Hebban vandaag

Listmania /

Rekken en strekken van de ziel

Yoga. Al lang niet meer die zweverige bedoening waar alleen geitenwollensokkentypes zich aan wagen. Nee, yoga is sinds een paar jaar hip. Op social media zijn de hashtags #yogaeverydamnday en #yogalove niet meer weg te denken, en dus sluiten ook uitgevers zich aan bij de trend.


Madonna en Jennifer Aniston zweren erbij, en ontelbare andere celebs posten hun yogaposes op social media. Ook uitgevers hebben door dat yoga steeds populairder wordt in een tijd waarin drukte en de stress van alledag op de een of andere manier bestreden moet worden. Naast veel kookboeken die in de gezondheidstrend passen (#healthyfood), worden dus ook steeds meer titels uitgegeven waarin auteurs hun verhaal op de mat met de lezer delen.

Yoga is een levensfilosofie, maar in het westen wordt bij het woord vooral gedacht aan de fysieke vorm van yoga op de mat. Yoga is echter geen yoga als de oefeningen niet met de ademhaling verbonden worden. Is er geen verbinding met de ademhaling, dan blijven er enkel rek- en strekoefeningen op de mat over.

 

Voor de spirituele yogi

Dat bevestigt Hedi de Vree in Blijven ademhalen. Wie wil weten wat de lichamelijke, maar vooral geestelijke voordelen van yoga zijn, leest haar boek. De schrijfster ontdekt een paar jaar geleden dat angst haar leven beheerst. Van kleine tot grote angsten, die vaak alleen in haar hoofd bestaan, en daarbij het schokkende besef dat ze die angsten zelf creëert. De Vree besluit een lijstje te maken van angsten waarmee ze de confrontatie aan wil gaan. Ook op die lijst te vinden: yoga. In het in maart verschenen Blijven ademhalen deelt de inmiddels yogadocent haar kronkelende weg naar transformatie en het vinden van geluk. Op de mat leert ze uiteindelijk niet alleen yogahoudingen, maar ook levenslessen over doorzettingsvermogen, dankbaarheid, (zelf-)acceptatie en (zelf-)vergiffenis. Voor wie Hedi daarna wil blijven volgen: ze is actief op Twitter onder de naam @hedidevree.

Ook in maart dit jaar verscheen De zeven spirituele wetten van yoga van Deepak Chopra. De Indiase bestsellerschrijver legt samen met David Simon (mede-oprichter van een bekend Amerikaans welzijnscentrum) hoe je yogabeoefening in je dagelijkse leven kunt integreren. Het boek is vooral bedoeld om de achterliggende filosofie van de yogaleer uit te leggen en te bespreken. Chopra doet dat door yoga te verbinden aan de zeven oude Indiase wijsheden die hij eerder benoemde in zijn wereldwijde bestseller De 7 spirituele wetten van succes. Want door met aandacht te leven zijn geluk, harmonie en overvloed binnen handbereik. 

 

Voor de groene yogi 

Voor de beginnende yogi verscheen in 2014 Yoga, 15 minuten per dag van de Zweedse Ulrica Norberg. Zij geeft al meer dan twintig jaar les, heeft haar eigen yogastudio en leidde honderden yoga-instructeurs op. Het boek is gevuld met verschillende yoga-flows die rond de 15 minuten duren, afhankelijk van je eigen ademhaling. Vooral handig voor wie thuis wil oefenen, maar nog wat hulp nodig heeft bij het kiezen van een serie oefeningen. Daarnaast geeft Norberg advies om een gezondere en meer bewuste levensstijl te ontwikkelen. 


Voor de hippe yogi

Via social media zijn steeds meer yoga-guru’s te volgen. Een voorbeeld is Rachel Brathen, a.k.a. @yoga_girl op Instagram. Haar account heeft inmiddels 1,6 miljoen volgers. Dagelijks deelt ze haar asana’s, ofwel yogaposes met de wereld, maar vooral ook haar spirituele inzicht. Haar openheid over haar leven en hoe yoga haar daarbij helpt, leverde haar de grote hoeveelheid volgers op. Niet gek dus dat zij benaderd werd om een boek uit te geven. Met haar verleden in gedachten - gescheiden ouders op haar tweede, een verongelukte stiefvader en zelfmoordpoging van haar moeder op haar vijfde en een ontspoorde jeugd als gevolg - is haar weg op het yogapad ontzettend inspirerend. In het mooi vormgegeven boek Yoga Girl vertelt Rachel haar verhaal, maar deelt ze in veel stap-voor-stap-foto’s ook de manier om in een bepaalde houding te komen, de mooiste levensfilosofieën en -quotes, en haar favoriete gezonde recepten. Want wie van zijn lichaam houdt, wil daar ook goed voor zorgen.

De bekende Amerikaanse yogi Tara Stiles (een ‘yoga-rebel’, volgens de The New York Times) schreef al verschillende boeken. In juni verscheen weer een boek in vertaling: Powerfood, Yoga & Meditatie. Hierin deelt Stiles een krachtige boodschap: ‘stop met diëten en doe voortaan wat goed voor jou voelt!’ Aan de hand van de drie ‘lifestyleboosters’ (yogamat, meditatiekussen en keuken) vind je de ideale balans in je leven. Weg met het extreem minderen van je calorie-inname, veel sporten en teveel stress. Het boek is dan ook gevuld met een gemakkelijk weekprogramma waarin powerfoodrecepten en yoga- en meditatietips opgenomen zijn.

Ook het iets oudere, maar nog leverbare Feelgood Yoga van Saskia Onck biedt meer dan alleen informatie over yogahoudingen. Het boek bestaat uit drie delen: yogabody, yogasoul en yogafood. Elk deel bevat oefeningen, tips en een dagplan om met bewustzijn en aandacht voor jezelf te zorgen. Op die manier kan de stilte die je in de yogahoudingen zoekt ook in de rest van je dagelijkse gang van zaken zijn weg vinden.

 

Voor de jonge yogi

Nu yoga steeds meer gezien wordt als een waardevolle aanvulling op het leven, vindt men dat ook kinderen zo vroeg mogelijk met de leer in aanraking zouden moeten komen. Yogaoefeningen vergroten het concentratievermogen en helpen bij het opbouwen van een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, en zijn dus ook voor de ontwikkeling van kinderen belangrijk. Er verschijnen dan ook meerdere boeken waaruit kids hun voordeel kunnen halen.

Zo verschijnt in oktober Het dansende dierenbos, dat volgens de uitgever ‘het leukste yogaboek voor kinderen’ is. In het boek komen dieren, muziek en yoga op een bijzondere wijze samen. De dieren staan links afgebeeld en rechts daarvan een yogahouding. Bij elk dier hoort een lied en op de volgende bladzijde staat dan ook een langere serie met yogahoudingen die op muziek uitgevoerd kunnen worden. De cd wordt bijgeleverd.

Ook Francine Oomen heeft de ‘hipheid’ en het belang van yoga onderkend en voegt een deel toe aan haar populaire ‘Hoe overleef ik..’-reeks. In oktober verschijnt het Doe-het-zelf yogaboek voort 9+. Want ook schoolgaande kinderen hebben wel eens last van stress of te veel gedachten die door het hoofd spoken. Toetsen, huiswerk, plannen, misschien soms wel wat problemen thuis. Door yogaoefeningen kunnen zij de aandacht naar binnen richten en rustiger worden. In het boek wordt de basis van yoga uitgelegd door middel van foto’s en duidelijke beschrijvingen. Ook worden op toegankelijke en leuke wijze tips gegeven hoe je kunt mediteren en zo uitermate zen kunt worden.Dit is nog maar een greep uit het nieuwe yogaboekenaanbod. Voor meer tips, waaronder naast non-fictie ook enkele romans, bekijk je deze lijst!

In Amerika wordt de maand september jaarlijk gevierd als Nationale Yoga Maand. Deze maand is bedoeld ter bewustwording, om te informeren over de gezondheidsvoordelen van yoga en een gezonde levensstijl te inspireren. Ook yogascholen in andere landen wereldwijd, waaronder Nederland, bieden deze maand vaak extra informatie of gratis proeflessen aan.


Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
385 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Rekken en strekken van de ziel

Gesponsorde boeken