Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eerste Leven: Einddiscussie

op 18 augustus 2017 door

Tijdens de tweede Buddy Reads, van 11 t/m 18 augustus, lazen Elke en Claudia het boek Eerste Leven van Gena Showalter. Benieuwd wat onze gedachtes waren tijdens het lezen? Het artikel met spoilers vind je hier. Was het boek zoals we hadden verwacht of viel het tegen? Lees snel verder om erachter te komen!

Claudia: Een van de redenen dat ik dit boek wilde lezen, is de ontzettend mooie kaft. De zandloper met twee steden erin, het zet je meteen aan het denken en zorgt ervoor dat je je afvraagt waar dit boek over gaat. Het idee van het boek is zo leuk en origineel, ik had ontzettend veel zin om dit boek te lezen.

Het begin van het boek is een beetje verwarrend, maar gelukkig krijgen we al snel een introductie in de nieuwe wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Maar helaas is dat waar het verhaal bij blijft; voor mij lijkt het hele boek een soort introductie. Het verhaal was erg langdradig. Tenley, het hoofdpersonage, moet kiezen tussen twee rijken: Troika of Myriad. Ze zijn tegenovergestelden van elkaar: het licht en de duisternis. Maar daar blijft het verhaal hangen, Tenley kan namelijk geen keuze maken. Ook al zit ze opgesloten in een asiel waar ze wordt geslagen en verhongerd, ze wil niet kiezen. De reden hierachter snap ik nog steeds niet, waardoor ik ook niet echt met haar mee kon leven. Er zijn nog wat andere dingen in dit boek die, naar mijn mening, niet duidelijk werden uitgelegd. Zo hebben de twee rijken oorlog met elkaar, maar wat daar de reden voor is, is nooit verteld. Ook is Tenley 'speciaal', en willen beide rijken haar heel graag overhalen, maar waarom ze nou zo speciaal is? Ik weet het niet.

Ik moet wel zeggen dat het boek aan het einde een stuk leuker werd. Maar de laatste paar hoofdstukken hebben het saaie begin van het boek niet goed kunnen maken voor mij. Ik weet niet of ik dit boek wel uit had gelezen als ik het niet gelezen zou hebben voor de Buddy Reads. Als ik een boek helemaal niks vind na de eerste 150 pagina’s, geef ik het meestal op, aangezien er zoveel boeken zijn die ik nog wil lezen! Ik ben dus ook niet van plan om het tweede deel uit deze serie te lezen. 

Elke: Ik had precies hetzelfde als Claudia. Toen ik dit boek voor het eerst zag dacht ik echt: wauw. De cover van het boek is ontzettend mooi qua design, kleurgebruik en gevoel. Ook de titel intrigeerde me meteen! Waar kon 'Firstlife' oftewel 'Eerste Leven' in vredesnaam overgaan? Overigens heb ik nog nooit een boek gelezen van Gena Showalter, dus wist ik niet precies hoe haar schrijfstijl ging zijn. Toch moet ik zeggen dat haar schrijfstijl erg prettig was, maar daar bleef het ook bij. Gena kan echt wel schrijven, daar is geen twijfel over mogelijk, maar het boek viel ontzettend tegen.

In mijn ogen had Eerste Leven enorm veel potentie. Veel Young Adult boeken hebben vaak hetzelfde concept - en hoewel Ten ook het 'speciale' meisje is - maar Eerste Leven was ontzettend origineel. Een echt leven na de dood, maar zonder het concept van de hemel? Een keuze tussen twee verschillende rijken met verschillende waardes waarin mensen een tweede leven konden hebben? Dus eigenlijk een soort van 3 levens? Dat klonk ontzettend interessant, en alsof het veel potentie had. Hierdoor kreeg ik enorme hoge verwachtingen, die helaas niet werden geëvenaard. 

Het plot is ontzettend langzaam. Vaak had ik geen idee wat er ging gebeuren, en dat is niet bedoeld op een goede manier. Het plot leek doelloos, alsof de schrijver een ideetje had. (Oh een meisje dat niet weet wat ze moet kiezen + wat knappe jongens + wat moordenaars!) Het leek alsof de schrijfster het begin en het einde in haar hoofd had, maar niet wat er tussenin moest gebeuren. Het enige wat duidelijk was, was dat Ten constant moest twijfelen tussen Troika en Myriad, maar verder was er niet echt iets wat het plot vooruit duwde. Er was geen actie met een doel. Alle actie leek doelloos, met een mysterie erachter dat binnen drie seconden kon worden opgelost. (Dat Myriad achter de constante aanvallen op Ten zat). Voor mijn gevoel dacht de schrijfster het te kunnen redden met een slechte romance en een interessant idee, maar dat ging voor mij helaas niet op. 

Kortom vond ik Eerste Leven enorm teleurstellend. Het boek had enorm veel potentieel dat niet werd waargemaakt. Daarom krijgt het boek van mij 2 sterren. Door de slechte uitwerking heb ik ook besloten om deel twee links te laten liggen. (En misschien omdat mijn favoriete personage werd vermoord). Ik besteed mijn tijd dan liever aan andere boeken :).

Wat vonden jullie van Eerste Leven? Net zo teleurstellend als ons? Of vonden jullie het juist wel super goed? En waarom? We hopen in ieder geval dat jullie deze Buddy Read leuk vonden! Laat ons ook weten of jullie vaker van dit soort Buddy Reads zouden willen zien, want dan kunnen we er natuurlijk meer in de planning gooien. (Suggesties voor boeken zijn ook altijd welkom!)

- Door Elke en Claudia 



Reacties op: Eerste Leven: Einddiscussie

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gena Showalter

Gena Showalter

New York Times bestsellerauteur Gena Showalter heeft zich in relatief korte tijd...