Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Zomervoorraad

op 06 juni 2019 door

Dit jaar heb ik het goede voornemen gemaakt om minstens even veel papieren boeken uit eigen kast te lezen als ik heb gekocht.
Door mijn aankopen in februari en maart (38 boeken in het totaal) kwam dit voornemen een beetje in gevaar en stond ik redelijk veel 'in min' (zie o.a. dit en dit artikel).
Aangezien ik in januari, april en mei echter geen enkel boek heb gekocht en veel uit eigen kast gelezen heb, was ik gisterenochtend nog maar 4 boeken verwijderd van het nulpunt.
Met nadruk op gisterOCHTEND.

Want toen kreeg ik het in mijn hoofd om even een kleine zomervoorraad in te slaan op de Lannoo boekenmarkt in Mechelen.
Sinds gisterenmiddag ben ik dus terug wat dieper onder nul gezakt.
Met 9 gekochte boeken en 1 gekregen exemplaar (via een bon die je thuis kan afdrukken, maar die je ook ter plaatse kan vragen) hoef ik deze zomer echt niet te vrezen zonder leesvoer te vallen ;-p

Wat houdt zo'n Lannoo Boekenmarkt concreet in?
Tafels en tafels vol (uitsluitend) Nederlandstalige boeken van uitgeverij Lannoo, Terra, Spectrum, Boekerij, ... aan een voordelige prijs.
Het zijn allemaal nieuwe boeken, maar sommigen zijn wat beschadigd (net zoals op het Boekenfestijn) of soms betreft het laatste exemplaren (zo heb ik er enkele). Van andere boeken zijn er dan weer stapels en stapels in voorraad.
De gemiddelde prijs van een boek is € 5 à € 6.
Het goedkoopste boek dat ik op zulke boekenmarkten al gescoord heb, kostte € 3. Het duurste € 9.
Enkel kunstboeken en heel speciale uitgaven kosten € 12,50 of soms meer.
Wil je weten waar en wanneer er nog zulke boekenmarkten georganiseerd worden?
Op de website van Lannoo kan je nakijken welke boekenmarkten dit jaar nog gepland staan.

Heb je zin gekregen om ook een kijkje te gaan nemen in Mechelen?
Dan geef ik hieronder nog even alle nuttige info.
Parkeren kan je gratis op het Douaneplein, dat schuin tegenover de Nekkerhal ligt.

c0680c06cf836a845182bc514f386d64.jpg

 
















e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg

Ben je benieuwd geworden welke pareltjes ik aan mijn collectie heb toegevoegd?

'k Hou je niet langer in spanning.
Lees en geniet mee:


4158912d1188f88950b23c134e3020ec.jpg













Altijd zal ik van je houden | Maurice Hermans

Een warm eerbetoon van Maurice Hermans aan zijn vader Toon.

Iedere dag met mijn vader in het theater was een genot. Ik leerde er zijn vak. Hij leerde me zijn levensstijl. Zijn positivisme. Zijn liefde voor het leven.

Ooit zei mijn vader me: 'Als je een boek wilt schrijven over mij, begin dan vandaag, want wat gisteren is gebeurd, is niet meer van belang. Schrijf iedere dag een pagina. Dan heb je na een jaar 365 pagina's. Gooi er dan minstens 350 van weg en zo houd je nog 15 goede pagina's over. Na vijftien jaar heb je dan een boek vol sterke verhalen en anekdotes.

Ik moet u eerlijk bekennen: ik schreef niet elke dag alles op, maar wel de mooiste herinneringen. Ik vertel in dit boek - naast eerder gepubliceerde verhalen - veel nieuwe anekdotes uit de tijd met mijn vader, over de laatste tien jaar zonder zijn teerbeminde vrouw Rietje en hoe hij me - vanaf zijn dood in het jaar 2000 tot vandaag - blijft inspireren om te schrijven, te dichten en te filosoferen.

Toon Hermans was een echte creatieve duizendpoot: cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter.
Aangezien ik hem niet zo heel goed ken, leek dit boek mij wel een leuke manier om meer over hem te weten te komen. Zijn uitspraak op de achterflap deed mij alvast glimlachen.


Always look on the bright side of life | Eric Idle

Met de hilarische autobiografie Always Look on the Bright Side of Life neemt acteur, komiek en tekstschrijver Eric Idle ons mee op een onvergetelijke reis van zijn kindertijd in een sobere kostschool tot aan zijn succesvolle carrière in komedie, televisie, theater en film. Idles verhaal zit vol met komische anekdotes met goede vrienden en beroemdheden, zoals George Harrisson, David Bowie, Robin Williams en Mick Jagger.

In zijn autobiografie deelt Idle de hoogtepunten van zijn leven en carrière gecombineerd met onconventionele humor die al meer dan vijftig jaar het publiek weet te boeien. Het boek is genoemd naar het nummer dat hij schreef voor Life of Brian en sindsdien de nummer 1-hit op begrafenissen in het Verenigd Koninkrijk is. In het jaar 2019 wordt de vijftigste verjaardag van The Pythons gevierd, en met dit boek wordt alvast een prachtige kijk gegeven achter de schermen bij Monty Python.

Monty Python is mij natuurlijk niet onbekend. Maar toch ken ik hen - net als Toon Hermans - niet zo goed. Toch niet als de echte die-hard fans.
Dit boek leek mij dan ook alvast een stapje in de goede richting om wat meer over hun leven achter de schermen te weten te komen.


Buitengewone bibliotheken | Alex Johnson

Een ode aan de bibliothecarissen van de 21ste eeuw die overal ter wereld allerlei (geografische, economische, politieke) moeilijkheden overwinnen om leesvoer tot bij de mensen te brengen.
- Een uitgebreide verzameling (bijna 250) onvergetelijke en unieke kleurenfoto's van de gekste bibliotheken en teksten op basis van interviews met bibliothecarissen.
- Over creatieve oplossingen om kansarme bevolkingsgroepen of moeilijk bereikbare gebieden te bereiken, zoals een boekenfiets (in Chicago), een boekenboot (in Laos) of een boekenezel (in Colombia);
- over de bijzondere architectuur van hedendaagse bibliotheken;
- over bibliotheken die uitgegroeid zijn tot heuse bewegingen met een egalitair gedachtegoed, zoals de Little Free Library beweging;
- het toenemende aantal bibliotheken in luxehotels;
- over bibliotheken die functioneren als ontmoetingsplaatsen, zoals de Garden Library in Tel Aviv waar een collectie van 3500 boeken in 16 verschillende talen ter beschikking staat van asielzoekers en migranten;
- bibliotheken op de rug van dieren die de alfabetiseringsgraad in sommige derdewereldstreken enorm hebben verbeterd.

Alex Johnson is een Britse journalist. Hij schrijft voor The Independent en werkt ook als consultant voor verschillende goede doelen. Hij blogt op Bookshelf (theblogonthebookshelf. blogspot.com) en Shedworking (www.shed- working.co.uk).

Bibliotheken, ik ben er dol op!
Ook op boeken ben ik verzot!
Conclusie: een boek over bibliotheken = genieten in het kwadraat ;-p
En al zeker wanneer de inhoud zo origineel is als in dit boekje. 'k Ben er intussen al in beginnen lezen en het is echt heel inspirerend. Net wat ik momenteel nodig heb. Heerlijk!

Het boek werd nog maar net aan het Hebban-bestand toegevoegd.
Wil je het ook op je NTL-lijst zetten? Klik dan hier voor de boekpagina.


50e73108428bd11380c840653bc766e1.jpg













Buitengewone ontdekkingsreizigers | tekst: Paul De Moor | illustraties: Mattias De Leeuw

Wist je dat de schepen van ontdekkingsreizigers een fortuin kostten? Dat er voor elk schip twee- tot drieduizend eiken nodig waren?
Dat sommige scheepslui zeekoeien voor zeemeerminnen aanzagen?
En dat ontdekkingsreiziger Jean Baret eigenlijk Jeanne Baret was - een vrouw die zich als man verkleedde om haar geliefde op ontdekkingsreis te vergezellen?

Dit boek vertelt de verhalen van de grootste ontdekkingsreizigers ter wereld, waaronder Alexander De Grote, Christoffel Columbus, Charles Darwin, Marco Polo, Jacques-Yves Cousteau, Joeri Gagarin en Neil Armstrong.

Dit boek is eigenlijk bedoeld voor kinderen, maar bij het doorbladeren las ik al veel interessante zaken die ik niet wist. Bovendien zag ik heel wat namen voorbijkomen die helemaal geen belletje deden rinkelen. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en dus belandde het boek in mijn mandje.

Het boek werd nog maar net aan het Hebban-bestand toegevoegd.
Wil je het ook op je NTL-lijst zetten? Klik dan hier voor de boekpagina.


De zijderoutes | Peter Frankopan

De zijderoutes is een schitterende verkenning van de elementen die de stuwende kracht waren achter de opkomst en de ondergang van wereldrijken, die de stroom van ideeën en goederen bepaalden en nu een nieuw tijdperk inluiden in de internationale politiek.

Het gebied ten oosten van de Middellandse en de Zwarte Zee tot aan de Himalaya, dwars door Centraal-Azië tot diep in China en India, was duizenden jaren het middelpunt van de aarde. Het is de bakermat van onze beschaving, waar meer dan 2500 jaar v.Chr. metropolen ontstonden als Harappa en Mohenjodaro met een bevolking die in de tienduizenden liep en met straten die waren aangesloten op een geavanceerd rioleringssysteem. Het is ook het gebied van de zijderoutes – handelsroutes maar ook verbindingswegen waarlangs opvattingen, religies, ideeën, cultuur én ziektes zich konden verspreiden.

Hier begint Peter Frankopan zijn nieuwe wereldgeschiedenis. Na de eerste zijderoutes ontstonden er andere: de slavenroute, de goudroute, de route naar het zwarte goud. Maar in onze eenentwintigste eeuw zijn nieuwe routes aan het ontstaan die een grote gelijkenis vertonen met die allereerste, die Centraal-Azië doorkruisten. De zijderoutes komen terug! 

Peter Frankopan studeerde geschiedenis in Cambridge. Hij is sinds 2000 Senior Research Fellow en directeur van The Centre for Byzantine Research aan de universiteit van Oxford. Eerder schreef hij De eerste kruistocht.

Deze titel was ik onlangs op Hebban tegengekomen. Toen ik deze lijvige hardcover zag staan, begon mijn hart dan ook al sneller te kloppen. De achterflaptekst sprak mij enorm aan en toen ik de prijs zag (€ 7 ipv € 50) was ik meteen verkocht. Of was het boek meteen verkocht. Zowel het boek als ik waren meteen verkocht dus ;-p


Finding my virginity | Richard Branson

Vijftig jaar geleden begon sir Richard Branson zijn eerste commerciële bedrijf. In 'Finding my Virginity', zijn nieuwe autobiografie,onthult de oprichter van Virgin Group hoe hij zijn familiebedrijfje liet uitgroeien tot een wereldwijd merk. Ook krijgen we een persoonlijke inkijk in wat hem beweegt en hoe hij zijn huwelijk en het opvoeden van zijn kinderen combineert met het opzetten van miljardenbedrijven. Dat deze levensstijl de nodige avonturen oplevert, bewijzen behind the scenes-verhalen over ontmoetingen met Bill Gates, Nelson Mandela en Barack Obama.

Dit is het verhaal over hoe de oprichter van de eerste commerciële ruimtevaartmaatschappij ter wereld, Virgin Galactic, zichzelf herontdekte tijdens de grootste economische crisis ooit en zijn merk klaarstoomde voor de 21e eeuw. Nog steeds overtreedt sir Richard Branson alle regels, zoekt hij de grenzen op en reikt hij naar de sterren.

Boeiende (auto)biografieën spreken mij altijd aan.
De Engelstalige versie stond al een hele tijd op mijn TBR-list, maar uiteindelijk heb ik dit boek dus toch in het Nederlands aangeschaft. Zo kan mijn moeder het ook eens lezen (zij beheerst het Engels wel, maar geeft er toch de voorkeur aan om in het Nederlands te lezen).

De oorspronkelijk Engelstalige versie van het boek kan je hiernaast terugvinden.
De Nederlandstalige versie heb ik nog maar net aan het Hebban-bestand toegevoegd. Wil je het ook op je NTL-lijst zetten? Klik dan hier voor de boekpagina.


1174fed029925594b55574640c2c7a17.jpg













Het wonderkabinet | Brian Selznick

Ben verlangt naar zijn vader, die hij nooit heeft gekend, terwijl Rose droomt over een mysterieuze actrice, wier leven ze bijhoudt in haar schetsboek.Wanneer Ben tot een bizarre ontdekking komt in de kamer van zijn moeder en Rose een verleidelijke krantenkop leest, gaan de kinderen er in hun eentje op uit om te zoeken wat ze missen.Het verhaal van Ben is geschreven, terwijl het verhaal van Rose in beelden is getekend. Lezers zullen zich verwonderen en verbazen over de ontwikkeling van de personages en bovenal de bijzondere manier waarop de paden van Rose en Ben elkaar zullen kruisen in een magisch New York.

Van Brian Selznick had ik 2 boeken al een hele tijd op mijn NTL-lijst staan: De wonderlingen en Het wonderkabinet.
Tot nu toe heb ik nog niets van hem gelezen, maar het intrigeert mij dat hij steeds woord en beeld combineert in zijn boeken.
Twee verhaallijnen waarvan er één volledig getekend is en de andere volledig geschreven: in Thornhill van Pam Smy is dat ook het geval en dat is mij goed bevallen. Benieuwd of Brian Selznick mij even veel weet te overtuigen.


Hoe lees ik korte verhalen? | Lidewijde Paris

In 'Hoe lees ik korte verhalen?' neemt Lidewijde op verzoek van de lezers van Hoe lees ik? korte verhalen als uitgangspunt. Uit het grote aanbod klassieke, onbekende, Nederlandse en vertaalde verhalen koos ze er veertien om te voorzien van uitleg en context. Elk verhaal wordt ingeleid met speciaal bijpassende vragen om te helpen ontdekken wat het bijzonder maakt. Je komt erachter hoe stille signalen je tijdens het lezen sturen en je naar een bepaalde interpretatie voeren. Ook beantwoordt Lidewijde een keur aan algemene vragen: Wat maakt de verhalen van Tsjechov zo bijzonder? Waarin schuilt de kracht en magie van een kort verhaal? En de belangrijkste vraag van een van haar lezers: 'Lezen we verhalen eigenlijk anders dan romans?'

Met verhalen van o.a. Truman Capote, Raymond Carver, Edgar Keret, Virginia Woolf en Anton Tsjechov

Korte verhalen zijn een kunst op zich.
Als een auteur er in slaagt om mij in enkele bladzijden volledig mee te nemen in de wereld die hij/zij gecreëerd heeft dan vind ik dat een erg knappe prestatie. Weet hij/zij bovendien een mooie twist in het verhaal te verwerken, dan is dat helemaal top.
De boeken van Lidewijde Paris staan al een hele tijd op mijn NTL-lijst en ik ben blij dat ik binnenkort eindelijk eens met haar analyses zal kennismaken.


Kies positief | Isabelle Gonnissen

Positief in het leven staan, zit voornamelijk tussen je oren. Het is een kwestie van de juiste mindset. En het leuke is: als jij de knop weet om te draaien, besmet je automatisch ook je omgeving met het positiviteitsvirus.

Dit boek laat je aan de hand van hele concrete uitdagingen en talloze tips meteen een positieve weg inslaan, en dit op drie niveaus: in je gedachten, in je woorden en in je houding. Zo leert Isabelle Gonnissen je hoe je positieve gedachten kunt stimuleren, hoe de stilte positiviteit kan opwekken en hoe je dankbaarder in het leven kunt staan. Ga de 12 challenges aan en kies vanaf nu positief!

Van dit boek had ik nog nooit gehoord. Bij het doorbladeren trokken de leuke quotes wel meteen mijn aandacht. Toen ik hier en daar begon te lezen, vond ik bepaalde stukken inspirerend. En dus vond ook dit boek een plaats in mijn mandje, zodat ik het thuis eens op mijn gemak zou kunnen ontdekken.


Lust for (mid)life | Geena Lisa

'Waarde leeftijdgenoten, sta op en maak van je midlife de mooiste tijd van je leven.' - Geena Lisa

Schrijf een brief aan jezelf. Maak een yogareis. Begin opnieuw te studeren. Ga weer naar ballet. Leer jezelf beter kennen. Deze en andere ideeën, onderbouwd en aangevuld met persoonlijke ervaringen, tips van experts en getuigenissen, zijn alles wat je nodig hebt om je midlife ten volle te beleven.

Wanneer je op een Lannoo Boekenmarkt boeken koopt, dan mag je met een bon ook nog een boek kiezen op een aparte tafel.
Er lagen een 6-tal titels en in eerste instantie had ik een ander boek gekozen. Maar aangezien mijn moeder dat ook al had genomen en wij vaak elkaars boeken lezen (dat is makkelijk wanneer smaken voor een groot stuk overlappen), besloot ik een andere titel te kiezen.
Dit boek zou ik zelf niet meteen oppakken, maar ik ga het een kans geven en wie weet word ik wel verrast ;-)

In het Hebban-bestand stond enkel de versie voor de mannen. De versie voor de vrouwen werd nu ook toegevoegd.
Wil je het ook op je NTL-lijst zetten? Klik dan hier voor de boekpagina.


Heb jij één of meerdere van bovenstaande boeken al gelezen? Zo ja, wat vond je er van?
Welk boek uit deze zomervoorraad spreekt jou het meest aan?



Reacties op: Zomervoorraad

Meer informatie

Gerelateerd