ook de mooie vormgeving is absoluut de moeite waard.
'k Ben er van overtuigd dat dit een heerlijk boek is om af en toe eens in te bladeren en lukraak iets nieuws te ontdekken.


Slachthuis vijf | Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut was in 1945 zelf aanwezig in Dresden toen de geallieerden de stad platbombardeerden. Hij overleefde de aanval doordat hij met zijn medegevangenen schuilde in de koelkelders van het slachthuis waar hij als krijgsgevangene tewerkgesteld was. Hij verwerkte deze traumatische ervaring in de aanvankelijk omstreden maar inmiddels klassiek geworden roman 'Slachthuis vijf'.

Billy Pelgrim, de hoofdpersoon, staat los van de tijd. Hij gaat slapen als stokoude weduwnaar en wordt wakker op de dag van zijn bruiloft. Hij stapt een deur binnen in 1955 en komt in 1941 weer naar buiten. Hij heeft zijn eigen geboorte en dood vele malen gezien, zegt hij, en bezoekt regelmatig alle gebeurtenissen daartussenin. Alleen zo, volkomen losgeraakt van de realiteit, slaagt Billy erin om de verschrikkingen van Dresden te verwerken. Een verbijsterend meesterwerk dat iedereen gelezen moet hebben.

Deze klassieker staat al een hele tijd op mijn NTL-lijst te prijken.
Hoewel ik niet zo graag oorlogsboeken lees, maak ik hier graag een uitzondering voor.
Verschillende recensies hebben het immers over de hilarische situaties die beschreven worden. Iets wat je niet meteen verwacht bij zo'n zwaar thema en dus is mijn nieuwsgierigheid gewekt.


Snellezen voor dummies | Richard Sutz & Peter Weverka

De leuke en gemakkelijke manier om een efficiëntere en effectievere lezer te worden

Wil je sneller lezen – en je meer herinneren van wat je gelezen hebt? Aan de hand van dit praktische boek leer je de technieken waarmee je elke tekst sneller leest en beter onthoudt. Het maakt niet uit wat je leest: boeken, e-mails, tijdschriften of zelfs technische verslagen. Dit boek staat barstensvol leeshulpmiddelen en oefeningen om je te helpen sneller te lezen en de tekst beter te begrijpen. Ga snel aan de slag!

Richard Sutz is oprichter en directeur van The Literacy Company: de ontwikkelaar van de snelleessoftware The Reader's Edge. Peter Weverka is auteur van vele Voor Dummies-boeken. Zijn artikelen en verhalen verschenen in verschillende tijdschriften.

Dit boek vormt meteen het antwoord op de vraag hoe ik in godsnaam al deze nieuwe boeken (én mijn bestaande voorraad) ooit wil uitgelezen krijgen ;-p


The Crystal Ship | Niel van Herck & Björn van Poucke

The Crystal Ship in Oostende is het grootste festival van Europa rond kunst in de publieke ruimte.
Dit boekje laat u kennismaken met alle deelnemende kunstenaars, toont de werken die ze in Oostende maakten en vertelt het verhaal erachter.

Street art fascineert mij enorm. Wanneer ik ergens een mooie muurschildering tegenkom en ik mijn fototoestel bij de hand heb, dan leg ik deze kunstwerken steeds vast op de gevoelige plaat. 'k Ben altijd blij als ik (het werk van) nieuwe kunstenaars leer kennen en daar vormt dit boekje geen uitzondering op.
Een citytrip naar Oostende met een ontdekkingstocht langs de vele mooie muurschilderingen ginder staat al even op mijn bucket list. Dit handige boekje (mét stratenplan) vormt alvast een prima gids voor de werken die tijdens de eerste twee edities (2016 en 2017) van dit kunstfestival gemaakt werden.

 

e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg

df43fa1d899a5a10b18fb7a24383229e.jpgBook of numbers | Joshua Cohen

The enigmatic billionaire founder of Tetration, the world's most powerful tech company, hires a failed novelist, Josh Cohen, to write his memoirs. The mogul brings Josh behind the digital veil, tracing the rise of Tetration, which started in the earliest days of the Internet by revolutionizing the search engine before venturing into smartphones, computers, and the surveillance of American citizens.

Soms is het leuk om eens iets compleet onbekends te ontdekken. Zo ook met dit boek.
'k Hou van kleuren. De cover trok dus al meteen mijn aandacht tussen die stapels boeken.
Daarnaast hou ik ook van cijfers. De titel maakte mij dus nog nieuwsgieriger.
En toen ik de nummering van de bladzijden bekeek, wist ik meteen dat ik een bijzonder boek in handen had dat buiten de gebaande paden treedt.
Wat kijk ik er naar uit om mij volledig te laten verrassen!


Cloud atlas | David Mitchell

Six lives. One amazing adventure.

'Souls cross ages like clouds cross skies..'

A reluctant voyager crossing the Pacific in 1850; a disinherited composer blagging a precarious livelihood in between-the-wars Belgium; a high-minded journalist in Governor Reagans California; a vanity publisher fleeing his gangland creditors; a genetically modified dinery server on death-row; and Zachry, a young Pacific Islander witnessing the nightfall of science and civilisation the narrators of CLOUD ATLAS hear each others echoes down the corridor of history, and their destinies are changed in ways great and small.

In his extraordinary third novel, David Mitchell erases the boundaries of language, genre and time to offer a meditation on humanitys dangerous will to power, and where it may lead us.

Dit boek staat al heel lang op mijn TBR-list.
De film heb ik ooit eens opgenomen, maar heb ik nog steeds niet bekeken omdat ik eerst het boek wou lezen.
'k Hou van boeken met heel wat verschillende verhaallijnen, omdat die mijn aandacht meestal beter kunnen vast houden.
Aan dit boek begin ik alvast met heel hoge verwachtingen. Benieuwd of deze ingelost zullen worden!


Everything is lies | Helen Callaghan

Sophia's parents have lead quiet, unremarkable lives. Until the day she arrives at her childhood home to find her mother hanging from a tree in the garden. Her father lying in a pool of his own blood, near to death. The police are convinced it is an attempted murder-suicide. Sophia is sure that her mother isn't a killer. She needs to delve deep into her family's dark secrets to find out the truth. 

Het verhaal achter dit boek is eigenlijk best bijzonder.
Begin 2017 was ik één van de gelukkigen die mochten deelnemen aan de leesclub van Good me, bad me van Ali Land.
Hoewel in het begin de oorspronkelijke cover getoond werd, wil het toeval dat ik op een bepaald moment gemerkt heb dat de cover van dit boek op Hebban vervangen was (nog steeds trouwens!) door de cover van Everything is lies van Helen Callaghan. 'k Dacht dit aan de Hebban-crew te melden, maar het is er nooit van gekomen.
Toen ik deze cover dus ontdekte tussen de massa's boeken op de beurs, was ik wel benieuwd welk verhaal er achter deze tekening en titel schuil ging.
En wat bleek? Dit boek werd geschreven door de auteur van Lieve Amy, een ander boek dat al heel lang op mijn NTL-lijst staat.
Het leek wel alsof ik Everything is lies gewoonweg móest meenemen. En wie ben ik om het lot tegen te spreken? ;-p


dd1342894d5ed8e2256e9591a8c5b83e.jpg

From bacteria to Bach and back | Daniel C. Dennett

What is human consciousness?
And how did it become possible for our minds to even ask this question?
This landmark work is Daniel C. Dennett's brilliant answer, drawing on decades of philosophical and scientific insights to show our minds evolved and created the thinking tools that make us who we are.

Als Escher-fan was ik meteen verliefd op de cover van dit boek!
Voeg daar nog de boeiende materie bij waarover het gaat en de auteur waarop Hoid mijn aandacht reeds gevestigd had (zie o.a. The Four Horsemen).
Et voilà ... nog een boek waar ik gewoonweg niet kon aan weerstaan en meteen de vlinders van in mijn buik had (pun intended).


Ready Player One | Ernest Cline

In the year 2044, the only time teenage Wade really feels alive is when he's in the virtual utopia, OASIS. Wade's devoted his life to studying the puzzles hidden within this world's digital confine, that promises massive power and fortune. But he finds himself beset by players willing to kill to take this prize. He'll have to confront the real world he's been desperate to escape in order to win.

Als kind van de jaren '80 is dit boek blijkbaar prima om de jaren '80 nostalgie te herbeleven.
Het staat al een hele tijd op mijn TBR-list en ik ben blij dat ik mij binnenkort zal kunnen onderdompelen in dingen uit mijn jeugdjaren ;-)


Rise and fall of D.O.D.O. | Neal Stephenson

A thriller combining history, science, magic, mystery, intrigue, and adventure that questions the very foundations of the modern world.

Written with the genius, complexity, and innovation that characterize all of Neal Stephenson's work and steeped with the down-to-earth warmth and humor of Nicole Galland's storytelling style, this exciting and vividly realized work of science fiction will make you believe in the impossible and take you to places -- and times-- beyond imagining.           
      

Geef toe: die eerste zin van de achterflaptekst geeft je toch zin om meteen in dit boek te duiken!
Voeg daar nog de intrigerende titel en cover aan toe en je begrijpt waarom ik niet aan dit boek kon weerstaan.
Dit wordt mijn eerste boek van Neal Stephenson. Altijd spannend om kennis te maken met een auteur die je nog niet kent ;-)

Silent companions | Laura Purcell

Inspired by the work of Shirley Jackson and Susan Hill, The Silent Companions is an unsettling gothic ghost story to send a shiver down the spine.
Newly married, newly widowed Elsie is sent to see out her pregnancy at her late husband’s crumbling country mansion. But inside lies a locked room, and beyond that door lies a 200-year-old diary and a deeply unsettling wooden figure –a Silent Companion.

De zwart en gouden cover was liefde op het eerste gezicht.
Het verhaal roept (voor mij persoonlijk) vaag herinneringen op aan de film Skeleton key.
Benieuwd of het dezelfde beklemmende atmosfeer weet op te roepen waarbij ik op het puntje van mijn stoel ga zitten ...


dcb75ee482f56b5b9b9df90dca394a17.jpg

Sleepy hollow and other stories | Irving Washington

There is a sequestered glen off the east coast of the Hudson, New York state, which has long continued under the sway of some witching power; the neighbourhood abounds with tales, haunted spots and twilight superstitions. But as hapless schoolmaster Ichabod Crane will discover, the wildest of all stories in this region of shadows relate to one particularly dreadful spectre - the Headless Horseman of Sleepy Hollow.

Washington Irving's comic horror story is the best known of this collection of stories, observations and sketches written on his travels around Britain and America in the eighteenth century. Also includes 'Rip Van Winkle' and 'Little Britain'.

Deze klassieker staat al heel lang op mijn TBR-list.
Benieuwd of mijn kennismaking met Irving Washington zal bevallen :-)


Someday | David Levithan

The sequel to the New York Times bestseller Every Day, soon to be a major motion picture starring Angourie Rice.

Every day a new body. Every day a new life. Every day a new choice.

For as long as A can remember, life has meant waking up in a different person's body every day, forced to live as that person until the day ended. A always thought there wasn't anyone else who had a life like this.

But A was wrong. There are others.

A has already been wrestling with powerful feelings of love and loneliness. Now comes an understanding of the extremes that love and loneliness can lead to -- and what it's like to discover that you are not alone in the world.

In Someday, David Levithan takes readers further into the lives of A, Rhiannon, Nathan, and the person they may think they know as Reverend Poole, exploring more deeply the questions at the core of Every Day and Another Day: What is a soul? And what makes us human?

Eerder las ik al Every Day. Hoewel ik YA steeds meer lijk te ontgroeien, wist dat boek mijn aandacht van begin tot eind vast te houden.
Uiteraard was ik dan ook meteen verkocht toen ik dit vervolg tussen de hopen boeken zag liggen!


Strange case of dr. Jekyll and mr. Hyde & other stories | Robert Louis Stevenson

Since his first literary appearance in 1886, the murderous Mr Hyde has embodied the evil that even good men including his alter ego, Henry Jekyll - are capable of when the constraints of civilized life are loosed.

Alweer een klassieker die ik al jaar en dag wil lezen!
Natuurlijk ken ik deze personages wel van horen zeggen. Maar ik kijk er naar uit om nu eindelijk zelf eens het oorspronkelijke verhaal te ontdekken ;-)

1296d43feeb3c8a66e66fc6072ac2bb4.jpg


Tangled lands | Paolo Bacigalupi & Tobias S. Buckell

From award-winning and New York Times bestselling authors Paolo Bacigalupi and Tobias Buckell comes a fantasy novel told in four parts about a land crippled by the use of magic, and a tyrant who is trying to rebuild an empire—unless the people find a way to resist.

Zowel de titel als de cover veroverden meteen al een plekje in mijn hart.
Het leuke concept van 4 kortverhalen in 1 boek wekte mijn nieuwsgierigheid verder op.
'k Laat mij graag verrassen!


The comet seekers | Helen Sedgwick

A magical, intoxicating debut novel, both intimate and epic, that intertwines the past, present, and future of two lovers bound by the passing of great comets overhead and a coterie of remarkable ancestors.

Roisín and François are immediately drawn to each other when they meet at a remote research base on the frozen ice sheets of Antarctica. At first glance, the pair could not be more different. Older by a few years, Roisín, a daughter of Ireland and a peripatetic astronomer, joins the science team to observe the fracturing of a comet overhead. François, the base's chef, has just left his birthplace in Bayeux, France, for only the second time in his life. Yet devastating tragedy and the longing for a fresh start, which they share, as well as an indelible but unknown bond that stretches back centuries, connect them to each other.

Helen Sedgwick carefully unfolds their surprisingly intertwined paths, moving forward and back through time to reveal how these lovers' destinies have long been tied to each other by the skies—the arrival of comets great and small. In telling Roisín and François's story, Sedgwick illuminates the lives of their ancestors, showing how strangers can be connected and ghosts can be real, and how the way we choose to see the world can be as desolate or as beautiful as the comets themselves.

Alweer een titel en een cover die ik niet kende, maar die mij een instant 'dit wil ik zeker lezen'-gevoel bezorgden.
En wie ben ik om daar tegen in te gaan? ;-p


Tide | Hugh Aldersey-Williams

Tides shape civilizations and directly affect the lives of over half the world's population - but how many of us really understand them and the power they hold over us?

In 'Tide', bestselling author Hugh Aldersey-Williams explores the science and history of the greatest force on Earth. Whether it's recounting the tide's decisive role in D-Day and Caesar's failed invasion of Britain, explaining the speculations of Aristotle and Newton, witnessing firsthand the fearsome waters of the maelstrom, or revealing how tides overrun both literature and art, Aldersey-Williams shows how this extraordinary and perilous force continues to make us who and what we are.

Non-fictie blijkt een genre te zijn dat toch redelijk vaak in mijn boekenkast voorkomt.
De meest uiteenlopende onderwerpen interesseren mij immers.
Toen ik dus dit boek tegenkwam over het getij was ik meteen getriggered.
Mocht het onderwerp je ook leuk lijken, weet dan dat er ook een Nederlandstalige vertaling bestaat ;-)


Word Exchange | Alena Graedon

Imagine a world without words. A world in which books, libraries and newspapers are things of the past. A world where personal devices provide all you could want or need. Anana Johnson and her father, Doug, are hard at work on the final edition that will ever be printed of the English Dictionary. But one evening, Doug disappears and Anana unearths a single written clue: ALICE. In the battle to save her father, Anana discovers secret societies, dark incinerator rooms and underground passages. Above all, she finds a world that faces ruin from the dark side of technology.

Een boek over boeken. Of eerder net het gebrek eraan.
Met een mooie cover vol boeken.
En een spannend verhaal in het vooruitzicht.
Dat wil ik lezen!

e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor je 'wil ik lezen'-lijst?

Geen nood! Binnenkort volgt er een artikel met mijn (iets kleinere) boekenstapel die ik op het Boekenfestijn heb buit gemaakt ;-p

Bron banner: www.pexels.com (Nitin Arya)Reacties op: Ben ik mijn boekje te buiten gegaan?

Meer informatie

Gerelateerd