Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Lindy’s Vegan Challenge #4

door Lindy (Hebban Crew) 2 reacties
De huidige gezondheidstrend heeft veganisme hip gemaakt. Foodblogs met uitsluitend veganistische recepten poppen uit de vruchtbare grond van het wereldwijde web en de mooiste vegan kookboeken vinden gretig aftrek. Hebban-redacteur Lindy daagt zichzelf uit en gaat in oktober de Vegan Challenge aan. Op Hebban deelt ze deze maand haar ervaringen én tips!


Zee wie?!

Alweer drie weken vegan. De afgelopen week kwam ik voor het eerst in aanraking met het veganisme buiten het plantaardige dieet om. Ik ging naar een Mylene Party (vergelijkbaar met de ouderwetse Tupperware Party, maar dan in het teken van schoonheids- en verzorgingsproducten) en nam zoals ik inmiddels gewend ben mijn eigen snacks mee. Natuurlijk waren de andere aanwezigen nieuwsgierig naar de challenge en ik vertelde hen er meer over.  

De hostess van de party was eigenlijk degene die me erop wees: de producten waarin nertsolie verwerkt is kon ik niet testen. Maar ook de artikelen waarin honing als ingrediënt te vinden is heb ik niet aangeraakt. Vóór aanvang van de avond stond ik alleen stil bij mijn snacks, pas tijdens het feestje werd ik me weer bewust van die andere kant van het veganisme. Het zijn momenten waarin je weer even met je neus op de feiten wordt gedrukt.  

De rest van mijn week stond wel in het teken van testen en uitproberen. In het weekend maakte ik de ‘Zoete aardappelbrownie’ uit het kookboek Vegadutchie van Jolijn Pelgrum. Dat er een paar dagen later geen kruimel meer van over is, zegt genoeg. En dat zonder de kokosslagroom (waarvan het blikje nog niet lang genoeg in de koeling stond…). Een mix van zoete aardappel, amandelmeel, dadels, kokosolie en uiteraard flink wat cacao zorgt voor een niet te zoete, stevige en op sommige punten heerlijke smeuïge brownie. Ook lekker met wat fruit. Mijn testpanel was positief, waarna een van de testers nog maar een stuk naar binnen werkte.  

Ook probeerde ik de vegan worstjes van Dee’s Whole Foods, in de smaak champignon/knoflook. Het oordeel: heerlijk! Samen met wat zuurkool en aardappels een fijne, verwarmende wintermaaltijd. De volgende dag nog lekkerder op een pistoletje als gezonde hotdog-variant. De worstjes zijn gemaakt van eekhoorntjesbrood, Iers Dulse zeewier, gemengde bonen en geroosterde knoflook.  

‘Wat zeg je? Zeewier?!’ Ja, zeewier. Het goud uit de zee, als het aan kookboekauteur Lisette Kreischer en Marcel Schuttelaar van de Stichting Noordzeeboerderij ligt. Vorige week verscheen hun boek Groente uit zee, dat deze week bij mij op de deurmat viel.  

Zeewier bevat volgens de makers van het boek veel bijzondere vezels en eiwitten, met een uniek aminozuurpatroon, algenoliën, jodium en veel mineralen en spoorelementen. Daardoor zou het een goede aanvulling zijn op de dagelijkse voeding en bovendien is voor de teelt geen zoet water of landbouwgrond vereist. Perfect voor veganisten dus. Groente uit zee is dan ook gevuld met volledig plantaardige recepten (met fantastische namen als Cut The Crab Salad en The Fishless Fabulous Soup), maar biedt ook veel informatie en interviews met de betrokkenen. Bovendien is het boek prachtig vormgegeven met sfeervolle, donkere foto’s die perfect passen bij het thema. Weer eens iets anders dan de clean white trend-kookboeken van dit moment.    

De liefde van Lisette Kreischer voor het zilte gewas leidde tot de ontwikkeling van The Dutch Weed Burger, een 100% plantaardige hamburger, met zeewier als smaakmaker. Een internationaal succes en bij steeds meer restaurants verkrijgbaar. De burger is gemaakt van sojasnippers en kombu (zeewier) en het broodje bevat chlorella, waardoor het letterlijk groen ziet van de eiwitten. Ook de saus is gemaakt met echte Hollandse Zeesla uit Zeeland.

Aanstaande zaterdag ga ik de Dutch Weed Burger zelf proeven. Ik kan niet wachten.       

P.S.
Over eiwitten gesproken: het kookboek Eiwitrijk van Fern Green vertelt alles over de kracht van plantaardige proteïnen en geeft recepten voor supergezonde en heerlijke voorgerechten, soepen, salades, hoofdgerechten en desserts. Nog meer goed nieuws: je kunt het boek winnen op Hebban! Klik op het giveaway-kader rechts van dit artikel om kans te maken, of ga direct naar het deelnameformulier.


Meer lezen:
Lindy's Vegan Challenge #1: Dertig dagen vegan
Lindy's Vegan Challenge #2: Snacken zonder schuldgevoel
Lindy's Vegan Challenge #3: Inspiratie en vraagtekens

Wil je meer weten over veganisme? Op Hebban Culinair lees je een dossier met meer achtergrondinformatie over deze levensstijl. Hier vind je een artikel en lijst met veganistische kookboeken. 
 
Volg mijn Vegan Challenge hier op Hebban, en bekijk mijn maaltijden via foto’s op Instagram (@Letterwereld).  Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Lindy’s Vegan Challenge #4

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken