Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

6 boeken over het Witte Huis

door Soraya Vink (crew) 17 reacties
Vandaag is het zover: de 'midterms' in de Verenigde Staten. Zal het de huidige president Donald Trump lukken om deze tussentijdse verkiezingen te winnen? Op Hebban tippen we je de beste boeken over het Witte Huis, zowel fictie als non-fictie.

'Mr. President, we have a problem'

Met name in spannende boeken is er een rol weggelegd voor de president van de Verenigde Staten. Als leider van zijn land is hij belast met een grote verantwoordelijkheid om de burgers zich veilig te laten voelen. Maar wat gebeurt er als de president zelf in gevaar komt? Met de informatie van oud-president Bill Clinton bundelde bestsellerauteur James Patterson zijn thrillerformule tot het boek President vermist. In dit verhaal ondervindt de lezer aan den lijve hoe het is om de belangrijkste speler in the Oval Office te zijn. Over de duizelingwekkende druk, de hartverscheurende beslissingen, de onbegrensde mogelijkheden en onvoorstelbare macht.

Zo schreef de Nederlandse thrillerschrijver Chris Houtman een razend actuele thriller met Getal van het beest, die hij zelfs vlak voor deze 'midterms' inleverde bij zijn uitgever. Houtman brengt hiermee een verhaal waarin iedere nieuwsvolger zich zou kunnen herkennen:

Wanneer de Nederlandse televisiemaakster Hannah Soehari wordt gevraagd om een documentaire te maken over megakerken in de VS, reist zij af naar de plaats Wapakoneta, in de staat Ohio. Hier bracht ze in 2004-2005 een schooljaar door bij een Amerikaans gezin als foreign exchange student. Het goedmoedige dorp van toen is gepolariseerd: voor- en tegenstanders van Donald Trump slaan elkaar nog nét niet de hersens in. Hannah ontmoet haar high school-liefde Rick Hurley, die kampt met PTSS na zijn diensttijd in Irak en Afghanistan. Hij assisteert bij de research voor haar film, waarin zij dubieuze televisiedominees en prosperity preachers wil ontmaskeren. Waarom zijn ze zo enthousiast over de president? Belichaamt Trump de apocalyptische profetie van het Getal van het Beest? Maar ook: hoeveel kan de wapenindustrie verdienen aan deze opgefokte angst voor de naderende eindtijd?


Zijn omvangrijke boek werd verfilmd voor een televisieserie waarin we het raadselachtige universum van Stephen King in visuele vorm gepresenteerd kregen. Klassieker voor deze listmania is het boek 22-11-1963. Er zijn veel mensen die geloven dat de wereld er nu veel beter aan toe zou zijn als de moord op John F. Kennedy voorkomen had kunnen worden. Jake Epping krijgt onverwacht de kans om precies dat te doen: er bevindt zich een doorgang naar 1958 in zijn favoriete hamburgertent. Jake aarzelt niet, neemt een nieuwe identiteit aan en reist naar het verleden. 

De VS hebben een onstabiele demagoog tot president verkozen en als een woordenstrijd met het Noord-Koreaanse regime uit de hand loopt, komt de president gevaarlijk dicht in de buurt van het afvuren van een kernraket. Dit is de start van de bloedstollende thriller Complot tegen de president van Sam BourneDan ontdekt een doorgewinterde Washington-insider een complot om de president te vermoorden en wordt ze geconfronteerd met het ultieme morele dilemma. Moet ze de president redden en de westerse wereld overlaten aan een in toenemende mate grillige pseudo-tiran, of moet ze hoogverraad plegen aan haar opperbevelhebber en het risico nemen het land in een burgeroorlog verzeild te laten raken?

'Yes we can!'

De Obama's zijn nog in het geheugen van vele Amerikanen gegrift, maar ook mensen wereldwijd zagen hun verschijning in het Witte Huis als een positieve ontwikkeling. Gelukkig kunnen we de herinnering aan hen levend houden door boeken te lezen. Binnenkort verschijnt de biografie van Michelle Obama getiteld Becoming, in Nederland uitgegeven onder de titel Mijn verhaal Als first lady van de Verenigde Staten, de eerste Afro-Amerikaanse in die rol, maakte ze het Witte Huis tot het meest gastvrije en warme in de geschiedenis, terwijl ze zichzelf ontplooide tot krachtig pleitbezorger voor vrouwen en meisjes in Amerika en wereldwijd. Ze veranderde de manier waarop gezinnen een gezonder en actiever leven nastreven en stond haar man bij terwijl hij Amerika door enkele van de meest aangrijpende gebeurtenissen leidde. Haar verhaal lees je binnenkort in haar biografie.

Miljoenen brieven kreeg Barack Obama van de Amerikaanse bevolking gedurende zijn acht jaar als president in het Witte Huis. Brieven over armoede, eenzaamheid, verlies, verdriet, wanhoop en boosheid, maar ook brieven vol dankbaarheid en blijdschap. Alle brieven werden in categorieën verdeeld en beantwoord, of ze nu positief of negatief waren. En elke dag zocht een team van toegewijde medewerkers en vrijwilligers tien brieven uit die de president ook daadwerkelijk zelf las. Jeanne Marie Laskas bundelde de meest bijzondere brieven uit deze collectie in Beste Obama, een boek over de échte Amerikanen, dat laat zien hoe zij samen één volk vormen, ondanks hun verschillen en de soms zeer persoonlijke problemen waar ze mee te maken hebben.

Je haat hem of je adoreert hem

De kop van de alinea in deze listmania zegt eigenlijk voldoende. Donald Trump, de huidige president van de Verenigde Staten, zorgt momenteel voor behoorlijk wat controverse. Zal hij de 'midterms' overleven door deze tussentijdse verkiezingen te winnen?

Voor wie meer wil lezen over Donal Trump, kan de volgende titels lezen: Win!

Na het lezen van deze listmania enthousiast geworden over de thriller Getal van het beest? Op Hebban maken we nu een aantal lezers blij met een exemplaar. Bekijk het kader rechts naast dit artikel voor meer informatie en doe mee!Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 6 boeken over het Witte Huis

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken