Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Lees een duister boek voor de Hebban Reading Challenge 2024

door Hebban Crew 34 reacties
Lees dit jaar meer én leuker met de Hebban Reading Challenge. Proef van nieuwe genres, probeer onbekende auteurs en ontdek boeken uit andere landen. We dagen je uit met 52 verrassende checklistcategorieën boordevol inspiratie. Wekelijks lichten we een van de categorieën uit en geven je tips in alle genres, van prompt af te vinken tot bijzondere interpretaties. Zo zit je nooit om een boek verlegen.

De Hebban Reading Challenge

Wil jij meer uit je Hebban Reading Challenge halen dan alleen het instellen van een leesdoel? De checklist van 2024 zit vol categorieën die op meerdere manieren te interpreteren zijn, zodat je van deze extra uitdaging precies kunt maken wat jij nodig hebt om dit jaar leuker en meer te lezen. Of je nu kiest voor inspiratie waar het nodig is of probeert alle 52 categorieën af te vinken. Of misschien geef jij er juist geheel je eigen draai aan, bijvoorbeeld door boeken te lezen waarmee je minimaal vier categorieën per keer afvinkt. Op Hebban zit je altijd goed.

Doe mee met de Challenge

Lees een duister boek

We waarderen het goede meer als we ook het duister kennen, maar dat ervaren we dan wel liever in een boek. Lezen bouwt empathie en daardoor kunnen we heel veel meemaken en beleven zonder onszelf fysiek in de waagschaal te stellen. Emotioneel doen we dat echter des te meer: wat leven we mee met slachtoffers die aan een seriemoordenaar proberen te ontkomen, met een wanhopig en boos hoofdpersonage dat het regime in een dystopische roman omver probeert te werpen en met personen die iets verschrikkelijks hebben meegemaakt. Het liefst laten we deze duisternis tussen onze pagina's zitten en slaan we beschermend de kaft er omheen als het boek uit is. Voor de Hebban Reading Challenge checklistcategorie 'Lees een duister boek' pak je een boek met een zwarte cover, een dystopie, een akelige thriller of een non-fictie over een naar onderwerp.

Let op: de checklist is alleen zichtbaar als je ingelogd bent en meedoet aan de Hebban Reading Challenge 2024.

Challenge boekentip van de week

Toen de maskers kwamen

Jennifer Dugan, vertaald door Barbara Lampe

Toen de maskers kwamen is een duistere psychologische thriller waarin de geheimen zich opstapelen en waar trauma, PTSS en een ongezonde, codependente relatie welig tieren. Sloan en Cherry zijn de enige twee overlevenden van een aanval op het zomerkamp waar ze werkten. Ze kenden elkaar pas net, maar door hun gedeelde trauma zijn ze nu onafscheidelijk. Totdat Sloan meer te weten komt over de motieven van de groep achter de aanval. Is Cherry wel echt een slachtoffer, net zoals Sloan, of hoort ze bij de aanvallers? Hoe meer de gaten in Sloans geheugen worden opgevuld en hoe meer ze ontdekt, hoe minder logisch het allemaal lijkt. Wie spreekt de waarheid? En wie overleeft de duistere ontknoping?

Duik in verschillende genres

Thriller
(23)
Als dochter van een seriemoordenaar is Jenny al haar hele leven op de vlucht voor haar verleden en wie ze werkelijk is. Maar ze is niet zoals haar vader. Of toch wel?
Literatuur
(18)
In de loop van zeven jaar verandert het simpel ogende leven van inwonend huishoudster Estela in een repititieve en uiteindelijk gewelddadige nachtmerrie.
Fantasy
(61)
Elodies huwelijk met een knappe prins neemt een duistere wending als ze ontdekt dat ze een van de drie prinsessen is die jaarlijks geofferd moet worden.
Non-fictie
(34)
Na jarenlang misbruik door haar vader loopt de zestienjarige Mel weg van huis. Vandaag laat ze als sekswerker alleen nog maar mensen toe op haar voorwaarden.

Ga voor een creatieve invulling

We kunnen er zó voor zorgen dat je een duister boek leest. Heb je nog ergens een potje zwarte verf over? Als je dat nou tóch een beetje zonde vindt, kun je ervoor kiezen op zoek te gaan naar een bijzondere uitgave: wat denk je van een duister design op het boekblok van een limited edition? Daarvoor moet je wel flink speuren, maar dan heb je ook een pareltje in je boekenkast staan. Daarnaast hebben we je al een zwarte cover getipt, een dystopisch boek, een akelige thriller, een non-fictie over een duister verleden en een boek over duistere geheimen. Blijft er wel iets over? Jazeker! Een boek waarin personages er zelf voor kiezen in het duister te leven. Wat denk je bijvoorbeeld van de boeken van Josh Malerman, over een wereld waarin mensen zichzelf vrijwillig blinddoeken om te voorkomen dat ze hun dood letterlijk in de ogen kijken? De kooi verscheen in 2015 in Nederlandse vertaling en werd verfilmd met Sandra Bullock in de hoofdrol. Het vervolg, Malorie, kwam uit in 2020.

Heb je zelf nog een goede creatieve tip? Deel hem onder dit artikel!

Inspiratielijst

In 2024 heeft elke Hebban Reading Challenge checklistcategorie een inspiratielijst gekregen. Daarop staan acht boeken om alvast mee te beginnen, waarna jullie als lezerscommunity aan zet zijn. Tip jouw favorieten, nieuwe ontdekkingen en boeken waarmee het echt niet mis kan gaan. Jouw creativiteit inspireert daarmee iedereen die op zoek is naar mooie boekentips om de checklist mee af te vinken. Per uitgelicht artikel ga je via onderstaande knop direct naar de bijbehorende inspiratielijst, of bekijk het overzicht van alle lijsten.

Bekijk boekentips voor een duister boekOver de auteur

Hebban Crew

2551 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lees een duister boek voor de Hebban Reading Challenge 2024

 

Gerelateerd