Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Samen lezen

op 20 januari 2023 door


Heb je enig idee welke boeken het vaakst toegevoegd worden door Hebban-leden?
Ziehier het verrassende antwoord:

7d3c6295e4ac5657533071c3672e276f.jpg 

Maar je hoeft het niet altijd in de Engelstalige hoek te gaan zoeken, om een stomende leeservaring te beleven.
Sacha neemt ons vandaag mee naar de sauna en vooral naar een heel sensuele manier van samen lezen.
Ontspan en geniet!

 

e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg

 

Samen lezen

Vrijdag was ik met een vriendin op stap. Ontspannen in een sauna, genieten van een massage en heel veel en lang kletsen tijdens een modderbehandeling. Waar praten wij over? Boeken!
Ik heb best wel veel vrienden en vriendinnen. Sommigen al heel lang. Maar deze ken ik pas sinds kort. Ze deelt mijn passie voor het geschreven woord, houdt bijna van dezelfde boeken als ik en ze beleeft deze bijna net zo intens. 
Waar ontmoet ik mensen die mijn interesses delen? Op de plekken waar ik heen ga om me in deze liefdes onder te dompelen. En voor wat betreft lezen, zijn dat dus boekwinkels, bibliotheken en boekpresentaties.
Of, zoals deze, op een community voor boekliefhebbers en leesfanaten.  

Nou is het met boeken, net als met elke vorm van kunst, heel erg afhankelijk van smaak. In een museum is de kans dat ik aan de praat raak met iemand die naar hetzelfde kunstwerk een tijdje staat te kijken, groter dan met iemand die gauw doorloopt naar een andere zaal met werken die mij minder interesseren.
In een boekwinkel of op Hebban werkt dat net zo. Bij de kast met romantische boeken raak ik eerder aan de praat met mensen dan bij de thrillers. 
En soms, heel soms, voelt het zo goed, dat je gegevens uitwisselt. Je mailt elkaar, en de mails worden al snel intiemer en persoonlijker. Over wat je aanspreekt in een boek. Vooral ook wat niet.
In mijn geval ook wat een goed geschreven boek met mij doet. Nou heeft dat laatste wel vaker mensen geïntrigeerd, maar bij haar voelde die interesse toch anders. Ook omdat ze al snel vertelde dat het bij haar in lichtere mate ook zo werkt.
Het besluit om een boek samen te gaan lezen was zowel spannend als snel gemaakt.  

Het lezen van een boek is een heel egocentrisch, persoonlijk gebeuren. Je bent alleen met je gedachten. De woorden op papier vormen de beelden in je hoofd en niemand die daar bij kan of tussen kan komen. Of MAG komen. Zeker in mijn geval.
Zelfs mijn partner duld ik maar zelden naast me, als ik een intense passage lees die het lichamelijke effect op mij heeft, zoals ik die omschreef. Niet dat ik me schaam voor wat woorden met me doen. Maar het alleen zijn en het je vrij voelen, is cruciaal om jezelf heerlijk te verliezen. 
Nu heb ik dus iemand gevonden die dat bijna op dezelfde manier ervaart. Zou het delen van een dergelijke ervaring met haar om die reden minder ‘awkward’ voelen? In welke mate zou het de ervaring beïnvloeden? Niet alleen was de ervaring nieuw, maar onze vriendschap ook.  

De eerste ontmoeting is een kennismaking. We gaan echt niet meteen naast elkaar op de bank zitten om te lezen. Gewoon wat drinken. Nog wat meer kletsen dan we in de chat al doen en aanvoelen hoe het samenzijn met de ander voelt. 
Ik was zenuwachtiger dan tijdens menig eerste date. Flirten en uitgaan is mijn tweede natuur. Het versieren van mannen en vrouwen is leuk en spannend, maar ik ben nooit nerveus. Ook niet als het aan het einde van de avond in een bepaalde richting lijkt te gaan.
Dit was anders. Het experiment dat we ooit wilden gaan doen was (en is) intiemer dan orale seks. Het toelaten van gevoelens in jezelf, terwijl een ander observeert hoe dat bij jou werkt. 
Ik weet niet eens meer wie het initiatief heeft genomen, die eerste middag. We hebben allebei een boek gepakt en zijn gaan lezen. Het was nog mooier dan ik gehoopt had. Niet alleen kon ik het gevoel toelaten, maar wetende dat er naast mij iemand zat die dat begreep en zelf ook voelen kan, maakte het zo mogelijk nog intenser.  

Vrijdag was onze zesde ontmoeting in vier maanden. We lezen nu hetzelfde boek, op dezelfde snelheid. We willen daarmee nog meer kunnen delen van de ervaring. Net als bij mij, geeft ook zij toe dat ze nu meer en meer voelt. Ik denk dat ze in de buurt komt, van wat ik haar in het begin vertelde hoe het voor mij voelt. 
Bij onze vorige ontmoeting, bij haar thuis hebben we nog iets anders geprobeerd. We hebben elkaar voorgelezen. Als ik de woorden hardop uitspreek, is het effect bij mezelf kleiner, minder intens. Als zij ze uitspreekt voelt zij die afname ook. Maar de luisterende partij!!!
Laat ik het erop houden dat ik vind dat we seks hebben gehad, zonder dat we elkaar (tot de sauna vandaag) naakt hadden gezien. En mag ik daar nog aan toevoegen dat het goede seks was!  

Er zijn hier op Hebban veel groepjes die samen een boek lezen, en erover praten. Wij doen dat zeker ook. Alleen hebben we tijdens het samen lezen af en toe nog een andere gedeelde ervaring. Iets dat lezen voor mij nog verslavender maakt dan het al was.

S.



Reacties op: Samen lezen

Meer informatie