Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Een YA voorjaar vol moedige buitenbeentjes

door Lindy de Jong 4 reacties
Vorige week schonken we aandacht aan de thrillers die je volgens uitgeverijen de komende maanden niet mag missen en voor het aanprijzen ervan alles uit de kast trekken. Ook uitgevers van Young Adult weten hun nieuwste uitgaven met de mooiste oneliners te presenteren. Hebban bekeek het veelbelovende aanbod, waarin sterke en moedige buitenbeentjes opvallend vaak de hoofdrol spelen.


Hoewel thrilleruitgevers iets gedurfder lijken in hun uitspraken, doen ook uitgeverijen met een YA-fonds hun uiterste best om hun uitgaven gesierd met mooie quotes onder de aandacht te brengen van het jonge (en inmiddels vaak ook minder jonge) lezerspubliek. De tijd waarin alle boeken aangeprijsd werden als de ‘voor de fans van Divergent/Twilight/De hongerspelen/Een weeffout in onze sterren’ lijkt z’n hoogtepunt te hebben gehad.  

Desondanks weet Best of YA (onderdeel van Unieboek|Het spectrum) het onlangs verschenen Onverschrokken, het eerste deel in een nieuwe YA-serie van Lesley Livingston, aan te prijzen als ‘The Gladiator & Spartacus meets Katniss & Tris’ (de twee heldinnen uit bestsellerseries ‘De hongerspelen’ en ‘Divergent’). In het boek is koningsdochter Fallon voorbestemd om tegen de Romeinen te strijden, maar dan keert de situatie zich om als zij gevangen wordt genomen en terechtkomt op een school voor vrouwelijke gladiatoren. Haar lot ligt dan in handen van niemand minder dan Julius Caesar.  

Maar natuurlijk opende de voorjaarsbrochure van Best of YA met ‘het langverwachte eerste deel uit de nieuwe serie van Veronica Roth’. Carve the Mark verscheen op 17 januari, maar lijkt (nog) niet zo’n succes te worden als Roths bestsellerreeks Divergent. In de verschijningsweek wandelde het boek even de Bestseller 60 binnen (op plekje 40), wat voor een YA-verhaal een mooie prestatie is, maar wist daarna niet nog eens terug te keren. Deel twee in de serie wordt verwacht in januari 2018, wellicht kan de reeks die zich in de ruimte afspeelt dan toch nog op heel veel nieuwsgierige lezers rekenen.  

Persoonlijke aanbeveling  

Veel uitgeverijen zetten momenteel vooral in op zogenaamde contemporary (hedendaagse) YA-romans, waarin ook diversiteit een belangrijk thema is. Soms worden die boeken door de uitgevers op persoonlijk wijze aangeprezen.  

Dat is vooral een beproefde tactiek van uitgeverij Blossom Books, die via social mediakanalen als Facebook, Twitter én een eigen YouTube-kanaal op enthousiasmerende wijze contact zoekt met fans van hun boeken. Uitgever Myrthe Spiteri gooide dan ook vooral haar persoonlijke aanbeveling in de strijd voor De Kids of Appetite, de roman van David Arnold die onlangs verscheen. Zij ging gericht op zoek naar een auteur wiens boeken haar net zo zouden raken als het werk van Jandy Nelson, schrijfster van de YA-roman Ik geef je de zon (die in 2015 de Hebban Award voor beste buitenlandse YA won). Spiteri: 'Ik wilde graag een literaire auteur naast Jandy Nelson brengen, maar mijn lat ligt dankzij haar zo hoog dat ik weinig kon vinden wat mij net zo ontroerde. Totdat ik de manuscripten van Arnold las en ik viel er als een blok voor,' aldus de uitgeefster in Boekblad.   

Daarnaast wordt David Arnold in de brochure ook uitgeroepen tot ‘de S.E. Hinton van deze generatie’. Voor wie het niet weet, Hinton schreef de jongerenroman The Outsiders (1967), dat ook verfilmd werd. Uiteraard wordt het boek aanbevolen aan fans van Jandy Nelson en Jennifer Niven (die laatste kom je vaker tegen in dit artikel). Naast De Kids of Appetite, waarin Vic, die te kampen heeft met een aangezichtsverlamming, van huis wegloopt en zich aansluit bij een groepje andere bijzondere kinderen, volgt in de zomer van dit jaar ook Mosquitoland van David Arnold.  

The Upside of Unrequited van Becky Albertalli, eind april bij Blossom Books in Nederlandse vertaling als De voordelen van onbeantwoorde liefde, wordt aangeprezen door Stephanie Perkins, schrijfster van de populaire Anna & The French Kiss: Heart-fluttering, eerlijk en hilarisch. Ik kan niet stoppen dit boek te omarmen.’ De nieuwe roman van Albertalli is een spin-off van Simon vs. De verwachtingen van de rest van de wereld. Ideaal voor de bestaande fans dus, vindt Blossom Books. In het boek wil de ‘volslanke’ Molly net als haar lesbische tweelingzus ook eens verkering. Als ze door haar wordt gekoppeld, maar tegelijk ook een nerdy maar lieve nieuwe collega krijgt, moet Molly kiezen of ze het advies van anderen of haar eigen hart volgt.  

Lekkere quotes  

Natuurlijk worden populaire auteurs ook door andere uitgeverijen graag ingezet voor het promoten van nieuwe uitgaven. Jennifer Niven lijkt voorlopig de voornaamste keuze om te gebruiken als vergelijkingsmateriaal, we komen haar vaker tegen in dit artikel. Niven is de tweevoudige winnares van de Dioraphte Literatour Prijs: ze won in 2016 met haar YA-roman Waar het licht is niet alleen de publieksprijs voor beste boek, maar ook de prijs van de vakjury. Niet zo gek dat uitgeverij Moon haar nieuwe roman Holding up the universe, in vertaling Op mijn schouders (april 2017), vooral met die woorden aanprijst. ‘Jennifer Niven schrijft weer een ontroerende en aangrijpende YA-roman over het vinden van de persoon die je doorgrondt en ziet zoals je echt bent,’ aldus uitgeverij Moon. Ook deze schrijfster mag zich verheugen op lof van een collega-schrijver: ‘Ik ben nog nooit zo snel voor personages gevallen als voor Libby en Jack,’ zegt Jay Asher, auteur van de YA-roman Thirteen Reasons Why. Libby staat bekend als het dikste meisje van het land. Jack als de eeuwige lolbroek. Twee verschillende mensen, die zich - hoe beter ze elkaar leren kennen – steeds minder eenzaam voelen.  

Maar Young & Awesome, het nog vrij nieuwe YA-imprint van uitgeverij Leopold, heeft pas echt ‘het ultieme boek voor YA-fans’, aldus de brochure. Words in Deep Blue van Cath Crowley, dat begin mei verschijnt onder de titel Donkerblauwe woorden, is een ‘pitch-perfect summer love story’ dat zich afspeelt in de boekwinkel. Jennifer Niven (ja, daar is ze weer) zegt: ‘Een van de leukste, voortreffelijkste, mooiste boeken die ik in lange tijd heb gelezen. (Hoe mooi? Ik zat als een gek te markeren, omcirkelen en onderstrepen.) Ik heb genoten van elk grappig, vindingrijk, ontroerend woord… Ik las het boek niet zomaar, ik beleefde het…’ Over dat markeren, omcirkelen en strepen zullen we het maar niet hebben, hoewel het wel bij het verhaal past waarin in de boekhandel van Henry’s vader een kast met boeken staat waarin klanten mogen schrijven. Rachel laat een liefdesbrief achter voor Henry, vlak voordat ze gaat verhuizen. Hij beantwoordt haar brief niet. Dan keert Rachel jaren later terug…  

Young & Awesome zet niet alleen auteurs of uitgevers in om de boeken aan te prijzen, ook vooruitlezers uit de doelgroep krijgen een plek in de aanbiedingsbrochure. Zo zegt Nel (16) ‘Prachtig boek. Tot midden in de nacht bleef ik lezen. Ik heb mijn nieuwe favoriete plek gevonden: de letter library van de tweedehands boekwinkel van de familie Jones.’  

Oók geschikt voor fans van Jennifer Niven, en voor liefhebbers van de verhalen van John Green en Gayle Forman, is volgens uitgeverij Luitingh Sijthoff Het geheugenboek van Lara Avery. In deze roman ontdekt Sammie dat ze een zeldzame ziekte heeft waardoor ze langzaam al haar herinneringen kwijt zal raken. Luitingh Sijthoff zet flink wat vooruitlezers in om potentiele kopers over de streep te trekken. ‘Hartverscheurend’, ‘ontroerend’, ‘heftig’, ‘prachtig’ en toch ook ‘grappig’ zijn woorden die hier voorbijkomen. 

Diversiteit blijft zo dus een belangrijk thema in Young Adult de komende maanden, dat overigens niet alleen voorkomt in hedendaagse realistische romans zoals Op mijn schouders en De voordelen van onbeantwoorde liefde. Uitgeverij Harper Collins komt na Marieke Nijkamp (54 minuten) opnieuw met een Nederlandstalige schrijfster op de proppen die oorspronkelijk in het Engels schrijft. De Amsterdamse Corinne Duyvis schreef de scifi-roman On the Edge of Gone, dat nu naar het Nederlands is vertaald als Op de rand van het niets (maart 2017). Duyvis’ werk krijgt in de VS lovende kritieken, met name omdat ze belang hecht aan de aanwezigheid van boekpersonages met een handicap. Het hoofdpersonage in Op de rand van het niets, dat zich in de toekomst afspeelt, heeft autisme. Dat Nijkamp, die diversiteit ook hoog in het vaandel heeft staan, gevraagd wordt om een mooie quote is dan ook onvermijdelijk: ‘Een spannend en beklemmend verhaal over leven en overleven in apocalyptisch Amsterdam. Ik heb het in één ruk uitgelezen.’  

Helemaal verkocht  

Dan zijn er nog de uitgeverijen die de populariteit van de boeken afmeten aan het aantal verkochte vertaal- en filmrechten en die bij lezers onder de aandacht brengen. Uitgeverij de Fontein prijst hun grootste YA-troef van dit voorjaar aan als ‘dé ontdekking van de Frankfurter Buchmesse’, de grootste boekenbeurs ter wereld waar in oktober alle uitgevers op zoek gaan naar de parels voor het nieuwe jaar. De uitgeverij vergelijkt de YA-thriller Meedogenloos (april 2017) met grote thrillertitels uit het volwassenensegment. Het eerste deel in de ‘The Cruelty’-serie wordt aangeprezen als een ‘sensationeel YA-debuut dat doet denken aan The Bourne Identity en ‘Millennium’-trilogie.’ In het boek ontdekt Gwendolyn na de verdwijning van haar vader dat hij al jaren als spion voor de CIA werkt. Als die organisatie niets doet om haar vader op te sporen, besluit ze het heft in eigen hand te nemen. Ook hier ontdekken we dus een sterke vrouwelijke hoofdrolspeler. Scott Bergstroms personage zou aan Lisbeth Salander doen denken, de vertaalrechten werden aan twintig landen verkocht en ook het recht van verfilming was al gauw in handen van Paramount Pictures.  

Hetzelfde geldt overigens voor Het meisje van de straat, het eerste deel in de ‘Royals’-serie dat eind mei bij dezelfde uitgeverij verschijnt. Auteur Erin Watt is met wat mysterie omringd (zij is ‘het geesteskind van twee bestsellerauteurs’), maar de schrijfster wist haar verhaal wel aan zeventien landen te verkopen. In het boek knoopt Ella de eindjes na de dood van haar moeder met dubieuze baantjes aan elkaar. Dan ontmoet ze Callum, de puissant rijke vader van vijf onweerstaanbare zoons, die haar uit haar armoede wil verlossen. Ella besluit op Callums landgoed in te trekken, maar daar staat haar een gemengde ontvangst te wachten.  

Liefhebbers van dystopische fictie, actiethrillers en hedendaase verhalen komen zo allemaal aan hun trekken dit voorjaar. Toch hebben de boeken binnen het huidige aanbod de sterke, vaak vrouwelijke hoofdpersonages met elkaar gemeen. En de enthousiaste aanprijzingen van uitgevers, populaire auteurs en vooruitlezers natuurlijk.  

Welke uitgeverij heeft jou weten te overtuigen om bovenstaande titels op je wil-ik-lezen-plankje te zetten?



Over de auteur

Lindy de Jong

834 volgers
463 boeken
7 favoriet


Reacties op: Een YA voorjaar vol moedige buitenbeentjes

 

Gerelateerd