Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Yay or Nay: Versplinterd

op 27 augustus 2019 door

In de afgelopen maanden gaf uitgeverij Imagine de Slated serie van Teri Terry uit. Deze serie verscheen een aantal jaar geleden in het Engels, maar was tot nu toe nog niet vertaald. Voor onze spot lazen we deel 1: Gewist, deel 2: Gebroken en nu deel 3: Versplinterd. 

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten van Gewist en Gebroken!

Over het boek

Kyla weet niet wie ze is. Hoe weet ze wie ze kan vertrouwen?

Kyla is Gewist: haar geheugen is volledig uitgevaagd door de Hoeders die het land besturen. Als er ineens toch verboden herinneringen uit een gewelddadig verleden naar boven komen, begint ze te twijfelen. Kan ze haar nieuwe familie wel vertrouwen, en haar vrienden, zoals Ben? Met de hulp van het verzet gaat ze opnieuw ondergronds, opgejaagd door de machthebbers, die haar dood willen hebben. Kyla’s zoektocht naar de waarheid in dit laatste deel van de spannende trilogie leidt tot onthullingen die schokkender zijn dan ze ooit had kunnen bedenken.

Verwachtingen

Maartje: Tsja, nadat ik boek 1 en 2 gelezen had kon ik niet anders dan vol verwachting uitkijken naar deel 3. Ik ben inmiddels van de personages gaan houden en deel 2 was zoveel sneller en spannender dan deel 1, dat ik niet kan wachten om te leren wat deel 3 brengt. De voorkant is in ieder geval weer heel mooi. 

Laurie: Ik las deel 1 en 2 met veel plezier, ik coöordineerde zelfs de leesclub van Gewist hier op Hebban. Gebroken had een hoger tempo en ik verwachtte dat dat ook weer zo zou zijn in Versplinterd. Mijn verwachtingen kwamen uit, ik vond dit boek weer een verademing na een paar tegenvallende boeken te hebben gelezen.

Minca: Deel 1 en 2 waren voor mij niet heel verrassend of veel belovend. Gelukkig vond ik Gebroken wel wat sterker dan Gewist dus ik hoopte dat Versplinterd nog wat meer verrassingen en spanning voor mij in petto zou hebben. De eerste twee delen zijn helaas niet een van mijn favoriete boeken geworden, maar ik wilde wel weten hoe het avontuur van Kyla verder zou gaan.

Miranda: Ik keek vol verwachting uit naar deel 3. Deel 1 en 2 hebben me aangenaam verrast. Ik vond de boeken supervlot lezen, met de nodige spanning, en hoopte dat dat in dit deel óók zo zou zijn. En ik was natuurlijk héél erg benieuwd hoe dit verhaal verder ging. De cover maakte in ieder geval een enorme indruk op me....die ogen...!

Natasha: Mijn verwachtingen waren enorm hoog. In het tweede deel krijgt Kyla steeds meer van haar herinneringen terug en ik wilde heel graag weten waar ze nou vandaan kwam en wat iedereen van haar wilde. En uiteindelijk de belangrijkste vraag van deze serie: wie kan je vertrouwen als je niet meer weet wie je bent? 

Schrijfstijl

Maartje: Het verhaal leest heerlijk vlot. Nergens te moeilijk, niet langdradig. Teri Terry geeft genoeg achtergronden om de wereld begrijpelijk te maken, maar verweeft deze mooi in het verhaal. De dialogen zijn geloofwaardig en de gedragingen van de personages ook. Ik kon niet anders dan meeleven met de personages. 

Laurie: Ik sluit me volledig bij Maartje aan. De schrijfstijl is wederom prettig en leest vlot. De personages en dialogen zijn geloofwaardig, ik kan hier niets meer aan toevoegen.

Minca: Ook ik vind de schrijfstijl erg fijn. De korte zinnen en grote interpunctie zorgen ervoor dat je zo door de bladzijdes heen kunt vliegen en dat bevorderde het lezen zeker. Af en toe vond ik sommige stukken wat simpel, soms zelf te gemakkelijk. Hierdoor kon ik het verhaal niet altijd even serieus nemen. Ook de manier waarop de personages geheimen proberen achter te houden door geheimzinnige antwoorden te geven vond ik niet altijd even prettig. 

Miranda: Ook ik kan dit alleen maar volgen. Het leest lekker vlot, in heel aangename leesstijl. Ik vond het hele boek geloofwaardig verteld. Sommige stukken vond ik goed in elkaar gestoken. Ik ben meermaals om de tuin geleid.

Natasha: De schrijfstijl heb ik als prettig ervaren. Korte zinnen, veel dialoog en beeldende beschrijvingen. Wel vond ik het lastig om alle afkortingen uit elkaar te houden. Misschien was het een idee geweest om een overzicht van de afkortingen ergens in het boek te noteren, want ik wist niet meer waar het allemaal voor stond.

Verhaal

Maartje: Dit boek brengt nog meer verwikkelingen. Vanaf het begin gebeurt er van alles en komt Kyla in een stroomversnelling terecht waar ze niet meer uitkomt tot het einde van het boek. Kyla krijgt in dit boek veel voor haar kiezen. Ze leert nieuwe mensen kennen, verliest oude vrienden, leert meer over haar verleden en over de leugens die daarmee gepaard gaan. Teri Terry probeert je steeds op het verkeerde been te zetten. Dat lukt niet altijd, ergens voel je vaak wel dat er weer een plottwist aankomt, maar het blijft boeien en ze blijft verrassen. Het verhaal wordt mooi afgerond. Voor mij waren er geen vragen meer onbeantwoord.

Laurie: En weer kan ik me bij Maartje aansluiten. De eerste hoofdstukken moest ik wel even nadenken wat er allemaal aan vooraf ging, maar dat werd snel weer duidelijk en ik zat daarna ook weer helemaal in het verhaal. De wereld zit toch weer anders in elkaar dan je zou denken en er zit iets in dat ik aan de ene kant wel had verwacht, maar aan de andere kant ook niet. Wel vind ik het jammer dat we sommige personages maar heel kort te zien krijgen, maar we zien ook wat oude bekenden terug. Of we daar nou zo blij mee moeten zijn ga ik hier niet zeggen, maar alles werd hierdoor wel mooi afgerond.

Minca: De voorgaande gebeurtenissen uit de andere twee boeken waren me op zich nog wel goed bijgebleven en gaande het verhaal stonden nog enkele verrassingen te wachten. Maar de ene na de andere onthulling vond plaats en het leek wel alsof Kyla nooit achter de hele waarheid zou komen. Telkens wanneer ze een stap dichterbij een onthulling kwam, werd er weer iets anders ontnomen waardoor het soms wat ongeloofwaardig werd. Ik had het gevoel dat het verhaal meer potentie kon hebben want sommige stukken uit het verhaal leken geforceerd om nog maar even tijd te rekken. 

Miranda: Er zitten geregeld verwijzingen naar de andere twee boeken in dit boek verwerkt, waardoor ik snel terug mee was met het verhaal. Er gebeurt enorm veel, soms aan een snel tempo. Ik moest mijn hoofd er wel bijhouden want er zitten best wel wat personages in het verhaal; het boek zit vol met personen die verdwijnen uit Kyla's leven en nieuwe mensen die ten tonele verschijnen of weer anderen die plots terug opduiken. Er gebeurt vanalles tegelijk aan een razend tempo en de auteur weet de spanning er tot het laatste moment in te houden. Ik had het boek heel snel uit, want ik wilde echt weten hoe het zou eindigden. En het mag gezegd, ik zat geregeld op het puntje van mijn stoel.

Natasha: Het verhaal begint direct waar deel 2 is geëndigd. Kyla gaat op zoek naar haar verleden met een rugzak aan halve herinneringen. Ze ontrafelt steeds meer van de waarheid. Teri Terry neemt je als lezer goed mee in de twijfel, want je weet zelf ook niet meer wie je moet vertrouwen. Het einde - de uiteindelijke waarheid - kwam naar mijn mening wel ineens heel snel. Die had wat langzamer ontrafeld mogen worden. Maar het past wel bij de vlotte schrijfstijl.

Eindoordeel

Maartje: Ik vond Versplinterd de beste uit de serie en gaf het boek 4,5 Sterren. Ik zat vanaf het begin in het verhaal, het tempo lag hoog, er gebeurde veel en het bleef spannend. Een dikke YAY dus. 

Laurie: Het begint saai te worden, maar ook hierin kan ik me bij Maartje aansluiten. Ik gaf Versplinterd 5 sterren en ik ben blij dat deze serie nu ook in Nederland verkrijgbaar is. Er komt nog een prequel en daar ben ik wel heel benieuwd naar, want daarin leer je meer over de geschiedenis van dit dystopische Engeland. Ik geef Versplinterd dus een dikke vette YAY.

Minca: Helaas is deze serie denk ik gewoon niet echt weg gelegd voor mij. Of dit nou komt door de (te) simpele schrijfstijl of door de continue veranderingen of de geheimzinnigheid van het gedrag van de personages weet ik niet. Ik denk een combinatie van dit alles. Desondanks waren de boeken wel vlug te lezen en was het zeker geen verspilde tijd. Maar ik denk dat ik de prequel niet ga lezen helaas. Voor mij was dit boek dus een NAY

Miranda: Voor mij een zéér geslaagde serie; ik ben aangenaam verrast en helemaal fan van deze auteur! Tot voor kort had ik nog nooit van dystopische werelden gehoord. Het was een goed verhaal met een aangenaam tempo en veel spanning. Ook naar de prequel kijk ik enorm uit. Van mij krijgt Verspinterd 4 sterren, net als Gewist en Gebroken en het verdient dus een YAY.

Natasha: Ook van mij krijgt dit boek een YAY. Teri Terry weet een dystopische wereld neer te zetten waarin we allemaal hopelijk nooit zullen leven. Bovendien zet ze de lezer aan het denken: maken je herinneringen je tot wie je bent? Wie ben je eigenlijk zonder je herinneringen?

Wij beoordelen Versplinterd van Teri Terry met 80% YAY en 20% NAY.

Wist je dat er in november een prequel van deze serie uitkomt: Exit?



Reacties op: Yay or Nay: Versplinterd

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Teri Terry

Teri Terry

Teri Terry heeft in Frankrijk, Canada, Australië en Engeland gewoond en heeft da...