Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

HRC 2018: challenges

op 28 december 2017 door

Een nieuw jaar is in aantocht en daar horen ook weer goede voornemens bij.

De Hebban Reading Challenge 2018 reikt 50 categorieën aan die kunnen afgevinkt worden.
Ik heb besloten om mijn boeken komend jaar niet in functie van deze challenge uit te kiezen. Past een gelezen boek in een bepaalde categorie, des te beter want dan kan ik deze aanduiden! Maar is dit niet zo, dan zal ik mij daar niet druk om maken. Leesplezier boven alles ;-)

Misschien verandert dit in de loop van het jaar nog, want ik heb gemerkt dat heel wat van mijn eigen boeken goed in de opgegeven categoriën passen. In een latere blogpost meer hierover.

Intussen heb ik voor mezelf enkele extra challenges bedacht.
Kijk je even mee?

8d4b9f0a9323e8f4abe4ca593c624032.jpg


Toen ik eind september mijn voorgenomen doel van 52 boeken haalde voor de HRC 2017, overwoog ik om in 2018 mijn challenge te verhogen tot 100 boeken. ‘k Heb immers zó veel boeken op mijn ‘nog te lezen’-plank staan en aan het huidige ritme van 52 boeken geraak ik daar nooit door.

Toch heb ik uiteindelijk besloten om dit niet te doen.
Er zijn immers nog heel wat andere zaken waar ik mij volgend jaar op wil concentreren en waar ik dus tijd voor moet vrij maken.

‘k Heb zelfs even overwogen om de teller lager te zetten.
Maar 1 boek per week moet toch haalbaar zijn? Desnoods lees ik enkele novelles of graphic novels waar ik snel doorheen ben ;-)


45dd2e33a514f470a16d4dfdae66b7f7.jpg



Mijn ‘eigen kast’ vat ik behoorlijk ruim op: zowel exemplaren die momenteel al in mijn kast staan als nieuwe exemplaren (leesclubs, aankopen in boekenwinkel of op boekenfestijn, recensie-exemplaren,…) komen hiervoor in aanmerking.

Wat deze doelstelling dan voornamelijk inhoudt?

  • Dat ik niet meer met ongelofelijk grote stapels uit de bibliotheek thuiskom om nadien de helft ongelezen terug te brengen.
  • Dat ik bibliotheekboeken niet zo makkelijk voorrang meer geef op mijn eigen boeken die in mijn kast staan te bedelen: “Lees mij! Lees mij!”
  • Dat ik boeken die al jaren stof liggen te vergaren nu eindelijk eens oppak en de aandacht geef die ze verdienen.


c51510145a50325d2164470133b1d9e2.jpg

Vóór ik Hebban ontdekte las ik bijna nooit meer Nederlandstalige boeken, omdat deze vaker taalfouten bevatten. Soms kunnen deze mij zodanig uit mijn leesflow halen dat ik geneigd ben het boek aan de kant te leggen om het nadien niet meer verder uit te lezen. In Engels- en Franstalige boeken is dit veel minder vaak het geval.
Bovendien is Engels nu ook eenmaal mijn lievelingstaal. Je kan immers met één woord soms iets zeggen waarvoor je in een andere taal een hele zin nodig hebt en je kan ook veel meer nuances weergeven dan in andere talen.

Toch heeft Hebban mij ervan weten te overtuigen dat er ook goede Nederlandstalige boeken zijn.
Bovendien is in de bibliotheek soms enkel een vertaalde versie beschikbaar van een oorspronkelijk Engelstalig boek.
En zo komt het dat ik het voorbije jaar behoorlijk veel in het Nederlands heb gelezen. Voor het eerst sinds lang zelfs meer dan in het Engels.

Om het evenwicht een beetje te bewaren, heb ik mij voorgenomen om in 2018 de 50/50-regel in te voeren: voor elk Nederlandstalig boek lees ik een Engelstalig boek.

 

1e842767d4470ee111db7f90fe7cdde3.jpg

Dit sluit goed aan bij mijn vorige challenge: alvast 12 Engelstalige titels zullen van Shakespeare zijn. Dat is tenminste de bedoeling.

‘k Heb hier in mijn boekenkast het volledige oeuvre van Shakespeare staan.
Mijn oorspronkelijk doel was om dit volgend jaar helemaal door te lezen. Maar aangezien ik dan bijna niet aan andere boeken zou toekomen en ik echt wel behoefte heb aan wat afwisseling in mijn leesvoer, heb ik besloten om volgend jaar alvast te starten met 12 toneelstukken. De jaren nadien zie ik dan wel weer verder ;-)

 

66cf5b9693df9dc50c05adbf2eb7f29c.jpg

Deze challenge kadert vooral binnen mijn voornemen om wat meer plaats te maken in mijn boekenkasten en enkel de allerbeste boeken bij te houden die mij nog steeds aanspreken.

Natuurlijk heb ik meer dan 12 kinderboeken in mijn kast staan, maar ook hier geldt dat ik mij niet op slechts 1 genre wil richten volgend jaar en behoefte heb aan variatie in mijn leesboeken.
Een bijkomend voordeel is dat een kinderboek heel snel gelezen is, waardoor ik mijn 52 boeken per jaar normaal gezien ruimschoots zou moeten kunnen halen, zelfs indien ik in (chronisch) tijdsgebrek zou verkeren ;-)

 

5374ee1c68560d9fb0dfe09946bbc650.jpg

Dit wordt de moeilijkste challenge om vol te houden.

In 2017 was ik er vol goede moed aan begonnen en in het begin lukte dat wonderwel. Maar door omstandigheden liep ik steeds meer achterstand op. Hierdoor herinnerde ik mij de gelezen boeken soms niet zo goed meer, waardoor ik geen recensie wou schrijven omdat dat niet eerlijk zou zijn tegenover het boek, de schrijver, mijn medelezers,…

Toch vind ik het zelf heel leuk om af en toe op een later tijdstip mijn eigen recensies eens te herlezen. Ik herbeleef het boek dan als het ware een derde keer ;-)
Daarnaast is er altijd plaats voor verbetering en oefening baart kunst. Hoe meer recensies ik schrijf, hoe beter ze zouden moeten worden ;-) Dus heb je tips en/of constructieve feedback over mijn recensies? Deze zijn altijd welkom!
Tenslotte vind ik het zelf minder fijn om recensies te lezen die bestaan uit 1 of 2 zinnen in de aard van ‘ik vond dit een supergoed boek!” of “dit boek was helemaal niets voor mij”. Hier heb ik als medelezer geen boodschap aan. Ik lees graag wát iemand goed of minder goed vond aan een boek en liefst met argumenten of voorbeelden. Spijtig genoeg zie ik dat deze trend zich aan het inzetten is. Daarom wil ik graag wat tegenwicht bieden ;-)

Dat ik niet de enige ben die dit voornemen op haar lijstje heeft staan, kan je lezen in de reacties op een artikel van We Love Lit over 'Welk verhaal schuilt achter jouw eerste van 2018?' (later meer hierover ;-)).
‘k Heb aan Hebban geopperd om hier eventueel iets rond te organiseren, eventueel in combinatie met een ludieke actie zoals een maandelijkse/wekelijkse prijs voor de beste lezersrecensie,… Wie weet horen we hier nog iets van?

Maar goed, 2018 is het jaar van de nieuwe kansen.
En daarom neem ik voor deze challenge een frisse start!

En jij?
Hier op Hebban ben ik al verschillende medelezers tegengekomen die ook van plan zijn om meer uit eigen kast te lezen en/of om een recensie te schrijven van elk boek dat ze gelezen hebben.

Sluit je je bij ons aan? Laat het hieronder weten!
Heb je zin gekregen om aan te sluiten bij één van mijn andere challenges? Dan hoor ik dat graag :-)
Of heb jij jezelf één of meerdere andere challenges opgelegd? Dan ben ik daar zeer nieuwsgierig naar ;-)


‘k Wens iedereen alvast veel lees- en challengeplezier in 2018!



Reacties op: HRC 2018: challenges

Meer informatie