Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Niet te missen dit voorjaar: uitgevers en redacteuren geven boekentips #1

door Lindy de Jong 29 reacties
Het voorjaar komt eraan! Tenminste, in boekenland. Hoe zorg je er nou voor dat je de mooiste, meest interessante en meest indrukwekkende boeken niet mist de komende maanden? Om je daar een handje bij te helpen, vroeg Hebban uitgevers en redacteuren naar hun belangrijkste leestip voor dit voorjaar!

Elco Lenstra

Redacteur bij uitgeverij Hollands Diep

‘Een droom van een boek’ noemde Anthony Doerr de nieuwe roman van Daniel Mason, die eerder de wereldwijde bestseller De Pianostemmer schreef. Lucius is net begonnen met een studie geneeskunde – tot groot verdriet van zijn adellijke ouders die hem liever als officier hadden gezien – als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Hij aarzelt geen moment om de vergulde balzalen van Wenen achter zich te laten en naar het front in de Karpaten te vertrekken, in de hoop daar eindelijk chirurgische kennis op te kunnen doen. Maar de oorlog blijkt al snel veel minder heldhaftig en ridderlijk dan hij zich voorstelde. Hij brengt zijn dagen door op een door tyfus geteisterde buitenpost. Zijn enige hulp is een verpleegster, Margarete, die hem zo goed en zo kwaad als dat kan door de vele operaties helpt.

Gedurende de weken die volgen, wordt Lucius verliefd op de jonge vrouw en raakt hij steeds bedrevener in het opereren van verminkte en gewonde soldaten. Tot op een dag een bewusteloze soldaat wordt binnengebracht, met zijn zakken vol bizarre tekeningen, die het leven van Lucuis en Margarete blijvend zal veranderen.

De Wintersoldaat is een roman voor de lezers van Michael Ondaatje en Anthony Doerr. Aangrijpend, sfeervol en nauwelijks weg te leggen.          

De wintersoldaat van Daniel Mason verschijnt op 13 maart 2019.

Sabrina Verbeek

Acquirerend redacteur romans bij Uitgeverij De Fontein

Dat er in Ierland in de twintigste eeuw grote misstanden waren rondom ongehuwde jonge moeders en de katholieke kerk is bekend. Maar Ierland is niet het enige land is waar dit gebeurde. De hartverscheurende maar zó mooie roman Het huis voor ongewenste meisjes van Joanna Goodman speelt zich af in het Canada van de jaren 50 en 60. Het verhaal is gebaseerd op feiten: in die jaren werden de weeshuizen in het land gerund door de kerk, terwijl de staat betaalde voor hun zorg. Toen bleek dat de subsidie voor psychiatrisch patiënten veel hoger was dan voor wezen, verklaarde de kerk de kinderen in hun tehuizen tot patiënt om dat geld op te strijken. De kinderen ontvingen vanaf dat moment geen scholing meer, maar werden ingezet als onbetaalde werkkrachten. Velen werden mishandeld of misbruikt. Eenmaal volwassen werden ze plotsklaps ‘genezen’ verklaard en zonder enige voorbereiding op straat gezet.            

In Het huis voor ongewenste meisjes heeft Joanna Goodman een aangrijpend portret opgetekend van een moeder en dochter die verstrikt raken in dit onmenselijke systeem. Als Maggie op haar vijftiende zwanger raakt, dwingen haar ouders haar het meisje af te staan voor adoptie. De rest van haar leven voelt Maggie het gemis. Haar dochtertje Elodie groeit op in een weeshuis en raakt net als duizenden anderen verstrikt in een nachtmerrie als zij als klein meisje opeens als psychiatrisch patiënt behandeld wordt. Moeder en dochter gaan het gevecht aan om zichzelf, en elkaar, terug te vinden.            

Deze schitterende roman, die in Canada weken in de bestsellerlijst stond en waar in Amerika honderdduizenden exemplaren van verkocht zijn, heeft mij diep geraakt. Ik hoop dat jullie net als ik zullen meeleven met Maggie en Elodie, en de vele anonieme moeders en kinderen waar zij voor staan.

Het huis voor ongewenste meisjes van Joanna Goodman verschijnt op 9 april 2019.

Mariska Kortie

Redacteur bij uitgeverij Prometheus

Ja, Catalonië heeft veel meer te bieden dan de onafhankelijkheidsstrijd. Dat bewijst Marta Orriols met haar prachtige roman Met planten leren praten, die in Spanje gelijk een bestseller werd en op de shortlist staat voor de belangrijkste Catalaanse literaire prijs.

Paula, een veertigjarige neonatoloog die alles op orde heeft, verliest haar vriend Mauro twee keer op één dag. Een paar uur voordat hij een fataal ongeluk krijgt, heeft hij met Paula gebroken; en niemand anders dan zij en Mauro’s nieuwe geliefde weet daarvan. Paula weet niet waar ze het moet zoeken. Voor Mauro’s omgeving blijft ze zijn partner en zo wordt ze ook geconfronteerd met de spullen die hij achterlaat: kleding, boeken, planten. En daarin schuilt voor Paula uiteindelijk ook de troost.

Voor mij zit de kracht van deze roman behalve in het hartverscheurende verhaal vooral in de gevoelige stijl, in de tederheid waarmee Orriols Paula portretteert en in de hoop die steeds opnieuw door haar intense verdriet schemert. Met planten leren praten is een gevoelige, diepe roman, en Marta Orriols vestigt zich hiermee definitief als een buitengewoon getalenteerde literaire stem.

Met planten leren praten van Marta Orriols verschijnt op 30 april 2019. 

Bart Wessels

Uitgever bij uitgeverij Volt   

Bluebird, bluebird speelt zich af in het oosten van Texas, een plek waar de tijd lijkt stil te staan. Daar zijn kort na elkaar een zwarte man en een witte vrouw vermoord. De zwarte politieman Darren Matthews, die in Chicago werkt maar oorspronkelijk uit dat gebied komt, gaat terug naar zijn roots om de zaak op te lossen. Hij komt er echter al snel achter dat in Oost-Texas afkomst, huidskleur en traditie nog steeds belangrijker zijn dan de wet. Bovendien lijkt Darren problemen aan te trekken. Hij wordt tegengewerkt door de lokale politie, maakt ruzie met de Aryan Brotherhood, worstelt met alcoholisme, heeft relatieproblemen en is eigenlijk geschorst.  

Het boek heeft vele belangrijke thrillerprijzen gewonnen en je snapt als lezer al snel waarom. Het is prachtig geschreven, de ontknoping is verrassend en de sfeer van het boek is broeierig. Dit is geen formulethriller, maar een boek met een ziel. De hoofdpersoon weigert op te geven vanuit de overtuiging dat het ook zíjn gebied is, wat anderen hem ook vertellen, zwart of wit. Dat is een boodschap die er ook nog eens toe doet. Ik ben echt benieuwd naar de recensies op Hebban, ik hoop dat de lezers net zo enthousiast zullen zijn als ik.  

Bluebird, bluebird van Attica Locke verschijnt half april 2019.

Ilse Arkesteijn

Redacteur bij uitgeverij AW Bruna

In de sterren is een rasechte feelgoodroman, met een verhaal waarvan ik dacht: waarom heeft niemand dit eigenlijk nooit eerder bedacht?? (Ik sprak overigens de auteur vlak voor kerst en ze liep al jaren met het idee rond!). In een notendop: Wanneer Justine Carmichael (Boogschutter, journalist in wording, scepticus) haar jeugdliefde Nick Jordan (Waterman, worstelend acteur, bijgelovige) tegen het lijf loopt, valt ze als een blok voor hem. Justine werkt voor de Alexandria Park Star – en Nick, ontdekt ze, vertrouwt volledig op de horoscoop in dit tijdschrift. In een poging om Nick ook voor háár te laten vallen bedenkt Justine een geniaal plan: elke maand past ze de Waterman-horoscoop een beetje aan. Een heel klein beetje. Het zijn ten slotte de sterren maar. Wat zou hier ooit mis mee kunnen gaan?

Nou, best het een en ander dus! Vooral als Nick de horoscoop anders leest dan Justine het bedoelt – en dan lopen er nog veel meer ‘Watermannen’ rond die in navolging van hun horoscoop het roer besluiten om te gooien. Dit alles levert een heel gevarieerd, grappig en lief verhaal op. Ik heb het echt met een grote glimlach gelezen en was dan ook dolblij dat we het bij AW Bruna konden gaan uitgeven. Echt een boek waar ik naar uitkijk dit jaar!

In de sterren van Minnie Darke verschijnt eind mei 2019.

Frederika van Traa

Senior Editor bij uitgeverij Meulenhoff Boekerij

Het eerste deel van een wel heel fijne serie. Het Duincafé is een heerlijke plek waarvan je het liefst zou willen dat hij echt bestond, een café boven op een duin, met uitzicht over zee, waar de leukste en meest bijzondere types rondlopen. Je voelt je meteen thuis in dit boek, de personages zijn allemaal levensecht. Hun levensverhalen, problemen en dromen zijn herkenbaar. Ik had echt het idee dat ik er een soort stamcafé bij had – en ook nog eens eentje waar ze de lekkerste broodjes en andere gerechten klaarmaken! Heel fijn vond ik ook dat het een serie is, waar in elk boek weer andere personages de hoofdrol spelen, maar waardoor dus wel steeds de geliefde mensen uit de vorige boeken voorbijkomen, zodat je ze nog lang kunt blijven volgen. Ik kan niet wachten om in de volgende delen te zien hoe het verdergaat met mijn vrienden!

Zomer in het Duincafé van Debbie Johnson verschijnt op 2 april 2019.

Hedda Sanders

Uitgever bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Auteur Graeme Simsion had al aangekondigd dat hij na Het Rosie Effect een paar jaar zou wachten voor hij een nieuwe roman zou schrijven over Don Tillman en Rosie. In de tussentijd schreef hij twee andere romans, Het beste van Adam Sharp en Camino, maar in februari verschijnt dan eindelijk Het Rosie Resultaat.  

In Het Rosie Resultaat draait het weer om de excentrieke professor Don Tillman, zijn vrouw Rosie, en hun inmiddels elfjarige zoon Hudson. Zij verhuizen in dit boek terug naar Melbourne. Na de zomer gaat Hudson naar de middelbare school en Don weet al dat zijn zoon een beetje ‘anders’ is. Hij wil koste wat kost voorkomen dat Hudson een buitenbeentje wordt, én hij wil zijn zoon zo goed mogelijk voorbereiden op alles wat er op een middelbare scholier afkomt: sociale vaardigheden, sport, vrienden. Daarom pakt Don alle kwesties planmatig aan. Uiteraard zonder dat Hudson iets weet. Maar Hudson is niet alleen Dons zoon, maar ook die van Rosie, en hij laat zich tot Dons verrassing niet zomaar in een project vangen.  

Het Rosie Resultaat is een heerlijke reünie van personages uit Het Rosie Project. Je wordt weer ondergedompeld in de wereld van de slimme, excentrieke Don Tillman die altijd op een nogal vreemde, maar innemende manier dingen voor elkaar krijgt. Het is een heel geestig verhaal, vaak met hilarische momenten, strak en helder gecomponeerd, vol verrassingen. In deze roman komt ‘anders-zijn’ en het hebben van autisme of autistische trekken veel openlijker aan bod dan in de eerdere Rosie-romans. Het boek zit vol personages die je aan het denken zetten over je eigen kijk op tolerantie en acceptatie. In de kenmerkende stijl van Graeme Simsion is deze roman echt een schot in de roos. Als je zin hebt in een heel grappig boek, waar je ook nog wat van opsteekt, neem dan Het Rosie Resultaat.

Het Rosie Resultaat van Graeme Simsion verschijnt op 19 februari 2019.

Lees morgen ook deel 2, dan hebben we nog veel meer voorjaarsleestips voor je!
Welk van deze boeken gaat op jouw Wil-ik-lezen-lijstje?



Over de auteur

Lindy de Jong

833 volgers
463 boeken
7 favoriet


Reacties op: Niet te missen dit voorjaar: uitgevers en redacteuren geven boekentips #1

 

Gerelateerd