Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Nederlandse Young Adult boeken

op 27 november 2018 door

Geschreven door maartje

Een tijdje geleden las ik, ergens op internet, een artikel over het matige niveau van Nederlandstalige YA en over het idee dat veel van deze boeken geschreven lijken te zijn voor een jongere doelgroep dan de YA boeken uit het buitenland. Helaas weet ik niet meer waar ik dat artikel gelezen heb, maar het trickerde mijn nieuwsgierigheid. Ik ben daarom de laatste tijd op speurtocht gegaan naar Nederlandstalige YA auteurs en heb een aantal auteurs en hun boeken uitgeplozen. Ik heb in die tijd al een heleboel echt goede boeken gelezen. Sommige boeken daarvan zitten op het randje van middelgrade naar Young Adult, maar er zijn ook echte young adult boeken te vinden.

 Over Wendy Brokers met De laatste halte, Chinouk Thijssen met  Truth or dance en Maren Stoffels met Fright Night en Escape room hebben er al artikelen op deze site gestaan. Deze maand richt ik me op historische boeken en thrillers. Over twee weken, op 11 december wordt het artikel over fantasy boeken geplaatst en op 24 december het artikel over de contemporaries.

Hieronder geef ik een overzicht van de verschillende Nederlandse YA titels die ik las en wat ik ervan vond:

Thrillers/ spannende boeken:

54 minuten van Marieke Nijkamp

Winnaar van de Hebban Award 2017 voor Beste Young Adult! Dit vond ik echt een geweldig spannend boek. Het vertelt over een schietincident op een Amerikaanse highschool. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven en laat zo steeds een andere kant van het verhaal zien en geeft je steeds meer inzicht in de motieven van de dader. Je wordt echt meegesleept in dit helse uur.

Gevarenzone van Jennefer Mellink

Dit boek vertelt het verhaal over Pip. Pip heeft het thuis niet naar haar zin. Ze heeft voortdurend ruzie met haar moeder en is haar gezeur over het stoppen met haar opleiding meer dan zat. Als ze dan op één dag én een leuke baan, én een mooi huis vindt, lijkt alles geweldig. Maar het huis is minder geweldig dan het leek. Nadat Pip en haar vrienden een ouijabord hebben gebruikt, gebeuren er allemaal vreemde dingen: spullen verdwijnen of gaan kapot en er gaat zelfs iemand dood, zoals het ouijabord al had voorspeld. Pips leven is niet meewr mooi, maar een regelrechte hel. Volgens de uitgever een boek voor lezers van 16 jaar en ouder.

Geestverwanten van Hilda Spruit

Een boek met eenzelfde thema als Gevarenzone is Geestverwanten. Merthe krijgt iets te horen wat haar leven compleet op zijn kop zet. In één klap wordt het beeld dat ze van haar ouders en zichzelf had, genadeloos onderuitgehaald. Wat rest, zijn vragen. Vragen waar niemand het antwoord op heeft. Op zoek naar de waarheid gaat ze samen met haar vriendinnen glaasje draaien, in de hoop dat de geesten haar kunnen helpen. Maar de antwoorden die ze tijdens het spel krijgt, leiden enkel tot nog meer vragen. 
Als de drie tienervriendinnen besluiten om het mysterie zelf op te lossen, wordt hun vriendschap flink onder druk gezet. Ze belanden in een spannend, niet te stuiten, spiritueel avontuur, dat niet alleen hún leven, maar ook dat van anderen drastisch zal veranderen. 

Hilda Spruit werd met dit boek winnaar van de Jonge Jury Debuutprijs. Dit boek is naar mijn idee geschreven voor jongere mensen dan het boek van Jennefer Mellink.

Boy 7 van Mirjam Mous

Een dystopisch boek over een jongen die zijn geheugen kwijt is en langzaam achter de gruwelijke werkelijkheid van zijn wereld komt.

Historische boeken:

Ze was 16 van Marlies Allewijn 

Dit verhaal speelt zich af tijdens de tweede wereldoorlog en in het heden. De zestienjarige Janna uit Zeeland moet in het voorjaar van 1944 plotseling gaan werken voor de Duitse militairen die in haar dorp zijn gestationeerd. En dat naast het huishouden en de zorg voor haar ouders. Als haar vrienden haar vragen 'een klusje op te knappen', zit Janna gevangen tussen twee uitersten: blijft ze haar werk voor de Duitsers doen, die toch best aardig tegen haar zijn? Of kiest ze voor de onzekere zaak van het verzet? De ontmoeting met de knappe Willem brengt een lichtpuntje in de ellende.
Zeventig jaar later wordt de dan zestienjarige ras-Amsterdamse Ize door haar ouders 'verbannen' naar dat stomme en suffe Zeeland, waar haar oma woont. Ize zit zó niet te wachten op een zomer vol saaie boeren. Dan vindt ze een foto van Janna, een meisje dat erg op haar oma lijkt. Als haar oma schrikt en haar vraagt 'dit hele verhaal' met rust te laten, is Ize's nieuwsgierigheid gewekt.

Alya van Hay van den Munckhof

Dit boek staat niet omschreven als Young Adult door de uitgever, maar vertelt over de veertienjarige Alya die in 842 begint aan een reis door Al Andalus, Navarra (het huidige Spanje) en het Frankische rijk (het huidige Frankrijk). Alya wordt met een delegatie van de emir meegestuurd omdat ze veel verschillende talen beheerst en zo overal haar oor te luisteren kan leggen. De reis gaat echter niet over rozen en Alya komt op heel andere plekken terecht dan de bedoeling is.

Duivelmaeker en Vrij! van Bianca Mastenbroek

Duivelmaeker is geschreven voor kinderen vanaf 13 jaar. Het verhaal gaat over Faye die duivels ziet en over Joen (Jeroen Bosch) die ook duivels ziet. De twee levens van deze jonge mensen zijn, ondanks de 500 jaar tijdsverschil, met elkaar verweven. Faye leert steeds meer over het leven van de jonge schilder en komt erachter dat zij in deze tijd een belangrijke opdracht te vervullen heeft. Dit boek is in ieder geval een aanrader voor fans van Thea Beckman en Simone van der Vlugt.

Kwakoe van Bart Römer

Kwakoe is een verhaal over slavernij. Over hoe de Nederlanders in Suriname hun slaven behandelden. Het gaat over vechten voor vrijheid en een toekomst. De beschrijvingen in het boek zijn heel beeldend. Je krijgt een heel goed beeld van de prachtige natuur, maar ook van de gruwelen van het leven op een plantage. Het boek komt binnen en je voelt plaatsvervangende schaamte voor de manier waarop er over de slaven wordt gedacht en gesproken.

Tot slot, Thea Beckman en Simone van der Vlugt schreven heel veel prachtige historische romans die echt in het young adult genre horen. Mijn favoriet? Hasse Simonsdochter.

Dan nog wat schrijvers waarvan ik nog niets gelezen heb, maar die wel goede recensies krijgen:

Spanning:

Mel Wallis de Vries, Ciz Meijer, Eva Burgers, Helen Vreeswijk, Marleen Ekelmans, Marlies Slegers

Geschiedenis:

B. Dubbelboer

Ik hoop dat ik jullie weer wat ideeën heb aangedragen om ook Nederlandstalige schrijvers ter hand te nemen.

Hebben jullie favoriete Nederlandstalige schrijvers op het gebied van spannende of historische boeken? Welke boeken moeten we echt allemaal lezen? Reacties op: Nederlandse Young Adult boeken

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Wendy Brokers

Wendy Brokers

Moeder van vijf, auteur en verpleegkundige Neonatologie Geboortezorg (lange tijd...

Maren Stoffels

Maren Stoffels

Maren Stoffels maakte op  haar negende ze haar eerste boek, over een eskimootje ...

Marlies Allewijn

Marlies Allewijn

Marlies Allewijn groeide op in Zeeland en woont nu in Amsterdam. In 2012 versche...

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp is afgestudeerd in de filosofie en in middeleeuwse geschiedenis....

Jennefer Mellink

Jennefer Mellink

Jennefer Mellink (1985) is een Nederlandse auteur in het young adult-genre. Ze w...

Chinouk Thijssen

Chinouk Thijssen

Chinouk Thijssen vertelt al haar hele leven verhalen, maar pas toen ze begin twi...