Hebban vandaag

Nieuws /

George R.R. Martin doet stemoproep

De Amerikaanse fantasyschrijver George R.R. Martin heeft 'elke oprechte fan' van fantasy en sciencefiction opgeroepen vooral een stem uit te brengen op kandidaten voor de Hugo Awards. Alleen zo kan 'de integriteit' van deze prijs bewaard blijven, aldus de schrijver.

De Hugo Award is een prijs die sinds 1953 elk jaar word uitgereikt aan de auteurs van de beste sciencefiction- of fantasyromans van het afgelopen jaar. De prestigieuze prijs is vernoemd naar Hugo Gernsback, die het tijdschrift Amazing Stories oprichtte en 'de vader van de SF-magazines' wordt genoemd.

Rond de prijs is dit jaar enige controverse ontstaan. Een aantal genomineerden voor de Hugo Awards is voorgedragen door twee groepen, die zichzelf de Sad Puppies en de Rabid Puppies noemen. De groepen zijn rechts georiënteerd. Volgens de Sad Puppies winnen progressieve auteurs en sf-fans steeds meer aan invloed binnen het sciencefiction en fantasy-universum. 

Een stem uitbrengen voor de Hugo Awards is voorbehouden aan leden van de World Science Fiction Convention (WorldCon). Zij nomineren ook de schrijvers voor iedere award. Iedereen die betaalt, kan lid worden van WorldCon. George R.R. Martin, wiens reeks Het Lied van IJs en Vuur de basis vormde voor de tv-serie Game of Thrones, benadrukte op zijn blog dat elke stem telt. 

Volgens de sciencefiction- en fantasyblog File 770 hebben zich al meer dan 2.300 stemgerechtigden gemeld voor de verkiezing van de winnaars van de Hugo Awards. Het aantal leden voor de WorldCon die zich dit jaar in Spokane, Washington (hier op Aarde) voltrekt, is bijna verdubbeld ten opzichte van de conferentie die vorig jaar in Londen werd georganiseerd. 

Martin, zelf vier keer onderscheiden met een Hugo Award, vraagt zich op zijn blog af wie al die nieuwe leden zijn. ''Zijn het de echte fans die opkomen voor het behoud van een van de oudste instituties in dit genre? Of zijn het Sad Puppies, Rabid Puppies, Happy Kittens of Gamergaters? Zijn het die neo-nazi's en reactionaire rechtse lui voor wie we worden gewaarschuwd? De waarheid is... niemand weet het.''

De verkiezing voor de Hugo Awards sluit op 31 juli. De winnaars worden bekendgemaakt op de Worldcon, die van 19 tot en met 23 augustus wordt gehouden.

(Bron: The Bookseller)Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: George R.R. Martin doet stemoproep

 

Gerelateerd

Over

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...

Gesponsorde boeken