Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Hebban vandaag

Lezen /

De boekenkast van ... Aimee (Hebban Crew)

door Hebban Crew 50 reacties
Zeg eens eerlijk, is er íets dat je liever doet dan sneupen in andermans boekenkasten? Zie, dat wisten we wel. De Hebban Crew opent haar boekenkasten en laat jullie allemaal meekijken in woord en beeld. We vertellen over het ontstaan van onze boekenkasten, over de indeling, over ons meest geliefde of meest herlezen boek en meer ... Redacteur Aimee is deze week aan de beurt.

Vertel eens over het prille begin van je boekenkast?


Het begin van mijn eigen boekenverzameling is echt heel schattig. Ik heb ergens nog een foto van het stapeltje boeken dat ik toen had, dat waren er echt 20 ofzo. De helft gekocht bij zo'n outlet-achtig iets (3 voor 10 euro) en nooit gelezen natuurlijk, want het waren helemaal niet zulke goede titels. Ik was er wel ontzettend trots op. Dat was rond de tijd dat ik mijn eerste stage in het boekenvak deed (2012) en vanaf toen is het hard gegaan.

Herinner je je de eerste boeken die je bezat of kreeg?


Niet specifiek een titel, maar ik had al vroeg een verzameling aan Annie M.G. Schmidt boeken. Die heb ik nog steeds, daar kan ik echt geen afscheid van nemen. Ik word er nog steeds heel blij van als ik daar stukken uit lees.

Hoe groot is jouw boekenverzameling inmiddels?


Dat is een goede vraag. De laatste keer dat ik geteld heb waren het er ongeveer 600, ik denk dat ik inmiddels rond de 1000 zit? Dat is nogal een confronterend getal, dus hopelijk is dat lichtelijk overdreven.

Waar bestaat je boekenverzameling uit?


Ik moet soms weleens lachen als ik naar mijn boekenkast kijk, want mijn verzameling bestaat uit alles en er zit totaal geen logica in. Ik heb literatuur, young adult, kind, thriller en echte klassiekers door elkaar op één plank staan.

Hoe zijn je boekenkasten ingedeeld? Op alfabet, kleur, genre?


Op gevoel, in eerste instantie. Er zit wel een beetje een systeem in, bijvoorbeeld gelezen boeken bij elkaar en ongelezen boeken bij elkaar, daarbinnen probeer ik het een beetje op genre te houden, maar zoals je hierboven leest lukt dat lang niet altijd. En dan nog grootte, want veel planken zitten te dicht op elkaar voor Nederlandse boeken, daar passen alleen Engelse paperbacks tussen. Verder heb ik een 'dit wil ik redelijk dringend lezen'-plank, al is één plank daar eigenlijk te weinig voor.

Op welk deel van je boekenverzameling ben je het meest trots of verliefd?


Op mijn gesigneerde exemplaar van Het achtste leven (voor Brilka) en ik heb een Penguin Clothbound-box met de hele Jane Austen collectie. Ooit per ongeluk eens op de kop getikt voor nog geen 20 euro, wat spotgoedkoop is voor die set.

Als je huisgenoten hebt, wat vinden die van je boekenverzameling?


Alleen een kat, en die heeft er niks over te zeggen gelukkig.

Mogen andere mensen lenen uit je boekenkasten?


In principe wel, als ze wel echt de intentie hebben om het te lezen. Ik heb lang de fout gemaakt om min of meer op de eerste date boeken uit te lenen, en dan bleek dat niks te worden en was ik mijn boeken kwijt (want ja, het is wel heel ongemakkelijk om dat weer terug te vragen). Daar ben ik (heel verstandig) mee gestopt, maar vriendinnen mogen zeker boeken lenen. Die weet ik te vinden als ik het niet terugkrijg.

Wat is het akeligste dat ooit gebeurd is met een door jouw uitgeleend boek?


Nooit meer iets van gezien.

Leen je zelf wel eens boeken van anderen?


Ik moet zeggen dat mijn vriendinnen allemaal in het boekenvak zitten en net als ik alles willen lezen. Dus elke keer dat we afspreken gaat er minstens één tas open en wordt er geruild, geleend of gegeven. Van die meiden durf ik wel te lenen, maar ik vraag dan wel zorgvuldig om titels waarvan ik zelf twijfel of ik ze leuk genoeg vind om te kopen. En één per keer.

Als je bezoek hebt en ze kijken in je boekenkast, wat mogen ze dan absoluut níet doen?


Bij elk boek vragen of ik het gelezen heb en dat ik dan 100 keer 'nee' moet zeggen.

Als je bezoek hebt en ze kijken níet in je boekenkast, hoe vaak nodig je ze daarna nog uit?


Moet ik hier überhaupt nog antwoord op geven?

Wat mist er nog in je boekenkast?


Loop een willekeurige boekwinkel binnen, trek daar alles vanaf wat er nu al in mijn kast staat en dan weet je wat er nog mist... Nee zonder grappen, ik mis eigenlijk niet heel veel in m'n kast. Ik heb erg veel eerste delen van series die ik nog niet gelezen heb en waarvan ik dus nog niet weet of het de moeite waard is om de hele serie aan te schaffen, maar dat mis ik dus ook nog niet echt. Verder zou ik nog wel graag al die prachtige uitgaven van klassiekers willen hebben, ooit, want daar heb ik nu te weinig ruimte voor en dat is dan alleen maar zonde.

Welk boek uit je boekenkast herlees je het meest?


Ik denk Harry Potter en de Steen der Wijzen. Ik wil elk jaar weer de hele serie opnieuw lezen en begin altijd bij deel 1, maar kom meestal niet verder dan dat (want: tijd). Dit jaar begin ik gewoon eens lekker bij deel 3, het is niet alsof ik na 10 keer lezen ben vergeten waar het verhaal begint. Verder is Brideshead Revisited van Evelyn Waugh een van mijn favorieten en heb ik de 'ACOTAR'-serie van Sarah J. Maas al een paar keer gelezen en voel ik bij die serie een soort van chronische drang om het gewoon nóg een keer te gaan lezen.

Van welk boek dat je nu uit je boekenkast pakt wist je niet dat je het had, weet je niet wat het is en heb je nooit gelezen?


Ik weet van al m'n boeken dat ik ze heb (zoveel zijn het er nou ook weer niet), maar ik weet heel vaak niet waarom ik ze heb. Mijn vroegere ik leek dit goed of leuk, maar mijn huidige ik is iets minder enthousiast. Maar weggooien, ho maar. Ook ontdek ik nog steeds regelmatig boeken die ik dubbel heb, dan kom ik er bijvoorbeeld achter dat de vertaling een hele andere titel heeft en dat het dus helemaal niet om verschillende boeken gaat.

Aan welk boek heb je de mooiste herinneringen?


Roep ik weer Brideshead Revisited. Dit boek speelde een grote rol in mijn scriptie, en hoewel het schrijven van die scriptie echt verschrikkelijk was, vond ik het onderwerp eindeloos interessant. Ik heb over dit boek erg veel verschillende artikelen en interpretaties gelezen, het is een boek dat je op veel manieren kunt lezen. Maar los daarvan ook gewoon een heel mooi boek.

Boekencarrousel

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Doe met ons mee!

Dit is de boekenkast van Aimee. Wil jij ook je boekenkast laten zien? Schrijf dan een eigen blog, waarin je dezelfde vragen over je boeken beantwoordt en foto's plaatst.

Maak je eigen blog

Lees meer:

De boekenkast van... Debbie (Hebban Crew) De boekenkast van... Onno



Over de auteur

Hebban Crew

2386 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De boekenkast van ... Aimee (Hebban Crew)