Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Het thrillernieuws jaaroverzicht van 2016

door Hebban Crew 4 reacties
Frederick Forsyth kondigde zijn afscheid aan, Simon de Waal schreef het geschenkboekje voor de Spannende Boeken Weken en Esther Verhoef maakte haar verzameling prijzen compleet. Thrillerspecialist Peter Kuijt zette deze en andere hoogtepunten van thrillerjaar 2016 keurig voor je op een rijtje. Wat was voor jou het opmerkelijkste thrillernieuws van 2016?

Afscheid

Een schokkend bericht voor zijn fans: De Britse auteur Frederick Forsyth (78) hangt zijn tekstverwerker aan de wilgen. Van hem komen er geen thrillers meer. De auteur heeft geen onderwerpen meer waar hij zich over kan uitlaten, liet hij weten. Bovendien vindt zijn vrouw hem te oud om de deur uit te gaan voor research. Ook van Roger Hobbs komen er geen thrillers meer. De Amerikaan, bekend van de opmerkelijke thrillers Spookman en Verdwijntruc, overleed op 14 november ‘aan een overdosis’. Hij werd slechts 28 jaar oud.

Een onthulling

John le Carré werd in zijn jeugd met enige regelmaat afgeranseld door zijn vader Ronnie. En zijn moeder Olive verliet hem toen hij vijf jaar oud was, openbaarde de Britse spionageschrijver in zijn autobiografie The Pigeon Tunnel. Daarin beschrijft de auteur zijn vader als een oplichter, fantast en een boef. 

Nog een onthulling

Voor zijn topontmoeting met Sovjet-leider Michail Gorbatsjov in 1986 sprak de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan niet met de CIA of Kremlinwatchers. In plaats daarvan zocht hij zijn toevlucht in een thriller van Tom Clancy. Zo leerde hij de Russen beter begrijpen, werd in januari bekend toen Britse archiefstukken openbaar werden gemaakt. Het was de thriller Operatie Rode Storm waarin het best de situatie in de Sovjet-Unie werd uitgelegd, vond de Amerikaanse president. In de thriller vallen troepen van het Warschau Pact Duitsland binnen. Reagan belde daarover met de toenmalige Britse premier Margaret Thatcher. De particulier secretaris van de Iron Lady vond Reagans opmerking over Clancy’s thriller zo sensationeel en gevoelig dat hij die buiten het officiële verslag van het gesprek tussen de premier en de president hield. 

In de prijzen

Schrijfster, opiniemaker en columniste Nausicaa Marbe wint in februari De Diamanten Kogel met haar roman Smeergeld. In het boek verliest een stadsarchitect zijn baan en aanzien nadat hij de bouwfraude van zijn politieke tegenstanders wil onthullen. ‘De ernstige thematiek die op lichtvoetige toon wordt gebracht maken het zowel een satire als een geëngageerde roman’, aldus de jury.

Patterson gaat voor kort en goedkoop

Bestsellerauteur James Patterson bedenkt dit voorjaar weer wat nieuws. Hij hoopt een nieuw lezerspubliek aan zich te binden met de publicatie van kortere boeken, die hij BookShots noemt. Per maand gaat hij tussen de twee en vier boeken op de markt brengen. De thrillers tellen zo rond de 150 pagina’s en kosten zo’n 4,50 euro. Patterson wil de boekjes niet alleen via de reguliere boekhandel, maar ook via supermarkten en drogisterijen slijten.

Millennium-trilogie wordt zesling

Nieuws van het Millennium-front. David Lagercrantz, die met succes de serie van wijlen Stieg Larsson voortzette, laat weten dat het vijfde deel in een andere stijl wordt geschreven. Iets meer zoals Raymond Chandler dat vroeger deed, een directe, bondige stijl dus. Het vijfde deel van de reeks verschijnt in de herfst van 2017, nummer zes twee jaar later.

Einde van een tijdperk I

Werden er in 2010 nog 865.000 stuks van het geschenkboek voor de Maand van het Spannende Boek (Onmacht van Charles den Tex) verspreid, dit jaar kwam het aantal exemplaren voor de spannende cadeaunovelle Vector van Simon de Waal nog niet eens tot aan de helft. Ook de ‘maand’ wordt ingekort. De organiserende Stichting CPNB besloot tot de invoering van Spannende Boeken Weken van in totaal zeventien dagen ‘na signalen uit de boekhandel’. Volgens een woordvoerder werd het steeds moeilijker voor de boekwinkelier om de campagne een hele maand te voeren. Inmiddels is bekend dat ook de Avond van het Spannende Boek terziele is. 

Verhoef maakt prijzenkast compleet

Twee boeken waarvan de titel met Lieve begint wonnen dit jaar de belangrijkste Nederlandse thrillerprijzen. Esther Verhoef mocht begin juni eindelijk de felbegeerde Gouden Strop omhoog houden, gewonnen met Lieve mama. En debutant en advocaat Max van Olden kaapte met Lieve edelachtbare de Schaduwprijs weg. Verhoef won eerder al een Diamanten Kogel, de NS Publieksprijs en een Hebban Award. 

Politiek statement

De Britse misdaadschrijver Peter James heeft volksvertegenwoordigers in zijn land die de bevolking hebben ‘voorgelogen’ over de gevolgen van de Brexit, een flinke veeg uit de pan gegeven. Tegenover the Bookseller zegt de auteur dat het jokken van premier David Cameron over zijn vaders Panamese beleggingen heeft bijgedragen aan het wantrouwen van mensen jegens politici. ‘Ik denk dat het stemmen voor Leave voor zo veel mensen op zo veel manieren een vreselijke ramp zal worden.’ 

Een verrassing van Crichton

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff komt volgend jaar mei met de Nederlandse vertaling van een nieuw boek van de acht jaar geleden overleden schrijver Michael Crichton. Het nieuwe boek heeft Dragon Teeth en gaat over de beruchte rivaliteit tussen de twee paleontologen Edward Drinker Cope en Othniel Charles March tijdens hun verhitte jacht op fossielen in het westen van Amerika in 1878. De strijd die de twee uitvochten staat bekend als de Bone Wars. Het is aan de weduwe van de schrijver, Sherri Crichton, te danken dat er weer een nieuw boek van haar man op de markt komt. Tijdens het grasduinen in de archieven stuitte ze op het manuscript van Dragon Teeth. ‘Het verhaal heeft Michaels stem, toont diens liefde voor historie, onderzoek en wetenschap.’

Toch geen boek over de moord op Stephen King

James Patterson heeft in september te langen leste zijn plan afgeblazen om een thriller te schrijven met de titel The Murder of Stephen King. Patterson wil zijn collega geen last bezorgen met deze publicatie. Het boek had in november in de winkels moeten liggen. Volgens de omschrijving van het boek zou een stalker de gruwelijkheden die worden beschreven in de romans van King in het echt uitvoeren. En hij stopt niet voordat hij de meester van de horror zelf over de kling heeft gejaagd.

Hebban Award naar Oslo

De Hebban Award voor Beste Thriller naar de Noorse thrillerschrijver Samuel Bjørk. De doodsvogel werd met 23% van de stemmen de winnaar van de publieksverkiezing voor het beste spannende boek van 2016. Karin Slaughter en Nicci French eindigden op respectievelijk plek 2 en 3. Michael Berg was de enige Nederlandse genomineerde. ZIjn boek, Het meisje op de weg, eindigde op plek vijf met 10% van de stemmen. 

Einde van een tijdperk II

Uitgeverij Ambo|Anthos beleeft in oktober een aderlating. Nadat Marion Pauw besloten had de pen neer te leggen, Esther Verhoef haar prijswinnende Lieve mama had ondergebracht bij Prometheus, hebben nu ook Saskia Noort en Simone van der Vlugt aangekondigd de uitgeverij, die ze groot heeft gemaakt, te gaan verlaten. Noort zal twee boeken, een roman en een thriller, publiceren bij Overamstel Uitgevers. Van der Vlugt vertrekt naar Prometheus.

Een nieuw tijdperk

Baantjer-schrijver Peter Römer is door de leden van het Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs gekozen tot nieuwe voorzitter. Römer, tv-producent, acteur en regisseur, wil het genre beter zichtbaar maken, zo heeft hij beloofd.

Wat was voor jou het opmerkelijkste thrillernieuws van 2016? 

 Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Het thrillernieuws jaaroverzicht van 2016

 

Over

Michael Crichton

Michael Crichton

Michael (John) Crichton werd op 23 oktober 1942 geboren in Chicago, Illinois. Hi...

James Patterson

James Patterson

James Patterson (Newburgh, Orange County, 1947) is een Amerikaans auteur van ee...

Esther Verhoef

Esther Verhoef

Esther Verhoef (1968) is een van de succesvolste auteurs van Nederland. Van...

Frederick Forsyth

Frederick Forsyth

Frederick Forsyth (1938) is een Britse auteur. Zijn middelbare studies kreeg hij...

Gesponsorde boeken