Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tau's sterrenhemel van januari

op 31 januari 2019 door

Een maandelijks overzicht posten van de boeken die ik gelezen heb ...
In het verleden heb ik het al enkele keren geprobeerd (zie hier en hier).
Maar dit jaar ben ik van plan mijn voornemen vol te houden!

Mijn woord van het jaar is ‘sparkle’ (blogartikel volgt nog).
Eén van de associaties die ik bij dat woord maak, is 'sterren(hemel)'.
De waardering van boeken wordt in sterren uitgedrukt, een goed boek kan je in de zevende hemel brengen, ...
En dus was de naam van mijn nieuwe maandelijkse rubriek snel gekozen ;-)

Mijn aanpak verschilt lichtjes van de andere maandoverzichten hier op Hebban.
De meeste Hebbanisten bespreken hun gelezen boeken in de leesvolgorde.
Mijn overzicht is echter eerst op basis van het aantal sterren onderverdeeld en nadien pas op leesvolgorde.

Tijdens deze eerste maand van het jaar heb ik een kleine voorsprong opgebouwd, waardoor er een grote hoeveelheid titels in deze eerste aflevering van Tau's Sterrenhemel besproken wordt.
Mocht je het artikel te lang vinden, lees het dan gerust in stukjes of bekijk enkel de titels die jou interesseren.
Helemaal op het einde van deze blog vind je nog enkele cijfers en een aantal algemene zaken die mij tijdens deze maand opgevallen of bijgebleven zijn.
Veel leesplezier!



7a05c9cfb055dd3bd49a31a01d8ea7f5.jpg







* De gouden kooi | Anna Castagnoli | 64 blz

De verwende dochter van de keizer heette Valentina. Ze hield veel van vogels. In de tuin stonden honderden kooien met prachtige exemplaren. Valentina wou een bijzondere vogel, eentje waarmee ze kon praten. Veel dienaren stierven tijdens hun gevaarlijke zoektocht. En als ze met lege handen of een verkeerde vogel naar huis durfden te komen, liet de bloedprinses hun hoofd afhakken. Op een dag stond er een knappe dienaar voor de paleispoort met de belofte dat hij Valentina's wens kon vervullen ... Een nieuw sprookje over een prinses die in haar zoektocht naar het onbereikbare alles verliest en eenzaam achterblijft. Met meesterlijke illustraties van de meermaals bekroonde illustrator Carll Cneut.

Hoewel de achterflaptekst veelbelovend klonk en de Hebban-nominatie (Hebban Awards 2015, categorie Junior) ook enige kwaliteit liet vermoeden, was ik erg teleurgesteld in dit boek.
Noch de tekeningen (behalve die op de cover) noch de uitwerking van het verhaal spraken mij aan.

* Nummer 9 | Jilliane Hoffman | 36 blz

'Nummer 9' van Jilliane Hoffman is een kort verhaal dat voorafgaat aan het boek 'Insomnia'. Het verhaal is tevens los te lezen. Jilliane Hoffman schrijft thrillers die zich kunnen meten met het beste werk van Karin Slaughter, Gillian Flynn en Patricia Cornwel.

Dit cadeautje van Hebban in de adventskalender 2018 leek mij een fijne gelegenheid om kennis te maken met een auteur die ik nog niet kende. De (al te) vreemde gedachtenkronkels konden mij echter niet overtuigen van het talent van deze schrijfster.

 

716f510c0c21f8227242e379007ade5a.jpg






** Het bos slaapt | Rébecca Dautremer | 64 blz

Twee personen, waarvan er een op een prins lijkt, staan te praten aan de rand van de weg. Ze merken een vlinder op, een kikker, een konijn, een olifant, een ridder... allemaal in slaap.
Dichter bij de stad merken ze een kind op een schommel, een orkest, twee boksers, een koning en een koningin... al iets wakkerder.
Er is geen twijfel aan, we bevinden ons in de wereld van Doornroosje.
In dit magische prentenboek brengt Rébecca Dautremer haar eigen versie van dit populaire sprookje.

Dit boek vormde mijn kennismaking met illustratrice Rébecca Dautremer.
Ze wist mij niet volledig mee te slepen met haar tekeningen en het verhaal viel héél mager uit.
De magie ontbrak voor mij.

** Verliefde vlinders | Benjamin Lacombe | 32 blz

Op haar veertiende verjaardag moet Naoko van haar vader naar de grootstad Kyoto, om er een traditionele opleiding te krijgen en een fatsoenlijke jongedame te worden. Naoko komt in opstand, verkleedt zich als jongen en gaat in Kyoto literatuur studeren. Dan ontmoet ze Kamo ...
Een breekbaar verhaal met prachtige prenten over een onmogelijke liefde in Japan. Voor alle leeftijden.

Nadat ik vorig jaar Ondine las, was ik benieuwd naar ander (teken)werk van Benjamin Lacombe.
Net als bij Ondine, is ook de tekst in dit boek van zijn hand. Deze kon mij spijtig genoeg niet helemaal meeslepen. Ook de tekeningen spraken mij minder aan dan die van Ondine.
Voor mij geen hoogvlieger (no pun intended).


** In de lift | Vi Keeland | 24 blz

Ava staat in de lift, ze is onderweg om Evan, met wie ze aan het daten is, te verrassen voor zijn verjaardag. Ze draagt een regenjas met eronder een weinig verhullende outfit. Wanneer de lift arriveert op de tweeëntwintigste verdieping, heeft Ava geen enkel vermoeden dat de avond heel anders zal verlopen dan ze denkt…
In de lift is een kort verhaal van de populaire Amerikaanse auteur Vi Keeland. In het najaar verschijnt de vertaling van haar boek De baas een heerlijke office romance.

Dit New Adult-kortverhaal, dat Hebban uitdeelde via de adventskalender, is zeer vlot geschreven. Toch zet het mij niet aan om een boek van deze schrijfster op te pakken. Personages waarmee ik mij niet kan identificeren, een voorspelbaar plot,...
Kortom: een ver-van-mijn-bed-show.


** Je weet hoe dit verhaal gaat | Thomas Olde Heuvelt | 23 blz

Je weet hoe dit verhaal gaat – Thomas Olde Heuvelt – Thriller Je weet hoe dit verhaal gaat is een kort verhaal van Thomas Olde Heuvelt, de schrijver van de wereldwijde bestseller HEX. Na het lezen van dit verhaal durf je nooit meer na middernacht een tunnel in te rijden. Je weet hoe dit verhaal gaat. Het is al tig keer verteld. Een lifter stapt midden in de nacht bij een vrouw in de auto. Ze hoort regen wanneer het droog is, ze voelt wespen rondkruipen in haar hoofd en vertelt over een man die niet goed is. Haar vingers blijven het knopje van de cruise control indrukken waardoor de auto sneller en sneller begint te rijden. En dan duikt er in de verte een tunnel op…

Jaren twijfel ik al of ik Hex zou lezen van deze schrijver. Iets weerhoudt er mij steeds van. Via dit kortverhaal hoopte ik dan ook een beter idee te krijgen van de schrijfstijl en de plotvaardigheden van de auteur.
Naar mijn gevoel loopt de tekst niet altijd even vlot en bovendien vind ik het einde onbevredigend. Met nog meer dan 1.600 boeken op mijn NTL-lijst ga ik momenteel dus geen andere boeken van deze schrijver lezen.
Voor mij stopt het verhaal hier.


** Sea witch | Sarah Henning | 348 blz

The fairy tale you thought you knew...
The story of the Sea Witch, the villainess from Hans Christian Anderson's classic tale The Little Mermaid, told from the viewpoint of the Sea Witch when she was a twelve-year-old girl...
Evie has been wracked with guilt ever since her best friend, Anna, drowned. So when a girl appears on shore with an uncanny resemblance to Anna, Evie befriends her in an effort to make amends. And as the two girls catch the eyes - and hearts - of two charming princes, Evie believes that she might finally have a chance at happy ever after. But is Evie's new friend really who she says she is?
A gripping story of friendship, betrayal and the power of hope...

Eigenlijk komen mijn sterrenwaardering en mijn opmerkingen helemaal overeen met degene die Yvette en Lieke reeds gegeven hebben in de Genre Melange-artikelen van de Scifi & Fantasy Club, Readers Club en Young Adult Club.
Meer heb ik hier niet aan toe te voegen, behalve dat ik dankzij dit boek moest denken aan mijn favoriete instrumentale boysband. Meer lezen over de Bottle Boys kan je hier.


** Huis te koop | Ruth Ware | 26 blz

Spannend verhaal van de schrijfster van In een donker donker bos.
Ware maakte een verpletterende indruk met haar debuut In een donker, donker bos, de wereldwijde bestseller die nu verfilmd wordt door Reese Witherspoon! De vrouw in suite 10 was ook al zo'n zinderend boek dat echt onder je huid kruipt. Dat belooft wat voor dit korte verhaal.

Vlotte schrijfstijl die spanning weet te creëren.
Qua geloofwaardigheid zijn er enkele aanmerkingen en ook het einde vond ik helemaal 'over the top'.
Hoewel dit boek niet zo'n hoge sterrenwaardering heeft gekregen, blijf ik toch wel benieuwd naar In een donker donker bos.


** Just so stories | Rudyard Kipling | 144 blz

Rudyard Kipling's original extraordinary tales, fully illustrated by the author.

Enkele jaren geleden zag ik de film My Boy Jack met Daniel Radcliffe, Kim Cattrall,...
Deze vertelt het waargebeurde verhaal van de zoon van Rudyard Kipling die aan WO I wil deelnemen, maar die in eerste instantie niet mag gaan meevechten in het leger omdat hij een bril draagt. Wanneer hij uiteindelijk toch naar het front gaat, wordt hij vermist. Rudyard Kipling en zijn vrouw doen er alles aan om hun zoon terug te vinden.
Deze film beviel mij goed en wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan om eens een werk van Rudyard Kipling te lezen.
In Just so stories staan de verhalen opgetekend die Rudyard Kipling voor zijn kinderen geschreven en geïllustreerd heeft. Telkens wordt de oorsprong van iets uitgelegd: 'Hoe is het alfabet ontstaan?', 'Hoe komt de olifant aan zijn slurf?',...
Dat Kipling heel inventief en creatief was, staat buiten kijf. Bepaalde ouderwetse ideeën (man/vrouw, buitenlanders,...) en vooral zijn schrijfstijl (herhaling, herhaling, herhaling) zijn daarentegen redelijk storend en zorgen voor verminderd leesplezier.
Just so-so stories dus.


** I am I am I am | Maggie O’Farrell | 284 blz

An extraordinarily intimate memoir of the the brushes with death that have made Maggie O'Farrell the woman and the writer she is today, for readers of THE LAST ACT OF LOVE and WHEN BREATH BECOMES AIR.

Naar dit boek was ik heel erg benieuwd. Niet alleen zou dit mijn kennismaking worden met de Ierse schrijfster Maggie O'Farrell, maar daarnaast beloofde de achterflaptekst boeiende mémoires aan de hand van 17 bijna-doodervaringen die ze zou meegemaakt hebben.
Ondanks de vele gedachtensprongen die werden weergegeven door een overmatig gebruik van interpunctie, las het boek behoorlijk vlot. In het begin wist O'Farrell mijn aandacht dan ook nog goed vast te houden.
Maar naarmate het boek vorderde, begon de inhoud mij steeds meer op mijn zenuwen te werken. Niet alleen waren sommige 'bijna-doodervaringen' echt wel heel vergezocht (en van het type dat iedereen wel meemaakt in zijn leven), maar daarnaast werd het steeds moeilijker om de gedachtengang van de schrijfster te blijven aanhoren. Ze heeft het voortdurend over haar nood om vrij te zijn en over alle probleemsituaties waarin haar dit heeft gebracht. Mocht ze daar nog iets uit leren, dan zou het allemaal zo erg niet zijn. Maar spijtig genoeg is dit niet het geval en bovendien lijkt ze er nog trots op ook. Hoewel ze al enkele keren bijna verdronken is, blijft ze het gevaar (bewust?) opzoeken. Wanneer ze op reis gaat met haar dochter die wegens allergieën steeds in de buurt van een ziekenhuis moet verblijven, zegt ze alles steeds minutieus voor te bereiden. Toch heeft ze - wanneer haar dochter daadwerkelijk een aanval doet en de GPS het laat afweten - geen enkel idee waar er een ziekenhuis in de buurt is. Etc.
Het feit dat de gebeurtenissen niet chronologisch aan bod komen, maar eerder in willekeurige volgorde, heeft naar mijn gevoel voor de lezer geen toegevoegde waarde. Integendeel zelfs. Het is wel een feit dat bepaalde gebeurtenissen in een heel ander (minder goed) licht zouden komen te staan, mocht je de hele voorgeschiedenis al kennen.
Tenslotte zegt O'Farrell soms met andere ogen naar het leven te kijken door al deze ervaringen, maar als lezer voel ik dit helemaal niet zo aan waardoor dit dus holle woorden lijken.


** De boeken van Sara Lindqvist | Katarina Bivald | 400 blz

Al twee jaar wisselen de achtentwintigjarige Sara Lindqvist uit Zweden en haar oudere penvriendin Amy Harris uit Broken Wheel boeken, brieven en gedachten over het leven en de liefde uit. Als Sara naar Amerika afreist om haar penvriendin op te zoeken blijkt Amy echter onverwacht te zijn overleden. Gelukkig ontfermen de excentrieke bewoners van Broken Wheel zich over hun Zweedse bezoeker. Voor het eerst van haar leven heeft Sara de vrienden die ze thuis altijd alleen maar in haar boeken vond. Niemand wil denken aan de dag waarop Sara's visum zal verstrijken en ze terug naar Zweden moet. Dus bedenken haar nieuwe vrienden een knettergek plan om ervoor te zorgen dat ze voor altijd in Broken Wheel kan blijven.

Een boek over boeken, dat leek mij wel wat.
'k Verwachtte een luchtig tussendoortje en dat bleek het ook te zijn.
Zelfs een beetje té luchtig, in die zin dat ik mij op de duur een beetje ergerde aan de wel heel erg oppervlakkige personages die heel stereotypisch werden neergezet, de namedropping van boektitels waarbij dan soms cruciale punten van het plot vermeld werden (niet leuk voor wie de boeken nog wil lezen), ...
Het grootste minpunt was echter de ongeloofwaardigheid van het verhaal.
Ook Nathalie B haalde al deze punten aan in haar recensie enkele jaren geleden.
Te vergelijken met een soap: hoewel de gebeurtenissen erg ongeloofwaardig zijn, blijf je toch verderlezen.

 

0c21a5640c39166735e06aa44c8e985b.jpg

 

*** Congratulations by the way | George Saunders | 64 blz

NEW YORK TIMES BESTSELLER • This inspiring meditation on kindness from the author of Lincoln in the Bardo is based on his popular commencement address.
Three months after George Saunders gave a graduation address at Syracuse University, a transcript of that speech was posted on the website of The New York Times, where its simple, uplifting message struck a deep chord. Within days, it had been shared more than one million times. Why? Because Saunders’s words tap into a desire in all of us to lead kinder, more fulfilling lives. Powerful, funny, and wise, Congratulations, by the way is an inspiring message from one of today’s most influential and original writers.

In dit artikel tipte ik jullie 3 commencement speeches.
Op de eerste dag van het nieuwe jaar heb ik ze allen gelezen en beluisterd/bekeken.
Deze toespraak van George Saunders bevat een mooie boodschap, maar wist mij net iets minder te raken van de andere twee speeches die beiden 4* kregen.


*** Sentimento | Carl Norac | 36 blz

Al jaren maakt meneer Stein de vreemdste marionetten. Ze komen recht uit zijn dromen en bewegen met de hulp van een vleugje magie. Op een dag besluit hij een pop te maken die op hemzelf lijkt. Net als een broer. Maar vooraleer meneer Stein klaar is, wordt de pop wakker. Veel te vroeg, want meneer Stein houdt helemaal niet van de onafgewerkte marionet. Die is te lelijk om zijn vriend te kunnen zijn. De hemelsblauwe pop besluit te vertrekken, zonder afscheid. Op zoek naar een naam en wat warmte.

De tekst van dit kinderboek werd geschreven door Carl Norac (die ik niet kende, maar die mij aangenaam wist te verrassen) en de illustraties komen van de hand van Rébecca Dautremer.
Hoewel de tekeningen mij niet helemaal wisten te betoveren, passen ze wel goed bij het leuke verhaal rond de pop Sentimento.


*** Bella | Joost Vandecasteele | 96 blz

Bella ontstond als een luidop voor te lezen boek, uit de ambitie om literatuur weer spannend en urgent te maken. Bella is niet bedoeld voor de eeuwigheid, maar voor NU.
Bella is het verhaal van een meisje, geboren net na het Tijdperk van de Grote Twijfel, dwalend over de Superduper Snelweg, de strook asfalt gegoten over de evenaar. Een waanzinnig verhaal vol fantastische verzinsels, zoals pillen om egoïsme op te wekken, veel te beleefde ruimtewezens en een pas ontdekte god met een lispel.
Bella is een krankzinnige lachspiegel die je de vraag stelt waarom je eigenlijk lacht, een groteske glazen bol die een toekomst voorspelt die vlak om de hoek ligt. Kortom, een fantastische mix tussen sciencefiction en stand-up comedy.

Niet echt een graphic novel, niet echt een roman.
Dit boek vormt een genre op zich dat ergens tussenin ligt.
Originele ideeën worden tot een soort verhaal verweven dat uitnodigt om verder te lezen.


*** De heks van Duva | Leigh Bardugo | 23 blz

Er was een tijd dat de bossen bij Duva meisjes verslonden. Zo ging het verhaal tenminste. Maar het kan zomaar zijn dat het gevaar dichterbij huis is dan gedacht Deze Ravkaanse volksvertelling is een begeleidend verhaal bij De Grisha-trilogie van Leigh Bardugo.

Dit kortverhaal werd twee jaar geleden door Hebban aangeboden tijdens de adventskalender.
Leest heel vlot. Soms wat rare kronkels, maar over het algemeen ben ik nu wel geneigd om nog eens een ander boek van deze schrijfster op te nemen.


*** Alice in Wonderland | Ed Franck, Lewis Carroll, Rébecca Dautremer | 140 blz

Volg Alice op haar reis door Wonderland en val samen met haar van de ene verbazing in de andere.
Alice is moe en verveelt zich. Tot ze plots een eigenaardig konijn met een rode vest en een horloge voorbij ziet lopen. Daar moet Alice het fijne van weten! Ze volgt het konijn en komt zo terecht in Wonderland, een mysterieuze wereld waar ze de meest absurde avonturen beleeft…
Ze sluit er vriendschap met de Cheshire kat, drinkt thee met de gekke hoedenmaker en speelt croquet met de wrede hartenkoningin. Volg Alice op haar reis door Wonderland en val samen met haar van de ene verbazing in de andere. 

Het klassieke verhaal van Lewis Carroll steelt al jaren de harten van jong en oud. Ed Franck bewerkte het verhaal van Alice voor een hedendaags publiek zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke tekst. Het fantastische Wonderland inspireerde al zovele illustratoren, tekenfilmmakers, regisseurs van theater en musical. Rébecca Dautremer toont hier haar superieure tekentalent en creativiteit. De dromerige, mysterieuze, sprookjesachtige prenten voegen een nieuwe verhaallijn toe aan dit wereldberoemde verhaal. Een boek om bij weg te dromen, elke keer opnieuw…

Het oorspronkelijke boek van Lewis Carroll heb ik nog niet gelezen, maar ik ken het verhaal wel een beetje van de tekenfilmreeks en van de film.
Vergelijken met het origineel kan ik niet, maar de vertaling en bewerking door Ed Franck las wel veel vlotter dan ik verwachtte.
De tekeningen van Rébecca Dautremer zijn naar mijn gevoel minder sprookjesachtig. Vermoedelijk omdat ik te veel vergelijk met de tekenfilmversie die ik als kind zag. Wat wel een pluspunt is, is het feit dat ze Alice waarheidsgetrouwer weergeeft als het zwartharige meisje waarop Lewis Carroll zijn verhaal baseerde.
Het verhaal zou nog iets meer tot zijn recht komen, mochten de illustraties beter afgestemd zijn op de tekst. Nu spreken beiden elkaar soms tegen en dat kan voor wat verwarring zorgen.


*** 444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd | Herman Boel | 250 blz

Het derde deel in de succesvolle weetjesreeks van Herman Boel Na 666 leugens die iedereen gelooft en 555 feiten waar je helemaal niets aan hebt is Herman Boel terug met een nieuw hebbeding. Een slecht werkend geneesmiddel dat het populairste drankje ter wereld wordt, een gemiste afslag die een wereldoorlog veroorzaakt, een vertaalfout die ervoor zorgde dat Mozes eeuwenlang met hoorns is afgebeeld... Hoe anders zou de wereld eruitzien als we met zijn allen wat minder zouden blunderen? We zullen het nooit weten. Feit is in elk geval dat u zich geen al te grote zorgen hoeft te maken als u eens (stevig) in de fout gaat. De 444 grappige blunders in dit boek tonen namelijk duidelijk aan dat u niet de enige bent!

Misschien is dit iets wat jullie nog niet weten over mij, maar ik ben dol op weetjes.
In dit boek heeft Herman Boel er 444 bijeen gesprokkeld. Soms weet hij mij echt te verrassen, maar soms heb ik toch ook enkele bedenkingen.
De afwisseling is niet altijd even goed geproportioneerd: ef en toe zijn er onderwerpen waar heel wat weetjes over te lezen zijn, maar die eigenlijk erg gelijkaardig zijn (bijvoorbeeld over foute militaire beslissingen tijdens WO I en WO II).
Verder zijn sommige weetjes erg gedetailleerd (wat goed is, want dan kan je hier verdere opzoekingen over verrichten indien het onderwerp je interesseert), terwijl andere heel erg vaag zijn (zonder naam, datum, plaats,...) waardoor niet na te gaan is of ze wel echt zijn of gewoon uit de duim gezogen.
Tenslotte staan er ook fouten in de weetjes. Zo wordt er over de scheepslift van Strépy gezegd dat deze louter een toeristische attractie betreft en niet reëel gebruikt wordt door de scheepvaart. Aangezien ik deze vorig jaar zelf bezocht heb, kan ik verzekeren dat de binnenscheepvaart hier wel degelijk gebruik van maakt en dat de vermelde info in het boekje dus niet correct is.
Toch geef ik het boekje nog 3* omwille van de interessante zaken die ik eruit geleerd heb en omwille van de aangename layout.


*** Across the Nightingale Floor | Lian Hearn | 292 blz

In his black-walled fortress at Inuyama, the warlord Iida Sadamu surveys his famous nightingale floor. Constructed with exquisite skill, it sings at the tread of each human foot. No assassin can cross it unheard.
But 16-year-old Otori Takeo, his family murdered by Iida's warriors, has the magical skills of the Tribe - preternatural hearing, invisibility, a second self - that enable him to enter the lair of the Tohan. He has love in his heart and death at his fingertips... The stunningly powerful bestseller, Across the Nightingale Floor, is an epic story for readers young and old. Set in a mythical, feudal, Japanese land, a world both beautiful and cruel, the intense love story of two young people takes place against a background of warring clans, secret alliances, high honour and lightning swordplay.

De karakters zijn nogal vlak en hadden beter uitgewerkt mogen worden. Echte gevoelens lijken te ontbreken of komen ongeloofwaardig over zoals de 'insta-love' tussen 2 hoofdpersonages (ze hebben elkaar nog niet gesproken en weten niets over elkaar, maar toch spreken ze al van 'liefde').
Dit boek moet het dan ook vooral hebben van actiescènes en plotwendingen. Deze maken er nog wel een aangename leeservaring van.
Geschikt als tussendoortje.

 

34f6a5fa3f43c108869526191ee81e40.jpg 

**** Make good art | Neil Gaiman | 80 blz

Husband runs off with a politican? Leg crushed and then eaten by a mutated boa constrictor? IRS on your trial? Cat exploded?

Neil Gaiman is een ware meesterverteller. Steeds weet hij mij mee op sleeptouw te nemen in zijn fantasiewerelden.
Het was fijn om via deze speech (die je hier kan bekijken en/of lezen) meer te weten te komen over zijn visie en over hoe hij op (het begin van) zijn carrière terugblikt.


**** Very good lives | J.K. Rowling | 80 blz

In 2008, j.k. Rowling delivered a deeply affecting commencement speech at harvard university. Now published for the first time in book form, very good lives presents j.k. Rowling's words of wisdom for anyone at a turning point in life. How can we embrace failure? and how can we use our imagination to better both ourselves and others? drawing from stories of her own post-graduate years, the world famous author addresses some of life's most important questions with acuity and emotional force. J.k. Rowling is the author of the bestselling harry potter series of seven books, published between 1997 and 2007, which have sold over 450 million copies worldwide, are distributed in more than 200 territories, have been translated into 73 languages, and have been turned into eight blockbuster films. As well as an order of the british empire for services to children's literature, j.k. Rowling is the recipient of numerous awards and honorary degrees, including the prince of asturias award for concord, france's légion d'honneur, and the hans christian andersen award, and she has been a commencement speaker at harvard university. She supports a wide range of causes and is the founder of lumos, which works to transform the lives of disadvantaged children.

Net als Neil Gaiman heeft ook J.K. Rowling een mooie boodschap verpakt in een pakkende speech met hier en daar een vleugje humor.
Haar toespraak is eveneens te bekijken en/of lezen in dit artikel.


**** Carmen | Benjamin Lacombe | 170 blz

Klassieker, novelle, opera, meesterillustrator, Georges Bizet, liefde, zigeuners, vrijheid, negentiende eeuw, Frans, vertaling, luxe-uitgave. De volledige tekst van de novelle waarop de beroemde opera is gebaseerd, adembenemend geïllustreerd door Benjamin Lacombe. Een meesterwerk op alle fronten. De soldaat José wordt tot over zijn oren verliefd op de zigeunervrouw Carmen. Hij heeft alles voor haar over, maar hun liefde is vanaf het begin gedoemd … Carmen is vrij geboren, en Carmen zal vrij sterven.

Waarom dit boek mij zo bevallen is?
Dat kan je nalezen in mijn artikel Laat jij je vangen?


**** Overstekers - Een kracht ontwaakt | Petra Doom | 395 blz

Vijf jaar geleden kwam Mirabel van de magische wereld Aeterna naar de aarde om er een nieuw leven te beginnen, een stap die vele zogenaamde 'Overstekers' wagen. Samen met haar huisgenoot - vormveranderaar Terya - runt ze een biologisch fruitbedrijfje. Maar officieus heeft ze een tweede baan: met haar bemiddelingstalent blust ze brandjes wanneer Overstekers in conflict raken met elkaar of, vervelender, met mensen.Maar dan wordt Mirabels leven in de war geschopt. Ze krijgt onverwacht bezoek uit Aeterna en moet bemiddelen in een zeer ingrijpende zaak. Er is namelijk een moord gepleegd...

Naar dit boek keek ik erg uit en toch ook weer niet. Vanwaar die tegenstrijdigheid?
Via een leesclub op Hebban leerde ik Petra Doom kennen. Toen ik haar boek vorig jaar op een boekenbeurs zag liggen, was ik dan ook erg benieuwd naar haar schrijfsels en aarzelde ik geen moment om haar boek te kopen.
Intussen leerde ik Petra hier echter steeds beter kennen, o.a. via haar fijne blog Spinsels. Daardoor was ik ook een beetje terughoudend om aan het boek te beginnen. Want stel nu dat ik het minder goed vond? Aangezien ik steeds mijn eerlijke mening geef, zou ik dan een persoon die ik erg apprecieer moeten teleurstellen.
Maar hé, die twijfel was voor niets nodig! 'k Heb erg genoten van dit boek en vloog er gewoon doorheen. Leuke plotwendingen, vlotte schrijfstijl,... en daarbovenop heb ik een aantal mythologische figuren leren kennen waar ik voordien nog nooit van gehoord had (ifriet, rusalka,...).
Leuke ontdekking en ik kijk er alvast naar uit om deel 2 te lezen!

 

28447a44f2b7af3db6c1664079727488.jpg

 
***** Lindbergh - Het grote avontuur van een vliegende muis | Torben Kuhlmann | 96 blz

Het leven was gevaarlijk geworden, besefte de kleine muis. Overal stonden muizenvallen en lagen vijanden op de loer, en een voor een verdwenen zijn muizenvrienden. Maar waar waren ze naartoe gegaan? Naar Amerika?
Toen kreeg de muis een waanzinnig idee: hij wilde leren vliegen! Dan kon hij naar Amerika gaan en zijn vrienden vinden. Nachtenlang knutselde hij aan een vliegtuig, tot zijn droom werkelijkheid werd...

Dankzij Joke van de Jeugdliteratuur Club maakte ik via dit mooie artikel kennis met de Duitse illustrator Torben Kuhlmann en werd ik onmiddellijk verliefd op zijn prachtige tekenstijl!
Dit boek was zijn afstudeerproject en hoewel het verhaal iets eenvoudiger is dan Armstrong (zie hieronder), is het absoluut de moeite waard. De tekeningen zijn zó mooi dat je ze kan blijven bewonderen.


***** Armstrong | Torben Kuhlmann | 128 blz

Amerika, 1954. Een kleine muis ontdekt door zijn telescoop dat de maan een bol van steen is, en geen gatenkaas zoals hij en de andere muizen lang hebben gedacht. Als hij hoort dat er ooit al een muis heeft gevlogen, neemt hij een besluit: "Ik word de eerste muis op de maan!" Een spannend verhaal met achterin een korte geschiedenis van de ruimtevaart.

Na de meer dan geslaagde kennismaking met Torben Kuhlmann via Lindbergh (zie hierboven) keek ik enorm uit om nog meer boeken van hem te ontdekken.
Armstrong vond ik eigenlijk zelfs nóg beter dan Lindbergh en mocht ik meer dan 5* kunnen geven, dan deed ik dat dus ook.
Prachtige tekeningen die een heel onderhoudend verhaal illustreren, dat is voor mij pure magie!


***** Life, the Universe and Everything | Douglas Adams | 199 blz

In consequence of a number of stunning catastrophes, Arthur Dent is surprised to find himself living in a hideously miserable cave on prehistoric Earth. However, just as he thinks that things cannot possibly get any worse, they suddenly do. He discovers that the Galaxy is not only mind-boggling big and bewildering but also that most of the things that happen in it are staggeringly unfair.

Het is onmogelijk om de boeken van ‘The hitchhiker’s guide to the galaxy’ te bespreken zonder spoilers weg te geven. Ook dit 3e deel uit de trilogie van 5 (voel je de absurditeit al?) komt het beste tot zijn recht door het volledig zelf te ontdekken.
Heerlijke creatieve hersenspinsels en een plot dat je van hot naar her brengt maken onderdeel uit van de fantastische absurde wereld die Douglas Adams gecreëerd heeft en waar het steeds erg aangenaam vertoeven is!


***** Eats, shoots and leaves | Lynne Truss | 209 blz

A panda walks into a café. He orders a sandwich, eats it, then draws a gun and fires two shots in the air.
"Why?" asks the confused waiter, as the panda makes towards the exit. The panda produces a badly punctuated wildlife manual and tosses it over his shoulder.
"I'm a panda," he says at the door. "Look it up."
The waiter turns to the relevant entry and, sure enough, finds an explanation.
"Panda. Large black-and-white bear-like mammal, native to China. Eats, shoots and leaves."

Anxious about the apostrophe? Confused by the comma? Stumped by the semicolon? Join Lynne Truss on a hilarious tour through the rules of punctuation that is sure to sort the dashes from the hyphens.
We all had the basic rules of punctuation drilled into us at school, but punctuation pedants have good reason to suspect they never sank in. ‘Its Summer!’ screams a sign that sets our teeth on edge. ‘Pansy’s ready’, we learn to our considerable interest (‘Is she?’) as we browse among the bedding plants.
It is not only the rules of punctuation that have come under attack but also a sense of why they matter. In this runaway bestseller, Lynne Truss takes the fight to emoticons and greengrocers’ apostrophes with a war cry of ‘Sticklers unite!’

Dit boek kwam op mijn TBR-list dankzij Lieke die in dit artikel van de Readers Club over het boek sprak.
Erger jij je - net als ik - ook aan een verkeerd gebruik van interpunctie? Dan is dit boek absoluut iets voor jou!
Maar zelf als dit niet het geval is, dan is dit boek toch een aanrader wegens de humoristische insteek die Lynn Trusse hanteert om ons te wijzen op de mogelijke gevolgen van een verkeerd gebruik van leestekens.
Altijd heel boeiend en leerrijk; met momenten echt hilarisch!


955654a30fcc98af8fda6d4bb825ec1e.jpg









Zelf vind ik het altijd leuk om cijfers en statistiekjes te zien op de blogs van andere Hebbanisten.
Bij deze geef ik jullie dan ook een klein overzichtje van mijn voorbije leesmaand:

242321e8547bbe1eb328374e4b249781.jpg


























06f1cc8778b627a9f524cc5d6201c611.jpgHoewel cijfers natuurlijk wel leuk zijn, zeggen ze zeker niet alles.
Daarom nog wat meer achtergrondinformatie bij de voorbije leesmaand: Wat is mij vooral opgevallen? - Welke boeken zijn mij het beste bijgebleven? - etc. 

Voorsprong
In december dokterde ik al een strategie uit om mijn leesdoel van 100 boeken dit jaar te halen. Meer hierover kan je lezen in het artikel Tips gevraagd.
Tijdens de eerste 2 weken van januari las ik heel wat dunne e-books, prentenboeken,... waardoor ik al een mooie voorsrpong opbouwde en momenteel op 1/4e zit van mijn HRC 2019.
Dat dit motiverend werkt, merk ik aan de hoeveelheid 'gewone' boeken die ik deze maand gelezen heb. 'k Lees duidelijk meer dan voorgaande jaren!
Bovendien geeft deze voorsprong mij ook wat ademruimte als het eens wat tegenzit, zoals tijdens een leesdipje.

Leesdipje
Tijdens week 3 en 4 verlaagde mijn leesritme aanzienlijk. Ziekte en een serieuze val zorgden voor verminderde concentratie. Maar ik bleef wel trouw elke dag lezen!

Bladzijden
'k Vermeld het aantal bladzijden bij elk boek, zodat je meteen kan zien of het een dikker exemplaar is of slechts een dunnetje. Via het totaal aantal bladzijden in mijn cijferschema zie je ook beter of ik effectief veel gelezen heb of gewoon veel dunne boekjes ;-)
Maar toch zegt het aantal bladzijden van een boek naar mijn mening nog niet zo heel veel.
Er bestaan immers boeken waar 1 bladzijde (kleine druk, smalle marges, groter formaat) overeenkomt met minstens 10 bladzijden uit andere boeken (grote druk, brede marges, pocketversie).
Bovendien hangt ook veel van de inhoud af: soms vlieg je doorheen een dik boek, terwijl je langer doet over een dun boekje omdat het je meer laat nadenken.
Soit, eigenlijk maakt het allemaal niets uit. Zo lang we maar met plezier blijven lezen ;-)

Illustratoren
Dit jaar is het mijn bedoeling om kennis te maken met verschillende illustratoren.
De naam Rébecca Dautremer zag ik op Hebban al zo vaak langskomen dat ik intussen erg nieuwsgierig was naar haar tekenstijl. Hoewel de meesten erg lyrisch zijn over haar werk, moet ik toegeven dat haar prenten mij minder kunnen bekoren.
Benjamin Lacombe weet mij vaker te bekoren, hoewel dat de ene keer al wel eens wat meer is dan de andere.
Maar de illustrator die er voor mij met kop en schouders bovenuit steekt, is absoluut Torben Kuhlmann. Wat een heerlijke ontdekking!

Streng?
Wat mij enorm opvalt in de sterrenwaarderingen is dat ik behoorlijk streng lijk te zijn en redelijk vaak 2* heb uitgedeeld.
Mogelijk komt dit doordat er ook verhalen uit de adventskalender tussen zitten die ik zelf misschien niet meteen zou uitgekozen hebben, maar die ik toch een kans heb willen geven. Kwestie van eens nieuwe auteurs te leren kennen.
Verder denk ik dat het ook wat te maken heeft met het feit dat hoe meer boeken ik lees, hoe meer ik begin te vergelijken.
'k Ben benieuwd of februari meer sterren in petto heeft ;-)

Uit eigen kast lezen
Eén van mijn voornemens dit jaar is om minstens 50 papieren boeken uit eigen kast te lezen, o.a. om meer plaats te creëren (een artikel over al mijn voornemens volgt binnenkort).
Verder heb ik mezelf opgelegd om maximum zoveel boeken te kopen als ik papieren exemplaren uit eigen kast gelezen heb.
Mijn tussenstand in januari is zeer positief: 9 papieren boeken uit eigen kast gelezen en geen enkel boek gekocht.
Dikke pluim voor mezelf ;-p



Reacties op: Tau's sterrenhemel van januari

Meer informatie

Gerelateerd