Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Minichallenge: acht powervrouwen in thrillers

door Hebban Crew 40 reacties
Vaak nog stoerder dan hun mannelijke collega’s in het vak, weten deze powervrouwen op geheel eigen wijze de misdaad te bestrijden. Maak in deze minichallenge kennis met eigenzinnige vrouwelijke hoofdpersonages uit acht thrillerreeksen.

Kay Scarpetta

De Amerikaanse schrijfster Patricia Cornwell is inmiddels aan het vierentwintigste deel toe met haar protagonist Kay Scarpetta in de hoofdrol. Cornwell putte uit haar ervaringen als misdaadjournalist en creëerde een gedreven patholoog anatoom die samen met rechercheur Pete Marino de meest uiteenlopende zaken moet oplossen. Haar thrillers worden als baanbrekend beschouwd op het gebied van beschrijvingen van forensische wetenschap in fictie. In Modus Operandi, het vijfde deel uit de reeks, wordt een slaperig stadje in North Carolina opgeschrikt door de moord op een elfjarig meisje. Al snel ontstaan er vermoedens dat een seriemoordenaar actief is. Als blijkt dat Scarpetta’s nichtje Lucy zich in de nesten heeft gewerkt, wordt de zaak nog gecompliceerder.  

Maggie O'Dell

Met ruim vier miljoen verkochte boeken wereldwijd op haar naam, neemt de Amerikaanse Alex Kava een plek in op de felbegeerde bestsellerlijst. Samen met Patricia Cornwell zorgde ze in de jaren 90 voor een kanteling in het Amerikaanse crimegenre door rauwe en gewelddadige thrillers uit te brengen met een sterk vrouwelijk hoofdpersonage in de hoofdrol. In de thrillers van Kava staat FBI-profiler Maggie O’Dell centraal, een personage dat niet meteen was gecreëerd om in een reeks op te treden. De positieve reacties op het personage die de meest duistere geesten onderzoekt zorgden ervoor dat Kava het personage vaker liet verschijnen. In De val, het tweede deel van de reeks, wordt O’Dell zelf geconfronteerd met een zaak die akelig dichtbij haar persoonlijke leven komt. Hoe ver is ze bereid te gaan en zet ze hierbij haar leven op het spel?

Britt Franken

Ook in de Hollandse polder is een vrouwelijke profiler actief. Van leerkracht in het basisonderwijs naar het opsporen van de grootste criminelen, is het levensverhaal van Britt Franken. Het seriepersonage van Heleen van der Kemp heeft ondertussen al haar opwachting gemaakt in vier thrillers waarin Franken keer op keer wordt geconfronteerd met de duistere kant van de mens. In Afrekening, het tweede deel uit de reeks, pakt Britt haar leven weer op na een traumatische gebeurtenis. Tijd om bij te komen heeft ze niet als ze wordt geconfronteerd met een aantal moorden die een raadselachtige verbintenis blijken te hebben.

Benthe Berg

Misdaad kan ook persoonlijke gevolgen hebben, zo weet journaliste Benthe Berg. Het nieuwe seriepersonage van Milou van der Will verscheen voor het eerst in In mijn bloed en krijgt daar al het nodige voor haar kiezen. Haar dochtertje Céline is één van de kinderen die door pedofiel Rick V. zijn misbruikt. De dader komt weg met een lage straf en iedereen in het kleine Noord-Hollandse dorp Ringerdam blijft bovendien heilig in zijn onschuld geloven. Benthe vindt het vonnis zo onrechtvaardig dat ze in haar wanhoop besluit om wraak te nemen. Het seriepersonage komt in april terug bij de lezer, in het tweede deel getiteld Stil in de stad.

Pia Kirchhoff

Vaak genoeg komen we ook spraakmakende duo’s tegen, waarin de man-vrouw verhouding de balans weer terug brengt. Pia Kirchhoff weet zich te redden in de mannenwereld van de Duitse politie in de thrillers van Nele Neuhaus. De enthousiaste rechercheur met een voorliefde voor het buitenleven samen met haar paarden, lost samen met haar leidinggevende Olivier von Bodenstein de meest uiteenlopende zaken op in de Taunus. In Wie wind zaait, het vijfde deel in de reeks, gaat Kirchhoff op onderzoek uit als er een moordcomplot dreigt te ontstaan rond een windmolenproject. Elke verdachte heeft zijn eigen motief –en niets is wat het lijkt. Tot er iemand moet boeten.

Jane Rizzoli

Dubbele girlpower in de boeken van Tess Gerritsen, waarin rechercheur Jane Rizzoli samen met patholoog Maura Isles een dynamisch duo vormt. Hun botsende persoonlijkheden leveren regelmatig de meest vermakelijke scènes op, maar verenigen zich ook tot de geniale inzichten om een zaak op te lossen. In De chirurg, het eerste deel uit de reeks, maken beide vrouwen jacht op een seriemoordenaar die er een akelige modus operandi op na houdt. De precisie waarmee de moordenaar te werk gaat, duidt erop dat hij gestoord is. De kranten geven hem al snel de onheilspellende bijnaam De Chirurg. Voor Rizzoli en Isles start een race tegen de klok.

Lindsay Boxer

James Patterson besloot niet zozeer één vrouw centraal te stellen, maar koos een complete club uit. In zijn Women's Murder Club-reeks maakt de lezer kennis met rechercheur Lindsay Boxer die samen met patholoog Claire Washburn, journalist Cindy Thomas en openbaar aanklager Jill Bernhardt een ijzersterke onderzoeksclub vormt. In het eerste deel De eerstverlorene maken de vrouwen jacht op een moordenaar die pasgetrouwde stellen om het leven brengt op verschillende locaties.

Clarice Starling

Last but not least een klassieker. Het is over het algemeen Hannibal Lecter die de show steelt in de boeken van Thomas Harris, maar vergeet niet dat FBI-profiler Clarice Starling één van de drijvende krachten achter de verhalen is. In De schreeuw van het lam is Starling een jonge studente bij de FBI binnen de afdeling Gedragswetenschappen. De ambiteuze vrouw wordt gevraagd om op een dag met dr. Hannibal Lecter te praten in de jacht op seriemoordenaar Buffalo Bill. Het is het begin van een angstaanjagend kat-en-muis spel. 

Klik hier voor de minichallenge!Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Minichallenge: acht powervrouwen in thrillers

 

Overig

Minichallenge: Powervrouwen in thrillers

op 13 januari 2017 door Hebban Crew 8 boeken 24 volgers 1 reactie

Hebban Spots

Hebban Minichallenges

101 volgers

Dit is dé Hebban Spot voor alle redactionele - en gesponsorde - minichallenges die je kunt gebruiken om je Hebban Reading Challenge een extra tintje te geven. Een Hebban Minichallenge is een...

Gesponsorde boeken