Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De 7 veelbelovende literaire romans van november

Wat te lezen tijdens de koude novembermaand? Hebban selecteerde 7 literaire romans die je deze maand niet mag missen! Nieuwe titels van bekende auteurs, maar ook veelbelovende debuten.

Lieveling van Kim van Kooten (3 november)

Als leeuwen streden uitgevers om het romandebuut van scenarioschrijfster en actrice Kim van Kooten. De roman is gebaseerd op het levensverhaal van Pauline Barendregt.

De vijfjarige Puck woont met haar moeder in een Rotterdamse achterstandswijk. Als ze op een dag verhuizen naar de mooie villa van de nieuwe man van haar moeder, lijkt een sprookje begonnen voor Puck. De nieuwe liefde, ‘ome Meneer’, ontfermt zich over zijn nieuwe stiefdochter. Hij verwent haar met cadeaus, wast drie keer per week haar haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto.  

'Lieveling is pijnlijk, rauw en maakt je woedend; je wilt niets liever dan dit meisje beschermen. Maar de compassie en humor die klinken in Kims stijl laat je ook begrip hebben,' aldus Lebowski redacteur Jasper Henderson.

Bloedboek van Dimitri Verhulst (4 november)

In de eerste vijf boeken uit de Bijbel, Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium, vinden heel wat bloederige taferelen plaats. De boeken bevatten de bekende verhalen over onder meer de schepping van de wereld, de geschiedenis van het Joodse volk en de vorming van de wetten die het fundament vormen voor de tien geboden. Het zijn deze vijf boeken die Dimitri Verhulst heeft herschreven in zijn nieuwe werk Bloedboek. De auteur besloot de belangrijke verhalen opnieuw te vertellen, inclusief de gruwelijke details en geestige merkwaardigheden, maar dan in zijn eigen schrijverstaal.

Het is niet voor het eerst dat Verhulst zich bezighoudt met de verhalen uit de Bijbel. Ook in zijn eerdere romans De zeven laatste zinnen, De intrede van Christus in Brussel en Godverdomse dagen op een godverdomse bol wordt aan Bijbelverhalen gerefereerd.

“Indien er effenaf niks was in het begin, dan ook geen toekomst. Dus was er God, van wie niemand weet en weten zal van waar die zelf dan komt, hij had uit al dat niks gewoon zichzelf gemaakt, vraag niet hoe, vraag niet waarom, en die nadien, om zijn status te verdienen uit zijn krammen had te schieten en te scheppen, om te beginnen met de hele hemel en een ietepetieterige jammerbol, waarop vooralsnog geen sprietje onkruid stond.” – uit Bloedboek

Avenue van de mysteriën van John Irving (5 november)

De Amerikaanse grootmeester John Irving is terug, en wel met zijn veertiende roman. In Avenue van de mysteriën maakt hoofdpersoon Juan Diego op latere leeftijd een reis naar de Filipijnen. Tijdens deze reis wordt hij vergezeld door dromen en herinneringen die hem terugvoeren naar zijn enerverende jeugd in Mexico. Met behulp van thema’s als het noodlot en de werking van het geheugen beschrijft Irving hoe verleden en heden met elkaar kunnen botsen. 'De opeenvolgende gebeurtenissen in ons leven - die ons aanzetten tot hoe we handelen, de wegen die ons leiden naar ons doel, de onverwachte hindernissen en mogelijkheden- blijven vaak mysterieus of zijn juist zonneklaar, als we ze al opmerken’, zo schrijft Irving.

Wat de golven brengen van Fabio Genovesi (6 november)

De Italiaanse Fabio Genovesi is geboren en getogen in het kustplaatsje Forte dei Marmi. Het is dit mondaine dorp dat hij als decor gebruikt voor zijn nieuwe roman Wat de golven brengen. Een verhaal waarin oude legendes, spoken uit het verleden, dromen en onmogelijke liefdes centraal staan.

Omdat het niet meevalt om albino te zijn in Italië, om slecht zicht te hebben en om in de schaduw te moeten leven, zet Luna haar verbeeldingskracht in om het leven kleurrijker te maken. Haar oudere broer Luca is een knappe, talentvolle surfer die zijn dagen aan zee doorbrengt. Maar dan slaat het noodlot toe en wordt Luca door de zee opgeslokt. Luna's moeder Serena keert in zichzelf en blijft als een zombie thuis zitten. Luna probeert ondanks het verdriet om haar broer toch weer de draad op school op te pakken. Sandro, de hulpleraar van Luna, draagt ondertussen een enorm schuldgevoel met zich mee. Hij was degene die Serena aanmoedigde om haar zoon naar het surfkamp te laten gaan. Terwijl Sandro weer toenadering probeert te zoeken, leert Luna dat de zee zowel geeft als neemt. Zonder haar broer probeert ze haar plekje in de wereld te vinden.

Lees binnenkort een interview met Fabio Genovesi op Hebban!

Nora van Colm Tóibín (10 november)

‘Een buitengewoon boek van een buitengewone schrijver. Tóibíns werk is altijd uitmuntend, maar deze roman is gewoonweg perfect’, schrijft The Guardian over Tóibíns roman Nora. Met dit boek sleepte de Ierse schrijver Colm Tóibín zowel de IMPAC Dublin Literary Award als de prestigieuze Hawthornden Prize in de wacht. Vanaf 10 november is Nora, geïnspireerd op het leven van de moeder van de auteur, ook in Nederlandse vertaling te lezen.  

Het verhaal speelt zich tijdens de late jaren zestig af in Ierland. Na de dood van haar echtgenoot probeert Nora Webster haar leven weer op te pakken, samen met haar vier kinderen. Nora voelt zich als weduwe gevangen in haar omstandigheden en wacht op het moment dat ze haar verleden achter zich kan laten. Geholpen door muziek en vriendschap probeert ze haar leven opnieuw vorm te geven. Maar het blijkt moeilijk om je kinderen een goede toekomst te bieden als je zelf nog worstelt met het verleden.

Furie en fortuin van Lauren Groff (24 november)

Sinds Fates and furies in september in Amerika is verschenen gooit Lauren Groff hoge ogen. Haar roman werd zowel genomineerd voor de National Book Award als de Kirkus Prize 2015. Eind november verschijnt de Nederlandse vertaling, Furie en fortuin.

Furie en fortuin verhaalt over het huwelijk van Lotto en Mathilde. Ze ontmoetten elkaar op tweeëntwintigjarige leeftijd; jong, verliefd en voorbestemd voor grootse dingen. Voor hun vrienden lijkt hun huwelijk na tien jaar nog steeds een sprookje, maar niet alles is wat het lijkt. Als bepaalde geheimen worden onthuld blijkt het huwelijk van Lotto en Mathilde opzienbarender en gecompliceerder dan iemand had kunnen vermoeden. Groff toont in deze roman dat ieder verhaal twee kanten heeft en ieder huwelijk twee perspectieven kent. En dat het geheim van een goed huwelijk soms niet de waarheid is die geliefden met elkaar delen, maar leugens die ze aan elkaar vertellen. Lauren Groff verweeft in haar roman zowel elementen van de Griekse mythologie als van Shakespeare.

Biefstuk van Judith Eykelenboom (30 november)

Een veelbelovende debuutroman waarin de loyaliteit van een kind op de proef wordt gesteld, de waarheid niet altijd even eenduidig is en waarin slachtoffers veranderen in daders.

De vijftienjarige Levi Storm legt haar omgeving vast om grip op de werkelijkheid te krijgen. Daarvoor gebruikt ze een oude camera van haar moeder. De foto's tonen echter geen alledaagse maar obscure beelden van de ribben van haar zusje, de hamer onder haar bed, een gat in het houtwerk. Door 'de essentie' te fotograferen laat Levi de échte werkelijkheid zien, in een afbrokkelende wereld waarin de grens tussen realiteit en waanzin bijna niet te onderscheiden is. Maar tegelijkertijd moet Levi ook weerstand bieden aan haar labiele vader. Om haar familie en zichzelf te redden zet ze alles op het spel, ook haar eigen onschuld en die van haar zusje.

Zie voor alle verwachte boeken de Hebban verwachtpagina.



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De 7 veelbelovende literaire romans van november

 

Gerelateerd