Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Hebban vandaag

Nieuws /

De Grote Vriendelijke 100-verkiezing gaat binnenkort weer van start

door Hebban Crew 4 reacties
Welke kinderboeken zijn het meest geliefd? In 2021 organiseerden Hebban en De Grote Vriendelijke Podcast voor het eerst de Grote Vriendelijke 100, een toplijst met honderd favoriete kinderboeken aller tijden. Lezers kunnen binnenkort weer stemmen op hun favorieten, want de tweede editie van de Grote Vriendelijke 100 staat op het punt te beginnen.

De eerste editie van De Grote Vriendelijke 100 was een groot succes, er werd massaal gestemd via persoonlijke top 5-lijstjes van de kinder- en jeugdboeken waaraan lezers de warmste herinneringen bewaren, die belangrijk zijn geweest voor hun leesleven of recentelijk ontdekt werden en tot favoriet bestempeld. Dat zorgde voor een grote en inspirerende verscheidenheid in de Top 100, want er mag breed gestemd worden: al het oorspronkelijk Nederlandstalig en vertaald werk komt in aanmerking, van prentenboek tot Young Adult-roman.

Bas Maliepaard en Jaap Friso van De Grote Vriendelijke Podcast maakten in hun augustus update al bekend dat er een tweede editie van de Grote Vriendelijke 100 zou komen. Op 23 november zal de nieuwe lijst tijdens een Grote Vriendelijke Pakjesavond in Theater de Liefde in Haarlem bekendgemaakt worden. Nieuw dit jaar is het Klein Vriendelijke Pleidooi: een kort pleidooi voor een boek dat vorig jaar niet in de lijst voorkwam. De podcastmakers en Hebban nodigen iedereen uit om hun eigen favoriete kinderboeken te delen op sociale media onder de hashtag #degv100.

Beluister de podcast

Stemperiode

Vorig jaar werd Lampje van Annet Schaap uitgeroepen tot de nummer 1 van de Grote Vriendelijke 100. Welk boek zal het dit jaar worden? De stemperiode opent op zondag 16 oktober, de laatste dag van de Kinderboekenweek. Je kunt je persoonlijke top 5 invullen op de stempagina die gedurende de stemperiode geopend zal zijn. Je hebt drie weken om te stemmen, tot en met 6 november.

LEES OOK: De Grote Vriendelijke 100 is bekend, met Lampje van Annet Schaap op 1

GV100 2021

Hieronder vind je de top 8 boeken uit de Grote Vriendelijke 100 van 2021 om je alvast te inspireren. Voor de complete lijst ga je via onderstaande knop naar de Grote Vriendelijke 100-pagina. Voor meer inspiratie luister je natuurlijk ook naar de Grote Vriendelijke Podcast, die gedurende de stemperiode aandacht zal besteden aan de verkiezing. Over vorig jaar zeiden podcastmakers Bas Maliepaard en Jaap Friso:

'Het was een feest om op sociale media te zien hoe serieus mensen met ons verzoek omgingen. Lezers discussieerden met elkaar over welke boeken er niet op de lijst zouden mogen ontbreken en schreven hele verantwoordingen bij hun eigen top 5.'

Ook Sander Verheijen, hoofdredacteur van Hebban was tevreden: 'Het resultaat van de verkiezing is een prachtige, inspirerende, maar vooral ook diverse lijst met kinderboeken. Een heel fijn startpunt voor jong en oud om de kinderboekenwereld te ontdekken.'

Naar de GV100 van 2021

Leeschallenge

Wil jij alle 100 boeken lezen en afvinken? Dat kan! Meedoen met deze kinderboekenchallenge is simpel: klik op de 'Meedoen'-knop op de GV100 Challenge-pagina. Je ziet direct hoeveel boeken jij al hebt gelezen van de lijst. Is er op jouw voortgangsbalk nog niets zichtbaar, maar weet je zeker dat je al titels van deze lijst hebt gelezen? Ga naar de boekpagina en zet het boek op 'Gelezen'. Het telt dan automatisch mee voor deze leesuitdaging.

Hoeveel boeken van de GV100 heb jij gelezen? Ga de uitdaging aan en vink ze allemaal af!

De Grote Vriendelijke 100 Challenge

Maak je geen zorgen, je hoeft niet alle boeken binnen een jaar te lezen. De einddatum voor deze challenge staat op 31 december 2024: meer dan genoeg tijd voor het beleven van prachtige jeugdavonturen.

De Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen! In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen, picknicken in het park, vogels spotten of een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Haal het Kinderboekenweekgeschenk en Prentenboek van 5 tot en met 16 oktober op in de boekhandel.

Naar de KinderboekenweekOver de auteur

Hebban Crew

2386 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Grote Vriendelijke 100-verkiezing gaat binnenkort weer van start