Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Boeken in het theater

door Soraya Vink (crew) 17 reacties
Met een nieuw boekenseizoen voor de deur, vullen de theaters ook hun programmering. Hebban tipt je voorstellingen die met boeken te maken hebben zodat je tijdens een dagje uit van de mooiste verhalen kunt genieten.

Voor de jonge doelgroep

Wie kent er niet de prachtige tekeningen van Eric Carle waarin de wereld rond een kleine rups tot leven komt die zich overal doorheen eet. In de voorstelling Rupsje Nooitgenoeg komt dit verhaal tot leven in een magische omgeving. Kleine en grote bezoekers worden meegenomen in de wereld van het Blauwe Paard, Vader Zeepaard, het Eenzame Vuurvliegje en Rupsje Nooitgenoeg. Meer plezier voor de allerkleinsten is er bij de voorstelling Woezel & Pip en de tijdmachine, gebaseerd op het gelijknamige boek. Woezel en Pip kunnen niet wachten tot ze groot zijn. Als de Wijze Varen even niet kijkt, glippen ze stiekem zijn nieuwe tijdmachine in. Op naar het land van nog niet gebeurd. 

De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen van Andy Griffiths is in Nederland een van de meest verkochte kinderboeken in tijden. Theatergezelschap Meneer Monster heeft de bestseller omgetoverd tot een nét zo waanzinnige theatervoorstelling vol krankzinnige humor en magische theatertovenarij. Dat is nog niet zo makkelijk, want waar haal je nou zo snel vliegende katten, een limonadefontein, een apeninvasie en een reuzengorilla vandaan?Is je puberdochter of -zoon helemaal fan van de YA thrillers van Mel Wallis de Vries? Dit theaterseizoen wordt het boek Schuld op de planken gebracht door hetzelfde team dat eerder de voorstellingen rond Vals en Shock bedacht. Het verhaal behandelt een actueel thema waarbij jongeren soms op schokkende wijze mee in aanraking komen: zelfmoord. 
Op een school plegen drie jongeren kort na elkaar zelfmoord. Er lijkt geen enkele overeenkomst tussen de drie te zijn: ze zitten niet in dezelfde klas en ze kennen elkaar amper. Maar dan, op dezelfde school, krijgt Tess een briefje dat alles verandert: ‘Jij bent de volgende!’ Wanneer Tess achter de waarheid probeert te komen, doet ze een schokkende ontdekking.

Bekend van...

We zouden bijna vergeten dat Arjen Lubach naast een succesvolle carrière op televisie, met onder meer zijn eigen programma Zondag met Lubach, ooit begon als schrijvers van meerdere romans en een thriller. Dit seizoen vind je hem in het theater omdat bloed kruipt waar het niet gaan kan en er ook grappen te vertellen zijn die de televisiekijkers nooit zullen horen. Tijdens Arjen Lubach LIVE is hij persoonlijker dan ooit en pakt hij de draad op die hij ooit achterliet. 

Inmiddels heeft ze meerder bestsellers op haar naam staan, waaronder het zelf uitgebrachte De verwarde cavia, en nu is Paulien Cornelisse terug met een nieuwe podiumprogramma in de voorstelling Om mij moverende redenen. Een onderwerp vond ze in de onbegrijpelijkheden van het leven. Over wat je kunt zien maar niet wilt zien. Over wat je wilt begrijpen, maar niet kunt begrijpen. Over wanneer je gaat bewegen en waarom.

Bestsellers op de planken

De tweede roman van Griet Op de Beeck, Kom hier dat ik u kus, werd binnen een week na verschijning een bestseller. Inmiddels zijn ruim 360.000 Nederlandstalige exemplaren verkocht en ontving Op de Beeck vele prijzen voor haar roman. In deze nieuwe bewerking van een verhaal van Op de Beeck (eerder werd Vele hemels boven de zevende op de planken gebracht) kom je onder meer de acteurs Sophie van Winden, Kirsten Mulder, Dragan Bakema en Oda Spelbos tegen die dit aangrijpende verhaal over ouders en kinderen en de zoektocht naar identiteit een gezicht geven.

Astrid Holleeder heeft inmiddels een bestseller te pakken met haar onthullende verhaal Judas, waarin zij inzage geeft in de gruwelijke dingen die haar familieleden en haar overkwamen in relatie tot broer Willem Holleeder. In de gelijknamige theaterthriller Judas volg je de Holleeders van dichtbij volgt. Voorafgaand aan de voorstelling krijg je een unieke inkijk in het recente leven van Astrid, die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met haar kinderen: niets is zonder risico. Astrid Holleeder wordt gespeeld door Renée Fokker en Eva van de Wijdeven neemt de rol van Sonja Holleeder op zich.

Miljoenen lezers wereldwijd werden in het universum van Jude en zijn vrienden getrokken tijdens het lezen van Een klein leven. Deze roman van Hanya Yanagihara wordt dit seizoen op toneel gebracht door de Toneelgroep Amsterdam. Regisseur Ivo van Hove sprak met de auteur, waarover zij het volgende zei: 'Ivo en ik spraken elkaar ruim een jaar geleden voor het eerst. Hij zag het boek als een allegorie van goed en kwaad. Zo zag ik het absoluut niet. In ons eerste gesprek vertelde hij zijn ideeën over hoe hij het boek naar het podium wil transporteren. En dat is precies waar ik in eerste instantie nieuwsgierig naar ben wanneer iemand het boek wil omzetten naar een andere kunstvorm; hoe zullen ze hún medium gebruiken om het verhaal te vertellen.' Op 24 september is ze aanwezig tijdens een lezing in de Stadsschouwburg Amsterdam waar ze wordt geïnterviewd over de impact van haar roman en wat schrijven voor haar betekent. Het boek was een bestseller, de film een blockbuster, de musical een kaskraker en dan is er nu een nieuwe toneelbewerking van het ultieme liefdesverhaal uit de Nederlandse literatuur: Turks Fruit. De autobiografische roman van Jan Wolkers heeft na bijna vijftig jaar nog niets aan universele kracht en ontroering ingeboet en staat nog altijd hoog genoteerd op de boekenlijst van middelbare scholieren. Dit seizoen kun je het aanschouwen in verschillende theaters.

Het Internationaal Theater Amsterdam voert dit seizoen Het hout van Jeroen Brouwers op. De auteur won in 2015 de ECI Literatuurprijs voor zijn roman waarin hij het beeld schetst van een rooms klooster annex jongenspensionaat waarin een volkomen verziekte mannengemeenschap straffeloos haar gang kan gaan. Regisseur Michiel van Erp, onder andere bekend van de televisieserie Ramses, zegt over het stuk het volgende: 'Het hout is ook een ode aan het schrijverschap van Jeroen Brouwers. In de theaterbewerking door Jibbe Willems is zijn taal in stand gebleven. De woorden van Brouwers schieten als kogels door de kerk.'Welke voorstelling ga jij bezoeken? Of welk boek zou jij nog graag een keer op de planken zien? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Boeken in het theater

 

Gerelateerd

Over

Arjen Lubach

Arjen Lubach

Arjen Lubach (Lutjegast, 1979) is een Nederlandse auteur, televisiepresenta...

Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse (1976) is theatermaker, cabaretière en columniste. In ...

Gesponsorde boeken