Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Weekopening #47: pleidooi voor de anthologie

door Debbie (Hebban Crew) 17 reacties
Elke maandag begin je de week natuurlijk met de Hebban Weekopening. Hier lees je wat de Hebban Crew en lezerscommunity bezighoudt, hoe het staat met onze Reading Challenge en tippen we nieuwswaardige boeken. Deze week is het voetlicht voor redacteur Debbie.

Weekopening

Kan je geloven dat 2023 nog maar zes weken telt? Waar is het hele jaar gebleven? Hoezo staat de Sint en Kerst alweer voor deur? Waar blijft de tijd?

De tijd vliegt als je lol hebt. En wat hebben we een lol op Hebban! Zeker nu we sinds enkele maanden het Hebban Boek van de Maand doen, waardoor de Hebban Crew elke maand hetzelfde boek leest (meerdere boeken zelfs). Het prikkelt enorm om samen een boek te bespreken en vanuit verschillende zichtpunten een mening erover te hebben. We ontdekken samen boeken waarvan we niet wisten dat we ze mooi zouden vinden. Over anderhalf week maken we alweer het Hebban Boek van de Maand december bekend. Het zal voor het eerst een Nederlandse schrijver zijn. Vanaf de eerste editie van 2024 leest ook onze nieuwe collega, socialmediamanager Roos, mee. Nóg meer pret. Onder de boeken die we ook gelezen hebben, maar die níet worden gekozen tot Hebban Boek van de Maand, zitten nog vaak persoonlijke favorieten en die vind je terug in de Hebban Crew Tipt-artikelen. Aankomend weekend kun je een interview lezen met Sandra Newman, de auteur van Julia.

Met de feestdagen in aantocht is het ook weer tijd om op jacht te gaan naar cadeautjes voor familie en vrienden. Boeken zijn uiteraard de allerbeste cadeautjes, dus we tippen je in onze cadeaugids een heleboel leuke titels.

Deze week zal ook de Grote Vriendelijke 100 worden bekendgemaakt. Dit zal gebeuren op de razendsnel uitverkochte Grote Vriendelijke Pakjesavond op 24 november. De nieuwe lijst met de honderd favoriete jeugdboeken aller tijden zal je natuurlijk ook op Hebban vinden dan. Zou Lampje van Annet Schaap van de troon worden gestoten of staat ze voor het derde jaar op rij eenzaam aan de top?

Mijn Reading Challenge

In deze omvangrijke anthologie met flinterdun papier staan een paar honderd verhalen. Cyberpunk is een subgenre binnen de sciencefiction, waarin de veranderingen in een samenleving door computer- en communicatietechnologie centraal staan. Deze eindeloze verzameling korte verhalen zal helemaal niets doen voor mijn Hebban Reading Challenge, want ik ga in de komende zes weken niet 1150 pagina's aan verhalen lezen. Maar het is wel superfijn om eventjes, tijdens de lunch, een volledig afgerond verhaal te kunnen lezen. Met een boek en subgenre als dit ben je gegarandeerd van een vreemde reis, gevat in een klein leeskwartiertje. Ik vind korte verhalen heerlijk en door anthologieën kun je heel veel auteurs tegelijk leren kennen. Auteurs waar je daarna dan een roman van kunt oppakken. De anthologie is een fenomeen waar we in Nederland kennelijk totaal niet van houden, want ze komen bijna niet voor in Nederlandse uitgaven. Wel collecties rond één auteur, maar ook dat vrij mondjesmaat. Doodzonde! Voor mijn challenge vink ik binnenkort Equal Rites van Terry Pratchett af.

Doe ook mee!

Over Debbie

Debbie is redacteur van lezerscommunity Hebban. Ze heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar kan als breed geïnteresseerde lezer literaire fictie, een spannende thriller, bijzondere Young Adult en fijne kinderboeken ook waarderen. Dertien jaar lang werkte ze in boekhandels in het oosten en noorden van het land, tot ze in 2014 gelukzalig mee werd gesleept in de launch van Hebban.nl. Samen met partner Martijn Lindeboom schreef ze het boek Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? Debbie staat aan het roer van een pleeggezin voor rescuehonden en bejaarde asielkatten, leeft in een huis vol boeken, is scout van Afrikaanse speculatieve fictie voor een literair agentschap en heeft een blauwe maandag als astroloog dienstgedaan.

Profiel

Welk boek lees jij deze week?Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1089 volgers
558 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #47: pleidooi voor de anthologie

 

Gerelateerd