Advertentie

Hebban vandaag

Opinie /

NS Publieksprijs 2016: de Hebban-redactie voorspelt

door Hebban Crew 37 reacties
Morgenavond worden bij De Wereld Draait Door de zes boeken bekendgemaakt die gaan strijden om de NS Publieksprijs 2016. Ondanks de vele andere (literaire) bekroningen die ons land kent, is deze prijs van de CPNB een van de weinige waarvan de gevolgen van het winnen direct waarneembaar zijn in de Bestseller 60. De populariteitsprijs richt zich dan ook op al bewezen successen en maakt van bestsellers megabestsellers en van megabestsellers megamegabestsellers. Omdat het recept nogal eenvoudig lijkt, stortte de Hebban-redactie, met de Bestseller 60 in de hand, zich op het voorspellen van de zes kanshebbers.

Hoofdredacteur Sander Verheijen en redactieleden Daphne van Rijssel, Lindy de Jong, Peter Kuijt, Soraya Vink, Debbie van der Zande en Martijn Lindeboom gingen voor u aan de slag. Maar we beginnen met een woord vooraf over de wijze van selectie door de organisator zelf:

De CPNB stelt een groslijst samen van maximaal 15 titels die in de periode tussen juni 2015 en juni 2016 tot de bestverkochte boeken behoren. Een door de CPNB te benoemen comité van boekverkopers en bibliothecarissen kiezen uit de groslijst zes titels, de nominaties. Voor de nominaties gelden de volgende criteria: De titels dienen oorspronkelijk geschreven te zijn in het Nederlands. Een titel die reeds eerder genomineerd is geweest, kan niet opnieuw worden genomineerd. De titel behoort tot het genre fictie dan wel factie (een verhalend boek met een groot non-fictie karakter). Het publiek stemt op een van de zes genomineerde titels of op een titel van eigen keuze, die aan dezelfde criteria moet voldoen.

Bron: nspublieksprijs.nl

Afbeelding boven: deze titels kregen de meeste stemmen van de Hebban-redactie.

De voorspelling van Sander:

Wat aanvankelijk een goed maar vooral simpel idee lijkt, wil in de praktijk wel eens uitmonden in een aardige uitdaging. Zo bladerend door de laatste veertig, vijftig edities van de Bestseller 60 zijn er nog wat best wat keuzes te maken. Zelfs als je in één beweging alle vertaalde boeken en jeugd- en kinderboeken buitenspel zet. Dit zijn mijn zes kanshebbers: 

Jij zegt het - Connie Palmen

Het is het enige echte twijfelgeval in mijn lijst. Palmen won een prijs en sleepte al verschillende nominaties in de wacht. Ik twijfelde tussen Lieveling van Kim van Kooten en dit boek en koos voor de literaire kwaliteit van Palmens pennevrucht. 

Ma - Hugo Borst

Hebbans publiekslieveling won met grote voorsprong de Hebban Award voor Beste Non-fictie. Het moet gek lopen wil Ma van Hugo Borst ook niet een van de kanshebbers zijn voor de NS Publieksprijs 2016.

De Amerikaanse prinses - Annejet van der Zijl

Na Sonny Boy in 2005 zou dit de tweede nominatie zijn voor Annejet van der Zijl. De Amerikaanse prinses stond meer dan 40 weken in de Bestseller 60 en is daarmee een serieuze kanshebber.  

De verwarde cavia - Paulien Cornelisse

Met En dan nog iets, het vervolg op de megabestseller Taal is zeg maar echt mijn ding, werd Cornelisse al eens genomineerd voor de NS Publieksprijs. Haar eerste boek in eigen beheer, De verwarde cavia, stond een half jaar in de Bestseller 60. Of gaat die andere cabaretière (Claudia de Breij met Neem een geit) er met de nominatie vandoor? Lastig. Ik gok op Cornelisse. 

As in tas - Jelle Brandt Corstius

Persoonlijke verhalen doen het goed bij het publiek en zeker als het aan het papier is toevertrouwd door een Bekende Nederlander. As in tas is zo'n verhaal. De auteur, Jelle Brandt Corstius, is zo'n BN-er. Het boek verscheen bij de gloednieuwe uitgeverij Das Mag.  

Nachtblauw - Simone van der Vlugt

Een shortlist voor de NS Publieksprijs zónder thrillerkandidaat. Het is bijna niet meer voor te stellen. Huidpijn van Saskia Noort verscheen na 1 juni dit jaar dus die mag pas meedoen met de volgende editie. Geen thriller van Esther Verhoef en Simone van der Vlugt en Suzanne Vermeer lijkt haar 'magic' te hebben verloren. Dus geen thriller, voor het eerst in vele jaren NS Publieksprijs. Wel een thrillerschrijfster die mijn zes compleet maakt. Nachtblauw, de meest recente historische roman van Simone van de Vlugt. 

Bekijk hier de voorspellingen van:

Lees verder op de volgende pagina.Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: NS Publieksprijs 2016: de Hebban-redactie voorspelt

 

Gerelateerd

Overig

NS Publieksprijs 2016 - De shortlist

op 26 oktober 2016 door Hebban Crew 7 boeken 1 volger 1 reactie 4 likes
Gesponsorde boeken