Advertentie

Hebban vandaag

Algemeen /

Hebban Awards 2016 | Genomineerd: Nicci French

Op 1 september gaat voor de tweede keer de Hebban Awards-verkiezing voor de beste boeken van het jaar van start. Tot dat moment stellen we elke dag een aantal van de genomineerden aan je voor. In deze aflevering aandacht voor het Britse auteursechtpaar Nicci French.

Vijf jaar geleden besloten Nicci Gerrard en Sean French, oftewel Nicci French, een andere koers te gaan varen. Niet elk jaar meer een standalone thriller, maar een achtdelige reeks rondom één personage. Het genomineerde Als het zaterdag wordt is nummer zes in de serie en je begint je al langzamerhand af te vragen wat het succesvolle schrijverskoppel hierna gaat doen.

Het seriepersonage luistert naar de naam Frieda Klein. Een kundige pyschoanalytica, ergens in de dertig, klein van stuk met donker haar. 'We wilden een personage dat zich niet bezig hield met moorden oplossen maar juist geloofde in het oplossen van de warboel die iemand in zijn hoofd kan hebben’, aldus Nicci Gerrard in een interview voor Hebban.

‘Juist omdat deze vrouw zo in haar eigen wereld leefde, wilden we haar naar de buitenwereld trekken om haar in confrontatie te brengen. Hoe meer we over haar spraken, hoe duidelijker het werd dat ze zich zou gaan ontwikkelen. Ze hield zich ten slotte bezig met andermans geheimen in plaats van haar eigen geheimen. Toen werd helder dat ze meer dan één boek nodig zou hebben, mede doordat ze niet ontdekt wil worden door ons, maar ook niet door de lezers. Ze heeft haar ruimte nodig.'


Frieda Klein wordt met regelmaat door de Londense politie ingeschakeld om de rechercheurs van daderinzichten te voorzien. Een misdaad houdt volgens haar niet op als de dader gepakt is doordat er sprake is van een slachtoffer wiens toekomst volledig is verwoest. Ze wil er alles aan doen om de littekens op de ziel minder schrijnend te maken.

Klein heeft een georganiseerd leven, dat gericht is op het helpen van anderen. Zo staat ze niet alleen haar patiënten bij, maar ook haar familie en vrienden kunnen altijd op haar rekenen. Ze gaat voor hen zover, dat ze vele grenzen overschrijdt (zowel persoonlijk als juridisch). De grootste ergernis voor haar omgeving is dat ze onbereikbaar is op vele fronten. Ze maakt geen gebruik van Facebook, laat haar post liggen en luistert zeer onregelmatig haar voicemail af. Daarmee verbiedt ze mensen om ongevraagd haar leven binnen te vallen. Ze ontspant zich door potloodtekeningen van objecten te maken op haar zolderkamertje.  

Haar eigen geheimen delen met anderen is uit den boze. Ze wil niet verdwaald raken in haar eigen donkere gedachten. Het maakt het leven er niet makkelijker op voor Klein en uit zich onder andere in slapeloosheid. Om haar tijd door te komen maakt ze vele nachtelijke wandelingen door haar geliefde stad Londen. In Als het zaterdag wordt krijgt Klein te maken met de 32-jarige Hannah. Die zit opgesloten in een psychiatrische inrichting nadat ze jaren geleden is veroordeeld voor de moord op haar moeder, stiefvader en jongere broertje. De moorden waren spraakmakend en domineerden de kranten vanwege het gewelddadige karakter ervan.

Frieda Klein staat bij de mysterieuze Walter Levin in het krijt: een jaar geleden heeft hij ervoor gezorgd dat inspecteur Karlsson zijn baan kon houden in ruil voor een gunst van Frieda. En nu moet Frieda Klein haar schuld inlossen: Walter wil dat ze Hannah bezoekt om te beoordelen of ze daadwerkelijk gestoord is. Maar wanneer Frieda bij de inrichting komt, ontdekt ze dat er toch meer aan de hand is dan in eerste instantie leek.

Als het zaterdag wordt is een van de tien boeken op de shortlist in de categorie Beste Thriller. Er kan gestemd worden vanaf 1 september a.s. op www.hebbanawards.nlOver de auteur

Hebban Crew

1338 volgers
50 boeken
0 favorieten


Reacties op: Hebban Awards 2016 | Genomineerd: Nicci French

 

Gerelateerd

Over

Nicci French

Nicci French

Het Engelse echtpaar Sean French (1959) en Nicci Gerrard (1958) vormt samen het succesvolle schrijverskoppel Nicci French. Sean French werd geboren in Bristol, Nicci Gerrard in Worcestershire. Ze s...

Overig

Hebban Awards 2016 | Shortlist beste thriller

op 12 augustus 2016 door Hebban Crew 10 boeken 17 volgers 2 reacties 1 like