Hebban vandaag

Listmania /

Hackers in thrillers

door Soraya Vink (crew) 8 reacties
Op 27 augustus verschijnt het controversiële vierde deel in de Millennium-serie, 'Wat ons niet zal doden'. Ondertussen zaten andere schrijvers niet stil en ontwikkelden ze hun eigen mysterie in de wereld van eentjes en nulletjes. Hebban neemt een duik in de wereld van cybercrime. Met spectaculair nieuws voor de vele Millennium-fans.

Hun afgeladen bureaus worden gesierd door zoemende computers, harde schijven en routers. Het enige wapen dat zij nodig hebben in hun strijd. Moeiteloos weten ze door de mazen van de wet te glippen en feilloos hun sporen uit te wissen. Onzichtbaar in de echte wereld en op internet. Maak kennis met de wereld van de hacker, een populair personage in hedendaagse thrillers.  

De cyberwereld werd lange tijd beschouwd als een mannenwereld. Na de introductie van Lisbeth Salander, het geesteskind van de Zweedse schrijver Stieg Larsson, leek het stereotiepe beeld van een hacker enigszins gekanteld te worden. Salander voldoet dan wel aan het beeld van de gemiddelde hacker (zwarte T-shirts met provocerende teksten, zoals ‘I can be a regular Bitch – if you want me to’ en een bleke huidskleur doordat ze bijna geen daglicht ziet), met haar komst leek ze wel het startsein te geven voor het feit dat vrouwen wel degelijk de capaciteiten van mannelijke hackers konden evenaren. 

Cybercrime listmania

Neem een duik in de wereld van de hacker aan de hand van de volgende listmania.

Het duivelscontract - John Sandford (1994)

De Amerikaanse schrijver John Sandford, onder andere bekend van de serie rondom de extra vagante politieman Lucas Davenport, creëerde een trilogie rondom Kidd, een eigenaardige hacker die graag schildert, aan karate doet en een belangstelling heeft voor het leggen van tarotkaarten. Kidd's status als geniale hacker maakt dat hij wordt benaderd door een wapenfabrikant die een nieuw zoeksysteem voor gevechtsvliegtuigen heeft ontwikkeld. De plannen zijn echter in handen gevallen van Whitemark, een concurrent die het plan op de wapenmarkt wil brengen. Kidd’s opdrachtgever vraagt hem het netwerk van Whitemark te saboteren. Samen met inbreker LuEllen lijkt hij de klus geklaard te hebben, totdat de praktijk ietwat gecompliceerder is dan de theorie.  

Lees verder in De duivelscode (2001) en Duivels spel (2004) voor meer cybermysteries met Kidd en LuEllen.

 

De cyberkiller - Jeffrey Deaver (2003)

Jeffrey Deaver creëert in zijn thriller De cyberkiller een wereld die langzaam maar zeker in een nachtmerrie verandert. Stel je voor dat je iemand ontmoet die alles van je weet. Hoe het op jouw werk gaat, welke dingen je graag doet in jouw vrije tijd en wat de naam van jouw ex-vriend is. Wanneer je besluit toch iets met diegene te drinken, besef je niet dat je in het vizier van een moordenaar terecht bent gekomen. Algauw vallen er verschillende slachtoffers. Politieman Frank Bischop wordt op de zaak gezet om de anonieme moordenaar een gezicht te geven. Hij wordt daarbij geholpen door Wyatt Gilette, een jonge hacker. Al snel beseffen ze dat de moordenaar zowel in het echte als in zijn virtuele leven, probeert te ontsnappen.

 

Daemon - Daniel Suarez (2009)

Met een achtergrond in de wereld van software voor de wapenindustrie en entertainmentindustrie, dook auteur Daniel Suarez in een heel ander mysterie in zijn boek Daemon. Als een overlijdensbericht van een legendarische computerspelontwerper online verschijnt, start er een vreemd spel. Een programma dat overlijdensberichten scant, geld laat verplaatsen en vervolgens mensen rekruteert om moorden te plegen. Rechercheur Peter Sebeck komt in een wereld terecht waar het stelen van identiteiten en het uitvoeren van snode plannen tot de orde van de dag behoort.  

Lees verder in Ctrl Alt Delete (2010) om uit te vinden of de daemon gestopt kan worden.

 

Ongrijpbaar - Michael Connelly (2009)

Michael Connelly neemt de lezer in de standalone thriller Ongrijpbaar mee naar de smerigste achterbuurten tot de snelle wereld van de digitale snelweg. Misdaadverslaggever Jack McEvoy is de volgende die weg wordt bezuinigd op de redactie. Zijn laatste opdracht is het inwerken van zijn vervanger. Jack wil echter een laatste verhaal schrijven waarmee hij na zijn vertrek de Pulitzer Prize in de wacht sleept. Hij komt op het spoor van Alonzo Winslow, een zestienjarige drugsdealer die een meisje bruut heeft verkracht en vermoord. Tijdens zijn onderzoek beseft Jack dat Alonzo wel degelijk onschuldig was. De speurtocht brengt hem in de cyberwereld, waar meerdere mensen de gangen van Jack nagaan.

 

Project Persefone: Het experiment - Michelle Gagnon (2013)

In het eerste deel Het experiment van Project Persefone laat Michelle Gagnon zien dat het internet gruwelijke geheimen kan bevatten. Als Peter door de dossiermappen van zijn vader snuffelt, vindt hij een map over Project Persefone. Hij besluit meer informatie te zoeken op internet. Vlak daarna wordt hij opgeschrikt door een groep onbekende mannen die zijn deur intrapt. Samen met Noa raakt hij verstrikt in een web van medische experimenten en corruptie. Door hun hackerscapaciteiten te bundelen zetten ze alles op alles om in leven te blijven.  

Lees verder in Het verzet (2014) en Het vonnis (2014), waar het avontuur van Peter en Noa verdergaat. De Project Persefone-serie is zowel voor jong als oud geschikt!

 

Verbroken - Linda Jansma (2015)

In haar zevende thriller introduceert Linda Jansma een gevaarlijk netwerk waarin ethisch hacker Mara de Wolff genadeloos in mee wordt getrokken. Als Mara tijdens een nieuwe opdracht voor haar bedrijf SecuryComp het netwerk van mediabedrijf Dutch Broadcast Group test op veiligheidsrisico’s, komt ze in aanraking met informatie die niet voor haar ogen bestemd is. Het betreft een angstaanjagend plan dat duizenden mensen het leven kan kosten. Voor Mara start een race tegen de klok om het plan te stoppen, maar wat ze niet beseft is dat het ook persoonlijke gevolgen heeft. 

Jansma wist met haar thriller ook de filmwereld te interesseren en tekende onlangs het contract voor een toekomstige verfilming.

 

Nikki - Tim Notten (2015)

Tim Notten schetst in zijn thrillerdebuut de fatale gevolgen van het hackersbestaan. Simon is hoofd van een ICT-bedrijf dat goede zaken doet. Zijn vrouwelijke collega Nikki is het hackersbrein binnen het bedrijf, maar weet naast haar geniale hacks ook de aandacht te trekken met haar knappe uiterlijk. Simon en Nikki komen terecht in een buitenechtelijke affaire, die hem voor een keuze stelt. Tegelijkertijd wordt zijn bedrijf getergd door een lastige zaak van een laptop die gekraakt moet worden vanwege de gevoelige informatie die een journalist in Thailand vrij zou kunnen pleiten. Zelfs Nikki lukt het niet om de code te kraken die op de laptop staat. Wat Simon en zijn collega’s echter niet beseffen is dat de laptop het begin is van een netwerk waar ze niet betrokken bij willen raken. Nikki heeft zelfs het akelige gevoel dat ze in de gaten gehouden worden.

 

De infiltrant - Helen Giltrow (2015)

Het debuut van Helen Giltrow wordt door bestellerauteur Lee Child beschreven als 'snel, hard en extreem goed'. De succesvolle zakenvrouw Charlotte Alton draagt een geheim met zich mee. Niemand weet dat ze onder de naam Karla als computerhacker actief was en in valse identiteiten en geheime informatie handelde. Maar voormalig specialforces-sluipschutter Simon Johnassen heeft als enige ooit haar gezicht gezien. Het is Karla die Simon toegang kan verschaffen tot een nieuwe experimentele gevangenis om iemand uit te schakelen. Het lijkt een onmogelijke opgave waar de nodige risico's aan kleven.

Hebban exclusive!

Het Millennium-dagboek van David Lagercrantz, exclusief op Hebban! 

Op 27 augustus verschijnt dus het vierde deel van de Millennium-serie van de in 2004 overleden Zweedse journalist Stieg Larsson. In een keurslijf van allerlei veiligheidsmaatregelen, schreef Larssons land- en vakgenoot David Lagercrantz een nieuw verhaal met in de hoofdrol journalist Mikael Blomkvist en hacker Lisbeth Salander. De Zweedse auteur hield gedurende die periode een dagboek bij. Op Hebban lees je vanaf zondag a.s. het Millennium-dagboek van Lagercrantz. Exclusief! 

12 juni 2013 

Al sinds Ik, Zlatan krijg ik regelmatig voorstellen om boeken te schrijven, maar die spreken me meestal niet aan. Waarschijnlijk ben ik verwend. Nu vraagt Magdalena wat ik ervan zou vinden om een vervolg op de Millennium-reeks van Stieg Larsson te schrijven. Ik mompel half voor de grap dat ik best ghostwriter van Lisbeth Salander kan worden, net als van Zlatan. Misschien zit ze ergens bij te komen van een afgrijselijk drama en wil ze hulp om haar verhaal op te schrijven. Maar nee, Lisbeth heeft geen hulp nodig voor dat soort flauwekul. Ik zeg dat ik over een vervolg zal nadenken, maar ik vergeet het al vrij snel weer. Ik kan niet zeggen dat ik erin geloof.

 Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Hackers in thrillers

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken