Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Deugden van de tafel van Julian Baggini

In Deugden van de tafel noemt de filosoof Julian Baggini 23 deugden die je kan of misschien wel moet nastreven als je voedsel koopt, bereidt, eet of laat staan. Hiermee wil hij de lezer aanzetten tot nadenken over eten en wat ´goed eten´ is. Hierbij schopt hij heilige huisjes omver, onder meer op het gebied van biologisch, fair trade en lokaal eten.

De opdracht van het boek is van de Franse kok Auguste Escoffier: "Als je weet hoe je moet eten, weet je ook hoe je moet leven."

In De Volkskrant van zaterdag 6 december schreef Mac van Dinther een artikel over een gesprek met Julian Baggini. Hierin stelt hij dat we "wat eten betreft, leven in de Gouden Eeuw". Denk hierbij onder meer aan de vele kookprogramma's op tv en al het eten dat momenteel te koop is, wat eerder exotisch of zeldzaam was. Volgens Julian Baggini ontbeert de huidige 'voedselrenaissance een filosofie van het voedsel: een rigoreuze analyse van waarom voedsel ter zake doet en wat onze relatie ermee zou moeten zijn."
In Deugden van de tafel doet Baggini een poging zo'n filosofie te formuleren, een die meer gebaseerd in op deugden dan op regels.
Julian Baggini voorzag in het gesprek tien tafeldeugden van commentaar en aan ieder hiervan werd een boek gekoppeld.
Hieronder volgt een beknopte versie van de eerste drie deugden.

Durf te weten 
"De mens wil over het algemeen het goede doen. Niemand wil slecht zijn. Maar we zijn ook lui. Daarom laten we ons oordeel vaak afhangen van wat door onze omgeving als het goede wordt gezien. Wat dat is, wordt sterk bepaald door waar je woont, met welke mensen je verkeert, welke krant je leest."
Eten & weten
Een uitgave van de Consumentenbond en het Voedingscentrum. Nuchtere, zakelijke en betrouwbare informatie.

Wees onzelfvoorzienend
"Het idee om zelfvoorzienend te zijn op voedselgebied wint aan populariteit. Het is een van de gedachten achter te beweging om meer lokaal te kopen. Ik maak me daar zorgen om. Een van de verworvenheden van de vooruitgang is juist dat we in staat zijn handel te drijven met anderen."
Melk & Dadels
Marokkaanse dochters tekenden de recepten op van hun moeders die hun eigen recepten meenamen naar Nederland en waar nodig aanpasten.

Gedraag je als een rentmeester
"Rentmeesterschap is een oud begrip. Het zegt dat de aarde niet van ons is om te gebruiken zoals ons goeddunkt, aar dat ze een gift is van de vorige generaties die we moeten doorgeven aan de generaties na ons. Daarom moeten we de aarde goed onderhouden."
Werken met vis
Bart van Olphen zet zich met zijn bedrijf Fishtales in voro duurzame visserij, die de visbestanden behoudt en overbevissing tegengaat.Over de auteur

Hebban Culinair

99 volgers
1 boek
0 favorieten


Reacties op: Deugden van de tafel van Julian Baggini

 

Gerelateerd

Overig

Gesponsorde boeken