Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Deze 8 debuten kregen dit jaar 5 sterren van onze recensenten, aanraders!

Eens in de zoveel tijd komt er een auteur voorbij wiens eerste boek een onuitwisbare indruk maakt. Een debuut dat het begin van een succesvolle schrijfcarrière betekent. Het zijn deze boeken die het afgelopen half jaar met 5 sterren werden gewaardeerd door onze recensenten. We hebben ze voor je in een overzicht gezet, want deze debuten mag je niet missen.

Jongen verslindt heelal van Trent Dalton

Het debuut waar recensent Helena van Dijk ondersteboven van is, is Jongen verslindt heelal van de Australische journalist en schrijver Trent Dalton. Jongen verslindt heelal is een verhaal over broederschap, ware liefde en ongewone vriendschappen, en speelt zich in 1985 af in Brisbane. Hoofdpersonage Eli Bell heeft het niet getroffen met de omgeving waarin hij opgroeit. Zijn vader is verdwenen, zijn broertje weigert te praten, zijn moeder is een junkie, zijn stiefvader een heroïnedealer en zijn oppas een crimineel. Toch blijft Eli positief en probeert hij een goed mens te zijn in een krankzinnige wereld. Maar het lot blijft hem steeds tarten. Zo blijkt ook wanneer zijn moeder wordt gearresteerd. Noodgedwongen moet Eli bij zijn onbekende vader aankloppen, komt hij oog in oog te staan met de criminelen die zijn wereld overhoopgooiden én wordt hij ook nog eens verliefd op het meisje van zijn dromen.

Met zijn debuutroman (oorspronkelijk getiteld Boy Swallows Universe) gooide Dalton hoge ogen in zijn thuisland. Het boek won de Debut Fiction Award en Book of the Year bij de Australian Indie Awards en werd alleen in Australië al meer dan 100.000 keer verkocht. Met 34 vertalingen breidde de debutant zijn lezerspubliek internationaal ook fors uit. Tot genoegen van Helena van Dijk: 'Jongen verslindt heelal is een roman waarin niets toevallig is en waarin alles vroeg of laat op zijn plaats valt, hoe onwaarschijnlijk of onbegrijpelijk het soms ook lijkt.' Meer...

De zon op mijn hoofd van Geovani Martins

Geovani Martins groeide op in de favela's van Rio en kent het zware leven in dat milieu als geen ander. Hij leerde lezen van zijn oma, ging op zijn vijftiende van school om vervolgens met losse baantjes in zijn eigen onderhoud te voorzien. Door zijn jeugd in de favela's was Martins eigenlijk voorbestemd om net als zijn leeftijdgenoten een kansloze toekomst tegemoet te gaan, maar hij nam deel aan een literaire workshop in een openbare bibliotheek die voor hem een keerpunt in zijn leven betekende. Aangespoord door een docent die in hem geloofde zette Martins zijn levenservaring daarna juist op een goede manier in, door erover te schrijven. In zijn debuut De zon op mijn hoofd schetst hij de levensechte favela-wereld van drugs, geweld, uitsluiting en de enorme verschillen tussen rijk en arm. Hij vermijdt daarbij elke schijn van sensatie en schrijft juist een hoopgevend verhaal waarmee hij de vele jongeren die in de favela's opgroeien een stem geeft. De zon op mijn hoofd kreeg na verschijning direct laaiende recensies en werd aan negen landen verkocht. Zeer terecht, als we Hebban recensent Victor de la Vieter mogen geloven: 'Dit is zo’n boek waarvan jonge mensen zouden kunnen zeggen ‘hee, is dit ook literatuur?!’. Realistisch. Confronterend. Verfrissend. Aanrader - ook voor niet-jonge mensen.' Meer...

Honden huilen niet van Anne Moraal

'Wat ik met mijn boek wil doen is een ver­binding maken. De muur slechten met de ander in al zijn onbereikbaarheid. Om te laten zien dat het karikaturale beeld van Noord-Koreanen dat wij hebben ook is gebaseerd op vooroordelen,' aldus Anne Moraal in een interview met Het Parool over haar debuut Honden huilen niet. In dit boek vertelt ze het verhaal van Jin Kyoung, die als kind van een beroemd wetenschapper opgroeit in Noord-Korea. Als zijn vader overlijdt stort Jins wereld in en wil ze nog maar één ding: ontsnappen aan haar verdriet. Dan doet zich een mooie kans voor: ze wordt uitverkoren om te gaan werken in het enige Noord-Koreaanse restaurant in Europa. Jin grijpt de kans met beide handen aan en verruilt Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en het centrum van haar wereld, voor Pyongyang, een restaurant in een voormalig buurthuis in Amsterdam Osdorp. Jins reisgenoten blijken allemaal hun eigen redenen te hebben om hun vaderland achter zich te laten, een plek waar sommigen nooit meer zullen terugkeren.

Belangrijk doel van Moraal was dus om met haar debuutroman de vooroordelen die over Noord-Koreanen bestaan te bestrijden. Dat is volgens recensent Bie Helena gelukt: 'Ze slaagt er wonderwel in om de mensen achter het masker te beschrijven. (...) Moraal toont zich een geboren verteller. De gelaagdheid in dit boek is buitengewoon, en de vele randverhalen rijk genoeg om er afzonderlijke romans van te kunnen maken.' Meer...

Als alles is gezegd van Anne Griffin

Een debuut dat Hebban recensent Kamila Straatsburg van haar sokken blies is Als alles is gezegd van Anne Griffin. Bij de totstandkoming van dit boek werd de Ierse schrijfster gecoacht door niemand minder dan collega-schrijver en landgenoot John Boyne. Als alles is gezegd werpt de vraag op wie je zou kiezen als je vijf mensen zou moeten opnoemen die het belangrijkst zijn geweest in je leven. Wat zou je zeggen als je op ieder van hen een toast zou moeten uitbrengen? En wat zou je over jezelf te weten komen als alles is gezegd en gedaan? De vierentachtigjarige Maurice Hannigan bestelt op een avond in juni vijf drankjes aan de bar van een hotel, om met elk drankje het glas te heffen op iemand die belangrijk is geweest voor hem. Zijn jonggestorven broer, zijn complexe schoonzus, zijn dochtertje dat slechts vijftien minuten oud werd, zijn zoon in Amerika en zijn geliefde vrouw. Maurice is verlaten door al deze dierbaren en vertelt door middel van hen over zijn eigen leven. Hij heft nog vijf keer het glas op zijn leven.

In haar thuisland bereikte Anne Griffin een nummer 1 positie met deze debuutroman, en de vertaalrechten werden aan dertien landen verkocht. Gelukkig maar, want daardoor konden Nederlandstalige lezers ook al gauw kennismaken met haar schrijftalent. 'De sfeertekening van Anne Griffin is weergaloos, haar taal afgewogen en rijk. De personages komen naar de lezer toe met een scala aan gebaren, kleuren en geuren, het prachtig sombere Ierse landschap levend en herkenbaar,' aldus Kamila. Meer...

Dit is hoe het ging van Astrid Boonstoppel

Maak kennis met Cato Schmidt. Ze heeft eigenlijk alles: fijne ouders, een lief zusje, een leuk bijbaantje en sluit vriendschappen met de populairste meisjes van de school. Toch worstelt Cato. Met zichzelf en met haar pijnlijke verleden. Wanneer haar perfecte leven barstjes begint te vertonen, keert ze steeds meer in zichzelf. Alleen bij Adrian, haar oudere vriend die ze online heeft leren kennen, kan ze terecht. Hij zal haar nooit laten vallen, toch?

Al zolang ze zich kan herinneren schrijft Astrid Boonstoppel verhalen. Ze bouwde een heel portfolio aan persberichten, opinieartikelen en nieuwsberichten op, en schreef zelfs speeches voor politici. Dit is hoe het ging is haar eerste boek, een psychologisch YA verhaal met elementen van een thriller. Dat Boonstoppels debuut indruk maakt, bewijst niet alleen haar nominatie voor de Hebban Debuutprijs 2019, maar ook de lovende recensie van Marloes Otten: 'Tot het eind blijft het boek intrigerend, geloofwaardig en akelig. Het bezorgt je kippenvel en laat je nadenken over allerlei maatschappelijke thema’s.' Meer...

Horen, zien, zwijgen van J.D. Barker

'Ijzingwekkend boek van een groot nieuw thrillertalent'. Zo kondigde Boekerij het debuut van J.D. Barker aan. Debuteren deed deze auteur eigenlijk al eerder, in 2012 schreef hij zijn eerste roman Forsaken, die succesvol werd ontvangen in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. Maar Horen, zien, zwijgen is wel Barkers eerste thriller en tevens het eerste deel van een spannende serie. 

Horen, zien, zwijgen draait om een moordenaar die al vijf jaar lang de inwoners van Chicago terroriseert. Hij handelt altijd hetzelfde: hij straft zondaars door hun kinderen te ontvoeren. De volgende dag ontvangen de ouders van deze kinderen een pakketje met daarin een oor. Een dag later volgen de ogen, tenslotte de tong. Als op het lichaam van een verkeersslachtoffer ook een pakketje met een afgesneden oor wordt gevonden, weet detective Sam Porter dat hij de juiste moordenaar op het spoor is én 72 uur de tijd heeft om het laatste slachtoffer te vinden voor zij aan uitdroging overlijdt. 

Horen, zien, zwijgen betekende Barkers grote doorbraak. De makers van series als Cold Case, Wall Street en The Office kochten de film- en televisierechten. Deel 2 van de serie, Het vijfde meisje, verschijnt in oktober dit jaar. Een vervolg waar Hebban recensent Merel Kuitert in ieder geval naar uitkijkt. Zij beoordeelde deze eerste thriller met vijf sterren: 'Het verhaal bouwt zich op naar een climax waarbij alle losse eindjes aan elkaar worden geknoopt en de spanningsboog tot een maximum komt.' Meer...

Het overgebleven kind van Rhiannon Navin

Ook vijf sterren kreeg Het overgebleven kind van de Duitse Rhiannon Navin. Recensent Helma Koot kon na het lezen niet anders concluderen dan dat Navin met dit boek een veelbelovend en vooral ontroerend debuut heeft geschreven. 

Als Zachs oudere broer Andy om het leven komt bij een schietpartij op school, wordt zijn leven in tweeën gespleten: het leven voor en na de schietpartij. Omdat Andy soms erg gemeen was tegen Zach, vraagt hij zich af of je blij mag zijn als je broer er niet meer is. Zach wil vooral dat alles weer normaal is, en weet niet hoe hij met al zijn gevoelens, het verdriet en de wanhoop van zijn ouders moet omgaan. Op zoek naar geborgenheid trekt hij zich terug in Andy’s kledingkast. Alleen daar voelt hij zich veilig en kan hij de chaos in zijn hoofd ordenen. 

'Het overgebleven kind is een ontroerend verhaal over rouw- en traumaverwerking in al zijn facetten, waarin de simpele en eerlijke benadering van een kind misschien wel de beste manier is om de vreselijke gebeurtenis een plaats te geven en stapje voor stapje samen weer verder te gaan met leven.' Meer...

De geschiedenis van Jane Doe

Van geschiedenisdocent tot geschiedenisschrijver: dat is Michael Belanger. In zijn YA-debuut De geschiedenis van Jane Doe beschrijft hij het leven in de saaiste stad ter wereld, Burgerville. Het stadje wordt opgeschud wanneer Jane Doe haar intrede doet op de middelbare school. Jane is mysterieus, recalcitrant, eigenzinnig en geeft niets prijs over zichzelf en haar verleden. Beetje bij beetje weet geschiedenisfreak Raymond Green haar vertrouwen te winnen, dankzij zijn kennis over de groene koeien van Burgerville, menselijke marmotten en nog meer nerdiness. Er ontstaat een onverbrekelijke vriendschap tussen Ray, zijn vampierfictieminnende vriend Simon Blackburn en Jane. Maar dan begint de geschiedenis Jane in te halen...

De geschiedenis van Jane Doe is een verhaal over de mooie, verschrikkelijke, wonderbaarlijke, lachwekkende en verdrietige waarheid van het heden, verleden en de toekomst en dit debuut verdient volgens recensent Marloes Otten alle lof: 'Belanger dringt niets op, maar laat het verhaal, de oersterke vriendschap en het verdriet dat ermee gepaard gaat, zijn werk doen. Via die weg schept hij een bijzonder krachtig beeld van de manier waarop je met een psychisch probleem dient te dealen.' Meer... 

Welk onvergetelijke debuut las jij onlangs?Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Deze 8 debuten kregen dit jaar 5 sterren van onze recensenten, aanraders!

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken