Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Gewoon, een stand-alone

door Bentevdwouw 3 reacties
Wat doe je als je eens een YA-verhaal wilt lezen dat volledig op zichzelf staat, en niet het begin vormt van een nieuwe serie? Geen nood: Bente geeft tips op het gebied van de zogenaamde stand-alones.Ik word al depressief als ik naar mijn boekenkast kijk. Nee, er is geen steekje los en ik ben nog steeds groot boekenliefhebber. Maak je geen zorgen. Het probleem is alleen dat iedere plank vol staat met een serie die ik maar half heb kunnen lezen. Ik heb de zeven boeken over Harry Potter nog steeds niet verslonden (sorry), ben blijven steken bij boek vier van ‘The Mortal Instruments’ en moet nog steeds drie boeken over Percy Jackson lezen.  

Tegenwoordig wordt er op ieder debuut de sticker ‘deel één’ geplakt en is het een wonder als je een verhaal vindt dat op zichzelf staat. Ook behoefte aan wat meer lucht? Gelukkig zijn er fantastische uitzonderingen op de regel, die je boekenkast een stuk fijner maken om naar te kijken. Deze stand-alones verdienen een plek op de plank.  

Wat jij niet ziet van Eric Lindstrom

De vijftienjarige Parker Grant is blind, maar dat betekent niet dat ze niets kan zien. Ze kijkt namelijk dwars door mensen heen, en daar heeft ze haar ogen niet voor nodig. Als de jongen op wie ze vroeger verliefd was op haar nieuwe school opduikt, weet Parker niet wat ze moet doen, en dus negeert ze hem. Ze heeft het immers al druk genoeg. Met het trainen voor het hardloopteam bijvoorbeeld, en het verwerken van haar vaders dood. Maar stukje bij beetje komt Parker erachter dat de vork anders in de steel zit dan ze zelf altijd dacht. Zowel wat betreft haar vader als Scott.  

Wink, Poppy & Midnight van April Genevieve Tucholke

Het vreemde, mysterieuze buurmeisje met vuurrood haar en sproeten over haar hele lichaam, dat is Wink. Poppy is bloedmooi, en weet dat zelf ook. Ze manipuleert mensen met haar schoonheid en is boosaardig. En dan is er Midnight, de jongen die tussen de twee meiden instaat en een en al onzekerheid uitstraalt. Hij mist Poppy en haar mooie blonde lokken, maar wordt tegelijkertijd aangetrokken tot de speelse en fantasierijke Wink. Elk verhaal heeft een held. Elk verhaal heeft een schurk. Elk verhaal heeft een leugenaar. Maar wie is nou eigenlijk wie? Enkel door de korte, afwisselende hoofdstukken te lezen ontdek je het geheim. Of, misschien ook niet.  

Wij leugenaars van Emily Lockhart

De zeventienjarige Cadence brengt iedere zomer door op het privé-eiland van haar opa. Dat haar familie steenrijk is, daar liegt ze niet om. Op dat eiland heeft ze een hechte band met haar neef en nicht Jony en Mirren en de knappe jongen Gat. Tot er één zomer iets verschrikkelijks gebeurt, waardoor alles compleet verandert. Twee jaar later keert Cadence terug op het eiland, maar niet meer als dezelfde persoon. Ze heeft zware migraineaanvallen en ook nog eens een selectief geheugen. Niemand wil haar vertellen wat er is gebeurd, die twee jaar geleden. Maar met het terugkomen van haar geheugen zal ze daar zelf snel genoeg achter komen.  

Elke dag maandag van Jessica Brody

Stel je voor: je hebt de ergste maandag ever, maar krijgt de kans hem opnieuw te beleven. Elisson Sparks gaat ervoor. Haar maandag bestond uit een verkeersboete, een verschrikkelijke schoolfoto, een verpeste softbal-try out én als klapper op de vuurpijl de break up met haar vriendje. Als ze de volgende ochtend wakker wordt, weer op maandag, zet ze alles op alles om te voorkomen dat Tristan het opnieuw uitmaakt. Maar dat lijkt moeilijker dan verwacht.  

De afstand tussen jou en mij van Marina Gessner

De zeventienjarige McKenna besluit de Appalachian Trail te lopen. Eerst met haar vriendin, maar als die op het allerlaatste moment afzegt, helemaal alleen. Het is een wandelroute van honderden kilometers, die van het Noorden naar het Zuiden van Amerika loopt. Tijdens deze wandeling komt McKenna zichzelf tegen, leert ze voor zichzelf op te komen en maakt ze dingen mee die haar kijk op de wereld voor altijd doen veranderen.  

Ik geef je de zon van Jandy Nelson

De dertienjarige Noah en zijn tweelingzus Jude zijn altijd close geweest. Hoewel ze allebei andere interesses hebben, kennen ze elkaar door en door en zijn ze twee handen op een buik. Tot er iets verschrikkelijks gebeurt, wat de twee compleet doet veranderen. Drie jaar later zien ze elkaar nauwelijks meer en zijn ze compleet verschillend. Weten ze elkaar opnieuw te vinden en kunnen ze vrede krijgen met het verleden? Een prachtige Young Adult-roman over de belangrijke band van familie.      

Meer lezen van Bente? Al haar boekentips vind je hierOver de auteur

Bentevdwouw

127 volgers
53 boeken
0 favorieten


Reacties op: Gewoon, een stand-alone

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken