Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lentevoorraad

op 12 april 2019 door

Het lijkt wel een traditie te worden: net als vorig jaar ben ik ook nu weer behoorlijk ziek vlak nadat de lente haar intrede heeft gedaan.
Mijn hoofd staat er momenteel dan ook minder naar om te lezen.
Maar heb ik toch zin, dan is de keuze uit eigen boekenkast overweldigend.

Om echt zeker te zijn dat ik de komende maanden niet zonder leesvoer zou vallen (les excuses sont faites pour s'en servir ;-p), heb ik een tijdje geleden nog een kleine lentevoorraad gescoord op het Boekenfestijn in Leuven.
Elf boeken wisten zich een plekje te veroveren in mijn mandje.
Hieronder een overzicht van de 4 Nederlandstalige gevolgd door de 7 Engelstalige boeken die ik meebracht.
Tenslotte nog 1 boek dat ik in het soldenhoekje van de Fnac vond en dat mijn aandacht meteen getrokken had.

Zoals ik in de reacties van dit artikel had beloofd, heb ik eens naar de organisatie van het Boekenfestijn gemaild.
De voorbije jaren werden immers steeds alle data van de Boekenfestijnbeurzen van het volledige komende jaar meegedeeld. Momenteel lijkt deze info slechts geleidelijk aan bekend gemaakt te worden op hun website.
Op mijn vraag of er in 2019 nog Boekenfestijnbeurzen georganiseerd zullen worden in Mechelen en Brussel en of er al data bekend zijn, kreeg ik volgend antwoord:

Geachte mevrouw, 

Vriendelijk dank voor uw bericht.
Op dit moment zijn de diverse onderhandelingen gaande voor zover mij bekend.
Een besluit wordt op korte termijn verwacht.

Ik adviseer u de agenda op onze website in de gaten te houden.
Deze zal altijd de meest actuele opgave vermelden. 

Met vriendelijke groeten,


Het blijft nog even afwachten dus ...
De agenda van de Boekenfestijnen die nog zeker georganiseerd worden, kan je hier raadplegen.

e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg



De sciencefictionschrijver | Harold S. Karstens (pseudoniem van Bavo Dhooge)

062a4640a67ec3fac07cb2c9318948bd.jpgBen David is een sciencefictionauteur die zijn gedroomde bestseller maar niet weet te creëren. Hij besluit zich om die reden dan maar te wijden aan een boek over Harry Stephen Keeler, een mysterieuze, opmerkelijke auteur én - volgens velen - de slechtste schrijver uit de literatuurgeschiedenis. Het graven in het leven van Keeler maakt dat Ben David gedwongen wordt om als een buitenstaander zijn eigen leven te evalueren. Ben communiceert met zijn dove zoontje in gebarentaal, hij is vervreemd van zijn vrouw die in een andere wereld vertoeft en heeft geen enkele band met de rest van zijn omgeving. In Harry Stephen Keeler en diens buitenissige universum vol freaks, aliens en robots vindt de schrijver troost. Meer nog: hij begint zich langzaamaan te vereenzelvigen met Keeler. Zijn nieuwsgierigheid naar Keeler slaat om in een obsessieve speurtocht naar het laatste, verloren gewaande, ongepubliceerde manuscript Spion van Mars. Maar bestaat dit manuscript wel? Of is het de science fiction van de schrijver zelf?
Harold S. Karstens (pseudoniem) heeft al tientallen boeken op zijn naam staan, waaronder enkele prijswinnende werken. Het is niet voor het eerst dat hij een literair werk publiceert. Van zijn hand verschenen eerder enkele verhalenbundels en novelles. De sciencefictionschrijver is zijn opmerkelijke literaire romandebuut.

'k Was al lang van plan eens iets te lezen van Bavo Dhooge (een kennis van een ex-vriend), maar toch kwam het er nooit van. Toen ik dit boek zag met daarop zijn echte naam (en niet het pseudoniem Harold S. Karstens, dat ik niet kende) was ik meteen geïntrigeerd door de cover en de mij onbekende titel. Hoewel ik niet goed weet wat te verwachten, ben ik wel heel erg benieuwd!

Elixer | Hilary Duff

7ec0085f1ac884064616ede70c13317d.jpgClea Raymond is een succesvolle jonge fotograaf en de dochter van een prominente politicus. Voor haar werk zwerft ze de hele wereld over en komt op de meest exotische plaatsen. Wanneer haar vader plotseling verdwijnt, tijdens een van zijn humanitaire reizen, ziet Clea op de foto's die ze maakt een vreemde schim. Hoe vaker ze ernaar kijkt, hoe meer de schim lijkt op een mysterieuze, knappe man.
Uiteindelijk ontmoet Clea de man van de foto's in het echt, en ze voelt zich direct enorm tot hem aangetrokken. Samen gaan ze op zoek naar haar verdwenen vader en komen ze erachter waarom ze zich zo verbonden met elkaar voelen. Verscheurd door tegenstrijdige gevoelens en achtervolgd door een donker geheim moeten ze samen het verleden ontraadselen om hun toekomst veilig te stellen.

De meesten kennen Hilary Duff wel als actrice. Maar wist je dat ze ook een YA-boek geschreven heeft?
Hoewel ik niet zo heel vaak in dit genre lees, was ik wel wat nieuwsgierig naar het eindresultaat: zou het boek echt goed geschreven zijn of zou het louter een marketingproduct zijn?
Nog even geduld en je komt het te weten in mijn maandoverzicht van maart!

Het astronomische logboek voor zomermisdaden | Karen Russell

ba8fd431d336be39a026f04fbd6cf2d2.jpgEen aantal meisjes dat is opgegroeid bij wolven wordt vol ijver heropgevoed doornonnen; twee jongetjes varen rond middernacht naar een botenkerkhof op zoeknaar hun overleden zusje dat op een dag uitzeilde en nooit meer terugkwam; eenjongen met voorspellende dromen wordt naar een slaapkamp voor droomgestoordengestuurd; en twee zusjes blijven moederziel alleen achter op een krokodillenfarmin Florida.
De betoverende verhalen van Karen Russell zijn doordrenkt met een ongelooflijk rijke verbeeldingskracht. Het zijn echter de universele gevoelens en emoties achterde wonderlijke façade die ze onvergetelijk maken. Tegen de achtergrond van een ongetemde wildernis of de spookachtige moerassen van de Everglades houdt Karen Russell ons een magische spiegel voor, in een schrijfstijl die tegelijkertijd verbazingwekkend, lieflijk en bijna surreëel is.
Het astronomische logboek voor zomermisdadenis een overtuigend originele verhalenbundel van een ongekend talent. Karen Russell werd door New York Magazine uitgeroepen tot een vande meest getalenteerde mensen onder de 26, en zij stond op de lijst van meest getalenteerde jonge auteurs van Granta,met onder anderen Nicole Krauss en Jonathan Safran Foer.

De intrigerende titel en voorkaft trokken mijn aandacht. De achterflaptekst deed de rest: betoverende verhalen, rijke verbeeldingskracht, ...
Waarschijnlijk lees ik dit boek pas in juni, want zeg nu zelf: is het met zo'n titel niet perfect om de zomer mee in te zetten?

Was ik hier maar nooit gaan wonen | Jake Halpern

6f0a0c4a6415e697597843a52388dd56.jpg

Jake Halpern was als jonge verslaggever geobsedeerd door verhalen over onherbergzame en helse plaatsen, bewoond door een handjevol dapperen die weigerden te verhuizen. Vastbesloten om de onstuimige devotie van deze mensen voor hun huis te begrijpen, trok hij eropuit om de meest onbegaanbare en ongastvrije oorden in Amerika te bezoeken.





Soms zeg ik wel eens: "Wat zou ik graag op een onbewoond eiland wonen, ver van de 'beschaving'!"
Maar of het werkelijk zo idyllisch zou zijn, valt te betwijfelen.
'k Ben dan ook enorm benieuwd naar de ervaringen van mensen die de stap hebben gezet om in onherbergzame gebieden te blijven/gaan wonen.

 
e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg



The Greatest Gift | Danny Leigh

658073a3e9c66ebe827bbe2e8ff3c0cd.jpg

A dazzling tale, told with great humour, of the last seconds of a man's life as he leaps from a nine-storey building.

Matthew Viss works for the city's premier concierge service.
Whatever you need, he can provide. And he'll do it with a smile.
He just wants to help - that's all he's ever wanted to do. 'The Greatest Gift' is the story of his downfall.



Het uitgangspunt van dit verhaal lijkt mij alvast erg origineel.
Nu nog afwachten of de uitwerking dit kan evenaren ...


The Hidden Hand | E.D.E.N. Southworth

624fae26b3f251a891352bef06582aa2.jpgThe Hidden Hand (1888) is an exuberant action comedy, featuring fearless Capitola Black, a self-styled female Don Quixote, and the prototype of innumerable adventure heroines. 
Rescued from life on the streets in New York by a southern plantation owner, with his own reasons for befriending her, Capitola is too active and adventurous to settle for the life of a southern belle. Besides, the neighbourhood is infested with evil-doers--Black Donald, the notorious bandit, and Gabriel Le Noir, the owner of the plantation adjoining--combine to make her life full of excitement and peril. 
Serialized three times by popular demand before appearing in book form, The Hidden Hand exudes irresistible high spirits and cheer, and still retains the capacity to surprise and delight that enchanted its first readers.


Blijkbaar zou dit een echte Amerikaanse klassieker zijn. Toch had ik er nog nooit van gehoord.
Er waren enkele zaken die mij meteen aantrokken. Allereerst was er het feit dat dit boek door een vrouw geschreven werd tijdens een periode dat dit zelden het geval was. Bovendien zou de hoofdrol weggelegd zijn voor een sterke vrouw. Tenslotte wordt er een vergelijking gemaakt met Don Quichote, een boek dat ook nog op mijn verlanglijstje staat.
Dit alles maakt mij zeer nieuwsgierig naar dit (voor mij) onbekende verhaal!


The New Astronomy Guide - Stargazing in the digital age | Patrick Moore & Pete Lawrence

38b538d3c4a6a9d6894cf68de54df3db.jpgThe New Astronomy Guide is a one-stop introduction to how to practise astronomy in the digital age.
 It explains the principles of astronomy as well as the practical techniques to provide both beginners and more experienced observers with all the information they need to understand and enjoy the wonders of the night sky - and to capture and share the resulting images.
Beginning with what can be seen with the naked eye in both the day and nighttime skies, Patrick Moore and Pete Lawrence describe the origin and nature of the Sun, Moon, planets, stars, and distant galaxies - and a host of other extraordinary astronomical objects - and how you can capture their images using a camera (or even a camera phone!). For those whose interest develops further, advice is given on choosing and using a telescope, teaming it with a camera, and capturing the sort of images which until recently could only be obtained with professional instruments.
A full star atlas then helps you track down what you can see on any night of the year, making this a complete and self-contained guide book.

*A fully updated guide to astronomy in the digital age from BBC 'Sky at Night' presenters Patrick Moore and Pete Lawrence
*Astronomical principles and practice expertly explained
*250 sumptuous colour photographs to inspire and challenge astronomers at all levels

The late Sir Patrick Moore was the presenter of the world's longest-running television programme - the BBC's 'The Sky at Night', which was first broadcast in 1957. A Fellow of the Royal Society, he authored more than 100 books, and played a unique role in astronomy education and popularizing science through six decades.
Pete Lawrence appears regularly in 'The Sky at Night' demonstrating practical astronomy with an emphasis on what can be seen in the night sky that month. He is an expert observer and photographer, and is renowned for his spectacular astronomical images, several of which have featured on the NASA-website - Astronomy Picture of the Day.

'k Ben altijd al gefascineerd geweest door de sterren, het heelal, ...
Maar aangezien ik heel veel interesses heb, besteed ik spijtig genoeg niet altijd even veel aandacht aan al de zaken die mij boeien.
Dit boek met zijn prachtige foto's en superhandige sterrenkaarten vormt echter een prima aanzet om deze oude interesse nieuw leven in te blazen!


The Time of Your Life | John Burningham

9c14f92df405b86d8aab244b825441e2.jpg
'John Burningham has provided us with the panacea to take the sting out of advancing years. Reading his book makes you almost want to get into the state of being an "older person". It should be read by everyone over thirty' Richard Wilson

Doris Lessing, Denis Healey, Tom Finney, Ronald Searle, Ivor Cutler, Vera Lynn, Patrick Moore, Claire Rayner and many others contribute to John Burningham's delightful book with the wisdom and wit that comes with age. These triumphant celebrations of getting older are woven in with a fitting collection of quotations from Cicero, Shakespeare and Robert Redford to name but a few, and fifty brilliant drawings by Burningham himself.


'Te lezen door iedereen boven de 30 jaar' ... ja, intussen val ik al wel een tijdje in die categorie.
Wat mij vooral aantrok naast het onderwerp, was de verscheidenheid qua auteurs.
Benieuwd wat zij weten te zeggen over 'oudjes' ;-p


The Wicked Mr Hall | Roy Archibald Hall

a277f84c43d72b32d19e2510e10e078f.jpgGrowing up in Glasgow in the 1930s, Roy Archibald Hall was a natural thief. Due to his lucrative criminal career, he led an extravagant lifestyle. Eventually the law caught up with him and he was arrested. He spent the majority of the next two decades of his life in a cell. 
Upon release from prison in 1975, Hall found employment with Lady Margaret Hudson, working as a butler at Kirtleton House in Scotland. David Wright, a former lover from his time in jail, arrived on the scene and was hired as a gamekeeper. The two men fell out over the theft of a diamond ring, and a vicious argument ensued. They went on a shooting trip to clear the air … it was a walk from which Wright would never return. 
After the killing, Hall moved back to London, where he teamed up with small-time criminal Michael Kitto. Working again as a butler, he and Kitto then murdered Hall's new employers, a former MP and his wife. But it did not end there—by the time he was finally arrested, he had carried out two more brutal murders, including that of his own half-brother. 
Before Hall died he decided to set the record straight and write his memoirs. This honest, harrowing, and chilling book is the result.

Vooral de ondertitel deed het 'm: "The memoirs of the butler who loved to kill".
Een non-fictieboek dat hopelijk leest als een spannende thriller.


Transparent | Natalie Whipple

82e5dfabeff5a5d8b2eed7bcfadc1a7a.jpg

High school is hard when you're invisible.

On the run from her crime lord father, Fiona has to blend in to keep herself, her family and her new friends safe.
But even in a world where everyone has a superpower, being completely transparent means that it's impossible to disappear.
An invisible girl hiding out. Go figure.



Afgaand op de eerste zinnen die ik las, verwacht ik van dit boek vooral een ontspannend en vlot lezend tussendoortje doorspekt met wat humor.


Zaregoto | Nisioisin

53a9f897657e65d2afd55cc292370b41.jpgIt’s the vacation of a lifetime, a trip to a remote island filled with geniuses - and murder.
 On Wet Crow’s Feather Island, a tiny speck in the Sea of Japan, lives Akagami Iria, the exiled daughter of a powerful family. Born into great wealth, she was a princess of the highest pedigree–until she was cut off by the leader of the Akagami Foundation. For the last five years, she’s lived on Feather Island with her maids. But she hasn’t been alone. She has invited the best minds Japan has to offer to come and stay with her.
And so nineteen-year-old college student Ii-chan and his best friend, computer genius Kunagisa Tomo, find themselves as Iria’s guests at her elaborate mansion. Surrounded by fascinating women–a chef, a fortune-teller, a scholar, and an artist, not to mention his own friend Tomo–Ii-chan is feeling a little overmatched intellectually. But the sudden discovery of a grisly murder sends the island into shock. And Ii-chan discovers that he does possess a bit of genius: the ability to discover what is real and what is fake… who is who they claim to be–and who is a killer.

Wanneer je een bon hebt van het Boekenfestijn, dan kan je kiezen voor een korting van 20% op het duurste boek of voor één van de boeken uit een aparte selectie. Tot nu toe koos ik altijd voor de korting, aangezien er nooit een boek lag dat mij interesseerde. Deze keer was de keuze echter heel uitgebreid en viel mijn oog op Zaregoto.
In eerste instantie dacht ik - op basis van de cover - dat het ging om een manga. Maar het is wel degelijk een leesboek. Hopelijk eentje vol spanning!

e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg

Radical Innovators | Anton Blok

3cdeb201ba1480475b8da76d96d26a7e.jpgIn this book, leading cultural anthropologist Anton Blok sheds new light on the lives and achievements of pioneers who revolutionized science and art over the past five centuries, demonstrating that adversity rather than talent alone was crucial to their success. Through a collective biography of some ninety radical innovators, including Erasmus, Spinoza, Newton, Bach, Sade, Darwin, Melville, Mendel, Cézanne, Curie, Brancusi, Einstein, Wittgenstein, Keynes, and Goodall, Blok shows how a significant proportion in fact benefited from social exclusion. Beethoven's increasing deafness isolated him from his friends, creating more time for composing and experimenting, while Darwin's chronic illness gave him an excuse to avoid social gatherings and get on with his work. Adversity took various forms, including illegitimate birth, early parental loss, conflict with parents, bankruptcy, chronic illness, physical deficiencies, neurological and genetic disorders, minority status, peripheral origins, poverty, exile, and detention. Blok argues, however, that all these misfortunes had the same effect: alienation from mainstream society. As outsiders, innovators could question conventional beliefs and practices. With little to lose, they could take chances and exploit opportunities. With governments, universities and industry all emphasizing the importance of investing in innovation, typically understood to mean planned and focussed research teams, this book runs counter to conventional wisdom. For far more often, radical innovation in science and art is entirely unscripted, resulting from trial and error by individuals ready to take risks, fail, and start again.

'k Had nog nooit over Anton Blok of dit boek gehoord. Maar de inhoud en de schrijfstijl spraken mij wel meteen aan. Hoewel ik dit als Engelstalig boek kocht, is de originele versie Nederlandstalig. Meestal lees ik boeken in de originele versie (als ik de taal machtig ben tenminste ;-p), maar hier werd de Engelstalige versie als koopje aangeboden en dat kon ik niet aan mij laten voorbijgaan.
Mocht je graag de Nederlandstalige versie lezen, dan vind je hier de boekpagina van Vernieuwers.

Deze keer zijn het allemaal wat minder bekende titels.
Van de 12 boeken heb ik er immers 8 zelf toegevoegd aan het Hebban-bestand.
Zit er iets tussen dat jou aanspreekt?



Reacties op: Lentevoorraad

Meer informatie

Gerelateerd