Hebban vandaag

Nieuws /

Het Boekenjaar 2019 van... Sander

door Hebban Crew 18 reacties
Als chef Hebban vindt Sander Verheijen lang niet altijd de tijd om zelf te lezen, maar het boekennieuws en alle ontwikkelingen binnen het boekenvak volgt hij op de voet. En daar vindt hij vaak wat van. We vroegen Sander naar zijn boekenjaar 2019 en zijn plannen voor 2020.

 

Wat is je belangrijkste moment van 2019 op boekengebied?
Het jaar is zo snel gegaan dat ik echt mijn best moet doen om tussen alle mooie momenten het mooiste moment te kiezen. Ik kies daarom voor de bijzondere ontmoetingen en vriendschappen die voortkomen uit het werken in het boekenvak. Dat is niet zo zeer iets waar per se het label 2019 op geplakt hoeft te worden, want sommige zijn vele jaren geleden ontstaan. Ik vind het wel iets om een keer bij stil te staan. Om weer even te beseffen dat de rijkdom van het leven niet zit in altijd meer en groter, maar juist in de kleine dingen. In samen doen, samen denken en samen delen.

Hoeveel boeken heb je gelezen?
De lijn van de afgelopen jaren wordt vrij consistent doorgezet: ik las te weinig boeken om mijn Hebban Reading Challenge te halen. En och, ook dit jaar is dat natuurlijk niet onopgemerkt gebleven. Voor de derde keer op rij wist vriend Coen van literair weblog Tzum mij te herinneren aan mijn ondermaatse leesdrift. Hij kan het conceptbericht voor volgend jaar al wel weer klaarzetten, want ook volgend jaar zal mijn goede voornemen vast wel weer te snel stranden door bijvoorbeeld de immer noodzakelijke extra zorgaandacht voor onze twee jongens. Maar goed, dat kan hij natuurlijk niet weten.

Ik ben blij dat ik nog kán werken (veel ouders met zorgintensieve kinderen krijgen dat niet meer voorelkaar, hoe graag ze dat ook willen) en mág werken met de bevlogen mensen om me heen en alle lezers die zich inzetten voor leesplezier en leesbevordering. Mensen die over hokjes heen durven kijken en niemand beoordelen of veroordelen over het aantal gelezen boeken en de genres waar ze zich in thuisvoelen. Ik ben trots op onze ‘boekenjuichsite’ en de vele, vele lezers die zich hier thuis voelen en dag in dag uit hun leesplezier met ons delen.

Welk boek dat je in 2019 las is jouw boek van het jaar?
Ik kies het boek dat ik las voor LEWA: de Lees Eens Wat Anders in april-actie die we dit jaar voor de vierde keer hebben georganiseerd. Lampje van Annet Schaap. Een kinderboek voor jong en oud.

‘Lampje heeft alles in huis wat een modern sprookje tot een onvervalste klassieker maakt. Het is grappig en ontroerend, spannend en soms een tikkeltje verdrietig, maar vooral ook prachtig geschreven. Annet Schaap gaat belangrijke en serieuze thema’s als verlies en onzekerheid niet uit de weg en verstaat de kunst om net genoeg woorden te gebruiken om de fantasie van de lezer de rest te laten doen,’ was mijn conclusie in dit artikel dat ik erover schreef.Kies jouw boek van 2019!

Welk boek zou je graag onder de kerstboom vinden?
Als ik één boek moet kiezen dan wordt het De paarden van Hitler van Arthur Brand. Als de kerstman nog een tweede cadeautje zoekt dan graag Alles lijkt zoals het was van Frits Spits.

Heb jij al een verlanglijstje aangemaakt?

Wie is voor jou het Boekenmens van 2019?
Ik ben de derde op de Hebban-redactie die kiest voor Eveline Aendekerk en haar roemt om haar energie, haar (h)eerlijke enthousiasme en haar vermogen om door te pakken. Nog geen anderhalf jaar geleden trad ze aan als directeur van Stichting CPNB met veel minder bravoure dan haar voorgangers maar met veel meer lef om dingen nu eens echt anders te gaan doen. Een veranderende branche in een veranderende wereld vraagt nu eenmaal om andere dingen en vooral andere beslissingen. Beslissingen die soms in goede en soms in minder goede aarde vallen. Dat de literaire slangenkuil meedogenloos is en weinig opheeft met succesvolle marketinggeschiedenis bleek afgelopen week toen haar ‘cup-a-soup-moment’ trending werd. Petje af voor deze vrouw en haar missie Nederland meer te laten lezen.

Wat is je goede voornemen voor 2020?
Als je iets te weinig hebt gedaan dan is je goede voornemen al snel dát iets. En dan kom je uit bij meer lezen. Meer lezen in 2020 wil ik best heel graag, maar misschien zou ik nog veel liever (nog) meer willen voelen bij wat ik lees. Inspirerende boeken lezen. Betoverende boeken lezen. Bijzondere boeken lezen. En serieus proberen nog minder of helemaal geen vlees meer te eten. 


Doe mee aan de Reading Challenge!

Wat kunnen we op boekengebied van je verwachten in 2020?
We gaan door met dat wat we al vijfenhalf jaar met veel plezier en passie doen: leesplezier bevorderen. Met activiteiten zoals de Hebban Reading Challenge, de Thriller Tiendaagse en de Hebban 1000. In februari verschijnt mijn tweede boek en dat is op de valreep van dit artikel de andere reden waarom lezen erbij in schoot dit jaar.  

 Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Het Boekenjaar 2019 van... Sander

Gesponsorde boeken