Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #23 - Lees een boek dat een verhaal is in een verhaal

door Hebban Crew 69 reacties
In een raamvertelling wordt jou als lezer een verhaal verteld door een personage of meerdere personages. In een boek krijg je natuurlijk altijd een verhaal voorgeschoteld, maar voor deze Challenge Categorie zoeken we 'een verhaal in een verhaal'. Denk aan Bastiaan die in 'Het oneindige verhaal' op zolder stiekem een boek leest, helemaal meeleeft met de avonturen van zijn personages en uiteindelijk zelfs het verhaal ingetrokken wordt. Of denk aan Forrest Gump, die zittend op een bankje zijn hele levensverhaal vertelt. En jazeker, de film is gebaseerd op een in 1985 verschenen gelijknamige roman van Winston Groom.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Deze Challenge Categorie is een lastige, want er zal niet altijd in de beschrijving van een boek staan dat het een verhaal in een verhaal is. We proberen je te voorzien van voldoende keuze in leestips voor deze categorie en we hopen dat er veel geschikte titels worden gedeeld onder dit artikel. Zo ontstaat er vast voldoende keuze voor iedereen.

Op de vertelstoel

Forrest Gump is met zijn chocolaatjes wel de bekendste 'verteller op de bank', maar niet de enige. Veelzijdig talent Neil Gaiman schreef De oceaan aan het einde van het pad, waarin de volwassen naamloze hoofdpersoon na een begrafenis in zijn geboortedorp op een bankje aan een eendenvijver vlakbij zijn ouderlijk huis gaat zitten mijmeren. Dat gemijmer is een razend spannend, bijzonder en magisch verhaal. 'Officieel' zal Gaiman onder de fantasyauteurs vallen, waardoor veel lezers hem angstvallig links zouden laten liggen. En dat is eeuwige zonde. De oceaan aan het einde van het pad is niet in genres te vangen. Ja, er gebeuren dingen die niet echt kunnen en er waait wellicht wat magie door de bladzijden. Maar het is net zo zeer literatuur, young adult, een avontuur, een sprookje en een 'coming of age'-roman. De Nederlandse editie is bovendien prachtig vormgegeven (maar helaas nieuw niet meer leverbaar).

Met zijn allen

Te combineren met de Challenge Categorie 'Lees een klassieker' is de Decamerone van Giovanni Boccaccio, waarin tien vertellers zich in de 14e eeuw verschansen in een Toscaans landhuis in een poging een Pestepidemie uit te zitten. Om de tijd te doden vertellen ze elkaar verhalen. Een flinke pil met 800 bladzijden, nieuw in een prachtige, maar pittig geprijsde Perpetua-editie te verkrijgen, maar tweedehands op elke straathoek te vinden. Het boek bestaat uit 100 verhalen (dus ook voor 'Lees een verhalenbundel' geschikt), bevat wat erotiek en is ook daadwerkelijk in de 14e eeuw geschreven. Een recensie in Trouw meldde: 'Het zijn stuk voor stuk verhalen zoals we ze vandaag de dag nog steeds graag lezen, verhalen van arrogantie en hoogmoed die voor de val komt, van de machtigen der aarde die door slimme onderdanen op hun nummer worden gezet of tot andere, mildere inzichten worden gebracht, van de zwakkeren der samenleving die hun voordeel of hun gelijk weten te halen door slimheid of scherpe tong. Kortom verhalen over de kracht van de menselijke intelligentie, waarmee iedereen kan bereiken wat hij of zij wil. Verhalen uit een ver verleden.'

Rond het ziekbed

De Libanese Rabih Alameddine windt er met de titel van zijn boek geen doekjes om: De vertellers. Rond het ziekbed van zijn vader zit een jonge muzikant, tijdelijk voor zijn vader teruggekeerd vanuit Amerika. Samen met zijn familieleden haalt hij herinneringen op en worden er verhalen en legenden uit de Arabische cultuur verteld. 550 pagina's, dus ook geschikt voor 'Lees een dik boek'.

In Grote vis of ook wel Big Fish van Daniel Wallace probeert zoon William meer te ontdekken over het leven van de van hem vervreemde vader Edward Bloom, aan wiens sterfbed hij zit. Edward blijft maar de meest bizarre en fantastische belevenissen vertellen. Geweldig verfilmd met Ewan McGregor als de jonge Edward Bloom.

In elkaar gedraaid

Een vrij ingewikkelde vorm van 'een verhaal in een verhaal' is Wolkenatlas van David Mitchell, waarin meerdere novellen in elkaar gepuzzeld zijn tot een boek. Mitchell start meerdere keren een novelle op om halverwege af te breken. In het midden is het volledige kernverhaal te lezen, waarna hij in omgekeerde volgorde de gestarte verhalen nu een einde geeft. 8weekly vindt het ingewikkeld, maar formidabel: 'Dat lijkt allemaal buitengewoon ingewikkeld. Dat is het ook, en Mitchell heeft er ruim 500 pagina’s voor nodig. Maar tegelijkertijd is dit een pageturner die met zo veel vaart en humor is geschreven, dat de structuur nergens een monstrum wordt dat het eigenlijke genieten van deze geweldige literatuur in de weg zit. Het is ongelofelijk met welk speels gemak Mitchell overspringt van de ene stijl naar de andere. De lezer steeds op het verkeerde been zet, maar toch bij de les weet te houden.'

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een boek dat een verhaal is in een verhaal'? Heb jij een leuke leestip voor deze categorie, deel hem inclusief toelichting met je medelezers onder dit artikel.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #23 - Lees een boek dat een verhaal is in een verhaal

 

Gerelateerd

Overig

Gesponsorde boeken