Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Kom naar de Middag van het Fantastische Boek 2024!

door Hebban Crew 27 reacties
Hebban organiseert samen met Bibliotheek Utrecht en de Stichting Fantastisch Genre op 24 februari 2024 de Middag van het Fantastische Boek. Er is een gevarieerd programma, met twee workshops, een fantasymarkt en een openbare discussie over AI en kunst. Het hoogtepunt van de Middag is de uitreiking van de Harland Prijs 2023.

Begin de middag goed met een boekenmarkt in de grote hal van Bibliotheek Utrecht aan de Neude, die voor iedereen toegankelijk is. Als deelnemer van de Middag van het Fantastische Boek kun je je daarna inschrijven voor een van de twee workshops, gegeven door Nederlandse fantasyauteurs Tais Teng en Edith Eri Louw. Of sluit je aan bij de openbare discussie tussen schrijvers, wetenschappers én publiek over kunst en AI. Van drie uur tot half vijf wordt in de Theaterzaal tijdens een spectaculair programma met film, panel en een optreden de Harland Prijs 2023 uitgereikt.

Het complete programma

12.00 – 17.30 uur · Fantasymarkt (openbaar toegankelijk)
12.00 – 13.30 uur · Schrijfworkshop 'Monsters en magie' door Tais Teng (vol!)
13.00 – 14.30 uur · Schrijfworkshop 'Een stem zonder woorden' door Edith Eri Louw (vol!)
13.30 – 14.30 uur · Openbare discussie over generatieve AI en kunst (openbaar toegankelijk)
15.00 – 16.30 uur · Uitreiking Harland Prijs 2023 met special guests
16.30 – 17.30 uur · Borrel, Grote hal (openbaar toegankelijk)

Bestel je kaartje(s) via de link via Bibliotheek Utrecht.

Deelnemers aan en voorselecteurs van de Harland Prijs 2023 ontvangen vijftig procent korting.

Schrijfworkshop

Monsters en magie

Tais Teng is de schrijver en illustrator van intussen zo'n zeventig fantasyboeken, de meeste met behoorlijk wat griezel en humor van het valse-grijns-soort. Zijn meest recente fantasybundels zijn Welkom, mijn prooi en Gekleed in soepel mummieleer. In deze schrijfworkshop duiken jullie diep je fantasie in. Tot welk verhaal kom jij?

De spannendste stukken van een fantasyroman zijn zelden de edele elfen of de dappere ridder met zijn betoverde zwaard, maar juist de monsters of de klop op de deur op een maanloze nacht. In de workshop maak je kennis met heel wat vreemdere monsters dan de standaardvampieren (al dan niet glinsterend) of de weerwolf. Wat denk je van de kelpie, een mensenverslindend paard dat zich in het meisje van je dromen, of subtieler nog, het paard van je dromen kan veranderen? Of de Samodiva, die vijf keer zo mooi is als Helena van Troje. Een blik in haar ogen en zelfs de wreedste krijgsheer kwijnt weg als een verfrommelde klaproos. En denk maar niet dat dames immuun voor haar charme zijn ...

In de schrijfworkshop 'Monsters en magie' van fantasyauteur Tais Teng leer je hoe standaardmagie werkt, waaraan een fatsoenlijke bezwering moet voldoen en hoe je fantasykaarten tekent. Ook krijg je wijze raad over het starten van een fantasyverhaal. Alvast een hint: begin nooit aan het eerste deel van de 'Trilogie der Trilogieën' voordat je minstens een dozijn korte verhalen hebt gepubliceerd. Neem pen en papier mee of je laptop, want het is de bedoeling dat je ook zelf aan het schrijven slaat.

De workshop is gratis en alleen toegankelijk met een kaartje voor de Middag. De workshop is in de workshopzaal.

Schrijf je nu in

Markt

In de hal staan boekenkramen van Broese Boekverkopers, de bibliotheek, de tweedehandsboekenclub van NCSF en van Stichting Fantastisch Genre. Ook zijn er stands van creatieve ondernemers en kraampjes met (bord)spellen.

Heb je een sciencefiction-, fantasy- of horrorboek uitgebracht? Als deelnemer aan de Middag van het Fantastische boek kun je maximaal drie titels inbrengen voor de verkoop. Meer informatie en het aanmeldformulier vind je hier.

Schrijfworkshop

Een stem zonder woorden

Edith Eri Louw is de schrijver van onder andere Ravens Imperium. Zij maakt zich sterk voor dieren en natuur en geeft in haar boeken én in het echte leven dieren een stem. In deze schrijfworkshop staat de volgende vraag centraal: hoe geef je als schrijver een stem aan wezens zonder woorden?

Dieren, planten of dingen laten praten is een gebruik dat we vooral uit kinderboeken kennen. Daarin zijn het eigenlijk gewoon mensen met een wat ander uiterlijk en andere gewoontes, maar – zoals De Fabeltjeskrant het uitdrukte – 'met dezelfde mensenwensen en dezelfde mensenstreken'. Dat kan ook anders. Wat als je je echt verdiept in de psychologie en de beleving van een wezen dat je neer wilt zetten? Als je je inleeft in hoe zij de wereld zien, wat hen plezier geeft, bang maakt, wat hun dagelijkse werkelijkheid is?

In de schrijfworkshop 'Een stem zonder woorden' van Edith Eri Louw ga je experimenteren, schrijfoefeningen maken en elkaar helpen met feedback. Neem een afbeelding mee van het dier, de plant, het ding of wezen dat je een stem wilt geven en we gaan aan de slag met deze verrassende workshop.

De workshop is gratis en alleen toegankelijk met een kaartje voor de Middag. De workshop is in de collegezaal.

Schrijf je nu in

Discussie: generatieve AI en kunst

Speculeer over de toekomst of neem stelling bij de openbare discussie over het gebruik van generatieve AI zoals ChatGPT in de kunsten. AI-gebruikers en sceptici gaan met elkaar en het publiek in discussie over de zin en onzin van kunstmatige intelligentie bij het schrijven van verhalen en boeken. Sciencefiction-verhalenverteller Charles van Wettum leidt het gesprek in goede banen.

Harland Prijs uitreiking

Het hoogtepunt van de Middag is de uitreiking van de Harland Prijs 2023. Het wordt een spannende show, waarbij het bekendmaken van de top 5 afgewisseld wordt met een korte fantastische film, een Harland vakjury-panel over schrijven en verhalen én een optreden van Theatergroep Piepschuim! We sluiten natuurlijk af met het bekendmaken van de winnaar, die een hoofdprijs van € 1000 en eeuwige roem in ontvangst mag nemen.

De vijf topverhalen worden na de Middag op Hebban gepubliceerd in een gratis te downloaden ebook. Ook wordt het juryrapport, inclusief alle beoordelingen van de voorselecteurs, zo snel mogelijk na de bekendmaking aan alle deelnemers toegezonden. We dagen alle inzenders uit om de beste alinea uit hun verhaal te selecteren zodat ze, als ze bij de top 5 zitten, dat stukje kunnen (laten) voordragen op het podium.

Na de uitreiking kan er onder het genot van een borrel in de grote hal gevierd, getreurd en nagepraat worden. Deze borrel is openbaar toegankelijk. We verwachten dat er ook hier heel wat alinea's uit verhalen voorgedragen zullen worden!

Film

Filmzaal Hoogt in bieb Neude zorgt, samen met Imagine Film Festival, voor een passend fantastisch filmaanbod. Ticketverkoop staat los van de Middag van het Fantastische Boek.

Meer schrijfwedstrijden

– De Boekenweek schrijfwedstrijd 'Bij ons in de familie' is van start gegaan en je kunt nog meedoen tot en met 14 januari. Stuur een verhaal van maximaal 500 woorden in en maak kans op 1.000 euro en twee kaartjes voor het Boekenbal op 15 maart! De voorwaarden en het inzendformulier vind je op Boekenweek.nl/schrijfwedstrijd.

– Direct na de sluiting van de Boekenweek schrijfwedstrijd opent de inzending voor de Goeken Prijs voor spannende verhalen. Inzenden voor de Goeken Prijs kan vanaf 19 januari 2024 via een formulier op Hebban en de deadline is op zondag 18 februari. Lees het reglement op de Schrijfwedstrijdenpagina.Over de auteur

Hebban Crew

2541 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Kom naar de Middag van het Fantastische Boek 2024!