Hebban vandaag

Listmania /

Niet te missen dit voorjaar: uitgevers en redacteuren geven boekentips #2

door Lindy (Hebban Crew) 15 reacties
Het voorjaar komt eraan en natuurlijk wil je ook dit seizoen de mooiste, meest interessante en meest indrukwekkende boeken niet missen. Ook in deze tweede aflevering delen uitgevers en redacteuren hun belangrijkste leestips voor dit voorjaar!

De eerste aflevering met leestips voor Voorjaar 2019 gemist? Klik hier om ze te bekijken.

Claudia van der Werf

Acquirerend redacteur spanning bij Uitgeverij De Fontein

‘Breaking Bad met een female touch’ zo kreeg ik De onversneden waarheid van Tess Sharpe aanbevolen. Het manuscript ging hierdoor bovenop mijn leesstapel. Gelukkig maar want zo maakte ik kennis met Harley McKenna, een hoofdpersoon die me nog lang bij zal blijven. Onverschrokken, nietsontziend maar met het hart op de juiste plaats. De stoerste vrouw in de sterkste thriller van 2019!

Niemand verhandelt meer wapens en drugs en niemand vermoordde meer mensen dan Duke McKenna. Zijn enige zwakke plek is zijn dochter Harley, in wie hij de opvolger ziet voor zijn drugsimperium. Hij heeft haar geleerd dodelijk te zijn, maar in tegenstelling tot Duke heeft Harley wél een geweten. Wanneer Harley alles wat haar vader haar leerde, inzet tégen hem, om de mensen van wie zij houdt te beschermen, is dat met gevaar voor eigen leven. Maar Harley is een McKenna, en McKennas winnen altijd…

Of er onder de Nederlandse boekverkopers een net zo stoere vrouw te vinden is? We gaan het zien naar aanleiding van onze actie bij het verschijnen van dit boek: ‘Gezocht: Stoere boekverkoper m/v’…

De onversneden waarheid van Tess Sharpe verschijnt op 12 maart 2019.

Anne Everard

Acquirerend redacteur bij uitgeverij Signatuur

Een plek voor ons van Fatima Farheen Mirza opent met een bruiloft. Witte orchideeën, gouden kroonluchters: alles ziet er prachtig uit. Maar de terugkeer van de jongste zoon, Amar, werpt een schaduw op de feestelijkheden. De familie heeft hem drie jaar niet gezien en nu zullen zijn ouders en twee zussen het verleden onder ogen moeten zien. Waarom liep Amar van huis weg en wat betekent het dat hij nu terug is? We duiken in de herinneringen van ieder familielid en samen schetsen ze een prachtig, hartverscheurend portret van dit gezin.

Dit verhaal gaat over een familie die van elkaar houdt, maar die ook fouten maakt, spijt heeft van dingen die gezegd of juist niet gezegd zijn. Het is een verhaal over mensen, over hoe we allemaal proberen ons best te doen en over hoe we soms falen. De ouders, de twee dochters en de zoon proberen allemaal hun eigen pad te bewandelen, waarbij ze moeten manoeuvreren tussen hun eigen dromen en de verlangens van hun familieleden. Dat vond ik zo’n mooi en herkenbaar gegeven. En als kers op de taart schrijft Mirza ook nog eens zo delicaat en gedetailleerd dat de personages je niet meer loslaten en je voor altijd in dit verhaal wilt wonen.

Een plek voor ons van Fatima Farheen Mirza verschijnt op 19 februari.

Maaike le Noble

Uitgeef-directeur bij Meulenhoff Boekerij

OH, wat schrijft Robert Galbraith, het pseudoniem van J.K. Rowling, toch heerlijk! Je moet wel even wat tijd maken voor dit boek, want als je er eenmaal in zit, wil per se je doorlezen in deze fijne dikke pil. Het is het vierde boek met privédetective Cormoran Strike in de hoofdrol, samen met zijn assistente Robin Ellacott. Als je de eerste drie hebt gelezen is dat leuk, maar niet noodzakelijk – de zaak staat op zichzelf en is (weer) oh zo goed! Deze keer begint het met een vrij labiele jongeman die de hulp van Cormoran inroept. Als Cormoran en Robin de zaak willen onderzoeken stuiten ze op een wespennest dat ze niet voor mogelijk hadden kunnen houden. Van de achterbuurten tot in de chicste villawijken geeft ook dit boek weer een smeuïg inkijkje in de Britse samenleving.

Witte dood van Robert Galbraith verschijnt op 5 februari 2019. 

Saskia Veen

Redacteur en online content manager bij Lebowski Publishers

De auteurs van wie ik het hele oeuvre in de kast wil zijn op één hand te tellen, maar van Dave Eggers lees ik alles. Hij schreef o.a. Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit, Wat is de Wat en De Cirkel. Knap is dat zijn boeken totaal uiteenlopend van onderwerp en genre zijn. Van tevoren weet je dus nooit wat je krijgt.

Gemeenschappelijke deler is Eggers’ hoge mate van literair activisme en interesse in humanitaire vraagstukken (de man lijkt werkelijk geen ego te hebben). Waarom zou je ook Eggers’ nieuwste, De parade, willen lezen? De situatie: twee buitenlandse mannen zonder naam (Vier en Negen) krijgen de opdracht om in een door oorlog verscheurd land in Afrika een weg te plaveien van zuid naar noord. Terwijl hedonist/lastpak (dat mag je zelf invullen) Negen avontuurlijk is, het lokale nachtleven en de mensen wil ervaren – tegen alle instructies in – wil Vier zo snel mogelijk naar huis. Zonder al te veel te verklappen is het flaptekstencliché ‘Hoe dat afloopt…’ hier op zijn plaats, want: dat einde! 

De grote thema’s van Eggers – menselijkheid, solidariteit en compassie met mensen in nood – komen terug in deze intrigerende en zeer humoristische parabel. Zijn vlotte schrijfstijl maakt dat je het in één zit uit wil lezen, maar door alle discussiepunten die je uit De parade kunt halen is het ook een boek om langer over na te denken. Kun je de ander vertrouwen? Wat is goeddoen in een land dat je niet begrijpt? Vier en Negen zijn in al hun tegenstellingen even irritant als aandoenlijk: wiens goede bedoelingen zijn de beste bedoelingen?  

De parade van Dave Eggers verschijnt op 19 maart 2019.

Sander Knol

Uitgever bij Xander Uitgevers

Dit voorjaar is een van onze must-reads Een fatsoenlijke familie van Rosa Ventrella. Deze kleurrijke en onvergetelijke familiesaga speelt zich af in het historische havenstadje Bari, Italië. De sfeer van het stadje greep me onmiddellijk: de invloed van de zee is op elke pagina voelbaar. 

Hoofdpersonage Maria staat in Bari bekend als ‘Malacarne’, vanwege haar donkere huid, haar oosterse ogen en haar ontembare, explosieve karakter. Ze komt uit een arm gezin en doorbreekt haar dagelijkse sleur door vriendschap te sluiten met de jongen Michele, die uit een gevreesde criminele familie komt. Hun vriendschap groeit uit tot een intense liefde, die hen beschermt tegen de narigheid om hen heen. Maar de rivaliserende families doen er alles aan de twee jonge geliefden uit elkaar te drijven… 

Dit verhaal is tijdloos en liet me geen seconde meer los. Absoluut een aanrader om in de voorjaarszon open te slaan!

Een fatsoenlijke familie van Rosa Ventrella verschijnt op 9 mei 2019.
Foto Sander Knol © Bonnita Postma

Noor Houtakkers

Redacteur bij The House of Books

Op de redactie van The House of Books kijken we ontzettend uit naar Gouden Kooi, het eerste deel van een tweeluik waarmee Camilla Läckberg tijdelijk afstand neemt van de Fjällbacka-reeks, de thrillerserie die haar internationale doorbraak betekende en waarvan inmiddels meer dan 23 miljoen boeken zijn verkocht. Het verhaal, dat zich in Stockholm afspeelt, draait om Faye en Jack – het perfecte droompaar. Ze begeven zich onder de rich and famous en genieten een afgeschermd leven met hun dochter Julienne. Maar schijn bedriegt. Wanneer Jack en Julienne niet terugkeren van een boottochtje en de politie bloedsporen in het appartement vindt, verandert alles in een nachtmerrie. Gouden kooi is een boek over verraad, vergelding en het herstellen van de orde. En over hechte vriendschappen en worsteling. We kunnen niet wachten om jullie kennis te laten maken met Faye, een vrouw van wie Camilla is gaan houden en van wie de lezer geen genoeg zal krijgen.  

Gouden kooi van Camilla Läckberg verschijnt op 26 april 2019.

Susanne van Leeuwen

Acquirerend redacteur bij uitgeverij Nieuw Amsterdam

De roman waar ik als een baksteen voor ben gevallen is Het gouden uur. Het sensationele liefdesverhaal van Vogue-model Lee Miller en de beroemde fotograaf Man Ray.

“De avond waarop Lee en Man Ray elkaar ontmoeten, begint in een halflege bistro een paar straten bij Lee’s pension vandaan, waar ze in haar eentje biefstuk en aardappelgratin zit te eten, die ze wegspoelt met karafjes donkerrode wijn. Ze is tweeëntwintig en bloedmooi.”

Maar dit is niet waar Het gouden uur mee begint. Wij ontmoeten Lee aan het einde van haar leven, wanneer ze een teruggetrokken bestaan leidt op het platteland. Ze krijgt van Vogue de opdracht het verhaal te schrijven van haar jaren met Man Ray. Dat doet ze, op voorwaarde dat haar eigen foto’s erbij geplaatst worden, want ze was veel meer dan zijn muze, ze was ook begaafd fotografe. En dit is haar verhaal.

In deze roman komt alles samen: Parijs in de jaren 30, kunst, fotografie, de oorlog, een dramatische liefde en een waanzinnig fascinerende, onweerstaanbare hoofdpersoon.

Het gouden uur van Whitney Scharer verschijnt op 30 april 2019.

Welke tips spreken jou het meeste aan? Welke boeken gaan op jouw Wil-ik-lezen-plankje?Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

816 volgers
419 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Niet te missen dit voorjaar: uitgevers en redacteuren geven boekentips #2

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken