Hebban vandaag

Community /

De mooiste boeken van misdaadauteur Michael Berg

door Hebban Crew 1 reactie
Gouden Strop-winnaar Michael Berg heeft al negen boeken op zijn naam staan en behoort tot de top van het huidige Nederlandstalige thrillergenre. Zijn laatste boek, 'Ik zie je', gaat over een bestsellerauteur met een probleem. Ze heeft al vijf jaar geen boek meer geschreven. Gelukkig voor zijn fans, heeft Berg daar zelf geen last van. Op ons verzoek dook hij in zijn boekenkast en selecteerde vijfentwintig van zijn mooiste boeken - misschien ook wel zijn meest inspirerende boeken - aller tijden.

Mijn nummer 1

‘Ik weet nog hoe ik gegrepen werd door de eerste zin van het boek. ‘Ik heb vader naar boven gedaan.’ Bam, die komt binnen. In de eerste drie woorden staan meteen de twee hoofdpersonages: de zoon en de vader. Wat is ‘naar boven’? En wat bedoelt de schrijver met ‘gedaan’? Ik voelde meteen dreiging en mysterie en wilde maar één ding: doorlezen. De stijl van Gerbrand Bakker is fenomenaal en bedrieglijk eenvoudig, maar achter de woorden gaat een hele wereld schuil. Eenzaamheid, trouw, verantwoordelijkheid, homoseksualiteit, liefde voor de natuur (West-Friesland). Het is een boek dat je langzaam moet savoureren. Voor wie wil weten waar ‘Boven is het stil’ over gaat: Helmer is 55 en woont samen met zijn vader op de boerderij. De twee hebben een moeizame relatie. Dertig jaar geleden is Helmers tweelingbroer verdronken en heeft Helmer zijn studie Nederlands afgebroken om voor zijn vader te zorgen. Vanaf de eerste zin ben je getuige van een drama dat zich onherroepelijk zal voltrekken. Boven is het stil grossiert in literaire prijzen. En terecht. Het is een prachtboek dat ik snel weer eens ga herlezen.

Naar mijn top 25 met mooiste boeken

Naar de volledige top 25

Ik koop lokaal

In 2017 verhuisde ik van Frankrijk naar Nederland, naar Heerlen. Een van mijn vaste adressen werd de boekhandel aan de Geleenstraat. Toen twee jaar later de winkel werd gesloten, zat ik - en ik niet alleen - in zak en as. Een stad zonder boekhandel, een échte boekhandel, genoeg reden om te verhuizen. Gelukkig pakte Monique Van Dam (ze heet eigenlijk Kerkhofs) de handschoen op. Ze wilde af van haar restaurant en een boekhandel beginnen. Een jaar lang waren er in haar restaurant boekenborrels waar schrijvers en anderen haar bestookten met adviezen hoe haar nieuwe boekhandel eruit moest zien. Sinds een jaar is er boekhandel Van der Velden van Dam aan de Promenade. Behalve Monique staat Wiel Beijer (oud-journalist en moderator van literaire avonden) achter de kassa. Van der Velden van Dam is een échte boekhandel met deskundige verkopers, een/twee keer per week een evenement/lezing, koffie en wijn. Tijdens de coronacrisis is de winkel gewoon open gebleven. De evenementen zijn voorlopig uitgesteld. Natuurlijk koop ik bij Van der Velden van Dam mijn boeken. Voor mezelf of om cadeau te geven. Omdat een stad niet zonder échte boekhandel kan.

#ikleesthuis #ikkooplokaal


Maak je eigen top 25 met mooiste boeken aller tijden aan

Maak nu je eigen top 25 met mooiste boeken aan of werk hem bij voor de Hebban 1000. Alle top 25's die zijn ingevuld of bijgewerkt vóór 23 mei a.s. tellen mee voor de Hebban 1000 van 2020.

Direct beginnenOver de auteur

Hebban Crew

2343 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De mooiste boeken van misdaadauteur Michael Berg

 

Gerelateerd

Over

Michael Berg

Michael Berg

Michael Berg (pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen) studeerde Nederlands ...