Advertentie

Hebban vandaag

Community /

Boekenweek Enquête 2016: Annejet van der Zijl of Griet Op de Beeck moet Boekenweekgeschenk schrijven

door Sander (Hebban Crew) 5 reacties
Een kleine 500 lezers (75% vrouw, 25% man) hebben deelgenomen aan de Hebban Boekenweek Enquête 2016. Hebben we ons laten inspireren door het Duitse thema? Kan Esther Gerritsen nieuwe lezers verwachten voor haar boeken? Hebben we überhaupt meer boeken gekocht? En wie-o-wie moet het volgende Boekenweekgeschenk schrijven? We zetten de belangrijkste resultaten voor je op een rijtje.

Dit jaar had de Boekenweek als thema 'Duitsland', naar aanleiding van de Boekenbeurs in Frankfurt waar Nederland en Vlaanderen in oktober van dit jaar gezamenlijk gastland zijn. Hoewel boekhandels, bibliotheken, schrijvers en uitgevers hun uiterste best deden om lezers te informeren over belangrijke Duitse auteurs, boeken en thema's, lijkt het onderwerp niet iedereen geïnspireerd te hebben. Ongeveer vier van de vijf lezers geeft toe dat het thema van deze Boekenweekeditie voor hun geen aanleiding vormde om een boek te kopen:

Opmerkingen van lezers:

Zo laat een Hebban-gebruiker via de enquête weten: ‘Ik heb me niet laten inspireren door het thema, al vond ik het wel erg interessant (en wie weet wat ik hierna nog ga lezen).’ Een andere lezer geeft echter ruiterlijk toe helemaal niets te hebben met het thema 'Duitsland': ‘Geen ja, maar toch een reactie… Het thema boeide mij niet zo. Het duurde ook heel lang voordat dat mij duidelijk was.’ 

Toch werden er genoeg aankopen gedaan tijdens de Boekenweek. Voor 63% van de lezers was de week aanleiding om een of meerdere boeken aan te schaffen. Een vijfde van de gebruikers die de tijd namen om de enquête in te vullen geeft aan zowel in de fysieke boekhandel als de online boekhandel boeken te hebben gekocht. Het grootste deel van de lezers (64%) kocht in de boekwinkel en slechts 0,15 procent deed online een aankoop.

Opmerkingen van lezers: 

‘Ik koop het liefst al mijn boeken in de boekhandel omdat ik daar heel graag kom. Als ik dan mijn boeken online ga bestellen dan is de kans dat de boekhandels verdwijnen groter en dat zou ik heel erg vinden,’ merkt een van de Hebban-gebruikers op.

Een ander zegt: ‘Sinds mijn e-reader koop ik alleen nog papieren boeken die ik echt wil bewaren en waarbij papier iets toevoegt aan de beleving.’ 

Er zijn zelfs lezers bij die trouw beloven aan een enkele boekhandel: ‘Ik woon in Zwolle en vind Waanders zo prachtig dat ik alleen daar mijn boeken koop en bestel en iedereen er mee naartoe loods.'

Niet alleen in de boekhandel zorgde de Boekenweek voor drukte. Een bibliotheekmedewerker vertelt: ‘Ik werk in een bibliotheek en heb leuke displays gemaakt over het thema van de boekenweek, ik stond versteld van het enorme aantal boeken die we hebben uitgeleend over dit onderwerp.’

Niet per se méér boeken gekocht

Hoewel de Boekenweek voor meer dan 60% van de ondervraagden wel aanleiding was om een boek aan te schaffen, kocht iets meer dan de helft van de deelnemers (55%) tijden de Boekenweek niet méér boeken dan anders. Maar: bijna 45% deed dat wel!

Opmerkingen van lezers:

Een ondervraagde bekent: ‘Ik heb op een dag bij twee verschillende boekhandels een boek gekocht, zodat ik twee boekenweekgeschenken kreeg.’ Een ander was ook te spreken over het Boekenweekgeschenk van Esther Gerritsen: ‘Ik vind het leuk om deze boekjes te verzamelen. Daarnaast stimuleer ik het feit dat er eindelijk een vrouwelijke auteur is gekozen voor het boekenweekgeschenk!’

Toch leek het Boekenweekthema 'Duitsland' het aankoopgedrag van sommige lezers juist af te remmen, zo blijkt ook uit enkele reacties: ‘Ik vond het thema van de Boekenweek niet erg inspirerend en ook niet stimuleren om meer boeken te kopen.’ Een ander zegt: 'Dat Duitsland nog steeds synoniem schijnt te zijn voor nazi's en Tweede Wereldoorlog was een reden om deze boekenweek te boycotten.’ 

Slechts een klein deel van de ondervraagden bezocht ook een evenement naar aanleiding van de Boekenweek. 13% deed dat in de eigen lokale boekhandel. Iets meer dan 10% bracht  een bezoek aan een Boekenweekactiviteit in de bibiotheek. 

Het Boekenweekgeschenk van Esther Gerritsen

DIt jaar schreef Esther Gerritsen het Boekenweekgeschenk. Ruim 76% van de respondenten heeft het geschenkboekje ontvangen, waarvan 6% digitaal. Een kwart van de lezers heeft Broer direct gelezen. 3% geeft aan het boekje waarschijnlijk niet te lezen en 14% heeft gratis gereisd met de NS op vertoon van het geschenkboekje. 

Voor bijna eenderde van de lezers is Broer de kennismaking met Esther Gerritsen. 14,29% geeft aan hierdoor meer van Gerritsen te willen gaan lezen. 

De lezers willen Annejet van der Zijl of Griet Op de Beeck

De redactie van Hebban selecteerde - met enige willekeur - 21 populaire (en veelal bekroonde) auteurs die nog nooit het Boekenweekgeschenk hebben geschreven. Wie hebben de voorkeur van de lezers? 

De tien meest genoemde auteurs

  1. Annejet van der Zijl (14,08%)
  2. Griet Op de Beeck (13,62%)
  3. Herman Koch (7,04%)
  4. Joke van Leeuwen (6,10%)
  5. Alex Boogers (5,63%)
  6. Ilja Leonard Pfeijffer (5,17%)
  7. P.F. Thomése (4,23%)
  8. Kristien Hemmerechts (4,14%)
  9. Kluun (4,01%)
  10. Jeroen Brouwers (3,76%) 

 Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1056 volgers
470 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Boekenweek Enquête 2016: Annejet van der Zijl of Griet Op de Beeck moet Boekenweekgeschenk schrijven

 

Gerelateerd

Over

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl (1962) studeerde in Amsterdam en Londen. Ze werkte tie...

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck (1973) is een Vlaamse auteur en columnist. Ze was tien ja...

Overig

Gesponsorde boeken