Hebban vandaag

Community /

De Hebban Read-a-thon van januari 2021

door Hebban Crew 120 reacties
Het is dit weekend weer tijd voor een nieuwe Hebban Read-a-thon. Het woord, dat je mogelijk nog niet eerder voorbij hebt zien komen, is een verbastering van 'marathon'. Voor degenen onder ons die liever een mentale uitdaging aangaan dan een fysieke is de read-a-thon een echte aanrader; een weekend lang eindeloos lezen. Eigenlijk is dat ook gewoon topsport! Wat is het, hoe doe je het en welke tips hebben we voor een ongestoorde leesmarathon?

Met de avondklok in volle gang zit er weinig anders op dan avond na avond thuis doorbrengen. Er zijn geen activiteiten om te ondernemen, je hebt alles op tv inmiddels wel gezien en je familie begint te protesteren na de zoveelste gezellige 'quality time'. Het is het perfecte moment om je weer helemaal onder te dompelen in leesplezier.

Onder normale omstandigheden is lezen een van de eerste dingen die overgeslagen wordt. Je hebt het druk met werk, het huishouden, hobby's, sport, koken, studie en meer. Je kinderen willen iets van je, je hebt sociale verplichtingen en je zult toch écht moeten slapen. In een gestolen uurtje probeer je je boek open te slaan, maar net als je lekker in het verhaal zit, roept je to-do lijstje alweer.

Herontdek het lezen

Weet je nog hoe je vroeger uren aaneen kon lezen? Je kwam thuis uit school en werd vanzelf geroepen voor het avondeten. Ook voor het slapen gaan pakte je nog gauw even een extra hoofdstuk mee, of liet je je voorlezen. Hoe heerlijk was het om boek na boek te verslinden, en met hele stapels thuis te komen van de bibliotheek of boekhandel? Nu kijk je wat schuldig naar al je ongelezen boeken en denkt, 'kon ik maar...'.

Maar het kan! Met het excuus van de avondklok heb je meteen heel wat uren vrijgemaakt. Pak die stapel boeken en begin eraan – wat let je? Zodra je kinderen of partner komen klagen, duw je hen ook een boek onder de neus. Je huisdier kan al multitaskend met het omslaan van de bladzijden geaaid worden. Geef je volledig over aan de Hebban Read-a-thon. Je weet dat je het wilt.

Wat is een read-a-thon?

Een read-a-thon is een vooraf (met jezelf of anderen) afgesproken periode die je volledig besteedt aan lezen. De enige redenen om je boek neer te leggen zijn: eten, slapen en naar de wc gaan. Je kunt de read-a-thon samen met vrienden houden, of online volgen zoals met de Hebban Read-a-thon, maar zorg er dan wel voor dat je niet meer op je telefoon zit dan met je boek!

De Hebban Read-a-thon

Vandaag gaan we van start met de Hebban Read-a-thon en deze duurt tot en met zondag: van 29 tot en met 31 januari. Dat betekent dat we samen lekker het hele weekend gaan lezen. We delen onze vorderingen en ervaringen op social media onder de hashtag #hebbanreadathon. Het leukste en meest creatieve bericht maakt kans op een boekenpakket! We gaan voor enthousiasme en leesplezier, dus de hoogte van je stapel maakt niets uit voor je kansen.

5 tips voor dit weekend

Stel je leesstapel samen

Dit is de voorpret en die is meteen al enorm leuk; kies de boeken uit die jij zou willen lezen tijdens de read-a-thon. Het gaat om je leesplezier, dus je hoeft geen druk te voelen zo veel mogelijk zo snel als het kan uit te lezen. Tijdens een leesmarathon herontdek je het plezier van urenlang lezen, en dat doe je gewoon in je eigen tempo. Natuurlijk mag je jezelf uitdagen als je dat wilt, dus de hoogte van je leesstapel is geheel aan jou.

Zorg voor voldoende voorraad

Tijdens de read-a-thon leg je je boek alleen aan de kant om te eten, slapen en naar de wc te gaan. Doe daarom al je inkopen voordat je begint. Denk daarbij niet alleen aan een heerlijke boekenstapel, die je lokale boekhandelaar bij je thuisbezorgt, maar ook aan andere noodzakelijkheden. Thee, chips, toiletpapier? Je kunt nu eenmaal niet gestoord worden tijdens het lezen, dus boodschappen doen en andere huishoudelijke klussen zijn uit den boze.

Niet storen!

Ja, het is lastig om jezelf helemaal over te geven aan urenlang leesgenot. Je voelt je toch wat schuldig, hebt het idee dat je eigenlijk dit klusje nog af moet maken en dat je nu eindelijk tijd hebt voor dat ene ding dat je voor je uit schuift. Nee! Lezen is belangrijk voor je op veel verschillende niveaus; het verlaagt je stress en zorgt voor ontspanning. Ook vergroot het zowel je kennis als je empathisch vermogen. Lezen is misschien een luxe, maar het is een noodzakelijke luxe, eentje die je al te lang voor je uit hebt geschoven. Zet lezen bovenaan je to-do, en kom als een herboren mens uit de read-a-thon.

Blijf gemotiveerd

Misschien is het wel zo lang geleden dat je urenlang gelezen hebt, dat je even moet slikken bij het idee. Ga je dat wel volhouden? Als je een boek uit hebt en je ogen gaar zijn, is dat het perfecte moment om even iets anders voor jezelf te doen. Laat de hond uit of maak een ommetje om even uit te waaien (wil je niet stoppen? Luisterboek!), pak een heerlijk luxe douche of doe een dutje. Daarna kom je verfrist terug en heb je er helemaal zin in dat nieuwe boek op te pakken. Voel je ook niet beschaamd om een boek dat je niet bevalt aan de kant te leggen en in een ander te beginnen; het moet wel leuk blijven!

Steun je boekhandel

De Hebban Read-a-thon is bij uitstek het moment om je favoriete lokale boekhandel te steunen! Dat begint al bij het verzamelen van je leesstapel. Heb je nog wel genoeg te lezen, of staan een paar boeken op je verlanglijstje verleidelijk naar je te lonken? Bestel ze nog snel, en laat ze thuisbezorgen door de enthousiaste boekverkopers die voor je klaarstaan.

Heb jij je boeken al verzameld voor je read-a-thon en vind je dat eigenlijk wel jammer? Niet getreurd, want ook daar bestaat een oplossing voor. Je kent vast het principe 'een boek erin, een boek eruit', waarbij je met elke nieuwe aankoop een oud boek wegdoet. Tijdens de read-a-thon draai jij dit principe gewoon om. Heb je een boek uitgelezen? Een nieuw boek erin!Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Hebban Read-a-thon van januari 2021

 


Gesponsorde boeken