Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Weekopening #20: Laagvliegende helden, circuswonderen en vliegbeestjes

door Debbie (Hebban Crew) 74 reacties
Elke maandagochtend vertelt een Hebban-redacteur je in De Weekopening wat je de komende zeven dagen op Hebban kunt verwachten. Vandaag licht redacteur Debbie haar persoonlijke selectie verwachte boeken toe en laat ze je zien welke toffe Hebban-acties en evenementen je niet mag missen. Zien we je deze week terug op je favoriete boekensite?

De verwachte boeken

(38)
De cover, de tagline ("Niet alles van waarde is weerloos", in weerspraak op Lucebert), de flaptekst en het is ook nog eens een debuutroman. Het klink fatalistisch, nihilistisch, maar dan gaat het over in een superheldenverhaal. Ik ben heel benieuwd.
(43)
De cover trekt de aandacht en het verhaal doet me ontzettend aan Het nachtcircus van Erin Morgenstern denken. Dát was een ontzettend goed boek. Is dit boek dat ook, op zijn eigen manier? Het is een historische roman, van de auteur van De poppenfabriek.
(13)
Een van de leukste dingen in de lente is dat de buitenwereld zo tot leven komt in je tuin. Ook als je een balkon hebt, kun je dat beleven, volgens de auteur van dit boek. Het is daarnaast noodzakelijk om bijen en andere kleine vliegbeesten de kans te geven te (over)leven, voor ons eigen voortbestaan.

Niet missen!

Wat je kunt verwachten op Hebban? Nou, de Boekenweek natuurlijk. Wij geven Hebban over in de capabele handen van niemand minder dan Boekenweekgeschenkauteur Hanna Bervoets en Boekenweekessayauteur Roxane van Iperen. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Hebban.nl dat we werken met een gast(hoofd)redacteurschap en we zijn er helemaal enthousiast over. Hopelijk jullie ook! Bervoets en Van Iperen hebben fantastische stukken ingepland en het wordt dan ook een fantastische Boekenweek. Vanaf zaterdag 29 mei is het zover. Het is een ontzettend bijzonder geschenk dit keer, want omdat de NS al 20 jaar sponsor is van de Boekenweek, vind je achterin het boekje een extraatje ...

Verder hebben we zoals altijd leuke sneak previews van net verschenen boeken, vooruitblikken op nog te verschijnen titels, winacties, leestips bij een nieuwe Hebban Reading Challenge checklist categorie.

Aankomende zondag is het de laatste zondag van de maand en jullie weten wat dat betekent. Hebban Uitleesdag! Maak geen plannen voor zondag 30 mei, want er moet gelezen worden, uitgelezen zelfs!

Om niks te missen kijk je elke dag op de homepage én abonneer je je op de Lunchupdate.

De leesplannen van… Debbie

Oh, leesplannen heb ik genoeg. Wat er van terecht komt, is wat minder helder. Omdat ik lid ben van Mezza's boekenpanel lees ik ontzettend veel nog te verschijnen boeken in pdf. Daar is nog geen boek of ebook van en om een beetje actueel (vooruit) te kunnen lezen ben je dus afhankelijk van pdf's. Gelukkig trekt mijn ereader dat prima en merk je er tijdens het lezen eigenlijk niets van. Ik en mijn ereader zijn dikke vriendjes geworden de laatste maanden, al lees ik er vooral voor het werk op. Haha, lezen voor het werk. Waar heb ik toch ooit die briljante afslag in mijn carrière genomen die hiertoe leidde?

Mijn immer uitdijende boekenpaleis wordt goed gevoed door plaatselijke boekhandel Godert Walter, die, heel gemeen, boekverkopers in dienst heeft die toffe titels laten zien in hun instagramstories. Ik hoef dan alleen, via een berichtje op Instagram, te roepen 'die wil ik!'. Ergens in een hoek staat een doos met daarop 'voor Debbie' en daar gooien ze dan weer een nieuw boek in. Deze werkwijze is ontstaan door corona en de lockdowns. Het is interessant om te zien hoe elke boekhandel hierop gereageerd heeft en hoe flexibel en innoverend ze zijn geweest. Ik 'shop' nu echt op hun instagram. Nu zijn de boekhandels natuurlijk weer open, maar ik denk dat veel van dit soort nieuwe dingetjes wel blijven hangen. Heeft jouw boekhandel ook een nieuw communicatiekanaal gevonden om jou te bereiken?

Grappig genoeg herlees ik momenteel net als Anouk 'The Wheel of Time', 'Het Rad des Tijds', van Robert Jordan. Het eerste boek, The Eye of the World (Het oog van de wereld), is net dichtgeslagen. Er komt een verfilming aan waar ik ontzettend naar uitkijk. Ik kan echt niet wachten tot ik deze avonturen op het scherm herverteld zie worden. Het is mijn favoriete fantasyserie (ik begon 20 à 25 jaar geleden aan de eerste boeken van deze serie), maar vreemd genoeg las ik hem nooit uit. Het zijn veertien dikke, dikke delen en ik zit al jaren in bevroren toestand in boek tien, om precies te zijn, in een te politieke en uitgebreide infodump.

Daarnaast probeer ik ook titels te lezen van de Hugo Awards 2021 shortlists. Op dit moment ligt Riot Baby van Tochi Onyebuchi bovenaan, met op de cover een aanprijzing van niemand minder dan Marlon James. Het is een kanshebber in de categorie 'novelle', in dit geval net iets over 150 bladzijden. Niet iedereen is fan van die 'dunne boekjes', maar ik zeker wel.

Wat zijn jouw (lees)plannen voor komende week?Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1022 volgers
494 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #20: Laagvliegende helden, circuswonderen en vliegbeestjes

Gesponsorde boeken