Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

De negentien van maart 2017

door Hebban Crew 10 reacties
Er verschijnen maandelijks zoveel mooie nieuwe boeken dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt de redactie van Hebban je een handje. Aan het eind van elke maand selecteren we negentien nieuw te verschijnen boeken die je écht niet mag missen! Bekijk hier de selectie voor maart 2017.

Over grenzen

In juni vorig jaar werd bekend dat Tommy Wieringa zou vertrekken bij Uitgeverij De Bezige Bij en zijn volgende boek zou publiceren bij Hollands Diep. Inmiddels is het bijna zover, vanaf vrijdag 3 maart ligt De dood van Murat Idrissi in de boekhandel, een roman over verlangen en opportunisme, overmoed en dood. De basis voor deze roman vormt het feitenrelaas van een rechtszaak die Wieringa in 2004 bijwoonde. Langs de Spaanse snelwegen die naar het noorden leiden worden jaarlijks honderden anonieme doden gevonden die de overtocht niet overleefden. De dood van Murat Idrissi beschrijft het lot van een van deze anonieme doden, maar ook dat van twee jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen, die zich zowel in Marokko als Nederland een vreemdeling voelen.

Half maart komt de Colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vásquez met een nieuwe roman, waarin hij op zoek gaat naar de waarheid over zijn land en lot. In De vorm van ruïnes besluit Vásquez na jaren terug te keren naar Colombia. Al die tijd had hij zijn vaderland ontzien en de chaos en terreur bewust achter zich gelaten. Bij terugkomst merkt hij echter dat het verleden van Colombia nog springlevend is. Hij wordt geconfronteerd met allerlei samenzweringstheorieën rond de moord op Jorge Eliécer Gaitán in 1948, die het startschot was voor jaren van onrust en geweld en waarvan het motief altijd onduidelijk is gebleven. Vásquez verdiept zich in deze zaak, want die moord begrijpen betekent niet alleen het hedendaagse Colombia begrijpen, maar ook zijn eigen lot en dat van zijn kinderen.

‘Lets make literature great again, with all the best words!’ Met deze boodschap nam Auke Hulst het initiatief voor de verhalenbundel Als dit zo doorgaat, die 9 maart verschijnt. Hulst vindt dat we niet meer op onze handen mogen zitten en ons - met het oog op de in zwaar weer verkerende democratische, liberale rechtsorde - moeten afvragen welke wereld we aan het maken zijn. ‘Ik meende dat de urgente situatie reden was in actie te komen: door binnen één maand een bundel nieuwe literaire verhalen te verzamelen en te publiceren, nog vóór de Nederlandse verkiezingen van 15 maart.’ Het doel van de verhalen is om met de zeggingskracht van literatuur hoofden en harten van lezers te bereiken en invoelbaar te maken wat er op het spel staat. Hulst wist ruim 20 auteurs bereid te vinden om ruimte te maken in hun agenda en een bijdrage te leveren aan de bundel. Onder hen zijn: Karin Amatmoekrim, Hanna Bervoets, A.H. J. Dautzenberg, Anne-Gine Goemans, A.F.Th. van der Heijden, Gustaaf Peek, Jan van Mersbergen, Nelleke Noordervliet, Christine Otten en Jamal Ouariachi.

Boekenweek

Van 25 maart tot en met zondag 2 april vindt de 82e Boekenweek plaats. Dit jaar is het thema Verboden vruchten: wel willen, niet mogen, toch doen. Zowel in het leven als in de letteren neemt dit thema een prominente rol in. Het Boekenweekgeschenk komt dit jaar van de hand van Herman Koch. Met Makkelijk leven schreef hij een verhaal over de gevierde zelfhulpboekenschrijver Tom Sanders, wiens boeken wereldwijd meer dan veertig miljoen keer werden verkocht. Tom leidt een uiterst comfortabel leven; hij is gelukkig getrouwd met Julia en heeft twee volwassen zonen, van wie jongste zoon Stefan zijn oogappel is. Tijdens Julia's verjaardagsfeestje staat schoondochter Hanna - op wie Tom en Julia niet zo dol zijn - opeens voor de deur en beweert dat ze door Stefan is geslagen en dat het niet de eerste keer is. Moet Tom zijn lievelingszoon aanspreken op zijn gedrag? Of kan hij beter de adviezen uit zijn zelfhulboeken in praktijk brengen?

Onopgeloste kwesties

De fans van Afdeling Q kunnen zich opmaken voor een nieuwe zaak, in Selfies van Jussi Adler Olsen. Uitgerekend Rose moet bewijzen dat de afdeling naar behoren functioneert, maar dat valt haar niet gemakkelijk. Ze worstelt met onopgeloste kwesties uit haar verleden. Intussen wordt in het park in Kopenhagen een vermoorde vrouw gevonden, zet een maniakale motorrijder een achtervolging met dodelijke afloop in op een jonge vrouw, en worden er elders nieuwe misdaden bekokstoofd. Is dit toeval, of bestaat er een verband tussen deze verschillende gebeurtenissen? Carl, Assad en Gordon staan voor een grotere uitdaging dan ooit tevoren.  

Een nieuw factionverhaal in het Nederlandse thrillergenre met Het Pauluslabyrint van Jeroen Windmeijer. Tijdens de Thriller Tiendaagse lees je al een Sneak Preview van deze thriller die geschaard kan worden onder de traditie van de Da Vinci Code. Wanneer de burgemeester van Leiden het startschot wil geven voor het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers, stort hij met graafmachine en al drie meter de diepte in. Daar blijkt zich een ondergronds gangenstelsel te bevinden. Ook wordt er een jongen gevonden. Hij lijkt niet gewond, maar toch zit hij onder het bloed. Als kort daarop universitair docente Judith Cherev en hoogleraar Arnold van Tiegem verdwijnen, ziet archeoloog Peter de Haan zich gedwongen op onderzoek uit te gaan. Hij stuit op een deel van de vaderlandse geschiedenis dat niet voor niets eeuwenlang verborgen was gebleven. Leiden schudt op zijn grondvesten. Hora est, maar wiens uur heeft geslagen?

Hoopvolle toekomst

Uitgeverij Harper Collins komt na Marieke Nijkamp opnieuw met een Nederlandstalige schrijfster op de proppen die oorspronkelijk in het Engels schrijft. De Amsterdamse Corinne Duyvis debuteerde in 2014 met Otherbound, twee jaar later volgde haar tweede YA-boek On the Edge of Gone dat nu naar het Nederlands wordt vertaald. Duyvis’ werk krijgt in de VS lovende kritieken, met name omdat ze belang hecht aan de aanwezigheid van boekpersonages met een handicap. Dus ook hier zijn de verwachtingen hooggespannen. Op de rand van het niets speelt in de toekomst, het jaar 2035 om precies te zijn. Een komeet snelt op de aarde af en Denise wacht gespannen tot het haar beurt is om samen met haar familie aan boord te stappen van een ruimteschip dat haar in veiligheid zal brengen. Om een plekje op het laatste schip te bemachtigen moet ze zich nuttig zien te maken, wat geen makkelijke opgave is voor dit meisje met autisme…    

Voor wie zijn kinderen na dit artikel en deze lijst nog een boek voor wil leggen over de vluchtelingencrisis verschijnt deze maand ook Op de vlucht van schrijver Pimm van Hest en illustrator Aron Dijkstra. Met de poëtische zinnen van Van Hest en de indrukwekkende beelden van Dijkstra neemt het boek kinderen vanaf vijf jaar en hun ouders mee van het beangstigende uitzichtloze naar een hoopvolle toekomst. Het boek zou uitnodigen tot een gesprek en tot nadenken stemmen. Want, stel je toch voor dat je zo klein bent en huis en haard moet verlaten?

Coming-of-age

In mei 2016 verraste Lena Dunham de wereld met een nieuw boek. De uitgave van slechts 56 pagina’s dik was 24 uur na de aangekondigde verschijning al uitverkocht. Dunham, die eerder de bestseller Not that kind of girl schreef, verzamelde haar dagboeken van tien jaar geleden en publiceerde de aantekeningen onder de titel Is it evil not to be sure? De opbrengst van de verkoop ging naar Girls Write Now, een non profit organisatie die meisjes en jonge vrouwen stimuleert om hun verhalen op papier te zetten. Nu verschijnt het compacte werk ook in het Nederlands onder de titel Is het erg om onzeker te zijn?. De lezer leert Lena Dunham, nu wereldberoemd door onder andere haar serie Girls, kennen toen ze nog geheel onbekend was en in vele opzichten nog op zoek naar zichzelf.   

'Gewoon een jeugd, net zoals mijn leven gewoon een leven is,' zegt Henk van Straten over zijn nieuwe boek We zeggen hier niet halfbroer. De romanschrijver vertelt een humoristisch, schrijnend, maar ook liefdevol verhaal over een kind dat dacht altijd vrolijk te moeten zijn en, later, over een puber die eenzaam drugs gebruikte op zijn zolderkamertje en opging in zowel de punk- als de gabbercultuur.

Mata Hari geldt nog steeds als één van de meest raadselachtige spionnen uit de wereldgeschiedenis. In Femme Fatale van Pat Shipman wordt op basis van brieven en andere documenten veel aandacht besteed aan haar Nederlandse jeugd, haar mislukte huwelijk en de tragische lotgevallen van haar kinderen.

Passie voor bakken

Oud-Hebbanredacteur Natascha van der Stelt maakte eerder van boeken en lezen haar werk, en doet nu hetzelfde met haar tweede passie: bakken. Van haar grootvader die bakker was leerde zij de kneepjes van het vak. Toen Van der Stelt in 2015 haar eetpatroon omgooide en alle snelle koolhydraten uit haar dieet schrapte, zorgde dat voor een nieuwe uitdaging: net zulke lekkere taartjes, koeken en cakes blijven produceren. Met haar eerste kookboek Bakken met Haver wil zij bewijzen dat je ook met wat aanpassingen kunt blijven genieten van een lekker stuk taart!

Genoeg titels voor op je NTL-lijst! Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van maart 2017



Over de auteur

Hebban Crew

2543 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van maart 2017

 

Overig

De negentien van maart 2017

op 27 februari 2017 door Hebban Crew 19 boeken 1 volger 0 reacties 4 likes