Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Auteurs overwegen De Bezige Bij te verlaten na komst Abou Jahjah

Enkele schrijvers die onder contract staan bij De Bezige Bij denken erover om de uitgeverij de rug toe te keren. Aanleiding is een deal met Dyab Abou Jahjah, oud-voorman van de Arabische Europese Liga, voor het schrijven van twee boeken. Dat meldt NRC Handelsblad.

De ondertekening van het contract met Dyab Abou Jahjah (foto) in februari riep direct al felle reacties op. Zo vroeg Theodor Holman in zijn column in Het Parool zich af of ze bij De Bezige Bij 'gek zijn geworden' door het binnenhalen van Abou Jahjah. Volgens Holman zou Geert Lubberhuizen, de oprichter van de uitgeverij, zich omdraaien in zijn graf. Lubberhuizen richtte de uitgeverij tijdens de Tweede Wereldoorlog op als verzetsuitgeverij die heel wat deed voor de Joodse zaak en meehielp om Joodse kinderen te laten onderduiken. Holman: 'En nu dus Abou Jahjah die zei dat Palestina from the river to the sea moest zijn. Subtekst: Israël vernietigen.'

Dyab Abou Jahjah (1971), een Belgische activist van Libanese afkomst, was enkele jaren het gezicht van de Arabisch Europese Liga, een radicale organisatie die ruim tien jaar geleden opkwam voor de rechten van migranten. Hij heeft een uitgesproken afkeer van Israël, sprak zijn begrip uit voor de aanslagen in september 2001 in de VS, bestempelde Antwerpen als de ‘internationale hoofdstad van de zionistische lobby’ en was bij betogingen waarbij de Israëlische vlag werd verbrand. 

Vorige week leverden schrijvers Marcel Möring en Jessica Durlacher in een artikel in De Groene Amsterdammer felle kritiek op Abou Jahjah. Daarop twitterde hij: 'Wat ik niet begrijp is wat al die 'schrijvers' die de bezettende racistische apartheidstaat Israël steunen, bij een verzetsuitgeverij doen.' In NRC Handelsblad licht Abou Jahjah zijn reactie toe. 'Het zijn auteurs die binnen een bepaalde niche bij de uitgeverij horen, die zelf ook niet onbesproken zijn in hun uitlatingen. Met mijn tweet bedoel ik dat De Bezige Bij een verzetsuitgeverij is en dat daarom mijn boek niet uitgegeven zou moeten worden, onjuist is. Ik steun juist het verzet tegen de bezetting door de staat Israël.'

Möring stelt in een reactie dat Abou Jahjah uitspraken heeft gedaan 'die niet kunnen'. Hij zegt de uitgave van Abou Jahjahs boek Pleidooi voor radicalisering af te wachten en dan een besluit te nemen. Durlacher laat aan de krant weten dat 'een stem als die van Abou Jahjah binnen de uitgeverij me een onveilig gevoel geeft'.

(Bron: NRC Handelsblad, auteursfoto: Twitter)Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Auteurs overwegen De Bezige Bij te verlaten na komst Abou Jahjah

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken